Почина журналистът, който "събори Берлинската стена с въпрос"

Почина журналистът, който "събори Берлинската стена с въпрос"

© Wikimedia Commons)Рикардо Ерман, италианският журналист, който влезе в историята със зададения на пресконференция въпрос, последван от неясен отговор, довел до падането на Берлинската стена няколко часа по-късно, почина на 92 години.


През 1989 г. той пита правителствения говорител Гюнтер Шабовски да обясни какво е решила ГДР за частните пътувания на източногерманци в чужбина, включително Западна Германия, и получава отговор, че това ще бъде позволено.
Когато Ерман настоява с нов въпрос кога ще влезе в сила това, Шабовски за кратко рови в записките си, докато отговаря "веднага, незабавно".


След няколко часа десетки хиляди хора се струпват пред граничните КПП на Стената, граничарите се опитват да получат точни инструкции, но вече е късно. Берлинската стена пада.


Рикардо Ерман работи за италианската агенция "Анса", когато в ГДР започват масови протести срещу разпадащото се комунистическо управление на Ерих Хонекер. Седмици наред има демонстрации в Лайпциг за свобода на словото и неограничено пътуване. Стига се до сблъсъци с милицията и арести.


Хонекер подава оставка през октомври и на 4 ноември над 500 хиляди души заливат берлинския централен площад "Александерплац" с настоявания за реформи, припомня Би Би Си. Съдбоносната пресконференция е на 9 ноември 1989г. и тя преминава типично скучно.


Дни преди това властите говорят за проект за план за облекчаване на граничния контрол, по който ще заседава партийното и държавно ръководство.


Шабовски не е бил информиран какво точно е решението за плана и до въпроса на Ерман изобщо не става дума за него.


"Споменахте грешки. Не мислите ли, че беше голяма грешка да въведете проектозакона за пътуванията, който обявихте преди няколко дни", пита журналистът. След като оглежда записките си Шабовски казва колебливо: "Частни пътувания извън страната вече може да се извършват без предварителни условия."


Промяната е трябвало да бъде въведена постепенно, но притиснат да уточни кога, той отговяра, че това става незабавно.


Години по-късно Ерман казва, че е веднага е разбрал какво ще предизвикат думите на Шабовски и изпратил мълния до централата на "Анса" в Рим: "Със Стената е свършено".


Във вторник вдовицата му съобщи за агенцията, че той е починал в Мадрид, където е работил преди пенсионирането си. Агенцията разпространи новината под заглавие "Сбогом на Рикардо Ерман, който събори Берлинската стена".


Журналистът е работил в Източен Берлин от средата на 70-те години, после е в Индия и се завръща в столицата на ГДР през 1985 г.


Роден в полско-еврейско семейство във Флоренция през 1929 г., на 13 години фашисткият режим на Бенито Мусолини го праща в лагер за интернирани в Южна Италия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK