Почина основателят на ИКЕА Ингвар Кампрад

Почина основателят на ИКЕА Ингвар Кампрад

© instagram.com/ikeatodayИнгвар Кампрад, основателят на световно известната марка за домашно обзавеждане ИКЕА (Ikea), почина на 91 години, съобщи компанията.


Отиде си не само създателят на един от най-големите работодатели в Швеция, но и човек, който бе активен до края на живота си, пишат шведските медии.


В края на 2017 г. той получи специална награда заради това, че е отворил очите на света за скандинавските езици и култура. Това се оказва и последното му появяване на официално събитие.
Малцина могат да се мерят с най-популярния милиардер на Швеция, създал компания с присъствие в 49 държави, с 412 магазина и около 120 000 служители, пише по този повод изданието "Дагенс индустри". Годишният каталог на ИКЕА е едно от най-големите печатни издания в света с почти 200 милиона безплатни списания на почти 30 езика. В шведската история малцина са от неговата категория, а на международно ниво трудно се сещаме за някой толкова успешен швед предприемач, допълва изданието.


Изчистеният северен дизайн, който ИКЕА успява да превърне в световен стандарт, е с корени в творчеството на прочутия шведски художник от края на XIX век Карл Ларшон. Заедно със съпругата си Карин те комбинират класически форми с линии от скандинавския фолклор.


Ингвар Кампрад се ражда през 1926 г. като трето поколение имигрант - дядо му и баба му емигрират в Швеция от Германия. Семейството опитва да започне нов живот, купува ферма и се заема с търговия, но не успява и дядо му се самоубива. Баба му оцелява с децата с помощта на роднини, а Ингвар израства в малкото градче Смоланд в среда, повлияна от германската дисциплина и усърдна работа.


Баба му идва от беден род в Судетската област в Чехословакия и когато тя е анексирана от Хитлер през 1938 г., това е един от най-радостните дни в живота ѝ, разказва още "Дагенс индустри". Малкият Ингвар е възпитаван в духа на германски реваншизъм, национал-социализъм и солидна доза антисемитизъм.


В училище детето има трудности заради дислексията си, но завършва търговска гимназия в Гьотеборг, а е известно, че мнозина успешни бизнесмени стъпват именно на приложимостта на познанията от средното образование. Още преди да е навършил 20 години той вече се занимава с внос на запалки за цигари от Швейцария, строителни материали от Унгария и стоки от различни страни.


През 1943 г. - едва на 17 години, той регистрира Ikea (съкращение от Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd, като последните две думи са името на семейната ферма) като компания за доставки по пощата. Първите реклами се появяват в списанието на Асоциацията на фермерите.


Мебелите попадат в асортимента 5 години по-късно (1948 г.), но бързо заемат по-голямата част от рекламите. През 1951 г. се появява първият каталог, а през 1955 г. ИКЕА започва да проектира собствени мебели.


Ингвар инвестира в изложбена зала близо до дома му, която започва да привлича семействата с автомобили. През 1958 г. тук е открит първият магазин на ИКЕА, а през 1965 г. отваря врати и първият голям магазин на марката в Стокхолм.


Голямата идея зад успеха на ИКЕА, обаче, е пакетирането на мебелите, което прави много удобен превоза до дома на клиента. Освен това, по този начин търговската компания си спестява множество операции - просто стоката се прехвърля на купувача така, както е опакована от производителя, на когото ИКЕА е предала чертежите на проекта си.


Поддържането на ниски производствени разходи е принцип и до днес, като много от изпълнителите са в Източна Европа и най-вече в Полша. Кампрад искал да отвори магазини в бившия СССР още през 1960 г., но му се налага да чака 30 години за реализирането на идеята.


От 1988 г. Ингвар Кампрад не е в оперативното ръководство, но продължава да работи като старши съветник. "Тъжим за загубата на нашия основател и скъп приятел Ингвар. Неговите постижения ще бъдат почитани години наред, а визията му за създаване на по-добро всекидневие за много хора ще продължи да ни ръководи и вдъхновява", заяви Йеспер Бродин, главен изпълнителен директор и президент на IKEA Group.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK