Световноизвестният френски готвач Пол Бокюз почина на 91 години

Световноизвестният френски готвач Пол Бокюз почина на 91 години

© Robert Pratta, Reuters



Световноизвестният френски готвач Пол Бокюз почина на 91 г. след като в последните години страдаше от болестта на Паркинсон, съобщиха световните агенции.


Пол Бокюз е роден в семейство, в което кулинарната традиция се предава от баща на син в продължение на три века. Той стана основоположник на направлението "нова френска кухня", което залага на здравословните храни и кулинарни техники.


В края на 80-те години на 20 в. прочутият шеф основа международния кулинарен конкурс на свое име "Златният Бокюз" (Bocuse d’Or), който и до днес е един от най-престижните в професията. Бокюз е създател и на прочутата супа от трюфели, наречена с инициалите на тогавашния президент на Франция Валери Жискар д'Естен (V.G.E), която и все още се поднася на гостите на Елисейския дворец.




Ресторантът му L'Auberge du Pont de Collonges получи три звезди на "Мишлен" още през 1965 г., а самият шеф е обявен от съставителите на справочника за "готвач на века" през 1989 г.


Президентът Еманюел Макрон изказа покрусата си от смъртта на прочутия майстор и го нарече "въплъщение на френската кухня".

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Mia san Bayern!
    Mia san Bayern!
    Рейтинг: 1651 Неутрално

    Бог да го прости.

    DANKE JUPP,DANKE BAYERN!
  2. 2 Профил на Voiko
    Voiko
    Рейтинг: 2742 Неутрално
  3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 4956 Неутрално

    Лека му пръст !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  4. 4 Профил на гошо
    гошо
    Рейтинг: 2070 Неутрално

    Като знам какво представлява "новата френска кухня " тоя излиза че е изобретил макароните

    гошо
  5. 5 Профил на stein
    stein
    Рейтинг: 985 Неутрално

    До коментар [#4] от "гошо":

    Като виждам, че не знаеш за какво говориш, да ти помогна:

    https://www.bocuse.fr/en/

    И големите майстори си отиват от този свят... Тъжно.

  6. 6 Профил на Cara Mia
    Cara Mia
    Рейтинг: 452 Неутрално

    Не съм имала честта да съм била в този прочут ресторант, но съм чела много за Пол Боклюз.Респект за този голям майстор.

  7. 7 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 3251 Разстроено

    Лека му пръст, бяха ми подарили негова книга но само я прелистих. Сега ще прегледам рецептите по-внимателно.

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  8. 8 Профил на liubo...otdale4
    liubo...otdale4
    Рейтинг: 426 Весело

    Ами, натровил се е от нещо Пол Бокюз. Този риск е част от професията ...

  9. 9 Профил на the_thraex
    the_thraex
    Рейтинг: 219 Неутрално

    С цени по 270 евро на човек е учудващо колко много лоши конентари в Трипъдвайзър има за ресторанта му.

  10. 10 Профил на Brother Felonious
    Brother Felonious
    Рейтинг: 383 Неутрално

    До коментар [#9] от "the_thraex":

    Цената включва 90% гъзария и 10% качество. Французите са леко досадни - с часове разпенено говорят за кухнята си и че ще опиташ нещо изключително, божествено, и ... получаваш тривиално свинско със зеле за 100 жълтици; нещо запържено в много, ама наистина много масло; и десерт който се намира в средно-добрите сладкарници. Като правило, храната им е добре затоплена но зле приготвена. Имат добри вина - намират се балансирани, нетънки без да са тежки, но с цените си губят в състезанието с южно-африканските.

  11. 11 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2164 Неутрално

    До коментар [#9] от "the_thraex":Цената включва 90% гъзария и 10% качество. Французите са леко досадни - с часове разпенено говорят за кухнята си и че ще опиташ нещо изключително, божествено, и ... получаваш тривиално свинско със зеле за 100 жълтици; нещо запържено в много, ама наистина много масло; и десерт който се намира в средно-добрите сладкарници. Като правило, храната им е добре затоплена но зле приготвена. Имат добри вина - намират се балансирани, нетънки без да са тежки, но с цените си губят в състезанието с южно-африканските.
    —цитат от коментар 10 на Brother Felonious


    Аз обичам Френската кухня и във Франция може много добре да ядеш но що се отнася до "великите" прехвалени ресторанти ..... трябва да се съглася с тебе. Аз съм любител кулинар и моя вкус не е меродавен за никой освен за мене самият. Обще взето колкото е по-скъп и претенциозен ресторанта толкова по-лоша е храната. Лоша в смисъл нищо особено. Вскичко са разни редикции, което не е нещо по-различно от сгъстен сос. Все има някакви пени. ОК схванахме че може да се направи една лъжица пяна с вкус на гъби или целина или грах ... е и? Прехвалените ресторанти обикновено се оказват разочарование. Доста пътувам по света и често кварталните ресторанти и ястията които си поръчват местните хора в ресторанта се оказват по-вкусни от тези в напудрените туристически капани.
    Разбира се този чичо беше голям кулинар. Има издадени книги . Показва чудесни манджи и е жива история на Френската кухня. Не съм бил в ресторанта му и не мога да давам мнение точно за него. 91г е добра възраст и още приживе видя успеха и поклонниците си. Започнал е от нищо в кухнята и е бил готвач когато тази професия не беше престижна или добре платена. Един добре изживян живот. Да дава Бог всекиму.

    California Über Alles
  12. 12 Профил на Brother Felonious
    Brother Felonious
    Рейтинг: 383 Весело

    До коментар [#11] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

    И аз съм плащал данък 'пяна'. Не си заслужава. При първи опит вкусовото усещане изненадва, но помпозността на тези места дразни. И да, честна храна се намира на приземени места. Наскоро спрях в едно рибарско селище в Аруба. Местният рибен ресторант се нарича Zeerovers. В лявата му страна има кей, където рибарите 'паркират' и разтоварват улова си. Рибата се почиства и ведна влиза в ресторанта. Няма замразяване. За смешната цена от 17 долара получаваш огромно парче риба тон + 2 шепи скариди, големи като лами + пържени картофи + шише с лютив сос + лучена туршия. Към това се прибавя 1 л-ва бутилка бира 'Президенте' в кофичка с лед и всички френски ресторанти с 100+ доларови порции влизат в група 'С'.

    https://tinyurl.com/ycecnhvq

  13. 13 Профил на pamplemousse
    pamplemousse
    Рейтинг: 278 Неутрално

    До коментар [#12] от "Brother Felonious":

    Уау!! А пък аз за десетина долара къф стек съм ял в Ел Калафате... Карибските ти пържении директно отиват обратно в морето.

    Що въобще говорите за неща, които нямат нищо общо, а и доколкото виждам и грам не разбирате. Лошите французи правели пяна, пък добрата кухня била честната храна....Леле майко.

    PS: Бог да прости Пол Бокюз

  14. 14 Профил на Brother Felonious
    Brother Felonious
    Рейтинг: 383 Весело

    До коментар [#13] от "pamplemousse":


    Пейзански, кат намериш честна храна за няколко стотин жълтици/калпак/обяд - купувай колкото може повече, щото ти е провървяло. Салю, пети конар!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK