"Ако се запази съотношението на приток и отток, язовир "Бебреш" може да осигури водоснабдяването на Ботеград за около 2 месеца. Ако се засили притокът, този период може да се удължи", съобщи в неделя в предаването "120 минути" по Би Ти Ви кметът на града Иван Гавалюгов.


"Един от основните проблеми в България са загубите на вода заради ВиК инфраструктурата и Ботевград не прави изключение. Загубите са над 75 процента", съобщи още той.


В края на декември Гавалюгов обяви, че Ботевград има вода за питейно-битово водоснабдяване за около 6 седмици, а след това от Министерството на регионалното развитие и благоустройството побързаха да го опровергаят и заявиха, че по техни сметки водоподаването е осигурено за поне близо 4 месеца. На 2 януари след среща с Иван Гавалюгов премиерът Бойко Борисов разпореди проверка на ВЕЦ "Бебреш", собственост на фирма на Валентин Златев. Проверката приключи в рамките на един ден, но не установи никакви нарушения.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  За какво ви е вода? Нали имате асфалт и стабилност?

  Бивш tww09306483.
 2. 2 Профил на pavlinkoto
  pavlinkoto
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Скоро ще се окаже, че половин България е без вода.

 3. 3 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Хм... Правителството не реагира ли адекватно - тоест не осигури ли вода за тези райони ики те се и увеличат, мисля, че няма да изтрае до пролетта.

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Много сухи години се събраха, тази май ще е също такава.
  ВЕЦ-овете на много места вече са проблем при такава ситуация, както и водата за поливане.
  Трябва да се смени държавната политика, да се отнемат лицензи на ВЕЦ-ове, ако се окаже, че са заплаха за питейната вода в региона, да се изисква ежедневна информация по населени места и да се реагира незабавно. Общините пък да спрат да отдават язовири за по 100-200 лв. на месец, без да са си направили водните разчети.

 5. 5 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2597 Весело

  Важното е , че " Гола вода " има в излишък.....

 6. 6 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 279 Весело

  Кмете, не си прав - Бащицата каза, че Ботевград има вода за поне 4 месеца, а той никога не лъже ... :):):) Е, и никога не казва истината, но това е отделна тема на разговор :):) А и Нено Димов няма вина за нищо, той да не е шаман, та да моли Бог/Бащицата за дъжд . ...:):):) А и ВЕЦ-а на Вальо Златев старши също е невинен, той вода не е виждал от месеци ... :):):) Всички нагоре по веригата са невинни, само местната власт е виновна, да знаеш ... :):):)

 7. 7 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  "ВЕЦ-овете на много места вече са проблем при такава ситуация, както и водата за поливане."

  Смешният ВЕЦ "Бабреш" е 1 МВт (1600 пъти по-маломощен) от МИ2. А дървените философи щяли да затварят тецовете и да задоволят потреблението с ВЕЦ.

 8. 8 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Ами да ходи кмета да спира чешмите дето църцорят. Иначе са за режим от утре с тия два месеца

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  Многото сушави години не са проблем...! Проблем са простите и крадливи червени милиционери по всички нива на управлението!
  В държави с мого по-малки водни ресурси от нашите, хората не са и чували за воден режим. Тука, оправдания да искаш! Ама сушаво било, ама имало загуби, ама имало кражби... Пита се, кой трябва да дойде, че да ни оправи язовирите и да ни подмени тръбите?! Тия дето управляват от десет години все се чудят и не знаят!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Хм... Правителството не реагира ли адекватно - тоест не осигури ли вода за тези райони ики те се и увеличат, мисля, че няма да изтрае до пролетта.
  —цитат от коментар 3 на Paolo Di Canio

  Че защо да не изтрае? Кой ще го свали?
  Прокуратурата - тяхна, народът - пасивен, не виждам тълпи от перничани с легени и винкели пред министерски съвет, явно вече протестите са само само във фейсбук.
  Ако трябва, ще пратят електромобил да докара Тунбергчето, да обясни, че единствено глобалното затопляне е виновно за липстата на вода.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Вместо да оправим В и К мрежата, ние строим газопровод за руските нужди.

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#3] от "Paolo Di Canio":

  Случаят в Ботевград не е, като този в Перник. ВиК дружеството в Ботевград си е общинско. Тоест държавата няма толкова голяма роля и отговорността си е на кмета. Ако кмета не може да се пребори с фамилия Златеви, трябва да го заяви ясно и на висок тон. Остава въпросът, какво се прави ако язовирът от който взема вода местното ВиК е държавен и общината освен да гледа как го източват, друго не може да направи.

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Абе това със 75% загуби почва да ми се струва подозрително. Вероятно се изнасят такива числа, за да се прикриват кражби/ВЕЦ-ове и какво ли още не.

  По-лошото - май сега ще се отделят спешно няколко милиона/милиарда (за населението няма значение числото), за да се направят спешни ремонти от наши фирми, че "да имат вода хорицата"...

  СГАН проклета!

 14. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Скоро ще се окаже, че половин България е без вода.
  —цитат от коментар 2 на pavlinkoto


  Язовирът е построен през 1987 г. за НАПОЯВАНЕ на земеделските земи. Обемът му е 15,1 млн. m3. Стената му е изградена от трамбована глина. Тя е с височина 48 m. и дължина 408 m. Към стената му е изградена водна кула с височина 53 m. Чрез нея се подава водата от язовира към Ботевград и Ботевградското поле.[1]
  От къде се е снабдвал Ботевград с вода по време на СОЦА ???? По късно може и да напиша !

 15. 15 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1394 Весело

  „В понеделник Корнелия Нинова щяла да идва пак в Перник за втори път последната седмица. Няма да я приема„, обяви кметът на града Станислав Владимиров. „Първият път също не разбрах защо дойде, втори път няма да има в рамките на тази криза“, категоричен е Станислав Владимиров.

  https://zapernik.com/2020/01/05/91454/кметът-на-перник-корнелия-нинова-крас/?fbclid=IwAR1dX4UFiyPm7vxFGbMY7N0GlIRTIYsPa6xvN2Lwps7DAIxLjZkaIwTnrHg

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3639 Весело

  За какво ви е вода? Нали имате асфалт и стабилност?
  —цитат от коментар 1 на Petleshev


  К'ът си праф - праф си!

  Мат'ряла Баце с лакардии ша го напие, Агитпропът с лакардии ша го умие, а Гешев и Китов тъй и тъй пЕрат, препират, че и накисват!

  Кел прОблем?

 17. 17 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  А кметът какви мерки е взел за смяна на тръбите? Без да подценяването безхаберието на управляващите и местните структури.

 18. 18 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 886 Неутрално

  “В и К-Бебреш” ЕООД - гр.Ботевград е еднолично дружество с ограничена отговорност със 100 % общинска собственост, създадено с решение №4/17.07.2000г. и регистрирано в Софийски окръжен съд по ф.д. № 134/1989г. Дружеството се ръководи от Цветозар Петров Гаврилов – управител, със седалище на управление: Гр.Ботевград 2140; Ул. “Цар Иван Шишман” №2 7; Най-високото ниво за вземане на решения е Общински съвет – гр.Ботевград. “В и К-Бебреш” ЕООД е с предмет на дейност водоснабдяване, организиране, провеждане и контрол по експлоатация и изграждане на водопроводните и канализационните мрежи и съоръжения и пречистване на отпадъчни води, В и К услуги на населението. Извършва се и проектиране, строителство , строително - монтажни услуги.
  Цветозар Гаврилов бе преизбран като управител на ВиК в Ботевград за следващите 3 години
  След поименно гласуване с 19 гласа „за", един „против“ и двама „въздържал се“, досегашният управител на общинското дружество ''В и К Бебреш“ ЕООД бе преизбран за срок от три години. Против подновяването договора на Цветозар Гаврилов гласува Росица Милчева от ГЕРБ, Петя Кочкова и Спасен Ценов се въздържаха, а Йорданка Лалчева – не участва в гласуването. Съветниците Георги Георгиев, Николай Велков и Цанко Цанов не присъстваха на заседанието.
  През 2019 г :
  Цветозар Гаврилов остава шеф на "ВиК Бебреш" до преминаване в процедура по ликвидация на дружеството
  Общински съвет-Ботевград даде съгласие управителят на „В и К Бебреш" ЕООД - Ботевград, Цветозар Гаврилов, да се разпорежда с материални активи и пасиви на дружеството, като ги прехвърли след договаряне с „Водоснабдяване и канализация" ЕООД – София. Защо не се споменава името и не се търси отговорност и този "ръководител"???


  Гаврилов се преназначава от 01.12.2018 г, с месечно възнаграждение в размер на 1 850.00 лв. Той бе избран за управител на ВиК за първи път с Решение №11 от 30 ноември 2015 г на Общински съвет Ботевград .

 19. 19 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  До коментар [#9] от "Petleshev":

  +

 20. 20 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Цялaтa oтгoвoрнocт зa cитуaциятa нocят кмeтът нa Бoтeвгрaд Ивaн Гaвaлюгoв и нaзнaчeният oт нeгo шeф нa ВиК "Бeбрeш" Цвeтoзaр Гaврилoв (ИТ cпeциaлиcт пo oбрaзoвaниe). Oщe в крaя нa 2014 г. „Нaпoитeлни cиcтeми – Coфия клoн” ca пoдaли cигнaл дo прoкурaтурaтa, към кoйтo ca прилoжили eкcпeртeн дoклaд, кoнcтaтирaщ мнoжecтвo нeзaкoнни включвaния и бaйпacни връзки, чрeз кoитo ce зaхрaнвa нaceлeниeтo c уcлoвнo чиcтa вoдa

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#17] от "stedim":

  Кметът може да кандидатства по ОПОС за подмяна на водопроводи. Обаче МОСВ, почти не се интересува от подмяна на водопроводи. И ако кметът не е от ГЕРБ или не е близък с едни фирми, които са абонирани за печелене на обществени поръчки, общината ще си остане с кандидатстването.
  Няма малка община, която може да извади 10-15-20 милиона, за да подменя водопроводи. Поне аз не знам такава. Трябва да се има и в предвид, че дейността на ВиК дружествата, особено в малките общини е почти винаги губеща.

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#20] от "doroteus":

  Как ще подаваш за битови нужди условно чиста вода? Това са пълни глупости.
  И какво все пак се е случило след сигнала на "Напоителни системи" до Прокуратурата? Минали са 6 години, все пак... Или сигнала стои на трупчета и чака подходящ момент?

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#18] от "doroteus":

  Да, вярно е. Но това е само част от истината, извадена от контекста. Добави и другото- кой беше шеф на ВиК и стана кмет, беше осъден да плати една ограда, натрупа задължения за неплатена вода към НС, после пък не пожела да ремонтира ВиК инфраструктурата, не пожела и да се включи в областното ВиК, когато вече нямаше начин за друго финансиране. Също така и как ВиК Бебреш натрупа милионни задължения, по чие време, чрез какви схеми. Също така и кога Ботевград пожела да влезе в асоциацията и при кой кмет. ВиК Бебреш ще има до ликвидацията му- чисто правен въпрос. Също така засегни и другите проблеми- кой направи всичките байпаси от тръби на НС, за да не могат да хванат колко вода се употребява и съответно да се заплати. И при чие царуване беше това. Кой беше низвергнат от ГЕРБ за предните избори поради многото машинации. Дай да кажем всичко и тогава да се отсъжда. А да засегнем темата с депото?

 24. 24 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Ботевградчани бързо вървят към проблемите на перничани

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 25. 25 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Гневно

  "Кмете, спри да бърбориш там" - СМС от Борисов.
  Вождът, Кралят Слънце, каза - вода има! Не клатете стабилността!

 26. 26 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Едно време, като се правеха ВЕЦ-ове и ПАВЕЦ-ове, имаше план сметка колко е приходът-разходът от валежите. Ама сега е капитализъм, нароиха се частни ВеЦ-ове и "надградиха" ...разхода на вода, но не и прихода от валежи.

  мурзилка
 27. 27 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И как един ВЕЦ харчи водата ми е много странно.Трансформира ли я.Това не е ТЕЦ , че да гори въглища.Водата му е нужна единствено за да върти турбините.Какво пречи след ВЕЦ-а да има още един язовир.Тогава няма да се губи нищо.А и нали всички ( според журналистите де) искат да карат електрички.Е откъде ще се вземе толкова енергия ако постоянно спираме вецовете.Все въпроси за които еко талибаните нямат отговори.Важното е че фосилните горива замърсяват и от утре всички да са на електрички.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 28. 28 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Не ще нещо Господ да помогне да напълни язовирите. Ега паднаха две снежинки и дотам. Че той не помага ли, няма мак кой друг! За 30 г. да се е появил поне един нов язовир? За това пък съществуващите са оставенина самотек!

  Мърфи е оптимист!
 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  "Един от основните проблеми в България са загубите на вода заради ВиК инфраструктурата и Ботевград не прави изключение. Загубите са над 75 процента", съобщи още той.

  Хааа, ха, и после кой ми дефектира в гащите. Ми аз ли от другия край на България да дойда да ви оправя водопроводната мрежа бе. :)

 30. 30 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 613 Неутрално

  олигарсите не живеят в БГ

  BG e мини империя на злото.
 31. 31 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#20] от "doroteus":Как ще подаваш за битови нужди условно чиста вода? Това са пълни глупости.И какво все пак се е случило след сигнала на "Напоителни системи" до Прокуратурата? Минали са 6 години, все пак... Или сигнала стои на трупчета и чака подходящ момент?
  —цитат от коментар 22 на Petleshev


  Ами и аз се чудя , но така пише в ОФИЦИАЛНИЯ ДОКУМЕНТ , който цитирам !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK