Убита е актрисата Виолета Донева

Убита е актрисата Виолета Донева

© Пресцентър МВР

Актрисата Виолета Донева е била убита в дома й в столичния квартал "Изток". Прокуратурата разследва умишлено убийство, като държавното обвинение е било уведомено за случая още на 23 октомври от полицията.


Тялото на 79-годишната актриса, по което са открити следи от насилие, е намерено на 22 октомври след подаден сигнал от нейни съседи. Наложило се е полицаите да разбият входната врата на жилището ѝ.


Според "Нова телевизия" за убийството е заподозряна нейна родственица, за която имало данни, че е с психически проблеми.




Родената през 1943 г. в Петрич звезда на театъра е внучка на юриста и политика Стефан Стефанов. Баща ѝ капитан Павел Джингаров е разстрелян през 1945 г. след присъда от т.нар. народен съд. Вторият ѝ баща е актьорът Кирил Донев.


Завършва НАТФИЗ (тогава ВИТИЗ) "Кръстьо Сарафов" през 1966 г. Работи във Военния театър, общинския театър "Възраждане" и Театър 199. През 80-те и 90-те години на миналия век Донева участва в дублажите на филми и сериали за БНТ. Снима се в постановки в телевизионния театър до средата на 80-те години.


Превежда пиесите "Жената от морето" на Хенрик Ибсен, "Любовни писма" на Албърт Гърни, "Някой зад вратата" на Едвард Радзински.


От години не се изявяваше на сцената. Тя беше носителка на орден "Кирил и Методий" II степен.


Донева е бивша съпруга на режисьора Людмил Стайков. Двамата имат един син. По-късно се омъжва за баскетболиста Атанас Грънчаров, с когото се познават от деца.

Ключови думи към статията: