Почина първият директор на класическата гимназия Гергина Тончева

Гергина Тончева през 2018 година когато е обявена за почетен гражданин на София.

© Анелия Николова

Гергина Тончева през 2018 година когато е обявена за почетен гражданин на София.Първият директор на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" (НГДЕК) Гергина Тончева е починала. Това се разбра от пост от дъщеря й, появил се в група във "Фейсбук", обединяваща хора, завършили Класическата гимназия.


Гергина Тончева е родена на 25 декември 1932 г. в с. Садовец, Плевенско, като завършва гимназия в Сандански, а после българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски".


Започва учителската си кариера през 1954 година в Ивайловград, след което преподава в Девин. В София пристига през 1960 година и става преподавател по български език и литература в новосъздадената 91-ва гимназия с преподаване на немски език, където остава до 1977 година. Тогава е поканена за директор на новосъздадената Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ". Директор е на класическата гимназия в продължение на 33 години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK