In memoriam: Почина проф. Дончо Хрусанов, образовал няколко поколения юристи

"Не може съдът да работи в полза на държавата. Той трябва да е коректив на изпълнителната власт", каза професорът в интервю за "Дневник" през 2010 г.

© Георги Кожухаров

"Не може съдът да работи в полза на държавата. Той трябва да е коректив на изпълнителната власт", каза професорът в интервю за "Дневник" през 2010 г.Починал е професорът по административно право и процес Дончо Хрусанов (08.06.1947 - 30.04.2021), професор, доктор по право, преподавател в Катедра по административноправни науки в Юридическия факултет (1975 - 2015), съобщи Софийският университет "Св. Климент Охридски" на страницата си тази вечер.


Според информация от близки, изказващи съболезнования под съобщението на университета във "Фейсбук" за смъртта му, юристът е загинал в катастрофа заедно със съпругата си адвокат Дочка Хрусанова. Новината за смъртта на семейството беше потвърдена от Управителния съвет на Центъра за обучение на адвокати "Кръстю Цончев" със съобщение във "Фейсбук". В петък единствената тежка катастрофа беше на пътя София - Варна при село Голец, по информация на БТА.


Проф. Хрусанов преподаваше на поколения юристи в Софийския университет(1985-2015) , Великотърновския университет (от 1992) и в Стопанската академия в Свищов (2004-2006). Той беше авторитет в научната си област.
"Не може съдът да работи в полза на държавата. Административният съд трябва да брани гражданите и техните организации срещу държавата. Той не може да подкрепя държавната политика, защото много често тези актове имат дефекти. Той трябва да е коректив на изпълнителната власт", каза в интервю за "Дневник" проф. Хрусанов през ноември 2010 г., когато за поста председател на Върховния административен съд имаше само един кандидат, възпитаник на школата на МВР, който нямаше нищо общо с административното право.


Тогава професорът предупреди, че това застрашава правата на гражданите и означава "много силна намеса в дейността на съда по политически причини".


"Не законите са несъвършени, а просто не се спазват. Например в АПК е казано, че когато съдът отмени един административен акт или мълчалив отказ, връща въпроса за издаването на нов на администрацията и определя срок за това. И какво от това? Администрацията в много случаи изобщо не се интересува от съдебните решения", каза още той пред "Дневник".


Ето визитката му, публикувана от Софийския университет:


Роден е в Котел. Завършва Софийския университет, Юридическия факултет, право (1971). През 1975 г. е асистент по административно право и административен процес в Юридическия факултет, старши асистент (1979). главен асистент (1986), доцент по административно право и административен процес в Катедрата по държавноправни и административноправни науки (1993). Професор в Катедрата по административноправни науки на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и в Юридическия факултет на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" (2003); Доктор по право (1985). Има специализации в Германия (1983), Белгия (1992), Гърция (1995-1996) и САЩ (2006).


Административен процес на Република България
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Бил е заместник-декан (1991-1995, 2006-2007, 2007-2011) и декан на Юридическия факултет на Софийския университет (1995-1999, 1999-2003). За периода 1992-1994 г. е декан на Юридическия факултет на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", ръководител на Катедра по публичноправни науки в същия факултет (2006-2010). Носител е на "Почетния знак със синя лента на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (2012).


Председател на сдружение "Правна клиника" при Юридическия факултет на Софийския университет.
Член на Правния съвет към Президента на Република България (2001-2011). Член на Консултативния съвет към председателя на XL Народно събрание (2005-2009). Арбитър в Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата (от 2005). Член на Изпълнителния съвет на Фонд научни изследвания към Министерството на образованието младежта и науката (от 2011). Член на Съюза на юристите в България (1973), на редакционната колегия на сп. "Съвременно право" (от 1991) и сп. "Юридически свят" (от 2008).


Автор е на един от проектите за Конституция на Република България (1991). Написа и няколко книги по специалността си.


Поклон пред паметта му!

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Не знам докога правната общност ще се ослушва по отношение на касапнциата по пътищата. Всеки може да е следващият. Ако администрацията е виновна, ами променете я, бе, нали затова сте прависти! Тя няма да се промени от самосебе си. Научени всеки да гледа в своята паничка, всички започват да се мислят за недосегаеми. Забравят, че пътищата ти рано или късно могат да се преплетат с някой, който вчера си оневил в съда, или за който си създал условия да трепе наред. Лека му пръст иначе!

 2. 2 Профил на csu091051306
  csu091051306
  Рейтинг: 5 Неутрално

  ТумбаЛумба, безкрайно неуместен и отвратителен коментар! Очевидно не познаваш човека, който беше модел и еталон. Мир на праха и на двамата.

 3. 3 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Лошо, ЮФ на СУ губи най-напред хора като Пиперков, Таков, сега и Хрусанов. Дано да има достойни заместници сред младите асистени. Беше много отдавна, но по спомени беше пич и мъж на място.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 4. 4 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Не знам докога правната общност ще се ослушва по отношение на касапнциата по пътищата. Всеки може да е следващият. Ако администрацията е виновна, ами променете я, бе, нали затова сте прависти! Тя няма да се промени от самосебе си. Научени всеки да гледа в своята паничка, всички започват да се мислят за недосегаеми. Забравят, че пътищата ти рано или късно могат да се преплетат с някой, който вчера си оневил в съда, или за който си създал условия да трепе наред. Лека му пръст иначе!
  —цитат от коментар 1 на ТумбаЛумба


  Мислел съм си за отдел в КАТ, съставен само от близки и роднини на починали в катастрофи. Познай кога ще може да бутнеш на някой такъв човек 20 лева и да минеш пиян, точно никога.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 5. 5 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Много жалко, способни хора си умират,
  трудно тяхни заместници се намират.

  Поклон.

 6. 6 Профил на NamelessOne
  NamelessOne
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Какви декани имаше едно време, и какви са сега... Лека има пръст.

 7. 7 Профил на NamelessOne
  NamelessOne
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#1] от "ТумбаЛумба":

  Доста неуместен коментар, нито тук му е мястото, нито има нещо общо със случилото се, тъй като видно от новината за жалост проф.Хрусанов е изгубил контрол над колата и са паднали в дере.

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  Не може съдът да работи в полза на държавата. Административният съд трябва да брани гражданите и техните организации срещу държавата
  =======
  Това ще е голямата дилема на бъдещето което ни чака....
  Професора се е родил с около 50 години по рано...

  Bukalemun
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  Бог да прости и него и съпругата му.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 684 Разстроено

  Светла му памет! Беше ми декан в ЮФ и преподавател! Съболезнования на роднините му и неговите близки!

 11. 11 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Бог да ги прости двамата!

 12. 12 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  До коментар [#1] от "ТумбаЛумба":Доста неуместен коментар, нито тук му е мястото, нито има нещо общо със случилото се, тъй като видно от новината за жалост проф.Хрусанов е изгубил контрол над колата и са паднали в дере.
  —цитат от коментар 7 на NamelessOne


  Професорът е бил на 74 години, когато е загубил контрол! Явно е получил здравен проблем.

 13. 13 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 119 Неутрално
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на pinochet
  pinochet
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Не разбирам какво търсят в правото комунистите. Позор.

 16. 16 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Карат като луди,а и повечето немат кнежки.
  Бог да го прости!👀

  Много съм прост
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  ""Не законите са несъвършени, а просто не се спазват. Например в АПК е казано, че когато съдът отмени един административен акт или мълчалив отказ, връща въпроса за издаването на нов на администрацията и определя срок за това. И какво от това? Администрацията в много случаи изобщо не се интересува от съдебните решения", каза още той пред "Дневник"."

  Винаги съм го твърдял ! Не законът е несъвършен толкова, колкото просто не се прилага или се спазва само селективно - в полза или вреда само на нечии, предварително целени и определени, интереси ! Напълно прав е професора ! Да почива в мир !

 19. 19 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 289 Неутрално
 20. 20 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Трябва да си пазим юристите, истинските.

  иначе ще ни оправят тея дето не могат да си възстанвят правата

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Бог да ги прости! Добрите хора си отиват на свят ден.

 22. 22 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1586 Неутрално
 23. 23 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Светла му памет! Беше много приятен човек и добър преподавател.

 24. 24 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Светла му памет! Помня го от времето когато беше асистент на проф. Румен Чолов.

 25. 25 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Той вече не е бил професор, защото на 66 години могат да продължават само още три години. И е безумие на 74-75 години да караш кола.
  Допускам че е бил добър преподавател и специалист!
  Поклон!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK