Ян Палах, който отказва да се примири с летаргията

Ян Палах

© Asscociated Press

Ян Палах


На 16 януари преди 50 години на централния Вацлавски площад в чешката столица Прага един студент се залива с бензин и се самозапалва. 20-годишният Ян Палах протестира срещу срещу инвазията на войските на Варшавския договор, изпратени в Чехословакия под диктовката на Москва, за да смажат Пражката пролет, както вече са наричани либералните реформи на Александър Дубчек. Три дни по-късно Палах умира от раните си, но името му се превръща в символ на протеста срещу комунистическия режим не само в собствената му страна, но и в целия съветски блок.
Призори на 16 януари 1969 г. Ян Палах, който учи в историко-политологическия факултет на Карловия университет, хваща влака от родното си село Вшетати (на около 30 км от Прага) към столицата. В стаята в общежитието си завършва своя манифест, искащ отмяна на цензурата и забрана на пропагандния вестник "Зправи" ("Новини"). Преди да напусне стаята и да се отправи към площада, оставя и писмо, предвидено за публикуване. Едно копие от него поставя в куфарче, а другите адресира до Съюза на писателите, до Лубош Холечек, активист на студентското движение, и до приятеля си Ладислав Жижка.


Писмото


Когато четете това писмо, вече ще съм мъртъв или ще съм близо до смъртта, пише в писмото, адресирано до родителите му, брат му и малката му сестричка.


"Знам какъв тежък удар ще ви нанесе стореното от мен, но не ми се сърдете. За съжаление не сме сами на този свят. Не го правя заради умора от живота, а напротив – тъкмо защото го ценя твърде много. Надявам се, че стореното от мен ще направи живота по-добър", допълва студентът. Той моли близките си да не губят кураж след смъртта му и да не приемат несправедливостите и завършва писмото си с молба: "Не им позволявайте да ме изкарат луд."


Последните му часове


Около 16 ч. Палах застава пред Националния музей, намиращ се в по-високата източна част на площада, залива се с бензин и се запалва. След това побягва по улицата, пада и е изгасен от минувач. Откаран е в болница с 85% изгаряния по тялото. В разговор с медицинската сестра на следващия ден казва, че се самозапалил, за да обърне внимание на хората на случващото се в Чехословакия.


Ян Палах умира на 19 януари, а още предишния ден са и първите демонстрации, вдъхновени от неговата саможертва. През сградата на Националния музей студенти започват гладна стачка, която продължава четири дни при минусови температури.


Снимката е от първата годишнина от самозапалването на Палах и е направена на "Вацлавски площад"

© Asscociated Press

Снимката е от първата годишнина от самозапалването на Палах и е направена на "Вацлавски площад"


На 20 януари десетки хиляди участват в паметен марш, посветен на студента. Погребението на Ян Палах е на 25 януари 1969 г. и се превръща в шествие-демонстрация. Тялото на самозапалилия се студент е погребано в гробището "Олшани".


Виждаше по-надалеч от другите


Много красив, привързан към майка си, интровертен, винаги потънал в книгите и вестниците - така описва Палах пред агенция "Франс прес" днес 70-годишната Ивана Жижкова, негова състудентка. Тя допълва, че пътувала във влака, когато видяла във вестника статия за самозапалил се студент и после била шокирана да научи, че това става дума за Хонза, както го наричали приятелите му. "В него имаше нещо, присъщо на гениите. Виждаше по-надалеч от нас, другите. Опитваше се да мобилизира нацията. Възхищавам му се, и до ден днешен ме побиват тръпки. Толкова млад пожертва живота си", разказва тя.


"През 1967 и 1968 г. Ян участва в младежки работни бригади в СССР. Той преживя шок, сблъсквайки се със съветската действителност, толкова различна от пропагандата", казва пред "Франс прес" Яна Беранова, младата председателка на Обществото Ян Палах, базирано във Вшетати. "Той отказваше да се примири с летаргията, в която обществото изпадаше малко по малко след окупацията. Той призова, напразно, за обща стачка. И след това взе своето решение."


Палах и падането на комунизма


През годините гробът на Палах се превръща в място за поклонение и през 1973 г. тайните служби ексхумират тленните останки, кремират ги и изпращат урната на майка му във Вшетати. Близо година по-късно урната е положена в местните гробища, но след падането на режима на 25 октомври 1990 г е върната в Прага.


Отбелязването на 20-ата годишнина от самозапалването на Ян Палах прераства в неколкодневни демонстрации, които са потушени от полицията със сила

© Asscociated Press

Отбелязването на 20-ата годишнина от самозапалването на Ян Палах прераства в неколкодневни демонстрации, които са потушени от полицията със сила


Според историците Ян Палах играе важна роля за падането на комунистическия режим в Чехословакия. На 20-ата годишнина от смъртта му в негова памет възникват протести, известни като "Седмица на Палах". Демонстрациите между 15 и 21 януари 1989 г. са потушени със сила от полицията. Единадесет месеца по-късно пада комунистическият режим в Чехословакия.


След като Нежната революция сваля комунизма в страната, на мястото, където Палах се самозапалва, е поставен бронзов кръст. На 16 януари 1990 година на фонтана пред Националния музей в Прага е поставена и посмъртна маска на Ян Полах. Чешки астроном пък нарича открит през август 1969 г. астероид на името на студента (1834 Палах).


Мъж отдава почит на Ян Палах на мемориала в негова памет, поставен на "Вацлавски площад".

© Asscociated Press

Мъж отдава почит на Ян Палах на мемориала в негова памет, поставен на "Вацлавски площад".

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В днешно време Палах щеше да бъде обявен за "умнокрасивец" от боковите тролове.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 2. 2 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Вацлавския площад все още се казва така, не е преименуван на Ян Палах. На негово име има друг площад.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 871 Неутрално

  РЕСПЕКТ!!!
  И поклон пред паметта, на човека, който превърна себе си в символ на съпротивата срещу комунистическата тирания!!!!!

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2706 Неутрално


  РЕСПЕКТ!!!И поклон пред паметта, на човека, който превърна себе си в символ на съпротивата срещу комунистическата тирания!!!!!
  —цитат от коментар 3 на selqnin

  Респект!
  Интересно, днес никой професионален русофоб на НПО хранилка не би го направил!
  А в България имаше няколко случай на недоволни от герберите като онзи пред президентството и пред общината във Варна ама ги изкараха хахави хората!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "КретенКилър":

  Защо смяташ, че днес ако беше жив Ян Палах би подкрепял гейбраковете, Истанбулската конвенция, веганството, ислямските мигранти, би се преклянял пред всяка дума на Брюксел и би бил фен на електрическите автомобили?

 6. 6 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Голям човек! Борещ се и вярващ в собствените си принципи, а като днешните безмозъчни прогресисти, развяващи само либерални опорки и неспособни да измислят нещо сами.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 7. 7 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#1] от "КретенКилър":Защо смяташ, че днес ако беше жив Ян Палах би подкрепял гейбраковете, Истанбулската конвенция, веганството, ислямските мигранти, би се преклянял пред всяка дума на Брюксел и би бил фен на електрическите автомобили?
  —цитат от коментар 5 на 12345


  Защото Глупи се изживява като един съвременен Палах , само дето ако трябваше да жертва нещо, би било закуската или телефона си. Жалка пародия.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 8. 8 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Човек, който няма психически, или ако щеш дори тежки битови проблеми, не би се самозапалил. Дори да погледнем на самоубийството като форма на протест, самият ужас от начина по който се извърша, говори за патологичен случай.
  Психически здрав човек няма да се запали, няма как някой да ме убеди в обратното.
  Само мисълта за болката от горящата плът, би послужила за спирачка пред извършването на подобно деяние. Не казвам, че Палах е страдал от някаква патология, но определено е имал някакви, свои си проблеми. Животът ти и смисъла от него, трябва толкова да се е обезценил, да не виждаш смисъл в съществуванието си, дори ако щеш да си и доста себичен, пренебрегвайки страданието на близките си, което ще им причиниш, за да самоубиеш... по този начин.

 9. 9 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Светла памет на тази голяма личност. Саможертвата му чрез самозапалване е значима в чешката култура по начин, по който никога не би била значима в България. Когато Палас се замозапалва в името на истината, чехите виждат в жеста му, освен неговия протест, също и смъртта на Ян Хус на кладата. В нашата история свободолюбивите не се самозапалват - те пишат, стават хъшове (емигрират), организират съпротива (чети, горяни ...). Затова и смъртта на Пламен Горанов (светла памет и на него) нямаше голям и траен отзвук, докато тази на Георги Марков има. Да си спомним днес и за Марков. И ние имаме личности, които осветляват историята ни, издигайки ни над дребнотемието.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 10. 10 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Светла памет на тази голяма личност. Саможертвата му чрез самозапалване е значима в чешката култура по начин, по който никога не би била значима в България. Когато Палас се замозапалва в името на истината, чехите виждат в жеста му, освен неговия протест, също и смъртта на Ян Хус на кладата. В нашата история свободолюбивите не се самозапалват - те пишат, стават хъшове (емигрират), организират съпротива (чети, горяни ...). Затова и смъртта на Пламен Горанов (светла памет и на него) нямаше голям и траен отзвук, докато тази на Георги Марков има. Да си спомним днес и за Марков. И ние имаме личности, които осветляват историята ни, издигайки ни над дребнотемието.
  —цитат от коментар 9 на 7777


  Откъдето и да го погледнем самозапалването е голяма глупост.

 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Абсолютен циркаджия.

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#5] от "12345":

  Тук е забъркана истинска манджа от конфликт на ценности, които не са свързани. Истанбулска конвенция, опазване на околната среда, вегетарианство, либерални ценности, непоносимост срещу тоталитаризъм, популизъм, неспазване на човешки права и алтернативна медицина. Всички тези ценности нашите властимащи са ги взели за лесна мишена и удобен инструмент за отклоняването на обществото от проблемите, които не искат да бъдат адресирани, а именно корупцията във властта.

  Човек трябва да си създаде мнение по всеки един аспект индивиално, информирано и неемоционално. Но ако за човек това всичкото е едно и е "соросоизъм", просто този човек си прави мързеливи изводи на база емоции и пропаганда, а не на база информация.

 13. 13 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2326 Любопитно

  До коментар [#1] от "КретенКилър":Защо смяташ, че днес ако беше жив Ян Палах би подкрепял гейбраковете, Истанбулската конвенция, веганството, ислямските мигранти, би се преклянял пред всяка дума на Брюксел и би бил фен на електрическите автомобили?
  —цитат от коментар 5 на 12345


  И какво значние има какво би подкрепял Ян Палах?? Да не е Господ??

  В Русия съм! В Русия съм!
 14. 14 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#9] от "7777":

  Ян Хус не се самозапалва, а е насилствено изгорен на кладата. Хус е реформатор, борил се за правата на обикновените хора. Затова изрича и останалата в масовото съзнание фраза "О, Свещена простота", когато вижда възрастна жена от простолюдието да хвърля съчки на кладата.
  Георги Марков е съвсем друга тема... И аз, откровено казано смятам, че не заслужава да е символа, в който се е превърнал. Да си спомним за Радой Ралин и "люти чушки", та той има къде по-големи основания да бъде убит. А Марков е любимец на режима, сценарист на "На всеки километър", ходил на лов с Живкот... Разлома идва с провала на една пиеса... Освен всичко друго, е агент и на ДС. Така че, самото му бягство от България, може да е и по тази линия. Георги Марков, като оставим принадлежността му към българските служби, е обвързан и с други разузнавания...

 15. 15 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2326 Весело

  да не виждаш смисъл в съществуванието си, дори ако щеш да си и доста себичен, пренебрегвайки страданието на близките си, което ще им причиниш, за да самоубиеш... по този начин.
  —цитат от коментар 8 на Джузепе Мацини


  Протестирал е срещу наличието само на два вида сирене и два вида кашкавал. И че не е е можел да разказва вицове за чехословашкия Тодор Живков.
  Как да не се самоубие?!

  В Русия съм! В Русия съм!
 16. 16 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#9] от "7777":Ян Хус не се самозапалва, а е насилствено изгорен на кладата. Хус е реформатор, борил се за правата на обикновените хора. Затова изрича и останалата в масовото съзнание фраза "О, Свещена простота", когато вижда възрастна жена от простолюдието да хвърля съчки на кладата. Георги Марков е съвсем друга тема... И аз, откровено казано смятам, че не заслужава да е символа, в който се е превърнал. Да си спомним за Радой Ралин и "люти чушки", та той има къде по-големи основания да бъде убит. А Марков е любимец на режима, сценарист на "На всеки километър", ходил на лов с Живкот... Разлома идва с провала на една пиеса... Освен всичко друго, е агент и на ДС. Така че, самото му бягство от България, може да е и по тази линия. Георги Марков, като оставим принадлежността му към българските служби, е обвързан и с други разузнавания...
  —цитат от коментар 14 на Джузепе Мацини


  Според Судоплатов Марков е станал в Англия двоен агент и затова е отсранен.

 17. 17 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "КретенКилър":Защо смяташ, че днес ако беше жив Ян Палах би подкрепял гейбраковете, Истанбулската конвенция, веганството, ислямските мигранти, би се преклянял пред всяка дума на Брюксел и би бил фен на електрическите автомобили?
  —цитат от коментар 5 на 12345


  Ами на шесто чувство - то няма как да знаем със сигурност. То и ти, колкото и да се правиш на умен с, ако си сложиш ръката на сърцето, ще признаеш, че е по-вероятно да подкрепя гражданските права и конвенция ПРОТИВ насилието над жени, отколкото да не ги подкрепя, нали така?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 18. 18 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#9] от "7777":Ян Хус не се самозапалва, а е насилствено изгорен на кладата. ...
  —цитат от коментар 14 на Джузепе Мацини


  Знам. Това не променя факта, че в чешката култура асоциацията между смъртта на Палах и на Хус е много силна. Марков е любимец на режима, докато не му изкарва кирливите ризи, които най-добре познава именно като бивш любимец. Светла памет на Марков! Голям българин и фигура, сравнима за мен с Палах.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 19. 19 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#16] от "von_seeckt":

  Причините за смъртта му, както и самата му смърт не ме касаят... Интересува ме символа, в който се е превърнал. Символ на българският антикомунизъм могат да бъдат хора като Илия Минев, който дори след 33 години по затворите, не се отказва от убежденията си!!

 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  Герой! Каква психика е имал този човек, за да избере един от най-болезнените начини за приключване на живота!?

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 21. 21 Профил на Luis Bunuel
  Luis Bunuel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  RIP
  Пламен Горанов, Варна, Мутроландия

 22. 22 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#10] от "von_seeckt":
  До коментар [#11] от "Веселин Дечев":

  Руските тролове очаквано го облайвате. Не съм учуден.

  The best way to predict the future is to invent it.
 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Разстроено

  ПОКЛОН! За нас е герой! Шепнешком споделяхме и завиждахме на чехите...

 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Разстроено

  До коментар [#22] от "EU defender":

  Как няма да лаят , ЯН Палах се изплю в лицето на техните кумири -главорези

 25. 25 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2326 Весело

  Според Судоплатов Марков е станал в Англия двоен агент и затова е отсранен.
  —цитат от коментар 16 на von_seeckt


  Естествено.
  Като Скрипал. И Немцов затова го убиха. За да обвинят Русия.

  В Русия съм! В Русия съм!
 26. 26 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#19] от "Джузепе Мацини":

  Не е нужно да избираме между Марков и Минев като символи на антикоммунизма, още по-ненужно е да ги противопоставяме. И двамата са големи личности.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 27. 27 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#16] от "von_seeckt":

  къде го пише това судоплатов?

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално
 29. 29 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#16] от "von_seeckt":къде го пише това судоплатов?
  —цитат от коментар 27 на асен георгиев


  В мемоарите си.

 30. 30 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Лека му пръст и поклон пред паметта му. Уважавам саможертвата, но също за мен остава съмнение за психически проблем. Самоубийство и то по такъв начин не може да бъде избор.

 31. 31 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 687 Неутрално
 32. 32 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Любопитно

  Ако е знаел, че го прави заради цветната революция, на която е била подложена Чехословакия, едва ли щеше да го направи.

  reductio ad absurdum...
 33. 33 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  ако си сложиш ръката на сърцето, ще признаеш, че е по-вероятно да подкрепя гражданските права и конвенция ПРОТИВ насилието над жени, отколкото да не ги подкрепя, нали така?
  —цитат от коментар 17 на КретенКилър


  Глупи, конвенции приема оон-то - за да оправдае безмисленото си съществуване.
  Здравомислещите искат да се приемат и спазват закони, не конвенции. А закони против насилието над жени има почти във всяка цивилизована неислямска държава. Дали се спазват е друг въпрос и там трябва да се работи и натиска, не да се прокарват изсмукани от пръстите конвенции.
  Ти много се нервиш нещо за Цариградската недомислица - да си взекл едни пари по някоя консултантсканпо линия и сега се чудиш - ко стана? :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  Принясянето на себе си в жертва на идеята е вековна християнска практика, ако се погледнат житиетата на светците. Подчертавам, тук става въпрос за саможертва, аутодафе, а не за смърт в името на идея която да причини смъртта на други считани за противници - религиозни ли не.
  Поклон.

 35. 35 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Любопитно

  До коментар [#31] от "von_seeckt":

  Впечатление прави прекалено усложненото убийство(както и други подобни- Скрипал), за да се съглася с това.

  Дмитри Иванов твърди, че е умрял от банална инфекция, от одраскване на котката му.

  reductio ad absurdum...
 36. 36 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Глупи, конвенции приема оон-то - за да оправдае безмисленото си съществуване.
  Здравомислещите искат да се приемат и спазват закони, не конвенции.
  —цитат от коментар 33 на dgd


  Ако имаше поне малко знания по темата, за която говориш, щеше да знаеш, че Истанбулската конвенция е именно законова рамка: в нейно следствие трябваше да се приемат и съответни закони. Но, както знаем, ти не си човек, който базира мненията си на факти и знания.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 37. 37 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Любопитно

  До коментар [#16] от "von_seeckt":

  "Според Судоплатов Марков е станал в Англия двоен агент и затова е отсранен."

  Въпросът е и дали го е знаел със сигурност, или просто е смятал така? Две съвсем различни неща.

  reductio ad absurdum...
 38. 38 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2326 Весело

  Лека му пръст и поклон пред паметта му. Уважавам саможертвата, но също за мен остава съмнение за психически проблем. Самоубийство и то по такъв начин не може да бъде избор.
  —цитат от коментар 30 на Alex Prime


  Ти знаеш ли колко е тежко да няма банани?! А?!!

  В Русия съм! В Русия съм!
 39. 39 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#16] от "von_seeckt":"Според Судоплатов Марков е станал в Англия двоен агент и затова е отсранен."Въпросът е и дали го е знаел със сигурност, или просто е смятал така? Две съвсем различни неща.
  —цитат от коментар 37 на Divi filius


  Ами вземи прочети, каква длъжност е заемал в Кгб и после умувай.

 40. 40 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Принясянето на себе си в жертва на идеята е вековна християнска практика, ако се погледнат житиетата на светците. Подчертавам, тук става въпрос за саможертва, аутодафе, а не за смърт в името на идея която да причини смъртта на други считани за противници - религиозни ли не.Поклон.
  —цитат от коментар 34 на daskal1


  Глупости! Самоубийството е най големият християнски грях.

 41. 41 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  [quote#36:"КретенКилър"][/quote]

  Глупи, глуупи, даже няма и смисъл да се спори с теб. Доводите ти са от типа кое е по-синьо - зеленото или червеното.
  Вече не е забавно, тъжно е!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 42. 42 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#36:"КретенКилър"]
  —цитат от коментар 41 на dgd
  Глупи, глуупи, даже няма и смисъл да се спори с теб. Доводите ти са от типа кое е по-синьо - зеленото или червеното.Вече не е забавно, тъжно е![/quote]

  Доводът ми е много конкретен:
  Истанбулската конвенция е именно законова рамка: в нейно следствие трябваше да се приемат и съответни закони.
  —цитат от коментар 36 на КретенКилър


  Това е по повод твърдението ти, че на хората не им трябвало конвенции, а закони.

  Просто ти нямаш какво да кажеш повече.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 43. 43 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Ян Палах умира като свободен човек - ушанките никога няма да могат да го разберат това нещо...........................

 44. 44 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#43] от "Николай_1":

  Не знам дали сам разбираш безсмислицата, която каза...
  Ако свободния човек умира в агония, самозапалвайки се, то пази Боже от такава "свобода"...

 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Разстроено

  Тъжен повод да си спомним за светлата личност на Ян Палах. А за пореден път може да се каже, че всеки съветски режим е убиец, при това безсрамно и непрекъснато ровещ се в мътви кости ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  До коментар [#40] от "von_seeckt":

  Прочети написаното: "Принясянето на себе си в жертва на идеята..."

 47. 47 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  Лично съм виждал лобното място на Ян Палах!Този човек наистина е символ на съпротивата срещу комунизма в Чехия и ще бъде помнен и занапред със своята саможертва!

 48. 48 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  До коментар [#9] от "7777":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Поздравление за отличния коментар по темата

 49. 49 Профил на block
  block
  Рейтинг: 811 Неутрално

  [quote#13:"Веселин Дечев"][/quote]

  той е едно от пламъчетата дето ви подпалиха мръсната черга

 50. 50 Профил на block
  block
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Протестирал е срещу наличието само на два вида сирене и два вида кашкавал. И че не е е можел да разказва вицове за чехословашкия Тодор Живков.
  Как да не се самоубие?!
  —цитат от коментар 15 на Веселин Дечев


  всъщност вие да си палите свещички, че вместо вас да ви палят, ян палах е решил да предприеме такава стъпка.
  .. то всъщност не е съвсем късно де

 51. 51 Профил на block
  block
  Рейтинг: 811 Неутрално

  [quote#38:"Веселин Дечев"][/quote]

  наистина вече не сте смешни, леко досадни почвате да ставате.
  аз съм я писал във форума тая история и ще я повторя
  в едно село по време на колективизацията притиснали един човечец да си дава двете крави в ткзс-то. той някак си не искал и ги заклал и двете. след това селския текезесатор дошъл с двама милиционери и го потрошили от бой. човека си стана инвалид, почна да работи нещо каишки на часовници, поправки на обувки, такива неща. някъде в началото на 80-те сина му избяга на запад. след 89-та година селския текезесатор се беше насрал от шубе и не излиза от къщата си сума ти време защото сина на човека се беше върнал в България. после някой преби дъщерята на селския текезесатор ама много лошо я преби и тя нещо не можеше да ходи. текезесатора получи удар и не можеше да става от леглото. зет му се повъртя, повъртя там пък си хвана куфара и изчезна. при текезесатора останаха инвалидната му дъщеря и внука му. внука му се пропи и после им взимаше пенсиите и на двамата и ги изпиваше. колко проблеми му се струпаха и то само заради две крави.
  така, че... да

 52. 52 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4798 Неутрално

  До коментар [#10] от "von_seeckt":

  Сигурно. Само че целият свят знае кой е Ян Палах, а теб те знаем само във форума като овчия пастет "реакционер".

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 53. 53 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4798 Гневно

  До коментар [#11] от "Веселин Дечев":

  Гнусно и контрачовешко!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 54. 54 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4798 Гневно

  [quote#13:"Веселин Дечев"]
  —цитат от коментар 49 на blockblock
  той е едно от пламъчетата дето ви подпалиха мръсната черга[/quote]

  Най-добрият коментар по темата! Няма какво да се добави!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 55. 55 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 272 Неутрално

  „Не беше толкова против Съветската окупация, а против деморализацията, която настъпваше, хората не само се отказваха, но и се предаваха. И той искаше да спре онази деморализация. Замислям се за хората на улицата, множеството от тях, мълчаливи, с тъжни очи, сериозни лица, когато погледнете онези хора, разбирате това, което всеки вече знае, всички благоприлични хора бяха на прага да правят още компромиси.“

  Това са думи на Ярослава Мосерова, лекарката която се е грижила за него, когато са го приели в Трета клиника.

 56. 56 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 279 Неутрално

  В днешно време Палах щеше да бъде обявен за "умнокрасивец" от боковите тролове.
  —цитат от коментар 1 на КретенКилър


  В днешно време българските копия на Ян Палах сме в ГЕРБ - бивши поддръжници на СДС. Самообявилите се за умнокрасивци сте внедрените комунистически креатури, разрушили същото СДС. Воглаве с лаборанта.

 57. 57 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2755 Неутрално


  Отдавайки почит на Ян Палах нека припомним, че през есента на 1968 г. трима български студенти - Едуард Генов, Валентин Радев и Александър Димитров разпространяват позиви срещу окупацията на Чехословакия и смазването на Пражката пролет, заради което са арестувани и пратени в затвора.

 58. 58 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Отдавайки почит на Ян Палах нека припомним, че през есента на 1968 г. трима български студенти - Едуард Генов, Валентин Радев и Александър Димитров разпространяват позиви срещу окупацията на Чехословакия и смазването на Пражката пролет, заради което са арестувани и пратени в затвора.
  —цитат от коментар 57 на Един препатил


  Да припомним, че в днешно време вие ходите увити с един зелен парцал по паветата, за да върнете на власт тези, заради които се подпали Ян Палах!

 59. 59 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В днешно време българските копия на Ян Палах сме в ГЕРБ
  —цитат от коментар 56 на Reporter US


  Бате, даже и теб сигурно ти е ясно, че Ян Палах и ГЕРБ в едно изречение звучат нелепо. Така че, недей прави такива гръмки изказвания.

  Освен, ако не се бъзикаш нещо де - тогава бих те разбрал.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 60. 60 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Палах? Палач - по транскрипция? После пак ми разправяйте, че нещата ставали ей тъй - за да ги има.

 61. 61 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#51] от "blockblock":

  две вили построени без документи много отдавна от двама приятели на мястото на срутена плевня. Когато единият приятел продава своята вила преди години, там се нанася възрастна комунистка от тези, за които писането на доноси е начин на живот. Отправя жалба донос, понеже, къщата на съседа се ремонтира, пояснявайки, че тя е без всякакви документи. От своя страна другият човек отвръща на удара с факта, че вилата на досносничката също е незаконна. Съдът постанонява бутане и на двете вили, но бутат само тази на доносничката, понеже другият собственик се спасява с факта, че неговата къща е била на мястото на съществуваща плевня, тоест явява се преустройство на съществуваща узаконена сграда. Чувал съм историята и се надявам да е истинска, макар да знам, че в българия обще взето не се бута.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 62. 62 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  И като казваме "войските на Варшавския договор" всъщност имаме предвид СССР (мир на праха му), ГДР (отдавна в небитието) и БЪЛГАРИЯ - единствената все още съществуваща сред трите участника страна, в която ръководството на БСП още се кланят пред паметника на Т. Живков.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 63. 63 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#40] от "von_seeckt":

  Тъй като при нас вчерашният ден беше в голяма степен посветен на Ян Палах, вечерта гледах дебати по телевизията за делото му. Беше дошъл вече доста възрастният протестантски свещеник, към чието паство се е числял, както и един от видните съвремебнни католически теолози на Чехия (Томаш Халийк), както и светски личности - историци, философи, политолози. И двамата свещеници и телози казаха едно и също - смъртта на Ян Палах не е самоубийство, а е саможертва и не е отричане, а потвърждаване на смисъла на живота. Всеки от тях се обооснова от гледище на своята Църква.

  Но затова пък коментарите на местните русоофилистици са човеконенавистни и неграмотни. Пишат, без да имат елементарно познание за темата и правят изнасилени повърхноостни сравнения със съвсем различни в контекста си случаи.
  Иначе във вчерашните дебати казаха нещо, което не знаех - след смъртта на Палах, Леонид Брежнев изпраща на чехословашкото ръководство истерично подплашено писмо "веднага да прекратят тези безобразия"- беше смешно и тъжно, като цитираха от него. Значи с делото си един студент им е бръкнал така дълбоко, че върховният вожд на варварите да се хване да пише лично писмо - било е засекретеноо и само за най-висшето ръководство на ЧКП.

  E PLVRIBVS VNVM
 64. 64 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#60] от "Неизвестен Извършител":

  Поне да се бяхте ограмотили...
  Гръцкото Х минаВа В латински като СН и затова на много езици - например на немски, но и на чешки СН си се чете Х.
  На френски се чете по-скоро като КХ, което, през норманско-старофренската традиция, минава и в английски, но там се омекотява на Ч, макар в някои думи, особено от гръцки произход е КХ.

  Та като пишете глупости, имайте предвид, че има и хора, дето четат книги.

  E PLVRIBVS VNVM
 65. 65 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  [quote#10:"von_seeckt"][/quote]

  разбира се, друго е да наведеш глава, докато бурята отмине

 66. 66 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  [quote#56:"Reporter US"][/quote]

  Не ми се влиза в спор, но ме предизвикваш. Та, лидерът на ГЕРБ е част от креатурата разрушила СДС, а именно ДС агентите Гоце и Сергей (същият е и агент Сава), същите докарали крадлив Дедо на власт, същите използвали крадеца от КГБ, Михайл Черной да злепостави Иван Костов (чрез фондацията на жена му). Същият лидер, който се гушкаше в леглото на дъщерята на служител на Първо Главно Управление на ДС, същият лидер който получи генералските пагони лично, с препоръките на един агент на ДС, от ръцете на друг агент на ДС.
  Не говори глупости, момче. Ставаш за смях

 67. 67 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#38] от "Веселин Дечев":


  Ти знаеш ли колко е тежко да няма банани?! А?!!
  —цитат от коментар 38 на Веселин Дечев


  Прощавайте, знам че не е по темата, но да попитам. Вие да не сте маймуна?

  Иначе сериозно, не е проблемът в липсата на банани. Проблемът е в маличието на такива като Вас.

 68. 68 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  Продължавайте да се упражнявате върху паметта на жертвите си...

  https://www.youtube.com/watch?v=LZpSX7p3pd0

 69. 69 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#56] от "Reporter US":


  В днешно време българските копия на Ян Палах сме в ГЕРБ - бивши поддръжници на СДС. Самообявилите се за умнокрасивци сте внедрените комунистически креатури, разрушили същото СДС. Воглаве с лаборанта....
  —цитат от коментар 56 на Reporter US


  Ще цитирам един друг чех. "Свещенна простота!"

  Вие не сте копиая на Ян Палах, а на Павлик Морозов...

 70. 70 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#56:"Reporter US"]
  —цитат от коментар 66 на stanislavdi
  Не ми се влиза в спор, но ме предизвикваш. Та, лидерът на ГЕРБ е част от креатурата разрушила СДС, а именно ДС агентите Гоце и Сергей (същият е и агент Сава), същите докарали крадлив Дедо на власт, същите използвали крадеца от КГБ, Михайл Черной да злепостави Иван Костов (чрез фондацията на жена му). Същият лидер, който се гушкаше в леглото на дъщерята на служител на Първо Главно Управление на ДС, същият лидер който получи генералските пагони лично, с препоръките на един агент на ДС, от ръцете на друг агент на ДС.Не говори глупости, момче. Ставаш за смях[/quote]

  Доколкото знам, предишният ви лидер е зет на агент на ДС, а сегашният си е агент на ДС. А вашите изсмукани твърдения никому не пречат. Както и не помагат - като всяка друга лъжа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK