In memoriam Кристиан Таков: Злото не може да бъде изкоренено, но може да бъде ограничавано

Кристиан Таков

© Надежда Чипева

Кристиан Таков"Дневник" публикува отново речта на доцент Кристиан Таков в окупираната 272 аудитория от 23 октомври 2013 година. Тогава той говори пред студентите по тяхна покана. Таков почина на 51-годишна възраст на 11 юли.


Изключително много се вълнувам, може би никога не съм се вълнувал толкова или само за първата или втората ми лекция.


Ще започна с не толкова обнадеждаващи думи. Това правителство с окупация на 272 аудитория няма да се саморазпусне. Окупацията все пак е въпиющо необходима, но ако продължи повече от три-четири дни, вие ще се изморите, ще се отчаете, а
те вече са свикнали да са дебелокожи, дебелооки и разни други неща


с дебело в началото. Това няма да ги впечатли. По тази причина бих си позволил да дам идеята: променяйте формата на протеста си непрестанно, не ги оставяйте на мира, те свикват с всяка форма на протест. Те са като флуид - в каквато съдина ги налеете, такава форма заемат.


Не смятайте, че от вашето протестно действие ще последват конкретни последици, но ще има много други важни последици и ви благодаря, че сте се събрали тук, за да ги осъществите.


Показвайте на отвратителните, че са нетърпими, те няма да се засрамят, бъдете сигурни, но


ако им отнемате комфорта, това ще ги направи поне по-предпазливи,


няма да се променят или да станат по-добри. И тогава за какво всъщност си струва да се води някаква борба? Веднага ви казвам:


Вчера попаднах на едно много интересно научно предаване, там имаше психологически експеримент, който показва, че когато ние се намираме в среда на мошеници и на тарикати, постоянно, постепенно и неотклонно започваме да копираме поведението им. Когато виждате безобразността навсякъде, вие няма как да не започнете рано или късно да я копирате повече или по-малко. И, уверявам ви, нещата започват с малкия компромис и вие вероятно го знаете. Благодаря ви, че не сте направили малкия компромис.


На колегите от Юридическия факултет, които искат да си имат лекции и да си учат, а вие им пречите, искам да кажа само едно нещо - да не се притесняват, те ще си научат, но не знам къде ще си приложат знанията,


при положение че в България нещата се решават по подобни начини.


Благодаря ви, не искам да издигам политически лозунги или да се стремя към вашия аплауз, радвам се за него.


Искам за няколко минути да ви разкажа една случка, която вече не е нова, но е много симптоматична. Тази случка изглежда изключително специализирана. Става въпрос за един законопроект, внесен в Народното събрание, всеки от вас може да го види на parliament.bg в законодателство - законопроекти. За да не се лутате дълго време, напишете в търсачката Делян Пеевски и законопроектът ще излезе веднага.


Законопроектът се казва закон за икономическите и финансови взаимотношения с дружества, регистрирани в юрисдикция с преференциален данъчен режим, и техните действителни собственици.


Проектът за закон има интересно заглавие. Той беше дискутиран вече поне в електронното издание на в. "Капитал", може би и в хартиения му брой. Законопроектът предвижда рестрикции, ограничения за дружества, регистрирани в т.нар. офшорни зони.


Офшорните зони за студентите, които не са от Юридическия факултет, не че там ги учите, това е друг въпрос. Офшорните зони са територия от някакъв държавен суверенитет, която се характеризира с две неща. Първото е облекчен данъчен режим, второто е неяснота относно действителните собственици на едно дружество.


Действителният собственик на едно дружество може да бъде скрит по твърде много начини. Една от възможните фигури е чрез т.нар доверително управление, или на правен език казано - косвено представителство. Аз имам някакво дружество, само че не искам да се знае, че аз го имам и затова сключвам договор за поръчка с някого от вас да бъде номинален собственик на дяловете или акциите, а аз ви давам указания как да процедирате с тези акции или дялове.


Другият характерен момент, е че тези дружества плащат малко данъци. Какъв е смисълът от офшорните зони? То е предимно за самите офшорни зони, тъй като чрез тези облекчения и възможни скривания на истинските собственици вие получавате голям приток на капитал на ваша територия и плащате макар и малки, но все пак много данъци.


Другият възможен начин да се скриват истинските собственици съществува в България, съвсем официално регламентиран в Търговския закон. Това е акционерното дружество с акции на приносител, които са отпечатани на хартия, и за техен собственик се смята този, който физически ги държи. Днес може да е един, в друг ден - друг. И в България има пълната перфектна възможност да се организира нещо така, че да не е ясно кой е собственикът.


Неяснотата на това кой е собственикът на капитала води понякога до доста неприятни неща. Напоследък много усилено се говори, че трябва да е ясна собствеността на медиите.


Колеги, тя няма как да е съвсем ясна, защото тя много лесно може да бъде скрита. Дори да е уж ясна - вие ще знаете някакво лице, но няма да знаете връзките, отношенията, зависимостите, в които това лице е попаднало. Затова струва ми се, че не е толкова важно истинският собственик, а да знаете ръководните му принципи. Както се казва в Библията -


недейте да гледате дървото какво точно е, по плодовете му ще го познаете.


Само че за целта трябва да бъдете внимателни.


Та какво предвижда този закон. Ако прочете текста му, ще видите че предвижда рестрикции, ограничения за такива офшорни дружества, които участват в твърде важни обществени сфери. Областите, за които този предвижда ограничения, са 20 на брой.


Само примерно ги изброявам: кредитна институция, застраховател, пенсионен фонд, здравноосигурителен фонд, дружество, регистрирано на Българската фондова борса, дружество, което иска да получи концесия за добив на полезни изкопаеми, мобилен оператор, водно стопанство, сметосъбиране и сметоизвозване и издател на периодични печатни произведения.


Както виждате, почти всичко интересно в тази икономика е забранено за достъп на такива условно наречени офшорни компании.


Дотук законът изглежда добър и като че ли онези, които назначиха лице със специфични нравствени, криминални и други характеристики за шеф на ДАНС, за да може то да се справи с престъпниците отвътре, така да се каже, защото ги познава изтънко, тази мисъл тука да е сработила. Ами човекът знае как се правят нещата, защо да не напише един закон. Както Данчо Ментата, извинете, Данчо Цонев, съвносителят с Делян Пеевски, каза: "Ами той е написал 20 члена от закона". Законопроектът има пет члена.


В следващия член четвърти, след като виждаме колко светли са намеренията на съвносителите, като единият явно не знае точно за какво става дума в закона, виждаме изключения. Всяко едно от тях е въпрос на, да не казвам голяма дума, но едни две хиляди лева хонорар за едно адвокатско дружество, което да подготви необходимите документи и да преодолее ограниченията без никакъв проблем. Колегите юристи могат да ги разгледат и да ви обяснят точно как стават тези неща.
Така излиза, че


законът с едната ръка вдига огромна брадва, а с другата отваря широка порта,


за да заобиколите дръвника. Добре, за какво всъщност е цялото упражнение? Струва ми се, че цялото упражнение може да има най-различни цели. С риск да демонизирам Делян Пеевски, както светецът от Драгалевци Иван Костов каза наскоро в едно свое интервю, след като се беше прегърнал с вътрешния министър Цветлин Йовчев в Нов български университет, с риск да демонизирам Делян Пеевски, ще предложа няколко възможни сценария, които са близки един до друг.


Законът се приема сега наскоро, а влиза в сила от 1 януари 2014 година. След като това се случи, Делян Пеевски или неговите дружества, или свързани с него лица, или негови довереници по договори за поръчка, вече отдавна готови с необходимите документи, ще ги внесат и ще получат съответните регистрации и разрешения. След което ще могат да кандидатстват за - да ги изброя ли пак? След което надигналото се обществено възмущение ще принуди управляващите не за първи път да отменят закона. Първи възможен сценарий.


Всяка отмяна на такъв закон действа занапред, т.е. това, което е станало при неговото действие, ще остане законосъобразно и действително. Резултатът какъв ще е - тези, които са успели да минат през широко отворената врата, са минали, а другите, които тепърва са се усетили, ще останат пред захлопнатите й двери. Отвратителен резултат:


правим нещо за нашите си, след което не позволяваме на останалите да продължат делото.


Кофти.


Втори вариант - далеч по перфиден: законодателят не успява да реагира, но веднага след приемането на закона будна гражданска съвест в лицето на народен представител или народни представители атакува закона пред Конституционния съд и този път той решава да въдвори ред в държавата и удря по масата и обявява закона за противоконституционен. Резултатът е това, че законът не се прилага. Отново за в бъдеще.


Трети възможен сценарий: идва нов парламент, новият парламент с божествен гняв решава не просто да отмени закона, а да ревизира неговите резултати. Като казах божествен гняв, се сетих за една прекрасна мисъл на колегата Теодор Пиперков, преподавател по римско право, който веднъж ми каза:


"Таков, нали знаеш каква е разликата между справедливия гняв и безсилната ярост?


Справедливият гняв е въоръжен.


Та идвайки с уж справедлив гняв, новият парламент вероятно ще се сблъска с безсилна ярост като явление в своите проявления, защото ако се опита да ревизира вече сключени договори по отменения противоконституционен или подлежащ на отмяна от самия него закон, ще се сблъска челно с конституцията, в която е разписано, че частната собственост е неприкосновена. И като е неприкосновена, Конституционният съд този път с пълно право и при 100% моя подкрепа би отменил такъв опит на бъдещ законодател.


По този начин се действа. Лошото е, колеги, че в момента в България действат 344 закона и по моя груба сметка между 2 и 3 хиляди подзаконови нормативни акта, постановления, правилници, наредби и инструкции - и не броя актовете на местната власт.


Как да се оправим в тази гора, как да следим всестранно какво излиза, какво ще стане, откъде ще ни изпързалят за пореден път? Изключително трудно е. Но това вече е и вашата задача. И задача на журналистите, които освен да пишат, трябва и да разбират нещо от право. А не само да казват - абе има тук далавера, и с това общо съждение да укоряват управляващите, че правят нещо. Те трябва да са напълно ясно как е възможно да се случи нещо, което те възнамеряват да сторят.


Забележете, в закона има няколко дребни подробности. Законът има мотиви, както се изисква според закона за нормативните актове, и в тях надълго и нашироко се обяснява въз основа на какви решения на Съвета на Европа е приет този закон. Обяснява се смисълът на забраните. Дума не е обелена за изключенията - онази широко отворена порта. И една друга дребна подробност: ако видите точка 20 от забранителния режим, това е, че тези офшорни компании не могат да участват като издатели на периодични печатни издания. Това


явно е самоубийствен акт, може би акт на саможертва на Пеевски, може да е тийнейджърски бунт срещу майка му.


Всичко това е напълно възможно, само че в член пети, където са уредени последиците от това какво ще се случи, ако забраните бъдат погазени, но за т. 20 няма никаква санкция. Кеф.


За да разберете замисъла на законотворците, трябва да загубите няколко часа, които можете да прекарате много по-приятно.


Злото може да бъде спирано само с ежедневни, непрестанни, изнурителни и неблагодарни усилия. Опасни и неблагодатни усилия. Защото ако прекалено много започнете да спирате злото, то в акт на самозащита ще отвърне с някаква мярка.


И още нещо, че вероятно поради вашата невероятна младежка енергия, но и поради сравнително скромния ви жизнен опит вие си мислите, че злото може да бъде спряно. Колеги, то не може нито да бъде спряно, нито изличено. Това е все едно да кажете - ще премахнем корупцията. Няма да я премахнете. Повечето хора страшно се кефят да бъдат корумпирани.


Злото е нещо, което дава страхотни облаги, затова вие не можете да го изкорените, може да го ограничавате непрекъснато. Лошото е, че за неговото ограничаване са необходими непрестанни, ежедневни усилия. Както ви казах, освен неблагодарни може да се окажат и опасни.
Ако и в бъдеще се опитвате да спирате злото, бъдете сигурни, че ще платите цена.


Вие сега си губите времето в 272 аудитория и няма да постигнете желания резултат. Пламен Орешарски няма да остане само доцент, а ще продължи да бъде министър-председател. Злото няма да изчезне,


въпреки това си мисля, че си струва тази борба.


Защото както ви казах, когато гледаме само лоши примери, ние постепенно се подаваме.


Искам да свърша с две неща: едното е изказването на един протестантски свещеник в нацистка Германия: Той казва: "Когато дойдоха да вземат евреите, аз мълчах, защото не бях евреин. После те дойдоха да вземат комунистите, аз пак мълчах, защото не бях комунист. А когато дойдоха да вземат мен, нямаше никой останал, който да говори".


Благодаря ви, че сте останали и наистина евала.


И да свърша с избрани откъси от заключителния монолог на Фауст на Гьоте, не са много, спокойно.


Край планината блато се разстлало,
отравя въздуха, руши делото ми
да отведа водата застояла,
ще е последна висша цел в живота ми
...
На мъдростта последните предели
постигнах днес: живот и свобода
добива само този, който смело
ги завоюва всеки ден в борба!

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  ....... те свикват с всяка форма на протест. Те са като флуид - в каквато съдина ги налеете, такава форма заемат."Ами така си е.....

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4074 Неутрално

  Късметлии са присъствалите в 272-а аудитория тогава! Дано се запазят чисти...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Бог да го прости доцент Таков.

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 652 Неутрално

  КОЙ е продукт на политическата класа в България.
  На най-заможната част от нея.
  Него го има, защото и другите искат да го има.
  Печели обществени поръчки, защото си отделя пай и за останалите.
  Беше основен акционер в КТБ (неформален), защото имаше контакти с политиците и беше топлата връзка на мустакатия с тях.
  Продават му евтино държавни предприятия, защото си плаща кеш за това удоволствие на лицата, от които зависи продажбата.
  Все пак да не забравяме, че и ефендито е зад гърба му.
  А той е доста влиятелен...

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Хора без идеология с единствена цел -Властта. Амеба ,която като я удариш се дели на много амебички.

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Бог да го прости и не само тази чудесна реч, но и другите негови текстове е добре от време на време да се публикуват и коментират, за да се поддържа в някакъв санитарен минимум чистотата на печатното простъранство.

 7. 7 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Той се бореше със злото и беше светъл пример, който не трябва да забравяме! Хубаво е в негова памет да се обединим срещу злото, да го помним и да не се отчайваме!
  Светла му памет!

 8. 8 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "В следващия член четвърти, след като виждаме колко светли са намеренията на съвносителите, като единият явно не знае точно за какво става дума в закона, виждаме изключения."

  Изключенията понякога може и да са разумни. Например ако знакът "спирането забранено" е валиден само от 8:00 до 22:00 часа. Това също изключение. Но честно казано, като става дума за офшорни зони, наистина не е ясно каква е обосновката да има изключения.

 9. 9 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Мъдри думи, и сега са актуални.
  Светла му памет!

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Страхотно послание на Кристиан Таков и дано студентите да разчетат посланието му!
  Бог да го прости и приеме и душата му да почива в мир!

 12. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Жалко, че такива хора си отиват. Бог да го прости и съболезнования на близките.

 13. 13 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  много силна реч.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  До коментар [#13] от "abdelhaqq":

  Да, не е за слаби интелекти и духове борбата за "непрекъснато ограничаване на злото." Светла мисъл и граждански дух, жалко че си отиде толкова рано...

 15. 15 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Много интелигентни и верни дума на Кристиан Таков! Той не политизира, той насочва студентите да бъдат непримирими към злото. "Злото няма да изчезне, въпреки това си мисля, че си струва тази борба. Защото както ви казах, когато гледаме само лоши примери, ние постепенно се подаваме."
  Направи ми впечатление, че през 2013 г. той цитира пастор Мартин Нимьолер, чиито думи наскоро спомена и Лозан Панов. Като благодари на студентите, че са останали, че той не е сам, Таков вижда в тях част от неговите последователи. Колко жалко, че такава светла и достойна личност си отиде без време от този свят!

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Достойните си отиват млади. Мир на праха му!

 17. 17 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 483 Неутрално
 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  Светъл ум, достойна личност, огромна загуба за България.

  Днес е празник за ЗЛОТО.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Много много силна реч! Велика бих казал!

 20. 20 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 528 Неутрално

  За съжаление картината е много тъжна.
  Очевидно е, че Пеевски е доста хитър тип, а и за него работят група много добри юристи, гърба му също е явно подсигурен и грабителството е на макс.
  Толкова силно се укрепват във властта, че честно казано не виждам как ще бъдат свалени.
  Злото наистина е много силно.

  Жалко за доцент Таков! Голям ЧОВЕК!

 21. 21 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  Изключителна реч!
  Светла личност.

 22. 22 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#14] от "daskal1":

  беше страхотен, много остър ум, бърза мисъл, невероятно чувство за хумор. влезе ми в полезрението покрай окупацията на СУ, която следях отблизо чрез колегите ми там. много жалко.

  като прочетох новината, и се сетих за Еклисиаста: "Всичко постига всичките еднакво; една е участта на праведния и на нечестивия, на добрия и на нечестивия, на чистия и на нечистия, на онзи, който жертвува, и на онзи, който не жертвува; както е добрият, така е и грешният, и оня, който се кълне, както оня, който се бои да се кълне. Това е злото между всичко, което става под слънцето, Че една е участта на всичките".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 23. 23 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Жалко, много жалко. Страхотен човек беше. Не са много тези като него в днешно време.

 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3587 Неутрално

  Късметлии са присъствалите в 272-а аудитория тогава! Дано се запазят чисти...
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf1


  Да!
  Жалко за този човек!
  До сега не съм го чувал да говори. Само откъслечни съобщения или възторжени отзиви на мои познати са ми давали информация за това що за личност е...бил.
  След като прочетох статията стигам до заключението, че неговата кончина е една огромна загуба за честните и мислещи хора.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Загубихме един смел и достоен българин.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 26. 26 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Тежко бреме е да осъзнаваш, че живееш в гротескно общество. И да изпитваш почти непрекъснато "безсилна ярост"...
  Светла му памет!

  Изборите били скъпи? - Скъпи са за купувачите на гласове.
 27. 27 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Щатите при осъждане на провинил се, винаги изхождат от злото в човека, затова има такива абсурдни присъди като 3 пъти по 25 години, 2 пъти доживотна присъда и много други примери.

  Дори убиец, би трябвало след 20 години затвор да бъде пуснат на свобода. Не да се смята, че престоя му в затвора е без промяна на психиката му, и като е бил зъл, такъв ще си остане до края на живота си.

  И ние бяхме под Комунизъм, но това не ни прави вечни комунисти, сменихме си идеологията със смяната на режима.

  Es muß Geld fließen!
 28. 28 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 868 Неутрално

  "че в момента в България действат 344 закона и по моя груба сметка между 2 и 3 хиляди подзаконови нормативни акта, постановления, правилници, наредби и инструкции "
  Тогава 2013!! Сега сигурно са 400! Колкото по-сложен ни правят живота толкова по-лесно ни управляват и ни се подиграват!
  Офцата и лизача трябва да доволни.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 29. 29 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 264 Разстроено

  Светъл ум, достойна личност, огромна загуба за България.Днес е празник за ЗЛОТО.
  —цитат от коментар 18 на Norman Granz


  Да си отиде от тоя свят един млад, принципен, високо интелигентен и ерудиран човек ! Много тъжно ! Бог да го прости !

  Сигурно лично го познаваш, те затова те боли много повече?

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 30. 30 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Жалко, когато такъв човек (както твърдят мнозина тук - ерудиран, морален) си отива толкова млад.
  Бог да го прости!

  The best way out is always through Robert Frost
 31. 31 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Прочетох го. Брилянтно написано четово. Аз мисля иначе, но това не променя факта! Исках да задам няколко въпроса. И се осъзнах, че няма на кого. Човекът просто го няма! Това е!

  Мърфи е оптимист!
 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5222 Неутрално

  Обществото загуби много с тази преждевременна смърт - и противници и поддръжници на Кр. Таков

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  КРИСТИАН ТАКОВ IN MEMORIAM

  "Скъпи колеги,
  През 50-те години на ХХ. век се твърдеше, че правото ще отмира – защото в новото социалистическо общество от него няма да има нужда. Сега имам чувството, че правото пак ще отмира – само дето не са го обявили официално.
  Завършвате в странно време. Време, в което аргументацията е без значение, защото е надделяна от надвикване. Време, в което словото не се ползва за казване, а за лъжа. Време, в което закони се приемат заради тясногрупови интереси и това не се дори и крие. Време, в което депутати внасят законопроекти и предлагат на заинтересуваните да ги оттеглят срещу шестцифрени суми. Време, в което председателката на Варненския окръжен съд е избрала банка, която да обслужва съда, а банката е избрала председателка, която да обслужва нея – като в знак на дружба ѝ е дала кредит със странно ниска лихва и 8-годишен гратисен период.
  Институциите – а правото в голяма своя част живее чрез институциите – са в трагично и небивало състояние. Такъв упадък, такава парализа и най-страшното – такова неуважение към институциите – не е имало нито в Царство България, нито в Народна република България, нито в Република България.
  Прокуратурата ни в течение на седем години – до към 2005, ако не ме лъже паметта – беше заложник на характеропатиите на Никола Филчев. При сегашния Главен прокурор Цацаров прокуратурата е дотолкова грубо употребена за лични стремления и приятелски услуги, та никой вече не я приема на сериозно и не се бои от нея. Аз поне – не;
  Съдът ни започва да се характеризира с одиозни имена – Ченалова, Урумов, Светлин Михайлов, Пенгезов. Едната извършва регистърни услуги всякакви; другият има социално слаба дъщеря, която получава оземляване с имот тъкмо до морския бряг, третият върлуваше дълго като екзекутор на няколцина клиенти из СГС, последният илюстрира, че в съдебните екшъни няма "good guys". Проблемът не е дори толкова в такива съдии – нищо, че списъкът с имената им може да бъде плашещо дълго продължаван – а по-скоро във Висшия съдебен съвет, който не вижда проблем в описаното;
  Това Народно събрание като небивало безличие, слабост, безпринципност и опазеност с метални заграждения ще остане в историята още и с председателя си Михаил Миков с незабравимата му реплика "Не ми пука". И с провеждането ѝ на дело, когато показа, че не му пука не само от неколцина възмутени студенти, но и от волята на 470 000 български граждани;
  Този Министерски съвет достигна чрез мнозина свои министри до нравствени измерения без аналог в историята на България;
  За Конституционния съд няма да говоря, защото вече написах;
  Банковата ни система – едно от малкото ако не свестни, то поне стабилни неща – се заклати от странна компания, обединена от незнаен общ интерес. In order of appearance – 1) успелият млад Делян Пеевски; 2) догонващият го в много отношения Сотир Цацаров; 3) Иван Искров, който излезе да успокоява вложителите с вид на седмокласник, хванат да пуши марихуана; 4) Бойко Борисов, прокобил катастрофална криза и посочил невъзможни пътища за изход от нея и 5) Иво Прокопиев, включил се в нестройния хор с крайна неуместност.
  Медиите в България дотолкова са злоупотребили със себе си, че са загубили влиянието си – което макар и малка и тъжна, е все някаква утеха;
  Университетите у нас произвеждат дипломи на килограм, някои ги продават вече може би и дистанционно – но това дали има значение, след като се оказа, че за да се успее на 33 години, дипломата не е най-важното нещо.
  Можем да продължим с политическите партии, средното образование, болниците, футболните отбори, детските градини и общото събрание на етажната собственост. Можем. Можем с тежка въздишка да обобщим "Всичките са маскари" и да си сипем третата ракия.
  Не сте ли се обаче замисляли за едни думи, написани от Алеко Константинов – "Брееей! Хитро момче излезе, да е живо на баща си, всинца ни измами! Ашколсун! Браво!" Сигурни ли сте, дали всъщност презирате описаните досега герои или всъщност им се възхищавате?
  Ще продължа с едни думи, станали вече популярни – "Атина е такава, защото атиняните сме такива".
  И ще завърша с една притча. Един град имал много лош управник; всички били пропищели от него. Епископът на града денем и нощем се молел и жалвал на Господа – "Защо ни, Господи, наказа с точно такъв управник?". Накрая на Господ му омръзнало, та му се явил и му казал "Избрах ви този, защото по-лош не можах да намеря."
  Sapienti sat.
  И тъй като възрастта ми го предполага, а възможността да говоря пред вас ме изкушава, ще си позволя да ви досадя с няколко препоръки.
  1. Не чакайте системата да се оправи и да ви решава проблемите. Пробвайте се вие.
  2. Търсете себеподобни и се обединявайте – не в партии, а по симпатии и активна подкрепа.
  Защото много е страшна самотата на борещия се за правдини, лишен от подкрепата на тези, за чието благо се жертва. Не го оставяйте.
  Забелязали ли сте, че начело на обществени структури често застават не кадърните, а амбициозните. Талантът не иска да управлява и по-скоро се гнуси да го прави, а наглостта копнее. Затова:
  3. Не пускайте наглите да ръководят. Не поощрявайте безочието чрез пасивността си. А, ако вече сте пуснали някого – поне го контролирайте. Не се гнусете да участвате в управлението. То е ваш дълг и необходима тегоба.
  4. Не се вторачвайте в лошите примери, като недосъзирате светлите.
  Както най-добрите са 5% от хората във всяка една група, така и най-злите са пак 5%. Светът обаче се прави от останалите 90%. Не ги презирайте. Работете с тях и за тях. Най-добрите ще се справят или – което е по-вероятно – ще загинат (знаем, че открай време най-свестните са ги посвещавали на боговете, защото този лош свят не е бил достоен за тях). Най-лошите 5% ще останат непоправими и смъртта ще ги завари, преди да се покаят. Не ги оставяйте да задават тона.
  5. Правете, което трябва, да става, каквото ще. Може и да е банално, но е вярно. За да го осоля малко, да ви споделя, какво казваше Съдия Румен Янков – "Като не знаеш, какво да направиш, приложи закона."
  6. Не чакайте бързи плодове от усилията си. Често от стремежа ви ще излезе нещо много по-различно от очакваното. Радвайте му се. Не бъдете в плен на предварителните си представи.
  Не искайте всичко и веднага. Няма да стане. Но малките стъпки са мислими и реални. Те ни водят напред. Раят обаче не е зад ъгъла. Ние вероятно няма да стигнем до него. Не бъдете егоисти – оставете и за бъдните поколения да свършат нещо. Но им проправете малко път напред.
  "Отчаянието е любимото дете на гордостта" – като искате всичко веднага, си въобразявате, че можете да изкорените злото набързо с устремните си действия. Безумна гордост е, да продължите да го вярвате и след сегашната си възраст. Усмирете се и помнете, че гордостта е грях. Смъртен грях.
  Успехът не е на края на 100-те метра спринт, а на 42-ия километър на маратона.
  За да завърша с нещо западно и купешко – Le droit, ce n`est pas la loi. (Правото, това не е законът).
  Пазете правото. Включително и от закона.
  А дано то ви огорчава сравнително рядко."
  Търново, 5 юли 2014
  Кристиан Таков.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 34. 34 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5503 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  По-скоро са еластично желе. Бутате ги, деформирате ги, натискате ги и те се огъват. Премахнете ли натиска, веднага си възвъщат истинската форма.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 35. 35 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Един от подбудителите на "спонтанните" протести и абсолютно незаконната, и неморална окупация на най-стария университет в България си отишъл ... , и какво паметник ли да му издигнем? Да, пеефски може да е поставено лице на олигархията, но далечната цел на протестите тогава, беше спирането на Южен Поток. Което все пак се случи след посещението на тримата американски сенатори. Хора, като Таков са живото доказателство, че колкото и грантове да вземеш от НПО-та и фондации, все пак природните закони са над всичко. А, ако е протестирал от идейни подбуди (все пак има и такива хора, макар и неколцина) - тогава мога да изкажа само адмирации.

 36. 36 Профил на minko_georgiev
  minko_georgiev
  Рейтинг: 418 Разстроено
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK