В памет на Кристиан Таков: Самоиронията на свободния човек

Кристиан Таков (1965 - 2017)

© Надежда Чипева, Капитал

Кристиан Таков (1965 - 2017)Дълбоко ерудиран интелектуалец. Надарен и с интуиция юрист. Владеещият публиката оратор. Човекът, за когото справедливост, почтеност, добро и зло не бяха само думи. Обичащият правото и студентите си преподавател. Юристът с активна гражданска позиция в битката за промяна - до края.


Все определения, изричани в памет на доц. Кристиан Таков от мига на страшната вест през последните повече от 24 часа (опелото ще бъде на 16 юли (неделя) от 14 часа в храма "Св. Седмочисленици" в София.)


Свободният и душевно щедър човек
- е моето определение за Кристиан Таков, сякаш то му приляга най-точно. Не е случайно, че в своята лекция за справедливостта, изнесена пред студенти по право миналия октомври в 272-ра аудитория, той посочва свободата на духа като условие за достижимост на справедливостта. Онази справедливост, която е кодирана едновременно в правото и в нравствеността, но не е закована в материята на закона, както би ни се искало. А би ни се искало - успокоява ни ученият, за да ни бъде по-лесно да боравим с нея.


Който въздава справедливост, всъщност страда, защото е предназначена за други - изкушение за цитиране е всяка публична лекция на доц. Таков - той владееше аудиторията магнетично. В последните часове негови колеги, студенти (бивши и настоящи), приятели и дори непознати, които са го уважавали, споделяха в негова памет цитати от различните му изяви. Някои дори призоваваха колко важно е това да се прави - да се слуша, да се чете, да се говори върху словото му.


"Със сигурност тези от вас, които са очаквали от тази лекция просветление и яснота за справедливостта, са останали разочаровани. Дано обаче да сте очаровани от предизвикателството, с което ви сблъсква бездната на неяснотите и изправените пред вас върхове на отговорността, които трябва да изкачите сами. Аристотел оправдава справедливостта и останалите три добродетели - мъдростта, смелостта и умереността, по следния начин: "Който постигне тези добродетели, достига до блажения живот." Да, до блажен живот чрез справедливост можем да достигнем, само че този блажен живот няма да е за нас, а ще е за тези, за които осигурим справедливостта. Защото, който я дири и който я въздава, всъщност страда. Тя винаги облагодетелства другите. По тази причина справедливостта е в компанията и на умереността, и на мъдростта, и на смелостта!", каза той пред студентите в края на октомври миналата година.


Ти си смел, казал някой на Кристиан Таков и го попитал каква е цената на смелостта му. В своя личен блог университетският преподавател отговаря: "Още не зная. Ако знаех цената на смелостта, щях да съм или безразсъден, или пресметлив. Но не смел."


А смелостта му е всъщност преданост към истината, непритворност пред фактите, открити очи за пороците на правосъдието, неуморимост и дълготрайна неотстъпност за преодоляването им.


"Доброто и злото са въпрос на избор, а свободата е вродена. Но за да упражниш свободата на избор между доброто и злото, първо трябва да ги различиш", бе написал той в блога си по друг повод преди време.

Кристиан Таков на протеста на съдиите пред Съдебната палата - декември 2015

© Надежда Чипева, Капитал

Кристиан Таков на протеста на съдиите пред Съдебната палата - декември 2015


"Който засажда дърво, знае, че друг ще ползва сянката му"


През юли 2012 г. Таков беше предложен за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота - предложиха го 7 граждански организации, но нито една парламентарна партия не го номинира. Ако беше подкрепен от парламента тогава, със сигурност отиващият си сега ВСС щеше да е по-различен.


Не устоявам и на изкушението да цитирам нашироко какво написа Таков през 2012 към съгласието си да бъде предложен, защото е свръхактуално сега, когато предстои изборът на новата парламентарна квота на ВСС. След като изброява мерките, за които той би настоял да се приемат: на първо място, "немислима за мнозина прозрачност, но не от естество да осуетява разследвания на черни субекти до бели покривки" (намек за проваленото разследване на връзките на членове на предишния ВСС с Красьо Черния - бел. ред.), той пише:


"Избирането ми за член на ВСС би означавало драстична промяна на досегашното ми битие. Освен достатъчното плюсове, които тази позиция би ми дала, тя ми носи два много съществени минуса.


Първият минус е, че от индивидуалистичните висини на университетското преподаване ще трябва да премина в уморителното битие на колективен орган, с чието мнозинство понякога няма да хармонирам. А ако дисхармонията стане нетърпима? Житейският ми опит и възрастта могат да ми спестят много от разочарованията, които дебнат младостта. Отдавна вече не съм екстремен привърженик на глуповатия и нетърпелив принцип "Всичко или нищо". По-добре нещо. По-добре постепенно, нежели никак. Който засажда дърво, знае, че вероятно друг ще ползва сянката му. Аз знам това. Знам още, че блатата, преди да се отводнят, трябва да се познаят. Хвърленият в блатото камък не го премахва, но може да е предвестник на изчезването му. Ако ли пък безнадеждността надделее над силите – няма да съм нито първият, ни последният, който напуска топло, но душно място.


Вторият недостатък е, че преминаването ми от битието на преподавател и частно практикуващ юрист в това на високоплатен служител ще доведе до сериозно и трайно намаляване на досегашните ми доходи.


Причината да го преглътна е една любов. Любовта към правото. Не към днешното му битие, а към дълбоката му и вечна същност. За любовите си плащаме. В случая цената е в пари и мисля, че е неустоимо ниска."


Ирония, която щадеше неразбиращия


Самоиронията и иронията на Кристиан Таков бяха невероятен психологически феномен. Усмивката му към другите всъщност изразяваше не високомерното снизхождение и опрощение към неразбиращия, а топло човешко разбиране и уникално сродяване с ближния, почти в библейския смисъл. Така съм си представяла винаги широтата на духа, така съм си превеждала и клишето за добрия, достоен човек...


Спомням си лекцията на доц. Таков през февруари 2016 г., пак в 272-ра аудитория, под наслов "Приватизация на обвинението". Което - оказа се, означавало да се освободи държавата (в лицето на прокуратурата) от обвинителната функция и всеки гражданин сам да повдига обвинение пред съда срещу всеки за всичко по своя преценка.


Това обобщение на идеята предизвика възторг у едни слушатели (естествено сред споделящите либертарианските тежнения за пълно освобождаване от държавата) и недоумение с нестроен хор от възклицания и въпроси у останалите студенти по право в залата.

Участие в Деветата среща на правителството с бизнеса - януари 2015

© Надежда Чипева, Капитал

Участие в Деветата среща на правителството с бизнеса - януари 2015


Ораторът Таков говореше с изящна лекота - беше поканен от либертариански клуб и съответно възпитано се отблагодаряваше за поканата. Но наред с мотивираното си критично становище за актуалното състояние на държавното обвинение той си даваше сметка за екзотиката на идеята му и същевременно долавяше как съвсем насериозно я приемат и едните, и другите сред аудиторията. И с усмивка посочваше опасните съпътстващи ефекти на "приватизацията на обвинението" - на първо място, пълното отчуждаване на гражданите от държавата, ако тя се освободи изцяло от основни функции. С което предизвикваше недоволството на либертарианците в залата и одобрението на опонентите им. И се усмихваше.


На другия ден се появиха сензационни заглавия, че Таков предлага частна прокуратура. Не, доцент Таков не предлагаше това - той просто владееше не само словото, той владееше играта - с добронамереност, с финес и с мярка, щадящи аудиторията. И когато съзираше риска от заблуда на слушателите си, разбулваше сам загадката.


Така направи и на онази лекция за приватизацията на обвинението, като каза накрая с обезоръжаваща самоирония: "А сега давам думата на съдия Здравка Калайджиева - за да ме разбие."


Просветителски умения


Всяка публична лекция на доц. Таков наподобяваше просветителски урок. През есента на 2013, в разгара на протестите срещу кабинета "Орешарски", студентите, които бяха окупирали университета, го бяха поканили да им изнесе сказка. А той изнесе анализ на току-що написания проектозакон за офшорките от Делян Пеевски и Йордан Цонев. Лекция, от която стана ясно, че проектозаконът е написан, защото може да бъде заобикалян, ако стане закон, докато същевременно благовидно е пропагандиран като борба за прозрачност на всяка собственост. И тази яснота в анализа бе постигната от него с чисто експертен прочит на проекта, облечен в най-точните метафори, запазената марка на оратора.


Но "моята" реч на доц. Таков си остава онова негово обръщение пред завършващите право във Великотърновския университет през юли 2014 г.


"Търсете себеподобни и се обединявайте - не в партии, а по симпатии и активна подкрепа. Защото много страшна е самотата на борещия се за правдини, лишен от подкрепата на тези, за чието благо се жертва. Не го оставяйте." И още: "Пазете правото, дори от закона."


Видях Кристиан Таков преди месец, може и повече, без да знам, че е болен. Сигурно съм имала стреснат вид и той ми се усмихваше - "Ти не можеш да ме познаеш"... Искаше да ме пощади. Мене, здравата. Разказа ми, че млад депутат от БСП, доскорошен студент, го е предложил за член на Висшия съдебен съвет, но не достигнали гласовете да го издигне парламентарната група. Изненадал се, че все пак доста депутати са го подкрепили. И добави през смях: "Уж съм техен по комунистическото ми потекло, а все не ставам..." (Недоброжелателите му и Пеевските медии при липсата на аргументи срещу тезите му за съдебната система и реформа го атакуваха само или че братът на дядо му е Пеко Таков, член на Политбюро на БКП, или че бил протестър през 2013 г., или че подкрепял "Да, България".)


Какъв човек


Като какъв човек се определяте - на това питане от рубриката "20 въпроса" на "Капитал light" Кристиан Таков отговаря: "Добронамерен. Тоест пътеводител към ада." Със самоиронията на мъдрец.


Беше добър, достоен, смел и различен човек. А не продукт на ситуацията, не герой от случайно стечение на благоприятни обстоятелства. От него получих утешението за най-деструктивната моя черта: че постигнатата цел е неудовлетворителна по даденост, а пътят към нея е всичко... Така кратко и точно го беше казал някъде Кристиан Таков.


Много от написаните и изречени от него думи звучат като сентенции. Проблясват като търсени светлини в тунел. Някои са се запечатали в паметта ми:


"Там където няма срам и страх, прозрачността е безсилна."


"Различавайте човека от делата му. Тях дамгосвайте, него привличайте. Не отричайте никому шанса да се покае, поправи и развие. С омразата си го гоним по пътя на злото."


Поклон пред паметта му!


Бел. ред. Опелото ще бъде на 16 юли (неделя) от 14 часа в храма "Св. Седмочисленици" в София.


От блога на Кристиан Таков


Който се захване да оправя световното зло, често забравя за сърцето на тоя до него. И вземе, та го прегази, защото погледът му е впит някъде "нагоре".
....


Ако някой говори неясно, това значи три неща: или сам въобще не разбира какво приказва; или ви лъже; или и двете.
....
Не гледайте интервю, в което водещият е отишъл на крака в злачно-сенчест кабинет, та да подаде удобни въпроси на благосклонен властник.
....
Не е злонамереност, а незнание. Министър-председателят на България предлага председателят на ВКС "да мине на негова територия" и да го бие на избори. Очаква се предложение и за по една канадска. (...) Министър-председателят демонстрира пълно незнание как функционира разделението на властите. Не злонамереност. Незнание.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Територията рязко олекна...
  Мир на праха му!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 173 Разстроено

  Вечна му памет!

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 3. 3 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 225 Неутрално

  „Дa, Бългapия“ изгyби еднa cилнa личноcт.
  Дaно пapтиятa не пaдне до нивото нa ДCБ и CДC.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  Вие сте прости и аз съм прост и затова се разбираме срещу - "Доброто и злото са въпрос на избор, а свободата е вродена. Но за да упражниш свободата на избор между доброто и злото, първо трябва да ги различиш".Простото обаче няма нужда от такива сложни мозъчни операции - Простото ,просто се разбира с простото.

 5. 5 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Вие сте прости и аз съм прост и затова се разбираме срещу .
  —цитат от коментар 4 на chicago514


  Тoва cа дyмитe на бългаpcки ДECEН лидep.
  Паpтията мy e в EНП, защoтo Маpтин Димитpoв и Иван Кocтoв гаpантиpаxа пpeд EНП, чe ГEPБ е дяcна и дeмoкpатична паpтия.
  Бpавo на Маpтин Димитpoв и Иван Кocтoв.

  До коментар [#4] от "chicago514":

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Надявам се доц. Таков, мир на душата му, да има достойни следовници, които да продължат борбата за същинска реформа на съдебната ни система, която наистина да позволи обществото да усети есенцията на понятието справедливост, която дълги години ни убягваше - както на нас, така и на поколения наши предци преди това.

 7. 7 Профил на Vesela Dikova
  Vesela Dikova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това не е просто поредната новина за смърт на известна личност. Това е събитие, чиито последици ще се усещат всеки ден оттук насетне.
  Кристиан Таков открих съвсем случайно, прелиствайки ЗЗД, преди години. Не го познавах лично, но го го четях с удоволствие и се уповавах на мненията му.

  Загубата е огромна.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7930 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dоауnар":
  "На срещата на Върха в Мадрид се очаква тази вечер СДС, Демократическата партия и БЗНС – Народен съюз да подкрепят с гласовете си членството на ГЕРБ в ЕНП.
  Представителят на ДСБ на форума-Даниел Митов, обаче вчера декларира, че партията на Иван Костов ще гласува „въздържал се” с мотива, че ГЕРБ все още не е доказала дясноцентристкия си характер и не се обявила срещу енергийната зависимост на страната ни от Русия. "
  Знаехте ли това или нарочно манипулирате.

 9. 9 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  Всеки обяснява какъв юрист бил таков, какъв човек, какъв интелект и тн., - такъв беше ама не мога да взема насериозно тези фамилиарни хвалебствия от хора, които не са знаели за заболяването му. Толкова хвалебствия за него прочетох, но повечето пишещи странно започват познанството си с него от студентските протести - ами няма нужда да се изхвхъляте толкова. Звучите много мейнстрийм. Всички хубави думи за него са верни - бях му студент години преди да прояви активност в обществения живот и поддърахме комуникация до последно и тези тиради за него ми идват малко вповече.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 10. 10 Профил на goro66
  goro66
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не съм съгласен с политическия му избор, но беше блестящ ум. Мир на праха му и съболезнования на близките му.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5427 Неутрално

  Жалко за този Човек.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2509 Разстроено

  "нито една парламентарна партия не го номинира" - ТЕ имат два избора, а вродената свобода е чуждо качество на толкова много техни членове. Сега всички ще почетат паметта му, но така и няма да разберат човещината и всичко, което се мъчеше да направи за демокрацията и свободата.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2500 Гневно

  Не съжалявайте, че Таков не достигна до изборна длъжност. Не беше номиниран, не беше избран, не беше омърсен.
  Дори и без да е бил на длъжност, пак го мразят.

  подпис
 14. 14 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 898 Неутрално

  От вчера чета всичко,което излезе в мрежата за г-н Таков. Едно име за мен познато само като привърженик на "ДА-България". Единствено мога да съжалявам,че не съм го познавал лично!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 15. 15 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#14] от "Без коз":

  Последното нещо, с което ще остане в историята, е като привърженик на някакъв си там политически проект.

 16. 16 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 505 Гневно

  Представителят на ДСБ на форума-Даниел Митов, обаче вчера декларира, че партията на Иван Костов ще гласува „въздържал се” с мотива, че ГЕРБ все още не е доказала дясноцентристкия си характер и не се обявила срещу енергийната зависимост на страната ни от Русия.
  —цитат от коментар 8 на Роси
  А всъщност гласуваха "въздържал се" защото се страхуваха, че Борисов ще им дръпне десните избиратели (както и стана), а не че им пукаше за "енергийната зависимост на страната ни от Русия", той като самият Иван Костов хариза Нефтохим Бургас, ЗАЕДНО С ВСИЧКИТЕ СКЛАДОВЕ ЗА ГОРИВА из страната, на руснаците с което създаде абсолютна енергийна ЗАВИСИМОСТ от Русия по отношение на течните горива!!!
  Та вие "Знаехте ли това или нарочно манипулирате"?

 17. 17 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Смъртта на 51 години не е нормално нещо!!! От какво е починал?

 18. 18 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 761 Неутрално
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dоауnар":

  Защо им трупаш вини, които нямат.
  Направили са го защото са мислели да привлекат повече хора, защото не са знаели, че ГЕРБ е творение на ДС.
  Сега като Хр. Иванов се дръпна от ДСБ и заради това и двете партии не можаха да влязат в парламента да да взема да го вина ли? Аз пак ще го виня за това му решение, но няма да се опитвам да правя капитал от него.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  До коментар [#17] от "cristo_n":

  И аз това исках да разбера, ама до сега не съм чул нищо.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Това не е просто поредната новина за смърт на известна личност. Това е събитие, чиито последици ще се усещат всеки ден оттук насетне.
  —цитат от коментар 7 на plectruda

  Не трябва да допускаме да бъде забравен. Това чувство, което изпитваме сега, трябва да го запазим и да го насочим в търсене на пътя към вродената ни свобода, пътя към правото (което в момента не е в синхрон със законите ни), пътя към избора на доброто.

 22. 22 Профил на wmx28435772
  wmx28435772
  Рейтинг: 8 Разстроено

  ЗЗД и как се решава частно правен Казус са знакови за Него и с тях той ще остане като радетел за правно знание,което ще ни послужи в борбата за съдебна реформа.поклон пред паметта му.

 23. 23 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6927 Неутрално
 24. 24 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3605 Неутрално

  До коментар [#16] от "cristo_n":
  "А всъщност гласуваха "въздържал се" защото се страхуваха, че Борисов ще им дръпне десните избиратели (както и стана), а не че им пукаше за "енергийната зависимост на страната ни от Русия", той като самият Иван Костов хариза Нефтохим Бургас, ЗАЕДНО С ВСИЧКИТЕ СКЛАДОВЕ ЗА ГОРИВА из страната, на руснаците с което създаде абсолютна енергийна ЗАВИСИМОСТ от Русия по отношение на течните горива!!!
  Та вие "Знаехте ли това или нарочно манипулирате"?"

  Трябваше да допълниш - на опашка стояха Шел, БП, Тотал, но Костов "хариза" на руснаците...И за Балкан... За половин България...
  "Хариза" пробития от всякъде Нефто нам кво си, защото течеше от всякъде и никой не го щеше.
  Изреди останалите кандидати за Нефтохима!!! Ако можеш.
  Типично комуне или гербер, което прескача мафиотското издънване на страната от предните -Луканов, Беров и шампионът по всичко ВИДЕНОВ!
  Нямата грам почтеност и най-вече срам!
  Сега делото на онези продължава ГЕРп!
  Лукойл "губещ" и работещ "само за да не се срине икономиката"!!??!!??

 25. 25 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#15] от "cristo_n":
  Да,
  Щом така отговаряш, НЕ си разбрал за какво говоря! За съжаление!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 26. 26 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3605 Неутрално

  Искрено съжалявам за излизане от темата, но наглостта трябва да се осветява!

  Отиде си светъл ум, така нужен на страната, особено в такъв мръсен момент.
  Не са налични хора, които да имат смелостта да кажат истиниТЕ на висок глас, затова и НЕ Е във ВСС или на друга ключова длъжност.

  Ще ни липпсваш...

 27. 27 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#24] от "Alexander97":

  Въпроса обаче е не защо продаде Нефтохим-а на Лукойл, а защо го продаде ЗАЕДНО С ВСИЧКИ БЕЗМИТНИ СКЛАДОВЕ за горива из страната, с което унищожи възможността за всякаква съществена конкуренция!!!! Всеки един умен и НЕКОРУМПИРАН управник щеше да раздели активите на Нефтохим, а не да го продава в пакет. И тези складове трябваше да останат държавни под контрола на Министерство на финансите, и така щеше да се контролира търговията с горива и постъпленията на акцизи и ДДС!!!!
  Ама ти, типично за Костовист, не мислиш и щом вожда е казал "така ще бъде", ще му вярваш до смърт!

 28. 28 Профил на blag009
  blag009
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dоауnар":

  Дано, ама надали ! Кибик Блаже

 29. 29 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Таков беше част от качествените хора ЮФ, част от един екип, ресурс от преподаватели, които бяха гаранция за качеството на образованието. Не винаги съм бил съгласен с юридическите му тези, (понякога и с гражданските) но поне беше човек, който не се страхуваше да мисли, а такива не останаха много в татковината. Иначе тикви и червенотиквеничковчета много...

 30. 30 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Какво се тЮхкате толкова, като че ли е умрял Чърчил или Меркел. Най-обикновено изчадие на комунистически родители и чичо Пеко Таков, на който всичко му е било поднасяно със златна лъжичка в устата още от лЮлката.
  А и партията "Да, България" също беше котило на комунистически чеда, направена да смени умиращата БСП. Слава Богу че не се получи.

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5682 Неутрално

  Ще ми липсва с анализите и мненията си, с интелекта си, с речите си за важни за обществото проблеми.
  Ще запомня и, че партиите са предпочели нискочелия говорител на ВСС и другите като него в сегашния ВСС пред Кристиан Таков.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Аз предлагам да замълчим а не да политизираме и да преклоним глава пред Кристиян Таков-свободния човек. Почивай в мир приятелю.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 33. 33 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2677 Разстроено

  Поклон пред Кристиян Таков!
  Естествено, че Петя Владимирова ще напише едни от най-прочувствените думи за него.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 34. 34 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2677 Разстроено

  До коментар [#30] от "rumen5252":

  Не се тюхкаме, а скърбим. Теб не те задължаваме да го правиш.
  Не всички деца на някогашните празни глави в политбюро са нагли глезеници, като внуците на Живков, или синът на Филип Боков (бог да го прости).
  Например синът на сатрапа Стоянов - министър на вътрешните работи при Живков, е учил в един от тогавашните ВУЗ-ове, в нормална специалност и чак в трети курс, след бригадата състудентите му са разбрали чий син е. Заради сватбата му със състудентка, с която след това са живели в общежитие.
  Децата не носят и няма как да носят отговорност за родителите си.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 35. 35 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  "Търсете себеподобни и се обединявайте - не в партии, а по симпатии и активна подкрепа. Защото много страшна е самотата на борещия се за правдини, лишен от подкрепата на тези, за чието благо се жертва. Не го оставяйте." И още: "Пазете правото, дори от закона."
  !!!!

 36. 36 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Какво се тЮхкате толкова, като че ли е умрял Чърчил или Меркел. Най-обикновено изчадие на комунистически родители и чичо Пеко Таков, на който всичко му е било поднасяно със златна лъжичка в устата още от лЮлката. А и партията "Да, България" също беше котило на комунистически чеда, направена да смени умиращата БСП. Слава Богу че не се получи.
  —цитат от коментар 30 на rumen5252


  За теб обаче никой няма да се тюхка!

 37. 37 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#30] от "rumen5252":

  Ставате вече неприятни с натякване на комунистическото му потекло. Защо трябва след като някой е комунист, и всички наследници на братята му също да са комунисти? Не е важна кръвната връзка за възгледите на един човек. Посочете ми една поне прилика между светогледите на Кристиян Таков и на Янчо и Пеко Такови. Уважаваме и се прекланяме пред Кристиян Таков не заради името му, а за това какъв човек беше. И аз лично искрено скърбя.

 38. 38 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#20] от "Храбър":
  Аз също. Слухове, които мълчанието подхранва.

  Мърфи е оптимист!
 39. 39 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Беше раково болен от няколко години, не че има значение според мен. Като човек, имал възможност да комуникира с него ,нямам думи да опиша мъката си, макар че гледах негово интервю преди месец и видях, че краят му е близо.
  Всички говорят за политика, аз обаче искам да се обърна към преподавателите от ЮФ на СУ - Уважаеми г-жи и г-да,
  Простряли сте черно платно и сте залепили некролог , но вижте в какво състояние е "храмът на правната наука" и помислете ,няма ли по-достоен начин да почетете Теодор Пиперков и Кристиян Таков.

 40. 40 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 472 Разстроено

  " Отдавна вече не съм екстремен привърженик на глуповатия и нетърпелив принцип "Всичко или нищо". По-добре нещо. По-добре постепенно, нежели никак. Който засажда дърво, знае, че вероятно друг ще ползва сянката му. Аз знам това. Знам още, че блатата, преди да се отводнят, трябва да се познаят. Хвърленият в блатото камък не го премахва, но може да е предвестник на изчезването му. Ако ли пък безнадеждността надделее над силите – няма да съм нито първият, ни последният, който напуска топло, но душно място."
  Думи и идеи на мъдрец и превъзходен съвременен философ и оратор.
  Огромна загуба, ОГРОМНА!
  Спи спокойно мъдрецо! Ти засади не просто дърво, а цяла гора.

 41. 41 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Какво се тЮхкате толкова, като че ли е умрял Чърчил или Меркел. Най-обикновено изчадие на комунистически родители и чичо Пеко Таков, на който всичко му е било поднасяно със златна лъжичка в устата още от лЮлката. А и партията "Да, България" също беше котило на комунистически чеда, направена да смени умиращата БСП. Слава Богу че не се получи.
  —цитат от коментар 30 на rumen5252


  И аз съм в недоумение, някой величаят дори Иво Инджев!

  Ако е бил толкоз добър както го описват, направо му се чудя защо влезе в партията на Христо Иванов-Бойкикиев!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 42. 42 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Че човекът е високо ерудиран, честен и талантлив, като списател, но.....неговата честност е генерично ограничена. Кристиян Таков НИКОГА не повдигаше темата за комунизма и неговите престъпления (не били вече актуални*), да не говорим пък за корпуса АБпФК (на които той дължи много)

  ___________________________
  *вечният рефрен на синовете и особено - на внуците на АБпФК

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 43. 43 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Между другото, един от най-сполучливите методи за разконспириране на внуците на АБпФК (тези, с по-неизвестните фамилии) е именно този от горният ни пост: щом безспирно дрънка, че антикомунизмът е отживелица, има 95-99% вероятност човекът да произхожда генерично от АБпФК (или от слугите на АБпФК, все тая)...

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 44. 44 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 640 Неутрално

  АБпФК - корпусът на пресъпниците, убийците и нац предатели

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 45. 45 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Всички говорят за политика, аз обаче искам да се обърна към преподавателите от ЮФ на СУ - Уважаеми г-жи и г-да,Простряли сте черно платно и сте залепили некролог , но вижте в какво състояние е "храмът на правната наука" и помислете ,няма ли по-достоен начин да почетете Теодор Пиперков и Кристиян Таков.
  —цитат от коментар 39 на newgenerations

  ++++++++++++++++++++++

 46. 46 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3176 Неутрално

  не смейте да трупате рейтинг от смъртта на Таков . точно вие !!! Таков придаде смисъл и легитимност на жалкото ви грантаджийско проектче . което гръмко се провали именно заради водачи на листи . и да , Цацаров ще си свърши работата както вярвам и самият Таков е искал .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 47. 47 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Това е много, много, много голям човек!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK