Почина генералът, който предаде тайните на Чаушеску на САЩ

Почина генералът, който предаде тайните на Чаушеску на САЩ


Той беше един от известните "предатели" през Студената война. За главата му Чаушеску даваше 2 милиона долара, припомня "Дойче веле".


Досега на няколко пъти той е бил обявяван за мъртъв, но сега е факт: Йон Михай Пачепа е починал в САЩ на 92-годишна възраст от Ковид-19. Пачепа е бивш генерал от зловещите тайни служби на Румъния "Секуритате".
Новината за смъртта му съобщи изданието The Epoch Times, издавано от американския юрист Роналд Ричлак. Двамата с Пачепа са приятели и съавтори на редица публикации и няколко книги за шпионаж. Ричлак е научил за смъртта на Пачепа от неговата съпруга, информират няколко немскоезични издания.


Един от най-известните бегълци


"Ковид-19 свърши това, което не успяха преди това 2 милиона долара награда за главата му и две групи наемни убийци, изпратени от Румъния да го ликвидират," написа по този повод Ричлак.
Йон Михай Пачепа е една от най-известните шпионски фигури от времето на Студената война. Румънецът е най-високопоставеният офицер от тайните служби от Източния блок, който успява да избяга на Запад. Преди това се превръща в "дясната ръка на Чаушеску", както го нарича Ричлак, след като в началото на 70-те години е назначен за личен съветник по сигурността на румънския диктатор. Но нито президентът, нито "Секуритате" са подозирали, че човекът, чиято задача е била да следи, изнудва и арестува потенциални бегълци от Източния блок, ще предаде системата и ще дезертира на Запад, разказва MDR.


Изданието описва и начина, по който Пачепа успява да избяга: при едно служебно пътуване до Бон през юли 1978 година, след което той е трябвало да занесе лично послание на Чаушеску от канцлера Хелмут Шмит. Вместо това Пачепа отива в американското посолство в столицата на ФРГ и моли за политическо убежище. След като сключва сделка с ЦРУ, на 28 юли 1978 година той е прехвърлен в САЩ. Пачепа разполага с безценна вътрешна информация за "Секуритате", за нейните прийоми, разработки и обвързаности със съветската КГБ.


Чаушеску дава 2 милиона долара за главата на Пачепа


След бягството си в Румъния той е обявен за родоотстъпник и враг на народа. Архивни документи свидетелстват за това, че Чаушеску лично е настоявал "предателят незабавно да бъде върнат в Румъния". През септември 1978 Пачепа е осъден задочно на смърт, а комунистическият режим обявява награда за главата му на стойност 2 милиона долара. Всички опити за покушение срещу него, включително с наемни убийци, обаче се провалят.


Новата книга на Йон Михай Пачепа и бившия директор на ЦРУ Джеймс Улси е озаглавена "Операция "Дракон": Тайната война на Кремъл срещу Америка".

Новата книга на Йон Михай Пачепа и бившия директор на ЦРУ Джеймс Улси е озаглавена "Операция "Дракон": Тайната война на Кремъл срещу Америка".

В САЩ беглецът шпионин първоначално е посрещнат скептично. През 1987 г. Пачепа издава книгата си "Червени хоризонти" - шпионски трилър, описващ как функционира режимът на Чаушеску. Историкът Мадалин Ходор казва, че книгата рисува образа на един параноичен диктатор, който жестоко потиска собствения си народ, докато самият той тъне в охолство. Книгата е издадена само на Запад, но много румънци слушат тайно по радио "Свободна Европа" поредица от предавания, посветени на труда на Пачепа. В една от главите на книгата авторът се спира на разгулния живот на сина на румънския диктатор, който си бил поръчал да му докарат от чужбина стриди, върху които накрая Чаушеску-младши уринирал.


Някои от разказаните от Пачепа истории звучат толкова невероятно, че мнозина ги смятат за плод на неговата фантазия или за теория на конспирацията, пише германският "Тагесцайтунг" . Така например бившият топ шпионин твърди, че бил предал тайни документи от Ватикана на германския драматург Ролф Хохут, превърнали се в основа на известната му пиеса "Наместникът". Документите били копирани от внедрен от Пачепа агент във Ватикана с цел папа Пий XII. да бъде разкрит като симпатизант на нацистите.


Палач или герой?


В родината си Пачепа остава доста спорна личност, включително след краха на комунизма през 1989 година. За някои историци той е надежден източник, други обаче го смятат за "корумпиран генерал, направил кариера чрез подкупване на високопоставени партийни функционери, преди да дезертира", пише MDR. Много наблюдатели го обвиняват за това, че дълги години е служел вярно на един брутален таен апарат, извършил ужасни престъпления. "От палач герой не се става, нито пък от предател - идол", написа румънският ежедневник "Либертатя" по повод новината за кончината на Пачепа.


Десег години след революцията от 1989 година Върховният съд в Букурещ отмени смъртната присъда на бившият генерал от "Секуритате", а през 2004 година му беше върнато и конфискуваното имущество и богатството. В родината си обаче той така и не се завърна, а продължи да пише за престъпленията на бившия комунистически режим, в които самият той е участвал. И за които той така и никога не се извини.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8083 Любопитно

  "Ковид-19 свърши това, което не успяха преди това 2 милиона долара награда за главата му и две групи наемни убийци, изпратени от Румъния да го ликвидират," написа по този повод Ричлак.
  Ако не беше "ковида", щеше да живее вечно...???!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4384 Любопитно

  "................се спира на разгулния живот на сина на румънския диктатор, който си бил поръчал да му докарат от чужбина стриди, върху които накрая Чаушеску-младши уринирал.................."

  Този абзац е втрещяващ!Но какво може да се очаква от разглезено дете на висш комунист!

 3. 3 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 265 Неутрално
  До коментар [#1] от "karabastun":

  На мама любопиткото :*

 4. 4 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 799 Неутрално

  А от нашите ДС големци, ни един нЕма, който да рАчи да избЕга!И този не се е извинил, но пък тук всите долни агенти започнаха да си вЕрват, че са го правили за доброто на всинца ни.И днес е пълно с тях на властови позиции!

 5. 5 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 675 Неутрално

  И аз да попитам - той палач ли е или герой. Със сигурност е виновен за смърта и преследването на много румънци. Преминаването на правилната страна (по каквито и да е причини) означава, че си е купил индулгенция от Големия брат, но морално как стоят нещата?

 6. 6 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 590 Весело
 7. 7 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1131 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":


  "Ковид-19 свърши това, което не успяха преди това 2 милиона долара награда за главата му и две групи наемни убийци, изпратени от Румъния да го ликвидират," написа по този повод Ричлак.Ако не беше "ковида", щеше да живее вечно...???!!
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Ами да - също и Чаушеско ако не бяха го разстреляли щеше да живее вечно, че даже и по-дълго.

 8. 8 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  "Ковид-19 свърши това, което не успяха преди това 2 милиона долара награда за главата му и две групи наемни убийци, изпратени от Румъния да го ликвидират,"

  Има доста голяма разлика дали ще умреш на 52 затрелян от тайни агенти или на 92 от вирус или естествения ход на времето.

 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8083 Весело

  До коментар [#7] от "koko65bg":

  Не си ли чел, че разстрелът е бил телевизионен театър и Чаушеско още е жив в една вила в Аржентина и е комшия с фюрера ...? :)

  [email protected]
 10. 10 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Много наблюдатели го обвиняват за това, че дълги години е служел вярно на един брутален таен апарат, извършил ужасни престъпления.
  =====================================================
  Е то след предателството ако не служиш на ЦРУ няма как да останеш жив,, както навремето предателя Власов е служил на нацистите.

  Свободата, Санчо...
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2196 Разстроено

  Тъжна е съдбата на всички ренегати - бегълци!!!

 12. 12 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  "... а продължи да пише за престъпленията на бившия комунистически режим, в които самият той е участвал. И за които той така и никога не се извини."

  Кратко и ясно.....

 13. 13 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  "Ковид-19 свърши това, което не успяха преди това 2 милиона долара награда за главата му и две групи наемни убийци, изпратени от Румъния да го ликвидират," написа по този повод Ричлак.
  ================================================
  Т.е, ако не беше Ковид, генералът щеше да е безсмъртен? Странна логика.

  Свободата, Санчо...
 14. 14 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#10] от "Bornagain":

  Айде да не говориш за неща, от които не разбираш. Власов и предател, хм...

 15. 15 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  За Нику Чаушеску се знаеха подвизите му. Мисля че имаше и цироза на черния дроб от пиене. За финансирането на ислямския тероризъм, както и терористичните леви организации в Европа също е писано не само от Пачепа. Все пак архивите на Щази са в Германия и е ясно, че "Фракция Червена армия" е финансирана от Източния блок, а организации като ООП и Сивите вълци са обучавани в трнировъчни лагери в държави като нашата.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2196 Разстроено

  До коментар [#2] от "bat_plamen":

  Тези дни, покрай поведението на сина на пРезидента се сетих за децата на висшата комунистическа номенклатура и нещата, които са ми разказвали за тях...
  Чувството за всепозволеност и безнаказаност води до това....

 17. 17 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#10] от "Bornagain":Айде да не говориш за неща, от които не разбираш. Власов и предател, хм...
  —цитат от коментар 14 на lz73

  Ти например как го разбираш? Заедно с нацистите с немска униформа и под немско командване срещу собствения си народ, който се е клел дас защитава?

  Свободата, Санчо...
 18. 18 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1131 Весело

  До коментар [#9] от "karabastun":


  До коментар [#7] от "koko65bg":Не си ли чел, че разстрелът е бил телевизионен театър и Чаушеско още е жив в една вила в Аржентина и е комшия с фюрера ...? :)
  —цитат от коментар 9 на karabastun


  Да и съсед им е Луканов. Играят на ,,блато" в събота и неделя.

 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  До коментар [#4] от "Капабланка":
  "А от нашите ДС големци, ни един нЕма, който да рАчи да избЕга!"

  За разлика от агентите на КГБ и ГРУ, много от които избягаха на Запад още по съветско време. Най-голям удар направи Митрохин, който изнесе целия архив на КГБ. Американските и английски служби години наред го проучваха. Откриха пиляди съветски агенти и стотици тайни пощенски кутии на запад. Митрохин беше дегизиран и живя до дълбоки старини.

 20. 20 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Не мога да съжалявам за този генерал.

 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":
  "Ако не беше "ковида", щеше да живее вечно...???!!"

  Средната възраст на жертвите на "ковида" на запад е 80 години. Най-голяма е смъртността в старческите домове. Там всички , които умират от "ковида" са с един куп придружаващи заболявания. Известният телевизионен водещ Лари Кинг, който почина на 90 години, претърпял преди това сърдечни и онкологични операции, също се води жертва на Ковид 19.

 22. 22 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#17] от "Bornagain":

  Светът не е черно-бял...Как ще определиш многото комуняги на служба в Червената армия, воюващи срещу България?

 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  До коментар [#5] от "grajdanin1":
  " Преминаването на правилната страна (по каквито и да е причини) означава, че си е купил индулгенция от Големия брат, но морално как стоят нещата?"

  По-добре да минеш на правилната страна и да осъдиш човеконенавистния комунистически режим , отколкото да се пенсионираш като агент на Секуритате, да получаваш необезпокояван тлъстата си пенсия и да пишаш мемоари колко хубав и хуманен е бил режима на Чаушеско.
  Нашите бивши генерали от ДС това правят. Представят се за ангели , служили на родината си , а всъщност са били предатели , защото ДС е бил филиал на КГБ.

 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3903 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Толкова скъпа била... повече.
  Дружбата на Чаушеско с КГБ на СССР?

  "Изданието описва и начина, по който Пачепа успява да избяга:
  при едно служебно пътуване до Бон през юли 1978 година, след което той е трябвало да занесе лично послание на Чаушеску от канцлера Хелмут Шмит. Вместо това Пачепа отива в американското посолство в столицата на ФРГ и моли за политическо убежище. След като сключва сделка с ЦРУ, на 28 юли 1978 година той е прехвърлен в САЩ.

  Пачепа разполага с безценна вътрешна информация за
  "Секуритате", за нейните прийоми, разработки и обвързаности със
  съветската КГБ.

  Чаушеску дава 2 милиона долара за главата на Пачепа"

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  До коментар [#4] от "Капабланка":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  "Вълкът козината си мени-нрава не"

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4384 Любопитно

  До коментар [#8] от "Jazzdevil":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Явно тези два отряда наемни убийци от Секуритате са били не чак такива "професионалисти ", че чак няколко десетилетие по-късно един вирус- убиец/ но агент/ да им свърши "работата"!

 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  До коментар [#17] от "Bornagain":

  Най-общо казано малко или много "всички са един дол дренки"!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Че не се ли намериха руски агенти да го отровят. Или тогава беше по-трудно.

 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  Тъжна е съдбата на всички ренегати - бегълци!!!
  —цитат от коментар 11 на selqnin


  Напротив. Чувстват се морално удовлетворени , че са избягали от един осъзнат от тях човеконенавистен режим и че няма повече да му служат.

 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3903 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Пикат небивалици каквито не можеш провери.
  Хибридни компромати.
  И за Тръмп тъй.
  Какъв син на _комунистически_ диктатор е той?
  Никакъв.

  А има информации възможни за проверка.
  Той отпаднал от първите 100 най-влиятелни личности,
  изтъквани от списание "Тайм".

  Първа в списъка: прима премиер, финландка.
  Некъде там: българин криптовалутаджия.
  ...
  докато стигнеш № 100.

  пп
  надолу - не те броят

  До коментар [#2] от "bat_plamen":

  "................се спира на разгулния живот на сина на румънския диктатор,
  който си бил поръчал да му докарат от чужбина стриди,
  върху които накрая Чаушеску-младши уринирал.................."

  Този абзац е втрещяващ!Но какво може да се очаква от
  разглезено дете на висш комунист!

 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  Пачепа разкрива, че КГБ са създатели на ислямския тероризъм:

  https://www.168chasa.bg/article/4550774

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Чувстват се морално удовлетворени , че са избягали от един осъзнат от тях човеконенавистен режим и че няма повече да му служат.
  —цитат от коментар 32 на tacheaux


  За това дали са били морално удовлетворени може само да се гадае, а и изобщо се съмнявам че може да се говори за морал при тези хора. Но материално със сигурност са били удовлетворени.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3903 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Пред 1980-те май нямало много румънски мераклии.
  Режим на тока, "необвързан" социализъм, а Чаушескови:
  строят дворци и плуват в охолство...
  Фамилия против румънски Народ от дисиденти.

  А и Пачепа докладвал на Запада всички секуритетни колегиални данни.
  Кой и кой в коя квартира тайно трима се намират...

  До коментар [#28] от "bat_plamen":
  До коментар [#8] от "Jazzdevil":
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Явно тези два отряда наемни убийци от Секуритате са били не чак такива "професионалисти ", че чак няколко десетилетие по-късно един вирус- убиец/ но агент/
  да им свърши "работата"!

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Геенрал Пачепа успя да разкрие, че общо взето целият тероризъм - отвличане на самолети, атентати, отравяния, убийства по всякакъв начин на набелязани за "виновни" или просто невинни хора по улицата - всичко това е дело на КГБ, ГРУ и прочее оръдия на съветския режим в една уж тайна война срещу Запада.
  ... Разказът на генерал Пачепа започва с категоричните победи на Израел и западните технологии срещу арабските режими във войните Йом Кипур и 1974г, подсилени със "съветници" от СССР - цели авиационни полкове от съветската армия се сражават уж като "сирийски", "египетски" или "либийски" летци и резултатът срещу израелците е 1-2:100, т.е., СССР е давал по стотина свалени самолета срещу един-два израелски.
  ... Генерал Пачепа разкрива, подкрепено с факти, които всички знаем, че СССР започва "асиметрична" война със Запада, виждайки, че технологичното му изоставане от Запада е неудържимо и непопълнимо.
  И се почва - отвличане на граждански самолети, апогеят - кулите-близнаци в Ню Йорк, "талибаните" в Афганистан също са вид "контрапротест" на СССР срещу муджахидините, победили с чест и американска помощ съветската армия в една неравна битка.
  ... Тероризмът на ислямистите, джихадисти и радикализирани отрепки - всичко това чак до "Ислямска държава" - е творение на режима в Кремъл.
  Това само да беше разкрил генерал Пачепа - е достатъчно, за да бъде запомнен, независимо че и той е част от мръсната система на комунистическия тероризъм.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 44. 44 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  Според книгата “Дезинформация” като шеф на КГБ Юрий Андропов е режисирал кампания за насаждане на омраза към САЩ в Арабския свят.

  КГБ е истинският създател на ислямския фундаментализъм, а много от най-известните арабски терористи са обучавани от съветските специални служби.

  Това твърди в книгата си "Дезинформация" бившият генерал от румънската Секуритате Йон Михай Пачепа - най-високопоставеният служител на комунистическите тайни служби избягал на Запад по време на Студената война. Интересното е, че версията му се подкрепя и от други ексразузнавачи.

  От 1972 г. в КГБ работеха денонощно, пише Пачепа, който живее в САЩ под закрилата на ЦРУ, за да убедят ислямските страни, че американците възнамеряват да превърнат света в ционистко феодално владение.

  За Андропов ислямският свят е идеалното място, в което КГБ може да посее семето на омразата към Америка

  Андропов, спомня си той, беше напълно обсебен от идеята да убеди мюсюлманите, че Конгресът на САЩ е създал заговор, който ще помогне на евреите да завладеят света. "Ако ние тласнем мюсюлманите към антисемитизма", бил казал Андропов, който в онези години е начело на съветските спецслужби, "тогава тероризма и насилието срещу Израел и Америка, естествено ще последват."

  Показателно е, че КГБ и свързаните с него разузнавателни служби от съветския блок, изпратили 4000 "агенти за влияние" в арабско-мюсюлманския Близък изток, разкрива Пачепа.

  През 70-те години самият той е бил натоварен от румънските служби със задачата да разпространява материали с антисемитска насоченост в арабските страни. Между тях са и така наречените "Протоколи на ционските мъдреци", преведен на арабски стар руски фалшификат, който има за цел да пропагандира теорията за световното господство на евреите. Кодовото име на операцията било SIG-акроним от "Сионистские государства" (ционистките държави) и е проектирана да постави началото на антисемитски антагонизъм срещу САЩ в целия мюсюлмански свят.

  "Крайният резултат от тази многопластова кампания за дезинформация ръководена от КГБ - пише Пачепа в своя статия във FoxNews - се наблюдава на 11 септември 2001 г. Изборът на оръжието за това ужасяващо деяние е отвлечен самолет - концепция, измислена и усъвършенствана от Андропов."

  Дезинформацията се е превърнала в "чумата на съвременния свят",

  казва още Пачепа в свое интервю. Ленин я използва, за да вдъхне живот на комунизма. Хитлер я използва, за да "рационализира" холокоста. Хрушчов я използва срещу папата да "увеличи пропастта" между християни и евреи. А Андропов я използва, за да "обърне ислямския свят срещу САЩ и да запали международния тероризъм, който ни заплашва и днес".

  Науката за дезинформацията е сложна, а румънецът научил правилата , които явно са заимствани от Гьобелс, от своите кремълски господари. В книгата си той обяснява: "Като много хитър майстор на измамата Юрий Андропов веднъж ми каза: "Ако една добра дезинформация се повтаря отново и отново, след известно време ще поеме по свой собствен път и всичко ще се нареди от самосебе си. Тя ще се развие и ще генерира орда от неволни, но страстни защитници."

  Според генерала задълбоченото проучване на секретните операции на съветското разузнаване би обърнало конвенционалното геополитическо мислене с главата надолу

  Така например по отношение на тероризма книгата показва, че дори биографията на палестинския лидер Ясер Арафат е била фалшифицирана, а ООП е създадена от КГБ. За целта дори сменили оригиналния акт за раждане на бъдещия Нобелов лауерат за мир Арафат, така че все едно е роден в Ерусалим, докато в действителност той произхождал от Египет.

 45. 45 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1924 Любопитно

  Проучването на методите на КГБ и ГРУ от времето на СССР е четене на порнография като Спомените на Джакомо Казанова. Трябва сега да се наблюдават много внимателно и да се лекуват превантивно ... с гилотина. А може и един голям караБАСТУН да се използва ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 46. 46 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  Нашият Владко беше същият като синчето на Чаушеску, но оцеля, стана виден банкер, предприемач, а сега какво прай, не ми е известно...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 47. 47 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  До коментар [#44] от "tacheaux":

  "Така например по отношение на тероризма книгата показва, че дори биографията на палестинския лидер Ясер Арафат е била фалшифицирана, а ООП е създадена от КГБ. За целта дори сменили оригиналния акт за раждане на бъдещия Нобелов лауерат за мир Арафат, така че все едно е роден в Ерусалим, докато в действителност той произхождал от Египет.

  Наследникът на Арафат - Махмуд Абас, пък се обучавал в Москва в управлявано от КГБ училище. По някои сведения ръководител на докторската дисертация на Абас е бил офицерът от КГБ Евгений Примаков, който по-късно се издигна до министър на външните работи на Русия и за когото се твърди, че в миналото е бил и съветник на Садам Хюсеин.

  По информация на бившия румънски генерал подобно обучение в столицата на СССР са минали и аятолах Хомейни, и дори един от лидерите на "Ал Кайда", Айман ал-Зауахири.

  Интересното е, че подобна версия разкри приживе и дезертиралият руски шпионин Александър Литвиненко, който бе отровен с полоний в Лондон. Това твърдение се подкрепя и от спомените на Константин Преображенски, бивш подполковник от КГБ, избягал в Съединените щати през 1993 г.

  "Покойният Александър Литвиненко, ми каза, пише Преображенски, че

  бившите му колеги от ФСБ са обучили известните терористи от Ал-Кайда Айман Ал-Зауахири и Джума Намангани през 80-те и 90-те години. Айман Ал-Зауахири е един от най-издирваните терористи в света, който е отговорен за убийството на американски граждани извън САЩ. Преди смъртта си, пък Джума Намангани (Джумабай Ходжиев) родом от съветски Узбекистан, беше дясната ръка на Осама бин Ладен и отговаряше за северния фронт на талибаните в Афганистан.

  През 1996 г. Александър Литвиненко е отговарял за осигуряване на секретността по пристигането на Ал-Зауахири в Русия, който е бил обучен от инструктори на ФСБ в Дагестан в периода 1996-1997 г."

  Тази информация намира и странно потвърждение в публикация на "Нувел Обзерватьор", който през 2013 г., позовавайки се на бившия служител на ГДБОП Мирослав Пизов, пише, че през 90-те години Ал-Зауахири се е крил в Родопите, близо до Велинград, след което е заминал за Русия.

  Според избягалия от Русия подполковник Джума Намангани някога е бил възпитаник на Центъра за обучение на Първо главно управление на КГБ "Саботьор" през 1989-1991 г. Школата е печално известна и в наши дни принадлежи на ФСБ. А тъй като само на щабни офицери от КГБ е било позволено да учат там, присъствието на Джума Намангани в нея ясно показвало, че той е много повече от обикновен сътрудник, смята още бившият шпионин.

  Нещо повече, по мнението на Преображенски Мохамед Ата, пилотът на първия самолет, който се блъсна в Световния търговски център на 11 септември 2001 г., макар и индиректно, също има връзка с руските тайни служби

  "Той се е срещал с високопоставен агент на иракското разузнаване в Прага пет месеца преди атаката. Но по това време иракското разузнаване беше просто един клиент на разузнавателната служба на Русия", пише Преображенски.

  В книгата на румънския генерал, написана в съавторство с професора по право Роналд Ричлак, се изказва още и предположението, че лъжливите конспирации появили се след атентата от 11 септември, като тази, че в сградите на Световния търговски център не е имало евреи, също са плод на интриги на тайните служби."

 48. 48 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#22] от "lz73":

  "Как ще определиш многото комуняги на служба в Червената армия, воюващи срещу България?"

  Я да ни припомниш в какви точно бойни действия срещу България са участвали?
  С оглед на реалната история, кой е предал България?
  Тези, дето ни вкараха в Остта, направиха ни съюзници на нацистка Германия и ни отредиха място отново сред губещите, или тези, които бяха на страната на победителите и благодарение на които запазихме територията си след ВСВ?

 49. 49 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#43] от "Торбеш":

  "Тероризмът на ислямистите, джихадисти и радикализирани отрепки - всичко това чак до "Ислямска държава" - е творение на режима в Кремъл. Това само да беше разкрил генерал Пачепа - е достатъчно, за да бъде запомнен".

  Пропуснал е, а и ти покрай него, че 4-те годишни времена също са дело на КГБ.
  При 2 годишни сезона отдавна комунист да не е останал.
  Със сигурност и Тръмп нямаше да го има.

 50. 50 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#14] от "lz73":

  Болшевиките много мразят Власов по разбираеми причини.
  И тук има един украинец, който смята че "червената армия" е освободила България (от какво точно?), защото така му били говорили неговите роднини.

  Анатема на комунизма!
 51. 51 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#46] от "hamiltonf":

  То нашето ДС за разлика от Секуритате си е още действащо. Навсякъде е пълно с техни хора.

  Анатема на комунизма!
 52. 52 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#48] от "shk49484512":


  До коментар [#22] от "lz73":"Как ще определиш многото комуняги на служба в Червената армия, воюващи срещу България?"Я да ни припомниш в какви точно бойни действия срещу България са участвали?С оглед на реалната история, кой е предал България?Тези, дето ни вкараха в Остта, направиха ни съюзници на нацистка Германия и ни отредиха място отново сред губещите, или тези, които бяха на страната на победителите и благодарение на които запазихме територията си след ВСВ?
  —цитат от коментар 48 на shk49484512


  Я да видим:
  Цвятко Радойнов - полковник от Червената армия, воюва с/у България като част от терористична организация.
  Да изброявам ли останалите "подводничари"?
  Виж, ако искаш мога да ти припомня и за ген. Заимов...май единствения български генерал, осъден за предателство. Генерал и от Червената армия...

 53. 53 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3903 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Беха Интернационално дезориентирани
  или по-точно: дисциплинирани.
  Не смееха.

  Сналин смееше да посети в чужда почва советска амбасада
  за среща с Чърчил и Рузвелт.
  Отново, на своя почва, в Ялта.
  Трети път (на чужда почва) в Потсдам.
  За среща с Чърчил и Труман (понеже Рузвелт не понесе дозата сталинизъм).

  Преди това: с Троцки, в Мексико

  До коментар [#31] от "Роси":

  Че не се ли намериха руски агенти да го отровят.
  Или тогава беше по-трудно.

 54. 54 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1596 Весело

  ССР започва "асиметрична" война със Запада, виждайки, че технологичното му изоставане от Запада е неудържимо и непопълнимо.
  И се почва - отвличане на граждански самолети, апогеят - кулите-близнаци в Ню Йорк,
  —цитат от коментар 43 на Торбеш


  СЕРЬОЗНОО?
  СССР организирал бутането на кулите близнаци?
  Я па тоя!

  В Русия съм! В Русия съм!
 55. 55 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 988 Разстроено

  До коментар [#2] от "bat_plamen":

  Има един още по-фраширащ случей! Спомняш си вероятно Надя Команечи, световна и олимпийска шампионка. Та на сватбата й, влиза с гавазите си и я изнасилва на масата пред всички гости. И никой не смее да реагира... На горкото дете му остава единствено това - наддава 20 килограма, за да не е толкова привлекателна. Той я изнасилва още няколко пъти.

 56. 56 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Палач, естествено. Отървал кожата като правил това, което прави най-добре - да предава хора. Първо е предавал добрите, после - лошите. Това не го прави добър, какво остава - герой.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK