Почина Майкъл Колинс, "забравеният" астронавт от "Аполо 11"

Почина Майкъл Колинс, "забравеният" астронавт от "Аполо 11"

© ReutersАмериканският астронавт Майкъл Колинс, който остана като пилот на командния модул в орбита на историческия полет на "Аполо 11" до лунната повърхност, почина на 90 години от рак, съобщи семейството му.


Медиите го наричаха "забравеният" трети астронавт, докато колегите му Нийл Армстронг и Бъз Олдрин първи стъпиха на Луната на 20 юли 1969 г.


В продължение на 21 часа командният модул обикаля в очакване другите двама да се завърнат. Всеки път, когато минаваше зад Луната, Колинс губеше и радио връзка с управлението на полета в Хюстън.
"От Адам насам никой човек не е бил толкова самотен, колкото Майкъл Колинс", се казва в описанието на мисията за тези моменти.


Той описа преживяванията си през 1974 г. в автобиографията си "Да носиш пламъка", но иначе избягваше светската шумотевица.


"Знам, че ще излъжа или ще изглеждам глупаво, ако кажа, че съм имал най-хубвото от трите места на "Аполо 11", но и мога да заявя искрено и спокойно, че съм напълно удовлетворен от това, което ми се падна", коментира Колинс през 2009 г.


"НАСА тъжи за загубата на този опитен пилот и астронавт, приятел на всички, който се опитваше да разшири човешкия потенциал... Духът му ще остане с нас, докато продължаваме към нови и по-далечни хоризонти", каза и.д. ръководителят на агенцията Стив Юрчик.


Бъз Олдрин написа в "Туитър": "Скъпи Майк, където и да с ибил или ще бъдеш, винаги ще носиш пламъка, отвел ни до нови висоти и към бъдещето".


Почина Майкъл Колинс, "забравеният" астронавт от "Аполо 11"

© Reuters


Колинс е родин в италианската столица Рим на 31 октомври 1930 г. в семеството на американски генерал. Подобно на баща си, той завършва военната академия в Уест Пойнт през 1952 г.


Подобно на мнозина от първото поколение астронавти, Колинс започва кариерата си като летец изпитател на американските ВВС. През 1963 г. е избран от НАСА за програмата за подготовка на астронавти и бързо завършва подготовка за нещо немислимо за онези дни, но поставено като залог в надпреварата между САЩ и СССР за технологично и идеологическо превозходство в студената война.


Първият му полет в космоса е през юли 1966 г. като пилот на "Деини 10", част от мисиите, подготвящи програмата "Аполо". По време на този полет Колинс извършва поредица от успешни скачвания с друг апарат в орбита.


"Аполо 11" , в който лети с връстника си Армстронг, е вторият му и последен полет. След това избягва повечето от медийната еуфория, с която посрещнат екипажът и по-късно често критиква култа на знаменитости, изграждан от тях.


Почина Майкъл Колинс, "забравеният" астронавт от "Аполо 11"

© Reuters


След кратък престой в администрацията, Колинс става директор на Националния аерокосмически муцей, от който се оттегля през 1978 г. Той е автор и на няколко книги за космоса.


Най-силният му спомен от "Аполо 11" е, че когато видял Земята, тя му се сторила "крехка".


"Наистина вярвам, че ако политическите лидери на света можеха да видят планетата си от 100 хиляди мили разстояние, възприятията им щяха фундаментално да се променят. Спер важните граници биха били невидими, цялата шумотевица би заглъхнала", написа той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK