Нобелистът за мир Ели Визел почина на 87 години

Нобелистът за мир Ели Визел почина на 87 години

© ReutersЕли Визел, нобелов лауреат за мир, оцелял в Холокоста и известен автор за насилието преди и по време на Втората световна война и търсенето на справедливост след нея, почина на 87 години.


Новината съобщи мемориалният музей Яд Вашем в Израел.


Визел е роден в Румъния през 1928 г. в семейството на Сара и Шломо Визел, но сериозно влияние върху възгледите му оказва дядо му Моше, който се е грижел за местната синагога и му дава образование, традиционно за ортодоксалните хасиди.
През 1940 г. Унгария анексира родния му град Сигет и всички евреи са натикани в две гета. През май 1944 г. нацистите депортират евреите в Аушвиц-Биркенау. Ели и баща му са в Буна Верке – един от по-малките сателитни лагери и след 8 месеца тежък труд започват да ги местят от лагер в лагер.


Изтощеният Шломо Визел е пребит от германски войник и умира на 29 януари 1945 г. Майка му Сара и малката му сестра Ципора също загиват в Холокоста. Големите му сестри Беатрис и Хилда оцеляват, срещат се с брат си във френско сиропиталище и емигрират в САЩ.


Всичко това Елиезер "Ели" Визел описва в мемоарите си "Нощта" ( 1955). В последвалите години той издава още 56 книги и през 1986г. получава Нобелова награда за мир заради гласа му срещу насилието, репресиите и расизма.


Той е носител на най-високите граждански награди на САЩ, Великобритания и Франция и е почетен доктор на над 100 университета.

Ключови думи към статията:

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  Лека му пръст !
  Интересно е,че нарича ''двойно убийство-престъпление'' 90 годишното отричане на арменския геноцид от турците !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#1] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Истината винаги излиза наяве. Рано или късно. Инатенето на аркадашите е глупаво. Цял свят знае, те също знаят, но продължават упорито да отричат.

 3. 3 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Това не беше ли онзи дето твърдеше ,че не трябва да има приравняване на фашизма и комунизма ,защото първите били създали Аушвиц ,а пък вторите го освободили.За жертвите на ГУЛАГ ни дума ни стон.Ама те на 90% са християни, а пък виж Холокоста винаги включва 6 милиона жертви,каквито и данни да се изнасят ,че няма как да са били толкова ,което разбира се не оневинява националсоциалистите по никакъв начин.Дано Господ вече му е въздал заслуженото.

 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4565 Неутрално

  До коментар [#3] от "benefikato1":

  Ели Визел пише за реално преживяното. Вие за идеите и мислите си. Разлика-огромна, и не е във ваша полза.

 5. 5 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#4] от "daskal1":Ели Визел се противопостави ,когато шест страни от Източна Европа поискаха престъпленията на комунизма да се третират по същия начин като тези на нацистите с аргумента ,който съм посочил по горе.Ни най-малко искам да омаловажавам страданията на народа му ,а на неговото семейство и на самия него в частност.Но истината не може да се дели,а той и сродните му като Симон Визентал искаха точно това.Далеч съм от всякакви конспирации -просто е време да посочим ,че нацизма не единственото изконно зло има и друго по-страшно -справедливост за всички.

 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4565 Неутрално

  До коментар [#5] от "benefikato1":

  Имах близък поляк оживял и освободен от съветските войски като затворник в Аушвиц. Прекарал е там, и по чудо оживял след 4 години (разчетената смърт е на обслуждащите е била след 7-9 месеца). Брат му и сестра му , арестувани с него са умрели от глад съответно в Аушвиц и Треблинка. Та за него светът си имаше свои измерения. Политизирането на въпроса от следващите поколения не комуникира с тези измерения. Опитите те да се коментират негативно като идеологически спекулации не са особено привлекателни. Както са казали римляните, "за умрелите или добро, или нищо."

 7. 7 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#6] от "daskal1":Въпроса е деликатен и в никакъв случай не искам да спекулирам, но смятам че се нуждаем от цялата истина,ако не искаме да преживеем някои от тези ужаси отново.Всъщност е за умрелите или истината или нищо.

 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  До коментар [#5] от "benefikato1":

  Вярно,разликата в аршина е очевидна.Жертвите на ГУЛАГ и комунизма никога няма да получат истинска реалибитация и осъждане,причините са много ,една от тях е гузноста на Западна Европа за жертвите на Холокоста.

  klimentm
 9. 9 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3966 Любопитно

  До коментар [#5] от "benefikato1":Не мога да те разбера добре..Каква е причината според теб Визентал и Визел косвено да омаловажават престъпленията и на другия тоталитарен режим,комунистическия?Неосъзнато опасение,че може да се загуби статуса на ...изключителност на Холокоста?

 10. 10 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3966 Неутрално

  Зарових се малко в историята на присъждане нобеловата награда за мир( като на Визел) и попаднах на интересен за мен факт.Оказа се ,че Теодор Рузвелт я бил получил 1906...Не бих казал,че миролюбието му е било основното му достойнство.

 11. 11 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 595 Неутрално
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  До коментар [#9] от "тулса":

  Има безспорно такава тенденция,престъпленията на нацизма бяха извършени пред очите на целия свят,никога не са били скривани за разлика от тези на комунизма,опитите да се разкаже за ГУЛАГ се потулваха много добре,а след падането на Стената никой не искаше да клати прекалено силно лодката.
  Цветан Тодоров в книгата си "На чужда земя" разказва за процесите във Франция срещу Давид Русе (оцелял от Бухенвалд) и Иван Кравчук(оцелял от ГУЛАГ избягал във Франция) които разказват за лагерната система в СССР,срещу тях е заведено дело за клевета от френски комунистически вестници,на процеса дават показания изтъкнати френски интелектуалци между които и Сартър,историята на процеса е печална,истината потулена и забравена.
  За Холокоста са написани стотици книги,направени са десетки филми,който иска да види с очите си концентрационите лагери може да го направи по всяко време,не е чудно че той се е превърнал вече в символ на изтреблението въпреки че жертвите на комунистическия терор са много повече.

  klimentm
 13. 13 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#9] от "тулса":

  Ами точно това е - навсякъде трябва да се натяква, че единствено Холокоста срещу евреите е най- голямото зло на света.Все едно други народи не са дали жертви през войната.Що филми се направиха за прословутият Холокост, нобелови награди се вземаха.А пък и циганите са били в същите лагери като евреите.Но за изтребление на цигани и един филм не съм видял.4 милиона съветски военнопленници загиват в немските лагери и това е документирано.Филм за тях няма.Но пък постоянно ни натякват, че са избити 6 милиона евреи.И ако поставиш под съмнение този брой и веднага ти лепнат етикета антисемит и дори неонацист. Ясно е че са избивани евреи,и това е зверско престъпление.Но не са били само те,а и тази бройка от 6 милиона е много преувеличена.Друг въпрос е че повечето загиват в края на войната от глад и изтощение в лагерите, защото немците спират да хранят лагерниците.

 14. 14 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#12] от "klimentm":

  Има изследователи, които смятат,че комунистите са отговорни за смъртта на над 100 милиона души само в мирно време.И над 2/3 от тях са в Китай.А колко са в действителност никой не може да каже.Както казахте за ГУЛАГ цари мълчание.Още повече се прикриват лагерите в Китай по времето на Мао. Ами Пол Пот - и за него почти нищо.

 15. 15 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#9] от "тулса":

  Двете злини имат различни корени. Това, че едната преживя другата не е повод да искаме от жертвите да бъдат съдници. В Израел за жертви на Холокоста са признати и ЕВРЕИТЕ капо /помощници на палачите/!

 16. 16 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#13] от "mushashi":

  Не е вина,че ЕВРЕИТЕ, скърбят и показват, показват ................... унищожението на народа им. Ако твойте роднини, близки и приятели са избити, какво значение ще има за теб дали с тях са избити 6 или 6 000 000?

 17. 17 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  СУМА СУМАРУМ жертвите на анормалния политико-икономически експеримент под названието: "комунизъм", като социално явление са над 1 милиард човешки съдби и животи!

  Тези по един или друг начин съкратени насилствено съдби, са много по престъпно обвиними, поради факта различаващ двата геноцида, което ги прави много по-различни в върховната степен на човеко ненавистничество.

  Режимът на националсоциализмът в Германия, поставя директно и открито въпроса за ликвидирането на хора по откровени причини, докато комунистическия начин за ликвидиране на човешки същества става освен с директни светкавични ликвидации на место, както и с индиректни тотални решения, засягащи милионидълговреммено и популистки прикривано чрез идеология и политика, кооперирани като и на религиозна основа.

  Но най-отвратителното при последния е, че ползвайки страната на победител във ВСВ, СССР продължава безспир с провежданата политика, която е отчасти онаследена от руския монархически гнет върху цели отделни народи извън етноса на руснаците.

  Днес тази гнусотия продължава прикрито, популистки и реваншистки, по същя начин с рафинирани приоми и начини.
  Според мен това е много по осъдително, защото е подвеждащо с цел и дълго продължаващо.

 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#16] от "Peter Stoychev":
  А другите народи не са ли дали жертви?Ако германците направят филм за жертвите на бомбадировките в Хамбург,Дрезден,Лайпциг знаеш ли какъв шум ще се вдигне?Или пък японците за Хирошима и Нагазаки?

 19. 19 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Холокостиката е цяла религия на запад.След ВСВ и Източна Европа попадна в обхвата на СССР и комунистите унищожиха милиони в повечето случаи абсолютно невинни хора ,но т.нар. демократичен свят си затваряше очите за зверствата им и до днес дори нито веднъж не осъди комунизма ,но не абстрактно ,а с посочване на конкретни имена и виновници.И докато съратниците на този продължават да преследват сто годишни нацисти пазачи ,счетоводители и други такива момчета дето е нямало как да се измъкнат от системата,то нито един комунистически изрод не отиде зад решетките.Напротив получават си пенсии ,децата им в повечето случаи са приети от същия този Запад ,а нашите власти дори отказват времето прекарано от мъчениците на комунизма в лагери и затвори да им се признае за трудов стаж.Не е за чудене ,че такива като този така самоотвержено бранят комунизма.Та човека разработил системата на ГУЛАГ - Нафталий Аронович Френкел е евреин,голяма част комунистическите водачи и значителна част от върхушката на нацистите са евреи.Затова и с такава страст пазят комунистите от справедливо възмездие и разбира се Хитлер е единственото и върховното зло.Няма смисъл от мъка за този фалшив герой дано в Ада има време да осъзнае и да се покае за злините сторил на земята.

 20. 20 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#18] от "mushashi":
  Шум може да има само в твоите уши! В България бяха бомбадиранани граждански обекти: 1/ от Сърбия при влизането не немските войски в Сърбия 2/ от англо-американската авиация по време на войната. Паметникът на летецът в памет на загиналите в защитата на българското небе бе преместен от градинката до народното събрание в горите телилейски от твоята партия. не ти дава право да бъдеш световен съдник! Злото е зло независимо от това кой го върши!

 21. 21 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#17:"convince"]Но най-отвратителното при последния е, че ползвайки страната на победител във ВСВ, СССР продължава безспир с провежданата политика, която е отчасти онаследена от руския монархически гнет върху цели отделни народи извън етноса на руснаците. [/quote]
  Т.е изтребването на индианците в двете Америки, кръстоносните грабежи, наречени походи, вековната търговия с роби, колониалното господство над целия свят, разоряването на цели континенти в името на "западната доминация", воденето на опиумни войни в Азия, създаването на расистки закони във "вековни демокрации" действащи до преди 30 -ина години е нещо различно от "западен гнет върху хора с различен от западен етнос"?

 22. 22 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#19:"benefikato1"]След ВСВ и Източна Европа попадна в обхвата на СССР и комунистите унищожиха милиони в повечето случаи абсолютно невинни хора[/quote]
  Да невинни напълно, само невинно подкрепяли похода на немците в името на расовото превъзходство на арийската германска раса срещу хора, виновни за това че не са се родили немци, които се подразбира че трябва да бъдат изтребени. И създали в България едни напълно невинен Закона за защита на нацията, обявил еврейските им съграждани за нечовеци. Гласуван с пълно единодушие от демократичния български парламент.

 23. 23 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1559 Любопитно

  До коментар [#17] от "convince":

  1 милиард жертви на комунизма.... посмали, Манго... ти съвсем обезсели Земята.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 24. 24 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#20] от "Peter Stoychev":

  ТУК ПИШЕМ за ЗЛО причинено в МИРНО ВРЕМЕ под предлог, че не е такова, от садисти на и под друго име, наречени съветски комунисти, а от там и за една ПРОКАЗА наречена Световен Комунистически Интернационал.

  Това са зли безумци и егоцентрици, погубили милиони, при което престъпленията на немският национал социализъм бледнеят.

 25. 25 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#23] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  ПЕРИОДА наситен с уродлива социална ненормалност и престъпления с дълго времетраене е 100 годишен!

  Начиная от 1917, та до днес!
  На 5 континента, не само у наше село!

 26. 26 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#19] от "benefikato1":

  Да си подбереш " фактите от палачите" е твоя гледна точка! Да ти напомня, че Исус Христос, апостолите и разпространителите на христянската религия са ЕВРЕИ. Като почнеш от Исак Нютон и продължиш до наше време болшинството научни гении са евреи! Истина е, че в в червената чума са най-активната част, но забележи не поради пренадлежнаста си към еврейската общност, а по идеологически причини!

 27. 27 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#21] от "Каишков - Системен нарушител":

  Да де, ама пропагандните измами и популизма докараха не един подобен на теб, да си мисли, че комуно ерата е нещо добро за него, че и за съседа му, та може и да го предаде на милицията ръководена тогава от младия Живков примерно, на хунвейбините или кхмерите и после да се настани в имота му озъртайки се.
  А докато руши държавноста, чрез червен терор, убийства и атентати, ич да не го е еня, какво си мислят хората за него и престъпленията му.

  НЕБЪЛГАРИТЕ, които управляваха България от 1944 до 1989 са само упоменати като "мили хора от народа", а не като узорпанти и петоколонни руско-съветски нагаждачи в името на собственото си просташко его и материално благосъстояние!

 28. 28 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#26] от "Peter Stoychev":Исус Христос -евреин????Това пък ,че болшинството от научните гении били евреи единствено ме разсмя.Защо ли пък тия научни гении все се реализират в християнските страни,даже и след създаването на Израел.Както има една приказка не всички комунисти са евреи ,но всички евреи са комунисти.Надали има по -мразен етнос от тях ,сигурно има защо.

 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  До коментар [#19] от "benefikato1":

  Не забравяй ,че комунистите също са преследвали и избивали евреите, но за това не се говори.

 30. 30 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#28] от "benefikato1":

  Чичовото, преди да напишеш нещо е по-добре преди това да прочетеш тук там нещо, а не само коментарите...

 31. 31 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#22] от "Каишков - Системен нарушител":Сигурно трябваше да обявим война на Хитлер и да разгромим армията на фелдмаршал Лист.България спаси своите евреи.Александър Белев е с еврейски корени.Димитър Пешев беше унищожен от комунистите, а Насим Меворах бащата на малоумника Валери Петров отказва да го защитава с аргумента ,че няма невинни фашисти и това при положение ,че в България фашизъм е съществувал само в периода 1944-1989г.Темата обаче е за Ели Визел и неговите деяния на тая грешна земя да не се отклоняваме.

 32. 32 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#29] от "hodounski":

  И най-свирепите, "убедени"и правоверни комунисти, а от там и престъпници са именно евреи!...

 33. 33 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1559 Любопитно

  До коментар [#25] от "convince":

  Е, ако броиш и умрелите от старост през тези 100 години, то да - сметката може и да излезе.
  Ама 1 милиард убити... ти знаеш ли колко точно е един милиард?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 34. 34 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#29] от "hodounski":Ех ,не се говори -те проглушиха и ушите на извънземните с с Холокоста, та ще изпуснат пък и жертвите на комунизма.Не се говори ,защото не им оттърва затова.

 35. 35 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  [quote#28:"benefikato1"]Исус Христос -евреин????[/quote]

  Разбира се. Не си ли чел Библията?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 36. 36 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#31] от "benefikato1":

  Не България спаси своите евреи, а Н.В. Цар Борис Трети, но дори и неговите преоргативи не стигнаха, за да спаси евреите в окупирана Македония!

 37. 37 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#33] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Може и да са много повече!
  В Китай, Камбоджа, африканските режими, режимите в Латинска Америка, преданни на Коминтерна!

 38. 38 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#33] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  То в с. Копривлен не знаят, та аз!...

 39. 39 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#30] от "convince":Чичо, попрочел съм, тук там нещичко, отгоре отгоре,между редовете,ама не съм евреин слава богу и не претендирам да съм научен гении.Спомням си обаче ,че имаше един техен много почитан равин Овадия Йосеф,който каза ,че гоите сме на тази земя само, за да служим на евреите.Една от най-големите манипулации е че Христос е бил евреин и те не са го предали на римляните и няма такова нещо ,като кръвта му да падне върху нас и Юда не бил предател и т.н и т.н. хайде да не задълбаваме ,че става дълга и широка - днес е неделя нека не си тровим деня с проблеми -живи и здрави аз се махам.

 40. 40 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#36] от "convince":Е ,не сме могли да спасим всички какво да направим?

 41. 41 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 570 Весело

  До коментар [#35] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":Никой не чете Библията ,тя само се цитира.

 42. 42 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1559 Весело

  До коментар [#41] от "benefikato1":
  Никой не чете Библията ,тя само се цитира.
  ********************


  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 43. 43 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#28] от "benefikato1":

  Слабата ти обща култура и чуство за малоценост те правят типичен антисимит. Еврейският дух превърна една пустиня в райска градина, Израел в силиконова долина, човешкия живот в ценност. Не се наемам да канонизирам евреина като изключителен. Ще те попитам- защо не се замислиш как Израел прибра над 1,5милиона, а България прогони 2,5 човека!

 44. 44 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#3] от "benefikato1":

  нещастник, да?

  בני אתה אני היום ילדתיך
 45. 45 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  лека му пръст, емблематичен.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 46. 46 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#28:"benefikato1"]Исус Христос -евреин????[/quote]

  чист ариец, кайш. рус, синеок, метър и осемсе висок.

  бот.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 47. 47 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#13:"mushashi"]И ако поставиш под съмнение този брой и веднага ти лепнат етикета антисемит и дори неонацист.[/quote]

  а то - верно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 48. 48 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#4:"daskal1"]Вие за идеите и мислите си.[/quote]

  идеи? мисли? don't push it.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 49. 49 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#43] от "Peter Stoychev":Ееее в каква компания ме постави само-като знам какви хора са обявявани за антисемити и направо онемях от гордост.Хенри Форд,Солженицин,Мел Гибсъни много други.Нищо против нямам обикновените евреи,виж ционистите са друго нещо.Израел с парите на диаспората от цял свят каквото искаш можеш да я направиш.Разбира се няма как да отрека безспорните им постижения-в крайна сметка в пустинята сред арабското море проекта Израел е достоен за уважение ,ама по-кротко с глупостите за богоизбрания народ ,научният им гении и т.н.Историята на съвременната цивилизация е християнска с някои добавки от юдеите.Хора като нас са хайде по-леко с гениите.

 50. 50 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#46] от "abdelhaqq":Не ,нищо не си разбрал-бил е нисък мургав с редки зъби и специфичен нос,занимавал се с лихварство и е бил пръв доносник на римските власти.Капиш.

 51. 51 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#45] от "abdelhaqq":Да ви имам емблемата -хак да ни е.

 52. 52 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 570 Весело

  До коментар [#44] от "abdelhaqq":характеристика си правите нещо-да?

 53. 53 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#8] от "klimentm":

  Аршинът е много различен. Другарят Сталин и подчинените му нещастници ("червените" трябваше да вадят кестените от огъня и да видят сметката на сродниците им фашисти и националсоциалисти ("кафяви". В крайна сметка и двете страни бяха прецакани, а богатият Запад страдаше как през войната "беше ужасно, три месеца нямаше шоколад" - думи на някакъв холандец от онова време. Все пак червените се водеха "победители" и трябваше да се омаловажават престъпленията. - И сега аршинът е различен, има добри ислямисти и лоши ислямисти.

  master
 54. 54 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#28] от "benefikato1":
  "Исус Христос -евреин????"
  ...........................
  Те затова не могат да му простят и досега.

 55. 55 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  До коментар [#46] от "abdelhaqq":


  [quote#46:"abdelhaqq"] рус, синеок, метър и осемсе висок. [/quote]
  Точно такъв го описва Пилат Понтийски в писмото си до императора с обяснения за присъдата и нейното изпълнение.
  А книгата на Ели Визел дава представа за лагерите на смъртта, той пише и за надзирателите евреи, и за месечните селекции, след които са изтребвани негодните за работа, спасил болния си баща след една такава селекция, за да види как немски офицер разбива главата му с приклад, защото го дразнели стенанията му. Споменава и за руските лагери, и за циганските...
  Книгата е кратка, строго документална, прочетете я, не е необходимо да четете нищо повече за лагерите, а и едва ли ще имате желание.

 56. 56 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#46] от "abdelhaqq":
  "рус, синеок, метър и осемсе висок. "
  .......................
  Генната мутация на синеоките хора се е появила преди около 7-8000 години в земите на днешна Турция, та е напълно възможно в Назарет да се е родило синеоко момче преди 2000 години. Древните гърци също са били снажни и русокоси. Голяма част от евреите от хазарски произход също са синеоки.

 57. 57 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  [quote#56:"volarok"]в Назарет да се е родило[/quote]Пардон, във Витлеем.

 58. 58 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  ЗА КО СТАА ВЪПРОС?
  Престъпленията на палачите от Третия Райх, наследниците на Древния Рим, са доказано безчовечни.
  Како става с победителите наши братя по съдба обаче, защото са два пъти по-неадекватни безподобници , точно такива срещу когото се биха.
  И го доказаха, че са такива не във война, а в мирно време.
  Затова историята им се изплю в лицето, както го направи и по един безспорен начин в лицата на всички еднолично управлявали диктатури до днес.
  Затова по горе написах, че жертвите са много, стотици пъти повече от тези на еврейския геноцид, че и продължават да се дават още...

 59. 59 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#26] от "Peter Stoychev":

  Исус е арамеец с юдейска вяра,тогава не е имало народ с име евреи шалом

 60. 60 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#48] от "abdelhaqq":

  ей,жалко ционистче,не се сдържа изапочна да плюеш в личностен план,не са хубави тези приоми другарю Хазарев шалом

 61. 61 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#33] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности": това важи ли за юдеите,защото преди няколко години една от тях заведе дело за 5000 евро компенсация в парижки съд,чувствала се жертва на холокоста,защото не можела да спи и се напикавала като си представяла леля си в конски а не в нормален вагон,само за сведение въпросната особа е родена доста след войната шалом

 62. 62 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3966 Неутрално

  [quote#31:"benefikato1"]Темата обаче е за Ели Визел и неговите деяния на тая грешна земя[/quote]Един откъс от книга на Визел:
  "С самого Рош ха-Шана, с праздника Нового года, вопрос этот яростно обсуждался в лагере. Поститься означало приблизить смерть. Здесь постились круглый год. Иом-Киппур продолжался круглый год. И книга жизни и смерти находилась уже не в руках Божьих, а в руках палача. Слова " ми ихие у ми ямут "— кто будет жить и кто умрет — имели здесь страшный конкретный смысл и немедленное осуществление. Все молитвы на свете не могли изменить "гзар-дин", прекратить неумолимое шествие рока. Чтобы жить, тут надо было есть, а не молиться.."
  http://rulibs.com/ru_zar/science/wiesel/0/j4.html

 63. 63 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3966 Неутрално

  [quote#37:"convince"] африканските режими, [/quote] Да ги видим сега и африканските режими:Leopold II of Belgium(1835 – 1909) was the second King of the Belgians, chiefly remembered for the founding and exploitation of the Congo Free State as a private venture....Under his regime millions of Congolese people died; modern estimates range from one to fifteen million, with the consensus figure climbing by around ten million..."

 64. 64 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#45] от "abdelhaqq":

  да емблематичен в яростното отричане на приравняването на жертвите на комунизма с тези на нацизма,апропо като инсайдер би ли казал защо зачеркнаха 600 хил унгарски цигани от Яд Вашем,ами защо ли питам като отговор няма да получа,някъви там цигани,виж ако бяха от ,,богоизбраното племе,, сигурно щяха да станат още няколко милиона жертви шалом

 65. 65 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#62] от "тулса":

  па да вземеш и да прочетеш и Солженицин или по-добре Варламов

 66. 66 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3966 Любопитно

  [quote#65:"nibelung2"]па да вземеш и да прочетеш и Солженицин или по-добре Варламов[/quote]Какво по точно от ..."Варламов"?Преди двадесетина години четох един руски писател,който се казваше :Варла́м Шала́мов
  п.п.Аз за този антисемит и руски шовинист Солженцин изобщо не ми говори.

 67. 67 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3966 Весело

  [quote#43:"Peter Stoychev"]Слабата ти обща култура и чуство за малоценост те правят типичен антисимит[/quote]
  Стойчев, виждам само 3 грешки в това разобличение на "слабата обща култура" на съфорумеца..

 68. 68 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  До коментар [#66] от "тулса":

  Греховете му са простими само заради книгата която написа,мисля че няма нищо по добро разказващо и обясняващо за лагерите в СССР.

  [quote#66:"тулса"]този антисемит и руски шовинист [/quote]

  klimentm
 69. 69 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#59] от "nibelung2":Точно така ,ама като гледам колко народ вярва на измишльотината ,че Исус е евреин явна не е сама до четенето иска се и мислене,ама това както е казал Х.Форд е най-тежката работа.

 70. 70 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 570 Весело

  До коментар [#67] от "тулса":Ха-ха-ха и на мен ми направи впечатление ,но реших да не развалям опиянението му от" силната му обща култура".Няма значение не се засягам и не се смятам за най-умния и красивия може би има 2-3 преди мен по света.

 71. 71 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  [quote#2:"Арон"]Цял свят знае, те също знаят[/quote]

  Много от тях не знаят, а възприемат твърденията за геноцида като несправедливо, расистко (към турците-мюсюлмани) отношение. Същото важи за турското робство на българите -- турци вече излезнали от Турция смятат че това са измислици. За съжаление, различните исторически памети на балканските народи не вещаят нищо добро за приятелските отношения в бъдеще.

 72. 72 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#66] от "тулса":Умен мъж си,добри коментари и солидна аргументация имаш в повечето случаи,някак си не се връзва всичко това с антисемитизма дето дето обвиняваш хората наред.Солеженицин какъвто и да е, изкупил всичките си грехове с "Архипелага ГУЛАГ" и другите си творби.Вазов ,Каравелов ,Ботев и те са обявени за антисемити,а пък за Шекспир ужас, той пък е най -големият "Венецианският търговец" на Запад вече не се играе.

 73. 73 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3966 Неутрално

  До коментар [#72] от "benefikato1":Благодаря за похвалата на моите интелектуални качества..Именно затова няма да те разубеждавам във впечатлението,че се боря активно с пустите антисимити

 74. 74 Профил на losovelamigusi
  losovelamigusi
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#5] от "benefikato1":

  Смешнико, ти си поредният "брейнуошд" консултант-продавач неспособен да направи разлика между уникалния по своя абсурд геноцид над европейските евреи и масовото избиване на човешки индивиди преди и след този геноцид! Евреите бяха обречени и нямаха никакъв избор и шанс да оцелеят. Бяха избити системно и хладнокръвно (няма значение дали чрез глад, газ или по друг начин). Нямаха възможността да изберат да бъдат "политикали корект" или не, дали да закъснеят за работа или не (дори за това вкарваха в ГУЛАГ), дали да разказват политически вицове или не, дали да бъдат на фронта или не. Уникалността на еврейският геноцид е липсата на каквато и да е алтернатива за оцеляване. Дори тези, които смениха вярата си бяха избити като кучета!!!
  Срам за България, че стана причина за смъртта на 11.000 евреи от Тракия и Македония!!!!!!!

 75. 75 Профил на losovelamigusi
  losovelamigusi
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#59] от "nibelung2":

  Абе, кукуригу! Ти да не искаш да кажеш, че когато се е пръкнал Исус, не имало евреи!?! Ами че, те през септември ще празнуват Новата 5777 Година.

 76. 76 Профил на losovelamigusi
  losovelamigusi
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#28] от "benefikato1":

  Абе, смартут! Аз не съм евреин (за мое най-голямо съжаление), но съм ционист до мозъка на костите! Искам мозъчето ти с големината на бадем да проумее следното нещо - три са основните фактора поради които евреите са БИЛИ така недолюбвани:
  1. Католическата Църква
  2. Католическата Църква
  3. Католическата Църква
  Антисемите, ако си религиозен христянин, моите най-искрени съболезнования, че се кланяш на еврейски бог!

 77. 77 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#75] от "losovelamigusi": пиша ти бавно за да схванеш,имало е няколко малки държави,Юдея,Филистимия,Самария Арамея чиито народи са изповядали юдаизма думата евреи се появява късно през средновековието за да се омешат хазарите -ашкенази със заселилите се в западна Европа юдеи,те дори са говорили на два различни езика на изток-идиш на запад-ладино шалом

 78. 78 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#76] от "losovelamigusi":изказът ти е подобен на пловдивският владика Николай той смята за най-големия враг Католическата църква дори беше препречил входа на олтара да не влезе някой католик случайно по време на посещението на папа Йоан-Павел в Пловдив,а за ционизма поразените от него са изгубени душй,пускам ти линкче www.youtube.com/watch?v=1EmvANgw9Mk има издадена на български книга,,Изобретяването на еврейският народ,, от този еврейски както казваш професор

 79. 79 Профил на losovelamigusi
  losovelamigusi
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Брей, ама че (й)ерудит! Абе, пишман историко, Википедия не винаги е надежден източник на информация, но в твоя случай, най-вероятно не си разбрал какво точно си прочел. Евреите съществуват от много хилядолетия и това което ги прави такива е тяхната религия. Ивритът е езикът на който са написани и четени в днешно време еврейските свещенни книги. Мога да те уверя, че мароканските евреи, въпреки че са "сфарадим" като българските, не са си говорили в къщи на "ладино", ама никога, както и аржентинските, които са "ешкеназим", никога, ама никога, не са говорили в къщи на "идиш"! Повърностно, ама много повърхностно, пишман историко!

 80. 80 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#16] от "Peter Stoychev":

  но другите народи не правят бизнес заради жертвите от нацизма и не вменяват вина на целият германски народ

 81. 81 Профил на losovelamigusi
  losovelamigusi
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#78] от "nibelung2":

  Сега разбрах към коя категория принадлежиш-конспираторе, бегай да спиш!!! Съхрани сили и за утрешната битка със "световния еврейски заговор"!

 82. 82 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#79] от "losovelamigusi":другарю ,,енциклопедист,,първо изгледай линка който ти пуснах,после кажи факти а не заклинания и уверения за които си се лепнал като муха на лайно,жалко ционистче,по-лошо и от гаулайтер шалом

 83. 83 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#74] от "losovelamigusi":Хапчетата-първо с червеното се започва.Споразумението за изселване на евреите в Палестина е подписано още при Хитлер,милиони от тях се изселват в САЩ и Латинска Америка,лидерът на сектата Хадад-Любавичи и изведен със съгласието на германците през войната.Половината членове на ръководството на нацистката партия са евреи,включително и Шикългрубер.По време на комунизма единствените на ,които беше разрешено да се изселят на Запад и в Израел бяха евреиите .Къде можеха да отидат жертвите на комунизма ?Това ,че България била причина за депортирането на македонските и беломорските евреи някой равин ли ти го каза?Като искаш да си евреин бегом към синагогата или поне при коменистическият гаулайтер и съветник на Гоце-Емил Кало и неговата организация-Шалом.Ти с тоя мозък с големина на тиква никакъв проблем няма да имаш-палячо.

 84. 84 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#55] от "Тsonkooo":

  ели визел го знам много добре, и съм го чел. това, което не разбирам, е защо някои именуещи се християни, все още се скандализират от споменаването на явно еврейския произход на Христос. изпълняващ еврейските пророчества, потомък на еврейски цар, говорещ езика на сънародниците си евреи.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 85. 85 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#82] от "nibelung2":

  ало, модераторите.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 86. 86 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#64] от "nibelung2":

  нищо не ви се разбира от толко интерджекции и патос. я пак пренапишете...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 87. 87 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#84] от "abdelhaqq":Ами тогава какво скимучиш срещу християните?О извинявай,то за вас комунистите и ционистите по-голям враг християнството няма.Какво плачеш на модераторите,или така е по-лесно като не ни оттърва се оплакваме.

 88. 88 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#87] от "benefikato1":

  не "скимуча срещу християните", избършете си плюнките и четете внимателно. това, което твърдя, обаче, е че ако някой се именува "християнин" и има проблем с еврейския произход на Христос, имаме огромни основания да се съмняваме в християнската му верица.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 89. 89 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 570 Неутрално

  А бе то и Моисей е литературен герой ,пък вие си му вярвате,а също и на оня дето се страхувал от светлината.Прочети коментар 59 да не повтарям колегата.Не стига ,че сме ви приели в страните си ,дали сме ви абсолютно всички права и дори България не съществува такова чудо като антисемитизъм ами пък все недоволни-хайде при Овадия Йосеф. Имам предвид в Израел ,че човека почина, да не си помислиш друго и да ревнеш на модераторите.
  До коментар [#88] от "abdelhaqq":

 90. 90 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#89] от "benefikato1":

  ако някой вярва в Христос (евреин), то трябва и в Мойсей. т.е. в рамките на една и съща религиозна традиция са. а ако някой пък смята, че Христос не е евреин, значи има за източник някаква друга информация, различна от съществуващите и открити досега източници. т.е. разчита на декларативно, религиозно, езотерично убеждение.

  сиреч, с думи прости - къш при прадедите Ви, съчинявали "протоколите на сионските мъдреци", например.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 91. 91 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#90] от "abdelhaqq":Вашата информация е ваше твърдение т.е. иска ви се желаното да е действително.Хенри Форд:"Не знам дали протоколите са фалшификат,важното е ,че написаното в тях се сбъдва."Кой съм аз ,че да оспоря думите на един гении,цяло чудо е ,че не сте го изкарали още евреин и него.

 92. 92 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  До коментар [#84] от "abdelhaqq":

  Христос е Син Божи, майчиният му език е арамейски.
  Защо толкова мразите Българската православна църква, тя е единствената, която излиза в защита на евреите. Католическата църква негласно е подкрепяла изтреблението на евреите, някои католически свещеници са били нацистки активисти в Германия, включително и бившият папа. На мен лично поляци ми казаха тук на морето, че от Хитлер не са видели нищо лошо, отървал ги от евреите. Малката Ане Франк, чийто дневник ме покърти вдън душа е била предадена на немците заедно със семейството си от холандци.
  А в България обикновените хора защитават своите познати , съседи, приятели евреи. Тогава не са знаели за лагерите, но в Кюстендил имало бежанци от Македония и им била позната нерадостната участ да те прогонят от родния край. Но властта не се успокоява. Следва Пловдив, самият митрополит прескочил оградата на училището където са събрани евреите, готови за депортиране и заявява, че ще тръгне с тях или ще ги прибере в българските манастири, ще се осмелят ли да пратят полиция да ги вземе оттам. Последният опит е в София, избрали са 24 май, да не разберат българите улисани по празниците, на самата манифестация Софийският митрополит Стефан вдига истински скандал на Царя пред чуждестранните гости и той взема окончателно решение за отмяна на депортацията. Намесата на Българската православна църква е решаваща. Никой не иска благодарност, това е унизително чувство на зависимост, но не проявявайте неблагодарност и омраза.

 93. 93 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#90] от "abdelhaqq":другарю Хазарев,отбягваш въпроса за унгарските цигани заличени в Яд Вашем,вече няколко пъти те питам и в предишни статии но явно трудно със словесни еквилибристики да се пренебрегне простичкият факт за геноцида на тази етническа група от нацистите,а виж да къшкаш неумите и ги пращаш в отвъдното при предците им показва прилика с Торквемада шалом

 94. 94 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#92:"Тsonkooo"]Защо толкова мразите Българската православна църква, [/quote]

  това няма нищо общо с Христос

  בני אתה אני היום ילדתיך
 95. 95 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#91] от "benefikato1":

  не разбрах. твърдите, че Христос не е евреин. ок, искам да разбера на базата на какво твърдите, че първо, Христос е съществувал, и после, че не е евреин.

  останалото е плява. огромна купчина.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 96. 96 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#93] от "nibelung2":

  другар ще викате на събратята си руските антисемити.

  къш.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 97. 97 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#96] от "abdelhaqq":пак не ми отговори на въпроса,нещо се изнерви камераде Хазарев,започна да приличаш освен на Торквемада и на оня Йозеф-министъра на пропагандата,сещаш се нали шалом

 98. 98 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#97] от "nibelung2":

  принципната ми позиция е, че във форума не се изнервям. люпя семки и гледам глупостта човешка как набъбва и не ходи по гората.

  сега пък Торквемада. абе откъде ви намират такива. нейде по мюнхенските бирарии ще бъде. смешник. нямам безкраен ресурс за дивотии. отговарям само на мнения, които са ми интересни. довиждане. забавлявайте се соло.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 99. 99 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  [quote#90:"abdelhaqq"] ако някой пък смята, че Христос не е евреин, значи има за източник някаква друга информация[/quote]Христос е роден евреин или по-точно, изповядващ юдейската вяра. Както е известно, еврейството е повече религиозен, отколкото етнически белег на принадлежност. Впоследствие обаче Христос се възправя срещу дотогавашния религиозно-обществен ред, заради което е низвергнат и разпнат от първосвещениците. Аз, ако бях евреин, не бих изтъквал толкова много еврейския произход на Христос. От гледна точка на евреите той е по-скоро предател.

 100. 100 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#99:"volarok"]изповядващ юдейската вяра. Както е известно, еврейството е повече религиозе[/quote]
  Точно така е . Най - правилното определение за делата му да се определят като опит за промяна в застиналата метафизична по това време иудейска религия . Самият той едва ли е предполагал , че учението му ще стигне до народи неизповядващи иудаизма , камо ли че ще има такова огромно значение за тях ( доколкото знам даже се е съпротивлявал на това ). Благодарение обаче на учениците и последователите му( основно евреи ) и главно на един от тях - апостол Павел учението му постепенно се засилва всред другите народи . Най - ранните християнски общини обаче са на евреи , последователи на Христос . Тая тема е доста дълга и нееднозначна

  До коментар [#99] от "volarok":

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK