Почина авторът на песента "Другарю Сталин, вие сте голям учен"

Почина авторът на песента "Другарю Сталин, вие сте голям учен"

© Alexey Aleshkovsky/Facebook



Емигриралият в САЩ руски писател и поет Юз Алешковски почина днес на 92-годишна възраст, съобщи семейството.


Роден през 2029 г. в Красноярск, Юз Алешковски е изпратен за 7 години в трудов лагер "за хулиганство" още през 1950 г. - едва 20-годишен, и там започва да пише своите прочути лагерни песни, стихове от които се понасят анонимно из цялата бивша съветска империя. След нахлуването на войските на Варшавския пакт в Чехословакия през 1968 той се превръща в класик на самиздата, символ на съветската епоха. През 1979 заради участието си в нелегалния литературен алманах "Матропол" е принуден да емигрира в САЩ.


Най-популярна от песните му от 50-те е "Песента за Сталин", написана от името на затворник. Началните думи - "Другарю Сталин, вие сте голям учен" , често се цитират и бързо се превръщат в популярна шега.




През 60-те и 70-те години Алешковски пише и сатирична проза. В емиграция публикува романите и повестите "Николай Николаевич", "Кенгуру", "Маскировка", "Ръката", "Синичка скромна забрадка", "Смърт в Москва", "Тангото на бълхите".


Чуйте "Песента за Сталин", изпълнена от барда Владимир Висоцки.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK