Почина големият интелектуалец Цветан Тодоров

Почина големият интелектуалец Цветан Тодоров

© Надежда Чипева, КапиталГолемият френски интелектуалец от български произход Цветан Тодоров е починал на 77 години, съобщиха френските издания "Либерасион" и "Монд". Философ, литературовед, антрополог и есеист, един от най-влиятелните хуманитаристи на нашето време, Тодоров бе известен с трудовете си по литературна теория и есетата си върху проблема за Другия и тоталитарния опит.


Роден през 1939 г. в София, Тодоров емигрира във Франция 24-годишен, където е сред блестящите студенти на известния семиотик и философ Ролан Барт и основава журнала Poetique с колегата си структуралист Жерар Женет. Преводите на Цветан Тодоров спомагат за разпространението на мисълта на руските формалисти на Запад. Интересите му първоначално са насочени в полето на литературната теория и кулминират в сборника "Поетика на прозата" от 1971 г., смятан за един от най-важните от ранния му период.


След 80-те Тодоров се заема с теми като като колонизацията и отношението към Другия, морала в концентрационните лагери и тоталитарния опит, Просвещението и демокрацията. Книгите му са преведени на 25 езика. През 2008 г. философът получи високата испанска награда "Принцът на Астурия" за обществени науки - за приноса си към разбирането и развиването на демокрацията, разбирателството между културите и отпечатъка, който насилието оставя върху колективната памет.


Сред най-важните книги на Тодоров са "Поетика на прозата", "Завладяването на Америка", "Памет за злото, изкушение за доброто", "Живот с другите". Тодоров за последно бе у нас през 2014 г. за представянето на книгата си "Несъвършената градина". "Мисля, че враговете на съвременните демокрации са вътре в тях", каза тогава той.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Има невероятни есета.

 2. 2 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Разстроено

  Да почива в мир!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 3. 3 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1199 Неутрално
 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Роден през 1939 г. в София, Тодоров емигрира във Франция 24-годишен.
  Тодоров бе известен с трудовете си по философия на езика и есетата си върху тоталитаризма.

  Поради тези причини у нас беше НЕИЗВЕСТЕН!!!
  Бог да го прости!!!!

 5. 5 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Велик! При това - въпреки че малцина могат да схванат идеите му, притежава невероятната дарба да се изразява интересно и сочно, та дори тези, които не го разбират, да проявят силно желание да го разберат. Поклон!

 6. 6 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Един от човеците, за които винаги ще се говори в сегашно време. Съгласете се, никой не казва "Моцарт е бил велик", "Микеланджело е бил велик", Бах, Айнщайн, Леонардо - всички те СА. Сред тях е и той.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Бог да го прости. Велик. Голяма загуба за всички мислещи хора.
  Ако не друго прочетете поне излязлата още преди двайсетина години у нас "Завладяването на Америка...".

  Цв. Тодоров не разправяше на всяко кьоше кой е, откъде е и колко се гордее, че е оттам, но аз се гордеех с него. За разлика от други, които нонстоп са горди, че са българи, но мен ме е срам от тях.

  Оварваряването на света продължава с пълна сила ... и все по-малко ми пука от това.

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  Бог да го прости! Един от хората, представяли с достойнство България пред света.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  В прочутия си памфлет Жюлиен Бенда обвиняваше интелектуалците в това, че отстъпват от вековното си признание и че се нагаждат към вкуса на масите, отдавайки предпочитание на материалното и частното (класата, расата, нацията) за сметка на универсалното. Елитарните му вкусове му пречеха да изпитва какъвто и да е интерес към живота на обикновения човек, който не е нито художник, нито интелектуалец. И той не предвиди, че тези две големи групи отново ще се противопоставят, но че този път изборът на всяка от тях ще е противоположен на първоначалния, сега „масите“ ще изберат универсалисткия път, който е и пътят на демокрацията.
  А именно това е станало, ако вярваме на Оруел. Той също противопоставя интелектуалците на обикновените хора, но отдава предпочитание на последните. В Англия в края на трийсетте години именно обикновените хора държат на свободата си, вярват в доброто и злото и уважават интелекта; докато интелектуалците набързо разобличават тези метафизични фикции. Резултатът е, че последните често са благосклонни спрямо фашизма и още повече спрямо сталинизма — докато обикновените хора знаят, че трябва да се води борба с Хитлер.

 11. 11 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Днес - вече се случва!

 12. 12 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Изключителен човек, жалко, че в България не е много познат.
  Поклон!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 13. 13 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Лека му пръст. Сравнително непознат в БГ, но "Памет за злото, изкушение за доброто" трябва да се изучава в нашите университети. Изключителна книга, казваща много истини за тоталитарните режими.

 14. 14 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Голяма загуба на човек и интелект!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 15. 15 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1541 Неутрално
 16. 16 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Жалко, Бог да го прости

 17. 17 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Проникновен ум, велик литератор, гениален обществен анализатор! Бог да го прости!

 18. 18 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Поклон пред такива българи, не се отрекли от родината, като опаковчика например.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 19. 19 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  В университета един мой преподавател често споменаваше името Цветан Тодоров и неговите трудове. Голям човек, истинска гордост за България. Човек на висшата наука, която е неразбираема за повечето хора. За съжаление малцина българи днес знаят името на своя велик сънародник, известно по цял свят.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 20. 20 Профил на SubZero
  SubZero
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#18] от "Зарзават": Като не можеш да оцениш красивото, поне не прави така, че всички да разбираме.

 21. 21 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Светла му памет. Интелектуалец.

  Брат му е един от водещите български физици теоретици - акад. Иван Тодоров.

 22. 22 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Голяма загуба! Цветан Тодоров е мислител и учен от световна класа, който наред с Клод Леви́-Строс, Ролан Барт, Жан Бодрияр и Паскал Брюкнер, ми даде много последните 40 г. както с научните и философски трудове, така и с есетата си и с гражданската си позиция. Имам в библиотеката си почти всички негови книги преведени на български, немски и руски език. Неговата "Дълг и наслада" ,чието заглавие е синтеза на тезите на Емануил Кант и Жан-Жак Русо за служенето на обществото като дълг (Кант) и наслада (Русо), сиреч радост и удовлетворение от това, за мен беше вдъхновяващ пример и потвърждение на житейското ми кредо.Жалко, че последните години(след развода му с Нанси Хюстън) прекара в самота.Не зная от какво си е отишъл, тъй като отдавна не съм говорил с проф. Ивайло Знеполски, който беше близък с него. Вечна памет!

 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#22] от "glaxo":

  В такива случаи и аз се прекланям пред живота и творчеството на г-н Тодоров. Лингвистичните му трудове са бии предмет на преклонение в моето семейство

 24. 24 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  До коментар [#22] от "glaxo":Не съм особено запознат с неговото творчество, но когато литературовед в Мексико( К.Тоскано) и собственик на малка книжарничка. ме попита бих ли му казал едно две имена на световно известни българи, аз му споменах Тодоров.Реакцията беше доста възторжена.
  пп.Е, мексиканските таксиджии славословеха Стоичков и Костадинов.

 25. 25 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#21] от "olimpipanov":

  И е син на големия българин Тодор Боров!... За съжаление без да достигне нивото на баща си!

 26. 26 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1363 Любопитно

  Голям теоретик! Поклон пред паметта му!

  Завършва гимназия в България и учи български език и литература в Софийския държавен университет. През 1963 г. като стипендиант заминава за Париж.

  Как се спогодил с Дявола със сърп и чук, за да го пусне да напусне Ада?

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 27. 27 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Имал е смелостта да опише подробно на Дявола!
  Хвала! Другите си подвиваха опашките!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 28. 28 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#23] от "daskal1":

  ++++++

 29. 29 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Един голям ум. Все си мислех, че някой ден ще се запозная наживо с него. Вече няма как.

 30. 30 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  [quote#10:"!D !"]В Англия в края на трийсетте години именно обикновените хора държат на свободата си, вярват в доброто и злото и уважават интелекта; [/quote]

  До коментар [#10] от "!D !":

  И именно поради вяра в доброто и злото подкрепят колонизацията на Индия, Египет и какво ли не, подтискането на Германия, България, Турция, Австрия (мирните договори след Световната Война) и накрая сключват съюз със Сталин и СССР, които "с вяра в доброто и злото" утрепват няколко десетки хиляди полски офицери и интелектуалци в Катинския лес!

  Дрън-дрън - празен звън! Ти вярваш ли си?

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 31. 31 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Бог да го прости!

  marinov1018
 32. 32 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#24] от "тулса":

  +++++Не съм изненадан. Цв.Тодоров е най-превеждания и цитиран автор и учен от български произход в цял свят(от арабски и хинди до японски и китайски). Но известен повече като представител на френската научна литература и философска мисъл.Ако влезете в Гугъл ще намерите поне 200 хил. книги, статии, монографии и публикации - оригинални или с цитирано неговото име.

 33. 33 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Бог да го прости,
  Какви велики българи прогониха от България червените простофили, наричани комунисти.

 34. 34 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#25] от "Митев":

  Съжалявам, че в такъв момент трябва да ви попитам - не е стигнал, щото вие не сте го чували? Гледайте си футбола и не ставайте на всяко гърне боб - мерудия.

  Sic transit..
 35. 35 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#16] от "shileto":

  Ти нещо се обърка.
  Той е казал, че "когато един народ се превърне в стадо, той е лесен за манипулиране".
  Бог да простял атеист. Веселяк.

 36. 36 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Тъй като на повечето коментиращи тази тъжна новина, Цв.Тодоров е малко познат, ще си позволя няколко цитата(от репортаж в "Дневник" от среща във Френския културен институт в София с негово участие преди 2-3 г., които да дадат макар и бегла , но важна представа за личността и гражданскта му позиция за днешния свят:
  ".........за популизма, тази форма на управление, в която не е вече народът, който има власт, както предполага думата демокрация, а тълпата – тоест масите, които могат да бъдат манипулирани по начини, които отговарят на най-ниския общ знаменател....."

  ".....Исках да кажа няколко думи за това, което аз наричам, по липса на по-добър термин, месианизъм. Става дума за религиозното клонение от средните векове и 16 век, когато се очаква, че земният рай ще бъде построен в най-близко бъдеще и понеже тая цел е толкова висока, всички средства, които можем да хвърлим за нея, са добре дошли. Ние добре познаваме един такъв месианизъм – това беше комунизмът.

  Демокрацията не идва насила

  В съвременната епоха след края на Берлинската стена се е формирал един друг вид месианизъм, по-парадоксален, който иска да внесе човешките права и демокрацията с военни средства в страни, чиито ръководители, ние намираме, не се държат добре. Той забравя, че както един от участниците в дискусията посочи преди малко, демокрацията не може да се настани насила – тя трябва да дойде от самото общество. Иначе средството се оказва по-силно от целта.

  Вместо да постигнем тази висока цел, ние разоряваме страната по начин, които не можем да оправим след това, както виждаме сега в Ирак и Либия – страни, които имаха щастието да получат нашите подаръци под формата на бомбардировки.

  Има и една по-мека форма на този месианизъм, която е видима във филма, който гледахме преди малко. Той се упражнява не чрез военни, а чрез икономически средства, защото бюджетът на ОССЕ и различните международни мисии в Косово е навярно по-висок, отколкото целия останал бюджет на страната. Така че населението не се колебае дълго какво да вземе от тези уроци – всички ходят на събранията, на които са поканени.

  Има ли един вълшебен начин да се преборим със всички тези вътрешни врагове?
  Не вярвам. Нито чрез някоя нова революция, нито чрез напредъка на технологиите, които променят живота ни постоянно. Вярвам повече в традиционната ценност на образованието и възпитанието. Щом тези врагове са се родили един ден, значи могат и да умрат. Не се отчайвайте! ......"

 37. 37 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#22:"glaxo"]Цветан Тодоров е мислител и учен от световна класа, който наред с Клод Леви́-Строс, Ролан Барт, Жан Бодрияр и Паскал Брюкнер,[/quote]

  ... начи цело хасково кат са прибере вечер и почва само за тех да говори, а - ха!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 38. 38 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 233 Неутрално

  трийте ма, трийте ма! накрая малката булка и милиардите й сестрички и вас ше изтрият. малко късничко сте са сетили за цв. тодоров. трябваше да умре, че да му напишете името.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 39. 39 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5419 Неутрално
 40. 40 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  "Мисля, че враговете на съвременните демокрации са вътре в тях", каза тогава той.

  >>> Оценката му се е градила от видяното във форума на "Дневник", тези в другите издания сигурно не е посмял даже да ги погледне, защото е "екстраполирал" какво да очаква

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 41. 41 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 556 Разстроено

  Много жалко. Да почива в мир.
  Големите умове ни напускат - Умберто Еко, Бауман, сега Цветан Тодоров.

 42. 42 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#36] от "glaxo":

  Това Дневничарите няма да го публикуват никога.

  [quote#36:"glaxo"]".........за популизма, тази форма на управление, в която не е вече народът, който има власт, както предполага думата демокрация, а тълпата – тоест масите, които могат да бъдат манипулирани по начини, които отговарят на най-ниския общ знаменател....."

  ".....Исках да кажа няколко думи за това, което аз наричам, по липса на по-добър термин, месианизъм. Става дума за религиозното клонение от средните векове и 16 век, когато се очаква, че земният рай ще бъде построен в най-близко бъдеще и понеже тая цел е толкова висока, всички средства, които можем да хвърлим за нея, са добре дошли. Ние добре познаваме един такъв месианизъм – това беше комунизмът.

  Демокрацията не идва насила

  В съвременната епоха след края на Берлинската стена се е формирал един друг вид месианизъм, по-парадоксален, който иска да внесе човешките права и демокрацията с военни средства в страни, чиито ръководители, ние намираме, не се държат добре. Той забравя, че както един от участниците в дискусията посочи преди малко, демокрацията не може да се настани насила – тя трябва да дойде от самото общество. Иначе средството се оказва по-силно от целта.

  Вместо да постигнем тази висока цел, ние разоряваме страната по начин, които не можем да оправим след това, както виждаме сега в Ирак и Либия – страни, които имаха щастието да получат нашите подаръци под формата на бомбардировки.

  Има и една по-мека форма на този месианизъм, която е видима във филма, който гледахме преди малко. Той се упражнява не чрез военни, а чрез икономически средства, защото бюджетът на ОССЕ и различните международни мисии в Косово е навярно по-висок, отколкото целия останал бюджет на страната. Така че населението не се колебае дълго какво да вземе от тези уроци – всички ходят на събранията, на които са поканени.

  Има ли един вълшебен начин да се преборим със всички тези вътрешни врагове?
  Не вярвам. Нито чрез някоя нова революция, нито чрез напредъка на технологиите, които променят живота ни постоянно. Вярвам повече в традиционната ценност на образованието и възпитанието. Щом тези врагове са се родили един ден, значи могат и да умрат. Не се отчайвайте! ......"[/quote]

 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Изключителен, Бог да го прости!
  Днес света стана с един невероятен човек по-глупав, а България процентно оглупя най-много.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 732 Разстроено

  Почивай в мир.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  [quote#25:"Митев"]И е син на големия българин Тодор Боров!... За съжаление без да достигне нивото на баща си! [/quote]

  Защо? Тодор Боров беше литературен критик. Известен е само в литературните среди в България , докато синът му със своите философски трудове е популярен не само във Франция , но и в света.

 46. 46 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Бог да го прости! Не знам обаче защо в статията не е спомената една от неговите най-вълнуващи книги: "L'homme depayse" ("Човекът без родина". Аз я имам в оригинал и още преди години, когато излезе във Франция, бях впечатлен от описанието на мислите и чувствата на интелектуалеца, който е загубил страната си и живее в друга среда, макар и свободен, но без признание от своите. Много меланхолична, но също и вдъхваща вяра в силата на човешкия стремеж към свобода.

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 47. 47 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  Тъжен ден за България, която изглежда нямаше нужда от него, но както отдавна е известно никой не е пророк....!

  klimentm
 48. 48 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#25] от "Митев":

  "И е син на големия българин Тодор Боров!... За съжаление без да достигне нивото на баща си!"

  Бих довавил, че и брат на големия български учен-физик акад. Иван Тодоров, създател на българската школа по квантова физика и учен с високо международно признание. Едва на 33г., през 1967г., става член-кореспондент на БАН, а на 40 г., през 1974г., става и академик.

  На фона на това удрят много на кухо напъните да се покаже, че в България едва ли не комунистическата власт е разстрелвала роднините на "предателите". Независимо че Цветан Тодоров става невъзвращенец през 1963г., нито баща му, нито брат му по някакъв начин са били преследвални от комунистическия режим. Както се вижда, Иван Тодоров няколко години по-късно (1967) става член-кореспондент на БАН, а през 1974 става и най-младия академик в България, едва на 40 години.

 49. 49 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#45] от "tacheaux":

  "Защо? Тодор Боров беше литературен критик. Известен е само в литературните среди в България.."

  Не съвсем! Тодор Боров е доайен на българската библиография и библиотечно дело. Създател е на Българския библиографски институт.

 50. 50 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#34] от "antropos":

  То с чуване, драги, не става! Ясно е, че вие сте чували за единия, за другия дори не сте и чували, а е още по-ясно, че не сте чели нищо от нито един от двамата.

 51. 51 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ето излезе и статия посветена на кончината на Цветан Тодоров в днешния "Ню Йорк Таймс":

  https://www.nytimes.com/2017/02/07/world/europe/tzvetan-todorov-dead.html?_r=0

 52. 52 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#4:"4ort"]Тодоров бе известен с трудовете си по философия на езика и есетата си върху тоталитаризма.

  Поради тези причини у нас беше НЕИЗВЕСТЕН!!!
  Бог да го прости!!!!
  [/quote]
  Ми превеждан е доста на български, явно теб не те е вълнувала темата.

 53. 53 Профил на Юрий Петров Проданов
  Юрий Петров Проданов
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Тези, които познаха написаното от него, откриваха незавладени светове, разхождаха се в несъвършената градина на човешката природа, съизмерваха собственото Ние с онова на Другите, влизаха в пространствата на фантастичната литература.
  За много от съвременните хуманитаристи у нас трудовете на Цветан Тодоров в областта на структурализма бяха откровение, надежда, гордост, вълнение, учение и пример, школа в мисленето.
  През 80-те години на изминалия век Цветан Тодоров вдъхновяваше младите филолози и учени в Шуменския университет. Резултат от това бяха Летните младежки научни школи, организирани тук, които събираха несъгласните с догмите на тоталитарната наука.
  За всички нас Цветан Тодоров ще остане учителят, с когото не се срещнахме никога, но с когото ще разговаряме винаги.
  Поклон пред свободния му човешки дух!

  yuriiprodanov
 54. 54 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 233 Неутрално

  България дава на Франция някои от най-известните и съвременни интелектуалци и творци, почитани в цял свят - Цветан Тодоров, Юлия Кръстева, Алексис Вайсенберг ( който почина преди някоко години).....

 55. 55 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#50] от "Митев":

  Дали съм чел, или не! По принцип рядко коментирам, но за да се включа, значи съм наясно с темата. Не знам за вас, но и от двамата имам книги в личната си библиотека, наброяваща около 2000 тома/ не съм ги точно броил, но горе-долу толкова са/. Реализирали са се в различни сфери и да ги слагате на кантар е меко казано глупаво. Само елементарни хора търсят кой е по и най. Редно е просто да проявите уважение и нищо друго. Хайде със здраве!

  Sic transit..
 56. 56 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Българският Умберто Еко!

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 57. 57 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2274 Разстроено

  Светът осиротява духовно, България - още повече. Поклон!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 58. 58 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Разстроено
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK