Книжките за оцветяване за възрастни - вече и "на български"

Джохана Басфорд

© Издателство

Джохана БасфордТърсите си ново занимание за плажа? Ето идея: оцветявайте. Две от най-известните "книжки за оцветяване за възрастни" на шотландската илюстраторка Джохана Басфорд вече са "и на български", което означава, че няма нужда да бъдат поръчвани от Amazon или Barnes & Noble, където за пореден месец са в десетката на бестселърите. С 1,4 млн. продадени копия по целия свят нейната "Тайна градина" е един от знаменосците на новата мания - дебели, луксозни издания с изключително орнаментирани черно-бели илюстрации, които очакват да бъдат запълнени с цвят от вас.


Книжките за оцветяване за възрастни - вече и "на български"

© Юлия Лазарова


Може да звучи детински, но от април, когато "Тайната градина" беше номер 1, книжките за оцветяване за възрастни неизменно присъстват в топ 10 по онлайн продажби - само в момента в класацията на Amazon има три. Това, което ги отличава от досега познатите разновидности, е изключително сложният дизайн, най-често с флорални мотиви, животни и мандали. Някои от книгите като "Тайната градина" и "Омагьосаната гора" на Басфорд имат и нещо като сюжет, който комбинира забравеното детско удоволствие от оцветяването с намирането на скрити в голямата картинка символи и детайли.


Книжките за оцветяване за възрастни - вече и "на български"

© Издателство


Успехът на жанра зашеметява и малките независими издателства, които се фокусират върху тях в последните две години. Пред "Гардиън" Ана Лафлин, маркетинг директор на едно от тях, Michael O’Mara, го отдава на сполучливото им брандиране като форма на арт терапия и релаксация: "Антистрес ъгълът дава на хората извинение да се забавляват с нещо, което преди им се е струвало детинско." След успеха на техните книги на пазара се очакват The Classic Comic Colouring Book, The Typography Colouring Book и дори книжка за оцветяване с героите от "Игра на тронове", от издателя на автора на книжната поредица Джордж Р. Р. Мартин.


Оцветяването вкъщи е доста различно от професионалната арт терапия, но със сигурност стимулира концентрацията, усета към цветовете и най-вече задоволството от занимание с видим, красив резултат. Експериментът показва, че дори скептично настроените възрастни получават сърбеж в ръцете в присъствието на книжките на Басфорд. Той може да бъде повторен - отделни модели са достъпни за сваляне на сайта на илюстраторката, където тя препоръчва бои и цветови комбинации.

Книжките за оцветяване за възрастни - вече и "на български"

© Издателство


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK