Почина известният археолог на София проф. Магдалина Станчева

Проф. Магдалина Станчева

© Нов български университет

Проф. Магдалина СтанчеваИзвестният български археолог, учен и преподавател проф. Магдалина Станчева почина на 6 октомври на 90 години, съобщиха от Нов български университет.


Станчева е родена на 6 септември 1924 г. в София и е един от основните археолози на столицата.


През 1947 г. завършва Първа софийска девическа гимназия, класически отдел. През 1948 г. се дипломира в Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалност Класическа филология и история.
Като студентка се включва в спасителните археологически разкопки на Софийския градски център, наложени от новото строителство след бомбардировките. През 1952 г. е назначена за старши уредник в новосъздадения Музей за история на София, където работи до пенсионирането си в продължение на 32 години. Участва в проучвания и разкопки на територията на столицата и Софийско, както и в цялата страна. От 1953 г. ръководи Археологическия отдел на музея. 


През 50-те, 60-те и 70-те години се бори да спаси от унищожение и заличаване много археологически обекти чрез обявяването им за паметници на културата. Активната й дейност като археолог е съчетана с организиране и участие в разнообразни обществени дела и организации. Сътрудничи и членува в редакционните колегии на списанията "София" и "Музеи и паметници на културата". Публикува редовно в изданията на БАН – "Известия на Археологическия институт", "Археология", "Известия на Българското Историческо дружество".


Участва в създаването на сборници, албуми, пътеводители, вестници и научно-популярни издания. Основни теми в научното й творчество са: Софийска история и археология, музейно дело, консервация, конфликти между съвременния урбанизъм и старините, проблеми на античната култура, средновековната и българската култура, разкриване и запазване на паметници, тракийска история и изкуство, антична и средновековна материална култура. Библиографията й съдържа над 600 заглавия, между които няколко монографични изследвания на различни езици.


Заедно с утвърждаването й като археолог и музеен специалист, растат и участията й в международните форуми и организации. От началото на 70-те години е делегат на Българския национален комитет на Международния съвет на музеите в Париж. Членува в Комитета за световно културно наследство и шест години е негов вицепрезидент. Участва в емисии на радио София и радио UNESCO. Като делегат на България към Комитета за световно наследство внася за обсъждане български паметници за включването им в листата за закрила на UNESCO.


Преподавала е в СУ, Художествената академия и Нов български университет, където през 1990 г. създава програмата "Културно наследство" и води курсове до 2004 година.


На Нов български университет дарява личната си научна библиотека и архив. Там проф. Магдалина Станчева издава и своите две книги – "София – от древността до нови времена" (2009,2013) и "Мадарският конник" (2013).


Носителка е на много отличия и награди: Народен Орден на труда – Сребърен, орден "Кирил и Методий" І и ІІ степен, Втора международна награда от Форума на Европейските музеи в Холандия за участието си в експозицията на Националния историческия музей в Бояна. Носител е на званието Почетен гражданин на София за цялостен принос.


След 1990 г. е доброволен консултант към Министерство на културата и Народното събрание по изработване на закони и правилници за културното наследство, както и по създаването на нови музейни експозиции.


"Колко столици биха си продупчили центъра само защото една църква е със 70 см по-висока от повърхността?!", често казва тя. Не спира и да напомня, че под релефа на Мадарския конник е изписано "С мен Императорът победи добре!", което отмества неговата анонимност и го идентифицира с хан Тервел, пише за нея още Нов български университет.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Без хора като нея нямаше да е останало и малкото, което виждаме днес.
  Светла й памет.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 2. 2 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Същата участ щяла да сполети и Източната крепостна стена с двете триъгълни кули и портата (през която в 809 г. хан Крум е влязъл в Сердика, наричана вече Средец от славяните), ако не била храбрата и упорита археоложка Магдалина Станчева, спасила още две знакови старини на древния град от разрушаване през тоталитарните години. "
  Тояа е цитат от статия на "Капитал", от която научих за смелата и упорита археоложка. На нея дължим голяма част от запазените софийски руини, които комунистите са искали да съборят.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 3. 3 Профил на Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Поклон.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 4. 4 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Известният български археолог, учен и преподавател проф. Магдалина Станчева почина на 6 октомври на 80 години.
  Станчева е родена на 6 септември 1924 г. в София
  ...................
  Вечна й памет!
  / Една молба към редакцията - бихте ли проявили повече уважение към покойната, като отстраните досадните фактологически грешки от сорта на горецитираната в публикуваната биографична справка?/

 5. 5 Профил на grozmaistor
  grozmaistor
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Губят се едни 10 години от раждането до смъртта щом жената е починала на 80г.

 6. 6 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Светла й памет!

  Един по един си отиват учените, завършили през златните години на българското образование (които по инерция са продължили малко след 9-ти).

 7. 7 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Поклон,една достойна българка.

 8. 8 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Светла й памет!
  Бе интересен преподавател.

 9. 9 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Светла й памет!
  Бе интересен преподавател.

 10. 10 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Поклон пред паметта ѝ!
  Следващиге две дати (години) по-долу нещо не се свързват с действителността:
  „През 1947 г. завършва Първа софийска девическа гимназия, класически отдел. През 1948 г. се дипломира в Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалност Класическа филология и история.“
  След като е родена през 1924 г., вероятно е завършила гимназия през 1943 г. Не е възможно да е завършила гимназия през 1947, а университета - през 1948...

  Post tenebras spero lucem
 11. 11 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK