Почина проф. Никола Георгиев

Проф. Никола Георгиев на представяне на сп. "Филологически форум" през 2017 г.

© philol-forum.uni-sofia.bg

Проф. Никола Георгиев на представяне на сп. "Филологически форум" през 2017 г.Големият литературен киритик, структуралист, културолог, фолклорист, есеист, публицист и общественик проф. Никола Георгиев почина на 81 години, съобщи БНТ.


Той започва да преподава теория на литературата в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1962 г. и остава там повече от 45 години.


Преди промените е смятан за дисидент, а през 60-те години има опити той да бъде уволнен заради обвинения, че преподава "разни буржоазни идеи".
След 10 ноември 1989 г. получава покани да бъде посланик, културен аташе и дори президент, но той отказва.


Роден е на 24 ноември 1937 г. в Казанлък. Завършва гимназия в София и българска филология в Софийския държавен университет. През 1972 г. защитава дисертация на тема "Лириката. Развой на понятието. Същност".


Става доктор на филологическите науки с дисертация на тема "Цитиращият човек в художествената литература" (1995) и професор по теория на литературата в Софийския университет (1995). Ръководител е на Катедрата по теория на литературата към Факултета по славянски филологии (1991 - 1995) и лектор по български език и литература в университетите в Прага, Санкт Петербург, Залцбург, Кардиф, Лондон, Киев, Пенсилвания.


Доктор хонорис кауза е на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Носител на Хердерова награда за литература (2000) и на Националната награда за литературна критика "Иван Радославов и Иван Мешеков".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK