Les misérables

 Теодор Пиперков

© Личен профил на Кристиат Таков във "Фейсбук"

 Теодор ПиперковПрепубликуваме текста Les misérables (от френски - Клетниците) от профила на доц. Кристиан Таков за преподавателя Теодор Пиперков (Тео), който почина в края на миналата година. 


Хроника


Декември 2013 г. Тео умира, докато изнася лекция пред студентите си във Велико Търново. 
Декември 2013 г. На опелото на Тео се събират над 1200 души. 


Декември 2013 г. Ранобудните студенти въпреки отказано разрешение спускат черното знаме на сградата на Ректората. Актът е безпрецедентен за преподавател, който няма професорско звание. 


Януари - февруари 2014 г. Над 500 студенти от СУ "Св. Климент Охридски" се включват в подписка с искане, една от аудиториите на Юридическия факултет (ЮФ) да носи името на Тео. 


Януари-февруари 2014 г. Над 600 студенти от ВТУ "Св.св. Кирил и Методий" се присъединяват към подобна подписка с идентично искане за аудитория във ВТУ.


Април 2014 г. Тридесет и шестима от общо стоте преподаватели в ЮФ на СУ се включват в петиция, която подкрепя исканията на 500-те студенти от СУ. 


Април 2014 г. Факултетният съвет на ЮФ на СУ с 5 "за" и около 20 "против" и "въздържал се" отхвърля искането на 500-те студенти и 36-мата преподаватели. 


Април 2014 г. Подписката във ВТУ е потънала в мълчанието на ръководството му.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Тези, които са обичани от студентите, обикновено са недолюбвани от ръководството.

 2. 2 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Тъмнината не обича светлината.
  Както ДС не обича знанието, собственото мислене и правата.

 3. 3 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Без да се отричат ничий заслуги, подобни решения за наименоване на нещо на някого обикновено е добре да се взимат след време, за да няма емоционална обвързаност и прибързани решения.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 4. 4 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Глас народен - глас нечут.

  Утре ще предложат да бъде кръстена на Драгомир Драганов, хлъц, или на Димитър Токушев и ще бъде прието с мнозинство. От членовете на ДС.

 5. 5 Профил на Arexander
  Arexander
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#3:"Mark Twain"]Без да се отричат ничий заслуги, подобни решения за наименоване на нещо на някого обикновено е добре да се взимат след време, за да няма емоционална обвързаност и прибързани решения. [/quote]

  Абсолютно е така. Лека му пръст на Тео Пиперков, безспорно уникален и прекрасен човек, но честно казано изпитвам силни съмнения, че той самият би възприел или одобрил подобна инициатива. Като все човек и той имаше недостатъци, но не съм усетил сред тях да е умопомрачаваща суета...

 6. 6 Профил на M3 Killer
  M3 Killer
  Рейтинг: 418 Любопитно

  И какво иска да ни каже тая "статия"?

  ⚡ http://youtu.be/lCDJngP9Sdc ⚡
 7. 7 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1198 Неутрално
 8. 8 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 470 Неутрално

  В такива моменти ме е срам, че съм завършил този университет. Как да се коментира факта, че само 36 от 100 души, колеги на Пиперков, подкрепят искането за кръщаване на зала в негова памет? Как само 5 от 25 гласуват "за" ?Да, Пиперков не е професор, но е много по-обичан, познаван и помнен от повечето професори. Завист, може би?
  Така или иначе се радвам, че имах честта да познавам Тео Пиперков и да бъда част от неговата преподавателска магия и харизма.

 9. 9 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#8:"simo87"]Така или иначе се радвам, че имах честта да познавам Тео Пиперков и да бъда част от неговата преподавателска магия и харизма.[/quote]
  ++++

 10. 10 Профил на Plums vs ГЕРБage
  Plums vs ГЕРБage
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  [quote#5:"Arexander"]Лека му пръст на Тео Пиперков, безспорно уникален и прекрасен човек, но честно казано изпитвам силни съмнения, че той самият би възприел или одобрил подобна инициатива.[/quote]
  Прав сте. Тео Пиперков не би искал да се превръща в ябълката на раздора при спор между студентите и преподавателите в ЮФ, както тук, така и във ВТУ. Той беше голям ум, голям човек и голям Учител. Знаеше защо е обичан и защо е недолюбван и подценяван. Умееше да бъде над дребнотемието - прощаващ и благороден. Беше трудно достижим във всеотдайността си към студентите и на каузата си да ги възпита като граждани. Затова съм сигурна, че би се възпротивил на желания да го издигат в култ и да поставят името му над аудитория, дори да е за няколко години. Може би щеше да предложи аудиторията да се кръсти на професорите Венелин Ганев, Петко Стайнов, Стефан Баламезов... все негови учители.
  Колкото до суетата му... Изключителните мъже са винаги малко суетни. Разбира се, нямаше самочувствието на Пушкин, затова не би го казал, но би бил щастлив да си припомним това стихотворение, говорейки за него (особено първите два и последните два стиха).

  Exegi monumentum

  Я памятник себе воздвиг нерукотворный,
  К нему не зарастет народная тропа,
  Вознесся выше он главою непокорной
  Александрийского столпа.

  Нет, весь я не умру — душа в заветной лире
  Мой прах переживет и тленья убежит —
  И славен буду я, доколь в подлунном мире
  Жив будет хоть один пиит.

  Слух обо мне пройдет по всей Руси великой,
  И назовет меня всяк сущий в ней язык,
  И гордый внук славян, и финн, и ныне дикой
  Тунгус, и друг степей калмык.

  И долго буду тем любезен я народу,
  Что чувства добрые я лирой пробуждал,
  Что в мой жестокий век восславил я Свободу
  И милость к падшим призывал.

  Веленью божию, о муза, будь послушна,
  Обиды не страшась, не требуя венца,
  Хвалу и клевету приемли равнодушно
  И не оспоривай глупца.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 11. 11 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Защо само разлайвате кучетата с тая статия?

  Ще вземе Бай Местан да я види, и току виж предложил някоя аудитория във Философския факултет да се нарече "Д-р Ахмед Доган".

 12. 12 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Професорите в СУ в по-голямата си част са комплексари. Знаят, че никога студентите няма да им окажат подобна чест. Това, че те са професори, а подобни почести се оказват на някой, под тях в йерархията, сигурно направо ги е съсипало горките. Малки душички са, с изключение на хора като Таков, Герджиков...

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 13. 13 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Хм, кръщаването на улици, площади и аудитории на нечие име, дори да става дума за изключително заслужили хора, е архаично. Предлагам всеки от подписалите се да даде по 100 лв. и да създадат фондация "Тео". При 5% годишна лихва по депозит от тези 110000 лв. ще може да се дават 2500лв за студентска награда, а 3000 лв. ще се капитализират.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 14. 14 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Тео беше уникален. Не мога да се отърся от чувството за загуба сполетяло ме през декември. За мене беше чест и удоволствие да го познавам.

 15. 15 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#7] от "dedo pepo":

  Като нямаш какво да кажеш ми вземи пък замълчи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK