Почина юристът Неделчо Беронов

Неделчо Беронов

© Цветелина Николаева, Капитал

Неделчо БероновПочина юристът и кандидат за президент през 2006 година Неделчо Беронов. Това съобщи във фейсбук профила си съпредседателят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев.


"Няма да се впускам в излишни, чужди на неговия стил хвалебствия - той направи достатъчно приживе, за всеки, който го познава, да цени тихото му, интелигентно достойнство.


От себе си ще кажа - загубихме го, преди да сме го заслужили. Той успя да направи света по-почтен, което малцина успяват, и малцина оценяват", пише Кънев.
Неделчо Беронов е роден през 1928 година в Нова Загора. Той завършва Юридическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и Висшия икономически институт в София.


Работи като юрист с над 50-годишна практика. В периода 1954-1997 г. е арбитър и главен арбитър в държавния арбитраж в Стара Загора, Сливен и Варна и в Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата. Бил е преподавател по гражданско и облигационно право. Има много публикации в юридически издания.


След промените през 1989 г. се включва в политическия живот на България и през 1997 г. е избран за народен представител от ОДС в 38-ото Народно събрание. От есента на същата година е член на Конституционния съд, избран с безпрецедентно единодушие от парламентарната квота, а от октомври 2003 г. е негов председател с тригодишен мандат. Участва като независим кандидат на президентските избори през 2006 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK