Красотата и опасността на бялото в Патагония

По време на изкачването на Серо Торе двамата българи се изправят пред красиви, но и трудни за преодоляване форми

По време на изкачването на Серо Торе двамата българи се изправят пред красиви, но и трудни за преодоляване формиПотресаваща красота.


Това са първите думи на Мартин Маровски и Виктор Варошкин, когато започват за говорят за Патагония. Двамата бяха част от експедицията "Опашката на Дракона", която направи първото българско изкачване на легендарния връх Серо Торе. От тогава да изминаха повече от три месеца, но споменът за красотата на това непознато място вероятно трудно ще бъде изличен, ако се съди по вдъхновението, с което двамата разказват за преживяното.


Долният край на света, в който са събрани брутални метеорологични условия и неземни форми. И всичко това, съчетано с възможността да се изкачи един от най-трудните в техническо отношение върхове, излят почти изцяло от лед. Макар да е висок едва 3128 метра
Серо Торе е едно от най-големите предизвикателства за алпинистите по света


Той е най-високият от четирите върха по протежение на източния ръб на Патагонската ледена шапка, разположен на границата между Чили и Аржентина. Близостта на два океана и Южния полюс създават неповторима климатична картина.


"Бил съм по целия свят, чел съм много за Патагония и не мислех, че ще ме впечатли толкова много. Потресен съм от красота. Грам не преувеличавам", разказва Мартин Маровски, който заедно с Варошкин стъпват на върха на 6 януари.


Мартин Маровски и Виктор Варошкин стъпиха на върха на 6 януари

© Школа по алпинизъм и катерене

Мартин Маровски и Виктор Варошкин стъпиха на върха на 6 януари


От едната страна е Атлантическият океан и натам областта представлява зелена пампа с полупустинни райони и хълмове. От другата страна ветровете на Тихия океан образуват равен вечен ледник. "Бяло и гладко", както казва Маровски. А по средата двете зони са разделени от огромни игли, които студеният вятър непрекъснато обдухва и обледенява.


"Това е първата естествена преграда за ветровете. Предпланината липсва. Има върхове, които са чисто скални и такива, които ги брулят бруталните ветрове от Тихия океан и са обледенени непрекъснато в супер странни форми. Това е един масив от вертикален гранит и вечен лед, където се образуват ледени гъби по 60-70 метра. Никъде по света няма такива образования", казва Варошкин.


Фотогалерия: Величествените гледки под връх Серо Торе в Патагония >


Това е място, което е почти еднакво отдалечено от океаните, но също така е много близо до тях. Върховете от масива изникват почти нулева надморска височина до над 3000 метра, като някои вертикални стени са високи по 1200 метра. Дори в самия масив климатът не е еднороден. Най-високият връх там – Фицрой, е само на някакви си два километра по права линия, но там толкова лед няма, защото е от подветрената страна. "Серо Торе е с 300 метра по-нисък, но приема вятъра от океана и амплитудата в температурите може да е 10-15 градуса", казва Варошкин.


Връх Серо Торе вече е "български"

© Школа по алпинизъм и катерене

Връх Серо Торе вече е "български"

Друг проблем за Патагония, е че е много близо до Южния полюс. Докато в Хималаите климатът е субекваториален и на 5000 м можеш да се разхождаш по джапанки, в Патагония на нула метра има ледници и е вечен лед. Освен това всяка година климатът променя релефа и никога не се знае какви форми те очакват.


При тези странни условия Маровски, Варошкин и другите двама членове на експедицията Руслан Вакрилов и Григор Вътев се надяваха да влязат в елитния клуб на малко повече от 100 души, които са стъпили на върха на Серо Торе. Нелесна задача, като се има предвид, че изкачването може да бъде съпътствано от всички рискове от наличието на лед и сняг, както и непостоянният климат. А при него най-голямата опасност е вятърът и абсолютната непредвидимост.


"Времето е ужасно, брутално. Микрометеорологията е толкова сложна и непредсказуема, че сайтовете се объркват. Ветровете са с по 200 км/ч.


Поривът е все едно излита реактивен самолет


Чува се едно свистене и въздухът буквално те взривява. Просто те смазва в земята или те вдига във въздуха и те отнася", казва Варошкин.


Така се случва с един от четиримата българи – Григор Вътев. "Просто го вдигна го във въздуха и го хвърли", разказват двамата. При инцидента Вътев пада, удря си главата, разбива си носа, но по-лошото – отваря му се хернията и не налага да си тръгне преди атаката на върха.


Двамата катерят в свръзка, но понякога и това не е възможно и е "все едно сме соло"

© Школа по алпинизъм и катерене

Двамата катерят в свръзка, но понякога и това не е възможно и е "все едно сме соло"


"Чу се свистене, въздухът гръмна, вятърът го вдигна във въздуха и го хвърли на няколко метра. Ако тези пориви те хванат, докато катериш вертикала, ще те отскубнат от стената при всички положения", добавя Варошкин.


Това обаче не са единствените проблеми, които времето може да създаде. Има и още. Като например факта, че в масовия случай върхът се катери през летния сезон. Това гарантира по-добри температури, защото през зимата те падат до минус 20 градуса и става изключително трудно да се катери. Тогава и денят е по-къс, което изисква повече бързина. Тогава обаче ветровете утихват, защото не се образуват силни ветрове в океаните и метеорологията е по-стабилна.


Но пък лятото си носи и своите негативи. Като например това, че колкото и да не е топло, грее слънце. "Следобед,


когато слънцето се обърне от запад започват да падат огромни парчета лед


През зимата ледът е монолитен, стегнат и тези рискове ги няма", казват те.


И като капак нестабилната метеорология може да те изненада по маршрута, тъй като самото изкачване и връщане в базовия лагер трае пет дни. "Времето влоши ли се, оставаш в един капан, който не ти позволява да се върнеш. Подходът към върха включва много техническо катерене. Ако те хване буря почти е сигурно, че няма да имаш възможност да се върнеш. Още повече, че има толкова стръмни склонове, че ако паднат 40-50 сняг, оставаш в капан, за да изтекат лавините по тези склонове. Иначе ще те убият. Ако нямаш храна или газ за тези 3-4 дни, закъсваш. Ние катерим с най-малките газови примуси и имаме газ само за ден и половина. Наложи ли се да стоим няколко дни, това е гарантирана смърт", казва Маровски.


Залезите са величествени, но и цялото природа е неземно красива

© Школа по алпинизъм и катерене

Залезите са величествени, но и цялото природа е неземно красива


При цялата тази сложност на метеорологията - снежни и ледени условия, брутални ветрове, променливи температури, да се стигне до върха изглежда е свързано и с доза късмет. За 30 дни експедициите случват само на един хубав ден и го използват, за да атакуват най-високата точка.


"Финалният щурм продължи 12 часа само катерене по 90-градусов лед


Спахме в снежни пещери или палатка. Гледахме да изградим предния базов лагер под западната стена, за да можем в един ден да се качим до върха и да не се налага да спим по вертикала, което налага много неудобства. Времевите прозорци са много тясни искахме 12-те часа хубаво време просто да ги оползотворим", казва Маровски.


"Едно от най-трудните неща по нашия маршрут е това, че в зависимост от ветровете се оформят ледени гъби. Ние почти до последния момент катерехме без да знаем как са се формирали тези гъби, защото могат да бъдат абсолютно непревземаеми. Независимо колко си добър, може да се образуват 20-30 метрови тавани, които няма как да преодолееш. Бяхме в неведение какво ще заварим горе. Възможно е 50 метра преди върха да си блокиран и да няма откъде да минеш", допълва Варошкин.


За да е още по-ясно как се случва изкачването – те го правят в т.нар. алпийски стил. Това означава никаква чужда помощ, никакви шерпи, самостоятелно изграждане на базовите лагери. "Имаме единичен щурм към върха без предварителна обработка на терена. Това налага съвсем друг стереотип на изкачване", казва Маровски.


Катерене от друга планета: отвесни ледени тръби, осем-девет часа трудно катерене и лавиране през ледници и цепки с положителна денивелация от над 2000 м

© Школа по алпинизъм и катерене

Катерене от друга планета: отвесни ледени тръби, осем-девет часа трудно катерене и лавиране през ледници и цепки с положителна денивелация от над 2000 м


"Единият осигурява другия. Когато катериш техничен терен вероятността да паднеш е много голяма. Когато има кой да те осигурява е доста по-безопасно. При соловите изкачвания при падане нямаш тази допълнителна застраховка", допълва Варошкин.


Но на Серо Торе е имало и рискови моменти от чисто алпинистка гледна точка. "В някои етапи на Серо Торе дали си соло или не е почти все тая. Рисковете са невъобразими. Поне на две места щеш не щеш катериш соло. Мартин изкатери една ледена гъба, а аз друга, но нямахме как да поставяме осигуровки. Де факто ако паднехме...", казва Варошкин.


"Технически нямаше какво да ни уплаши, по-скоро рискът да не излетиш. На места почти невъзможен за осигуряване. Катериш, катериш и знаеш, че ако паднеш, дърпаш и другия", споделя Маровски.


Двамата поставят Серо Торе на едно от най-високите места по скалата за опасност. "По-опасно не сме катерили. По-трудно – да, но по-опасно – не. Опасността идва не идва само от възможността да паднеш, а и от това, че като отидеш от запад на върха си изложен на метеорологични рискове", казва Варошкин.


"Някой би казал: Тези у ред ли са? Това можем да правим и това правим, прави ни щастливи", допълва Маровски.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ех че красота!!! велика гледка

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3075 Неутрално
 3. 3 Профил на sch123
  sch123
  Рейтинг: 221 Неутрално

  *ОбразУвания, неграмотници от "Дневник". Защото се образУват, не се образОват.

 4. 4 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  Гледам снимката в началото на статията и не мога да разбера, това буца сняг с два косъма ли е? Нещо описание на обекта...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 5. 5 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Наистина, трябва да си много смел и голям ентусиаст за това начинание!

 6. 6 Профил на Sharky the Shark Dog
  Sharky the Shark Dog
  Рейтинг: 221 Неутрално
 7. 7 Профил на AZ
  AZ
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Баси статията. А нещо отзиви за курорти, ски-писти? Да знаем става ли за ски там, докато тука е лято.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8572 Неутрално

  Красиво и страшничко.

 9. 9 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Добър дух!
  И поклон пред желанията им!
  Нека си ги следват дълги и здрави години!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK