Почина журналистът Стойко Тонев–Тони Филипов, д-р

Той беше един от най-четените сатирици в последните години. Иронизираше случващото се във властта и във всекидневието ни с тънка ирония и чувство за хумор

© Фейсбук

Той беше един от най-четените сатирици в последните години. Иронизираше случващото се във властта и във всекидневието ни с тънка ирония и чувство за хуморНапусна ни Стойко Тонев, когото познавахте като Тони Филипов, д-р", съобщи "Офнюз".


Дългогодишният автор на рубриката "Из делниците на един луд" е починал късно снощи, неделя, 31 януари, от аневризма на 65 години. През последните две години той се бореше с тежко заболяване и се надяваше да го е преборил.


С псевдонима Тони Филипов, д-р, родил се през 2002 г., той беше един от най-четените сатирици в последните години. Иронизираше случващото се във властта и във всекидневието ни с тънка ирония и чувство за хумор.
Стойко Тонев е социолог по образование и доктор по политология, но посветен на журналистиката. Той беше съиздател на сайта "Редута" и автор в хумористичния вестник "Прас-прес". През 90-те той беше главен редактор на вестник "Новинар" в най-добрите му години - "в едно друго време, когато вестниците бяха сила, а цензурата беше нещо скандално", както отбелязва "Офнюз". След това беше зам. главен редактор в "Монитор" и "Експрес". Автор е на няколко книги със сатира "Из делниците на един луд" и книга за Стефан Стамболов.


Последната колонка на д-р Тони Филипов в "Офнюз" е от 24 януари. Ето откъс от една от последните му публикации - от 7 януари:


"Както предвидихме, Борисов вие като флекс заради думите на Радев. Днес превзе с щурм пресконференцията на НОЩ. Неканен и като че ли и нежелан. Докторите гледаха като наср... Абе, смутиха се. Никой не го очакваше в центъра на София. Той обикновено обикаля селата.


"Каква връзка имам аз с Пеевски?", възмути се Борисов.


Анджак попита, та да го обясня научно. Симбиотична, г-н премиер, връзката ви е симбиотична. Симбиозата е съвместно живеене на два или повече организма (симбионти). Когато тези организми извличат взаимна полза от съвместното си съществуване, се нарича мутуализъм. Ако само единият организъм е на далавера, тогава се нарича коменсализъм. Засега двата организма съществуват в мутуализъм. Но не изключвам възможността скоро единият организъм да разбере, че връзката всъщност е била коменсализъм. ДПС е доказан паразит във всичките си връзки с други организми досега. Борисов ще се хапе по гъза...


Коменсализмът на лицето Пеевски (ДПС) има реални измерения - като се почне от "Булгартабак" и КТБ, мине се през милиардните обществени поръчки и се стигне до огромните кредити, отпуснати на фирми на Пеевски от ББР, банката, създадена да подпомага дребния и средния бизнес, но превърната на практика в касичка на дебелото момче. И т.н. и т.н. Борисов и Пеевски са се сраснали като сиамски близнаци - през министрите на лицето Пеевски в кабинета "Борисов", през съдебната система, през орташкото им магаре Гешев, подкрепата на кабинета от медиите на Пеевски При разделянето им само единият близнак ще оцелее, но едва ли ще е Борисов.


Сигурно се чудите защо казвам "лицето Пеевски", при условие че това, което виждате, не потвърждава такава хипотеза. Особено пък както са се сговорили карикатуристите да го рисуват като дзвер. Докторът, както знаете, е изгледист. А когато човек страда от тоя дефицит на коректност, няма как да не намира за много иронично да се вика лице на тоя. По-иронично може би ще бъде само ако му се вика тяло или фигура."


Поклонението ще е в сряда, 3 февруари, от 14 часа в храм "Света София" в столицата.


"Дневник" изказва съболезнования на семейството му.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK