ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Почина създателят на кръга "Монтерей" Любен Гоцев

Любен Гоцев през 2013 г.

© Анелия Николова

Любен Гоцев през 2013 г.



На 90-годишна възраст снощи в дома си е починал о.р. ген. Любен Гоцев - дипломат, високопоставен политик преди и след промените от 1989 г. и шеф в бившата Държавна сигурност. Информацията беше съобщена пред няколко медии от Виктор Вълков, бивш външен министър и негов близък приятел.


Гоцев е смятан за една от най-влиятелните фигури на прехода, макар оценките за него да не са еднозначни.


Кой е Любен Гоцев - четете тук.




Той е роден на 3 март 1930 г. в София. Завършил е Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО). Според официалната биографична справка в периода от 1974 г. до 1982 г. е зам.-началник на Първо главно управление на Държавна сигурност (външното разузнаване), тръгвайки от щатен сътрудник от 1961 г. в същото управление на ДС. След това преминава на работа в Министерството на външните работи, като е зам.-външен министър от 1982 до 1989 г. в първото правителство на Андрей Луканов, а във второто - от септември до декември 1990 г., е министър на външните работи. От февруари до декември 1992 г. е посланик в Нидерландия, а след това се оттегля от политическия живот.


Генералското движение и "Монтерей"


Дългогодишен член на БКП, а след годините на прехода - на наследилата я БСП. Оглавяваше предизборния щаб на БСП на първите демократични избори за Седмото Велико народно събрание през юни 1990 г. Гоцев е сред основателите на Движението за единство и развитие (наричано "генералско движение") в БСП през 1997 г., което представляваше дълго време отделен властови център в партията и влияеше върху решенията на ръководството.


Заедно с Виктор Вълков са основатели на т.нар. кръг "Монтерей" - приятелски кръг, съставен от някогашни служители на Държавна сигурност, МВР и разузнаването, сред които и бившият директор на Софийското градско управление на МВР Чавдар Чернев, причисляван и към свързвания с възхода на ГЕРБ кръг "Банкя". Приписва им се митично влияние като "кадровици на прехода", за което има не една косвена следа.


Гоцев до последно посещаваше сбирките на компанията въпреки влошеното си здраве.


Любен Гоцев на излизане от ресторант "Монтерей през юли тази година

© Юлия Лазарова

Любен Гоцев на излизане от ресторант "Монтерей през юли тази година


На традиционните им седмични обяди в ресторанта през годините жълтата преса е снимала хора с разнообразни позиции и занимания, включително един от основателите на силовата групировка СИК - Младен Михалев-Маджо (още за връзката с Маджо и други герои на прехода четете тук).


През годините Любен Гоцев е повтарял неведнъж, че "Монтерей" няма нищо общо с политиката в България и че редовните сбирки са, за да се видят и да си говорят за нещата от живота. Един от основните му аргументи винаги е бил, че ако прави конспирации, не би отишъл в центъра на София, а на тайно място.


Според бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев именно кръгът "Монтерей" е създал и отгледал бившия му съдружник в банката - бизнесмена и депутат от ДПС няколко мандата Делян Пеевски. "Пеевски очевидно е нещо като най-младия син на полка. Очевидно са го харесали и формирали в техния класически еничарски стил... Няма нито един от тези, дошли на власт, да не е минал през одобрението на този център", заявява Василев през 2016 г. в интервю за проекта "КТБ - какво се случи" и "Капитал". Няколко дни по-късно в писмо до избрани медии Пеевски отрече и нарече "смешно" свързването му с "Монтерей" : "През 90-те години на българския преход аз съм бил още ученик."


В началото на новото хилядолетие други представители на някогашните силови групировки - Красимир и Николай Маринови (известни като братята Маргини) бяха арестувани и съдени по обвинение, че са създали и ръководили организирана престъпна група, която е подготвяла убийствата на няколко души, сред които и Любен Гоцев. През 2012 г. двамата бяха окончателно оправдани по това дело.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK