Почина създателят на когнитивната терапия Арън Бек

Почина създателят на когнитивната терапия Арън Бек

© Wikimedia Commons)На 100 години в САЩ почина Арън Бек - създателят на когнитивната терапия, разработена през 60-те години на миналия век и предизвикала революция в психиатрията, предадоха световните агенции.


Бек е починал в дома си във Филаделфия, съобщи неговата дъщеря Джудит Бек, която оглавява института "Бек", обучил хиляди специалисти в областта на когнитивно-поведенческата терапия (КПТ).


"Баща ми посвети живота си на разработването и изпитването на лечения за подобряване на живота на безброй хора със здравословни проблеми по света, каза тя и допълни: Той наистина промени полето на психичното здраве."
За разлика от психоанализата, разработена и прилагана от Зигмунд Фройд, при която важна роля e отредена на несъзнаваното и пациентите се насърчават да разказват спомените си, когнитивната терапия се фокусира върху настоящето.


През първите години от работата си като психиатър Арън Бек установява, че пациентите му често изказват негативни мисли, които той по-късно нарича "автоматични мисли".


Когнитивната терапия стимулира пациентите да работят върху начина, по който възприемат ситуациите, да разпознават негативните си мисли, за да ги променят. Те биват насърчавани да проверяват тези трансформации в ежедневието си.


Терапията на Бек се използва в цял свят за лечение на депресия, тревожност, хранителни и личностни разстройства и други психични проблеми.


Арън Бек е роден през юли 1921 г. в град Провидънс, щата Роуд айлънд. Завършва университетите "Браун" и "Йейл". Автор или съавтор е на около 20 книги. През 1994 г. заедно с дъщеря си Джудит създава института "Бек", обучил в създадената от Арън Бек техника над 25 000 специалисти от 130 страни.


Според института ефикасността на когнитивно-поведенческата терапия е потвърдена в повече от 2000 изследвания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK