Прочутият американски терорист Тед Качински почина в затвора на 81 години

Прочутият американски терорист Тед Качински почина в затвора на 81 години

© ReutersТед Качински, бивш професор по математика и "извратен гений", който се прочу като Юнабомбър заради продължила 17 години серия от мистериозни бомбени атентати, убили трима души и объркали и най-добрите анализатори на ФБР, почина в събота на 81-годишна възраст, съобощи Ей Би Си (ABC).


Качински, който изработи и разпрати много от бомбите, докато живееше в примитивна колиба без течаща вода дълбоко в провинцията на щата Монтана, е бил открит мъртъв в килията си в затвор в Северна Каролина, съобщи ABC, като се позова на Федералното бюро на затворите.


Възпитаник на Харвардския университет и самотник от детството си, той е набелязал изследователи, учени и собственици на магазини за компютри и дори се е опитал да взриви пътнически самолет в терористична кампания на един единствен човек от 1978 г. и 1995 г. Така протестирал срещу това, което според него е злото на съвременните технологии.
Години наред той носеше разочарование на полицията, която, без да разполага със солидни улики за самоличността на убиеца, нарече случая му UNABOM (бомбени атентати в университети и авиолинии). Пробивът настъпи, когато Качински разпространи манифест от 35 000 думи, озаглавен "Индустриалното общество и неговото бъдеще", публикуван в медиите през септември 1995 г.


Дейвид, по-малкият брат на Качински, съобщи на полицията, че идеите на автора звучат като тези на Тед. Агентите арестуваха чорлавия Юнабомбър в хижата му през април 1996 г.


След като отхвърли опитите на адвокатите си да го накарат да се признае за невменяем, Качински се призна през 1998 г. за виновен по всички федерални обвинения, свързани с бомбените атентати и калифорнийски съд му даде четири доживотни присъди плюс 30 години затвор.


Описван от ФБР като "извратен гений, който се стреми да бъде перфектният, анонимен убиец", Качински е изпратен в ADX Florence, затвор със "супермаксимален" режим във Флорънс, щата Колорадо. Той е прехвърлен след това в затвора в Северна Каролина през 2021 г., съобщи ABC.


"Знаеше да прави експлозиви на 12 години"


Теодор Джон Качински е роден на 22 май 1942 г. в Чикаго в семейството на американци от полски произход, които са били работници. Бил е умно, тихо дете, което завършило гимназия на 15 години и спечелило стипендия за Харвард, където учи математика.


"Той не беше особено общителен, но беше изключително подреден", каза Дейл Айкълман, приятел на Качински в ранните му гимназиални години, пред вестник Daily Southtown в Чикаго след ареста на терориста.


"Спомням си, че Тед беше много добър в химията... Спомням си, че Тед имаше ноу-хау да сглобява неща като батерии, проводници, калиев нитрат и каквото и да било, и да създава експлозии" още на 12 и 13 години, каза Айкълман.


Експериментът в Харвард


Въпреки че не е известно точно какво е накарало Качински да насочи естествения си талант към убийствата, участието му в скандален научен експеримент в Харвард може да е една от причините.


Там психолози подлагат студенти доброволци, включително Качински, на часове на крайно вербално и емоционално насилие като част от опит да измерят как хората се справят със стреса. Експериментът, който сега се счита за неетичен, продължи три години.


Други цитират период от детството на Качински, когато той прекарва дълги периоди в изолация поради тежка епидемия от уртикария.


Качински получава докторска степен по математика през 1967 г. в Мичиганския университет, преди да си намери работа като асистент по математика в Калифорнийския университет в Бъркли.


Той подава оставка от поста си и се премества в Монтана през 1971 г., където купува терен и си построява колиба от дърсевина, съединена с катран, близо до Линкълн - град с под 1000 души жители през зимата. Качински се разстроил от унищожаването на околните гори от застрояването.


Първите атентати


Бараката служи като основна база за неговата кампания със самоделни бомби, която започва през 1978 г.

  • Тогава той оставя пакет за професор по инженерство в Северозападния университет в Чикаго. Прапката избухва, ранявайки леко полицай.
  • Завършил студент в колежа стана вторият пострадал, когато малка бомба избухва в ръцете му, причинявайки му повърхностни изгаряния.
  • След това Качински си намерил по-голяма цел, поставяйки бомба през 1979 г. в товарното отделение на самолет на American Airlines. Тя обаче запчва да дими по време на вътрешен полет, принуждавайки самолетът да извърши аварийно кацане на международното летище Дълес близо до Вашингтон.


Именно тази атака привлече вниманието на ФБР и агентите прекараха години в опити да заловят атентатора, който не е поставял някакви ясни искания и след себе си е оставял малко годни за съда доказателства. Шестгодишен период между 1987 г. и 1993 г., в който не са изпращани бомби, допълнително обърка разследващите.


Втората серия, първите убити


През 1980 г. Качински изпраща бомба в колет, който избухва и ранява президента на United Airlines Пърси Ууд в дома му в Илинойс.


Първото му убийство е на собственика на компютърен магазин Хю Скрутън, на 38 години, който загива, когато бомба, пълна с пирони и трески, избухва на паркинга на магазина му в Сакраменто, Калифорния през 1985 г.


Бомбите стават все по-сложни и Качински убива с изпратена по пощата през 1994 г. бомба в пратка рекламния директор на Ню Джърси Томас Мосер, който е работил за подобряване на обществения имидж на петролната компания Exxon.


След това той уби Гилбърт Брент Мъри, ръководител на лобистка група за дърводобивната индустрия в Калифорния, отново с бомба по пощата през 1995 г.


Общо Юнабомбър задейства 17 бомби, ранявайки около 25 души, някои от които загубиха зрението, слуха или пръстите си.


Самопровал заради едно есе


Качински предизвика собствения си край през 1995 г., когато изпрати писма до медии с искане да публикуват негово есе от 35 000 думи за опасностите от индустриализацията.

"Индустриалната революция и последиците от нея бяха катастрофа за човешката раса", започва есето. Качински описа подробно как модернизацията е дестабилизирала обществото, подложила е хората на унижения и е "нанесла сериозни щети на естествения свят".


Все още с недостатъчно следи към терориста, ФБР и след това главният прокурор на САЩ Джанет Рино, одобриха публикуването на манифеста във "Вашингтон пост" с надеждата, че някой ще го разпознае. Ходът се отплати, когато братът на атентатора Дейвид разпозна фрази и теми в есето и каза на полицията, че смята, че е написано от Тед.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK