
© Robert Pratta, Reuters
Световноизвестният френски готвач Пол Бокюз почина на 91 г. след като в последните години страдаше от болестта на Паркинсон, съобщиха световните агенции.
Пол Бокюз е роден в семейство, в което кулинарната традиция се предава от баща на син в продължение на три века. Той стана основоположник на направлението "нова френска кухня", което залага на здравословните храни и кулинарни техники.
В края на 80-те години на 20 в. прочутият шеф основа международния кулинарен конкурс на свое име "Златният Бокюз" (Bocuse d’Or), който и до днес е един от най-престижните в професията. Бокюз е създател и на прочутата супа от трюфели, наречена с инициалите на тогавашния президент на Франция Валери Жискар д'Естен (V.G.E), която и все още се поднася на гостите на Елисейския дворец.
Ресторантът му L'Auberge du Pont de Collonges получи три звезди на "Мишлен" още през 1965 г., а самият шеф е обявен от съставителите на справочника за "готвач на века" през 1989 г.
Президентът Еманюел Макрон изказа покрусата си от смъртта на прочутия майстор и го нарече "въплъщение на френската кухня".