В памет на Венцислав Антонов

Чавдар Кънчев (вляво) и Венцислав Антонов

© Капитал

Чавдар Кънчев (вляво) и Венцислав АнтоновНай-блестящият български икономист. Така определят Венцислав Антонов всички, които лично са го познавали и са работили с него. Антонов почина в края на миналата седмица на 59 години.


Той влезе с летящ старт в икономическата наука, разказва за него пред БНТ Румен Аврамов, с когото са работили заедно в Агенцията за икономическо програмиране и развитие. Те издават и книга "Преходът", в която подбират свои и текстове на техни колеги за процесите в икономиката няколко години след промените.


Аврамов припомня, че Венцислав Антонов през 90-те години се включва в решаването на икономическите проблеми, характерни за онези години. Името му се свързва най-вече с преструктурирането на българския външен дълг. Тогава Българска външнотърговска банка (впоследствие "Булбанк") обявява мораториум върху външния дълг. Стратег на преструктурирането е Антонов като цялата операция завършва за 3.5 години. Той замисли прокара схемите, по които стана това и го доведе до успешен край със сделката по дълга на 28 юли 1994 г., напомня Аврамов. По-късно Антонов участва активно в намирането на решения за стабилизирането на страната през кризисните 1996-1997 г., които приключват с въвеждането на валутния борд. Впоследствие Антонов е изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка, докато е собственост на "Булбанк".   
Последните години не беше в текущите дела, но неговата изключителна ерудиция му позволяваше да има глобална визия за това, което става. Трябват визионери и честни хора в днешно време. Венци беше и двете.


Един човек и неговата партия направиха няколкостотин милиона, превалутирайки българския външен дълг, а банката, която Венцислав Антонов остави в цветущо положение, в момента създава огромни политически и икономически проблеми на страната. Това е жалко и парадоксално, коментира икономистът Боян Славенков.  Той казва за Антонов, че е бил човек с много висок морал, подчинен на истината, независимо от нейните социални последствия. Мисля, че затова остана отчужден на случващото се през последните години, допълни той.


В днешно време трябват визионери и честни хора. Венци беше и двете, каза Румен Аврамов.В периода 1981 - 1990 г. Венцислав Антовов работи в Конюнктурния институт към Министерството на външната търговия и в лабораторията за макроикономически анализи и прогнози към НИС на ВИИ. От 1990 г. за кратко е икономически съветник на президента Желю Желев, след което създава Агенцията за икономическа координация, която ръководи до 1994 г. Работи в банковия сектор до 2000 г. - в "Булбанк" и впоследствие ръководи дъщерната й Корпоративна банка.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK