Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".След налагането на карантината започваш да си задаваш въпроси и си даваш сметка колко такива епидемии са променяли света. Епидемиите променят света, но те не остават запомнени, защото се губи чувството на реалност. Това каза в предаването "120 минути" по Би Ти Ви политологът Иван Кръстев.


Той даде за пример испанския грип, от който загиват два пъти повече хора отколкото през Първата световна война. Въпреки това, за войната са написани 80 хил. книги, а за испанския грип само 400. "Това може да бъде обяснено с това, че хората имат силна нетолерантност към безсмислената смърт. Смъртта по време на война е героична, а тази по време на епидемия не можем да разкажем", добави той.


"Пандемията с коронавируса ни напомни за нашата смъртност като хора, защото модерният човек не мисли за смъртта. Неизвестността около COVID-19 разби представите на хората, че живеят в подреден свят. Много неща се променят и чисто физически", каза още Кръстев.


Повече вижте във видеото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Любопитна би била публикация от И.Кръстев що е според него подреден живот.

 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Една от главните причини за падането на България под османска власт е чумната епидемия, която се е вихрела по нашите земи през 13-14 век...

 3. 3 Профил на BBKing
  BBKing
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#1] от "One Hour":

  Според съвременните разбирания в "подредения свят" милениалите взимат заеми, ходят по кафетата, всички имат Айфони, тротинетки и ел. коли, без да имат отговорности и задължения. А когато им остане време гледат порно.

 4. 4 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1531 Весело

  "разби представите на хората, че живеят в подреден свят"

  Беше крайно време, умнокрасивията беше почнала да става опасно заразна

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 5. 5 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Войната е най-страшната епидемия. Тогава човек убива човек съзнателно, с намерение. Войната се прави единствено и само от хора. За това, колкото и книги да се напишат, все са малко.

 6. 6 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1531 Весело

  До коментар [#3] от "BBKing":

  "милениалите взимат заеми, ходят по кафетата, всички имат Айфони, тротинетки и ел. коли, без да имат отговорности и задължения. А когато им остане време гледат порно"

  Ужас.

  Аз ПЪРВО гледам порно. Човек ако не мое си нареди приоритетите чеп за зеле не става от него

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 7. 7 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#2] от "palav_nik":


  Една от главните причини за падането на България под османска власт е чумната епидемия, която се е вихрела по нашите земи през 13-14 век...
  —цитат от коментар 2 на palav_nik


  За съжаление е така ...над 40% от населението по нашите земи измира....това е икономически и политически крах......

 8. 8 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1155 Любопитно

  Абе, на сина на Йото Кръстев от ЦК на БКП не се ли беше преместил да живее в упадъчна Виена? Или, там си живее човечеца, ама от време на време прескача и до тук да изкарва парички и да цапцаросва по някой грант.

 9. 9 Профил на gih43648488
  gih43648488
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Говори глупости, всеки помни чумата от Средновековието.

 10. 10 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Любопитно

  г-н Иванов, нека говорят, и...?

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 11. 11 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Любопитно

  г-н Иванов, нека говорят, и...?

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 12. 12 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#4] от "Saint of Me":

  В известна степен епидемията наистина подейства като напомняне че човечеството има доста по-сериозни проблеми от драмата на малката Грета, илюзията че човешките закони са наравно с природните закони (обсъждане дали мерките за социална дистанция не противоречат на конситуцията ?!?) или идеята че анонимник във фейса е равнозначно на медия от която може да получим надеждна информация.

 13. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#7] от "KRAFTWERK":

  Този въпрос е дискусионен, Факт е че 13-14 век през Балканите преминават няколко вълни чума но също факт е че те достигат до Виена преди първата обсада а тя успява да отблъсне османците. Има много причини за успехите на османците, част са слабост на балканските народи но една голяма част са предимства на тогавашната османска държава. Първо, в този период османците са доста толерентни към религиите - стига да се поклониш на султана и да си плащаш данъка, може да изповядваш каква религия искаш. И хич не ги е вълнувала коя е била официалната християнската секта по тези земи. И това е причината за толкова бързия възход на исляма в малоазйиските провинции на Византия, както и в някои балкански държави като Албания. Втори, стига да приемеш исляма, може да достигнеш до прозволен пост в империята, без значение на прозхода ти. Повечето везири са родени християни или евреи. Трето, веднъж завладяна, една територия е защитена от безкрайните феодални войни. Не на последно място, османците са ползвали най-актуалните военни технологии за времето си - взривни работи при обсади, артилерия с топове, мускети за които са си плащали на авантюристи и предприемачи. И не случайно първите 150 години няма големи въстания в Българските земи. Разбира се, както всяка империя базирана на екстензивен растеж и османската империя почва да запада веднага след като стига максимални размери и гние 300 години и ние с нея.

 14. 14 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#3] от "BBKing":

  Май според И.Кръстев имат само отговорности и задължения и пълна безгранична свобода за всичко останало, каквото и да означава това спрямо първите две.

 15. 15 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#8] от "nhh18551388":

  Е, не с лошо де.
  Човека трябва да пренарежда света от някое по-спокойно място.
  Между другото приказките му, че ГЕРБ била протестърка партия и не само трябвало да печели избори а да стане национална политическа партия ни връщат в далечното минало и зад този проект прозря неофициалното участие на бившия комсомолец от СУ.
  Голямата част от коментарите му за тази партия под формата на мека критика са насочващи подсказани ходове, след реализацията на които някои го вземат за оракул.
  Явно работи с доста вътрешна информация, която ползва целенасочено в нечия полза.
 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Весело

  Това изказване гледах преди седмица мисля но според мен тезата за това защо не 'помним' епидемиите издиша много,ако днешният човек се чувства безсмъртен така ли са се чувствали хората през 18/19 и 20 век?!

  klimentm
 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Любопитно

  До коментар [#4] от "Saint of Me":

  Изпи ли дневната си доза белина? 🤣😂

 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Весело

  "Смъртта по време на война е героична, а тази по време на епидемия не можем да разкажем"

  Ааа можем можем,вижте "Вечната Амбър" например!

  klimentm
 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Любопитно

  До коментар [#9] от "gih43648488":

  И ти ли помниш чумата от Средновековието? На колко столетия си? 😂🤣

 20. 20 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Аз съм ранен милениал. От поне десетилетие си живея чудесно без чувство за реалност.

  А умнокрасивата позиция не ми спарква джой и изобщо срокът й на годност е докъм 43-годишна възраст, след това издава дефицити на характера.

 21. 21 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Иван Кръстев е станал безсмислевн за нас. Изобщо за Източна Европа. Схванал е платения западен конотиум и пердаши през просото в изгода на платеното възприятие. Беше когато беше полезен.

  Обществените процеси в страните от източна Европа много скоро ще са значими и пренебрежителни към неговите измишльотини.

  Navigare Necesse Est
 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Любопитно

  До коментар [#13] от "m17":

  "Този въпрос е дискусионен, Факт е че 13-14 век през Балканите преминават няколко вълни чума но също факт е че те достигат до Виена преди първата обсада а тя успява да отблъсне османците. Има много причини за успехите на османците, част са слабост на балканските народи но една голяма част са предимства на тогавашната османска държава. Първо, в този период османците са доста толерентни към религиите - стига да се поклониш на султана и да си плащаш данъка, може да изповядваш каква религия искаш. И хич не ги е вълнувала коя е била официалната християнската секта по тези земи. И това е причината за толкова бързия възход на исляма в малоазйиските провинции на Византия, както и в някои балкански държави като Албания. Втори, стига да приемеш исляма, може да достигнеш до прозволен пост в империята, без значение на прозхода ти. Повечето везири са родени християни или евреи. Трето, веднъж завладяна, една територия е защитена от безкрайните феодални войни. Не на последно място, османците са ползвали най-актуалните военни технологии за времето си - взривни работи при обсади, артилерия с топове, мускети за които са си плащали на авантюристи и предприемачи. И не случайно първите 150 години няма големи въстания в Българските земи. Разбира се, както всяка империя базирана на екстензивен растеж и османската империя почва да запада веднага след като стига максимални размери и гние 300 години и ние с нея."

  Жалко, че Тамерлан не продължи с довършването на османците след битката при Анкара - 1402 г. мисля ! Нямаше да остане нищо от наследниците на османците в наше време......

 23. 23 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 686 Неутрално

  На Индиеца са му сложили половин кило пудра да не дава много контраст със събеседника.

 24. 24 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2051 Весело

  Когато ти кажели стой си вкъщи, основният въпрос бил ДА РЕШИШ "къде е къщи". Майко мила глобалистка1

 25. 25 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Да му имам изчанченото мислене ва Иван! Разбира се, че за войната ще се изпишат много книги, защото е човешко творение във всеки един аспект, а епидемията си е природно явление във всеки един аспект! А за човешките творения може и трябва да се пише много, а за природните е безсмислено, защото са Божие творение и човек не може да им влияе!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 26. 26 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#8] от "nhh18551388":

  Да си видял някой ЕНИЧАР да изкарва пари от "производство на нещо" . Той ще напише нещо от рода на " за укрепване на турската / ам......власт сред покореното христичнско население" Неутрален съм по отношение на "комунизъм", но няма нещо по отвратително да храчиш по гробовете на бащи и деди . По законите на ХЕГЕЛ , всичко се връща.

 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  Лекарите (преди да им затворят устите с измислената карантина с коронавируса) казваха,че от грип не се умира и че той е само съпътстващо заболяване. Следователно трябва да предположим,че броят на (уж) починалите от испански грип е бил раздут до космически размери!

 28. 28 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2891 Неутрално

  е рекламира си новата книга. иначе бил гейтс, колкото и банално да е напоследък, отдавна каканижеше, но се бяхме взели за безсмъртни.

 29. 29 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тоя как го изчисли това пак!? Много го величаят.

  niki
 30. 30 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само го канят по разни либерални конгреси за изследване на Либералността инза създаване на либерални стратегии за прилагане в страните от Третия Свят, за да може Катастрофата да е тотална.

  niki
 31. 31 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Абсолютно неверни и даже глуповати неща е изрекъл мислителят Кръстев. Големите чумни епидемии от Средновековието, особено през 1348-1351 г., чумата през 1660 г., холерните епидемии през 18-20-ти век, испанският грип през 1918-1920 г. имат дълбоки отпечатъци в световната история. Кръстев обаче нищичко не е прочел за да говори разни гламави изсмислици, че не се помнели защото пропадало чувството за реалност. Явно се прави на оригинален, а изглежда невежа.

 32. 32 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  За каква епидемия говори това момче? В България през 2020 г. не може и дума да става за епидемия, съгласно строго обоснованите научни заключения, основаващи се на официални данни. Да отричаш въпросните научни данни и в разрез с тези неоспорими научни данни да твърдиш, че в България имало епидемия през 2020 г. е от света на теориите на конспирациите, плоската земя и бръщолевенето на врачките.

 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#22] от "samoedin":

  Напротив, напротив. Както очевидно знаете, във въпросната битка побеждават Тамерлан и дори пленява Баязид, същия който покорява окончателно България. Османците, както всяка една империя основана на екплоатирането на подчинените народи преди и след тях се разширяват докато имат предимства - слаби съседи, технологични и/или организационни предимства и спират експанзията си когато достигнат други равностойни противници. В случая на османците в Европа това са Хабсбургите и тяхната армия от професионални военни, калени в безкрайните европейски войни.

 34. 34 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#8] от "nhh18551388":

  Така е. Там живее. в София, където го водят шеф на ЦЛС се вясва два пъти в годината. А нещата, които пише са ала-бала, звучат интересно, но рядко нещо оцелва.

 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#34] от "doxen":

  Без да пренебрегвам рода му, Кръстев е социален антрополог и се занимава с политическа наука. Тази наука обяснява защо и как се случват някакви политически процеси и кои са силите които им влияят. Той не е врачка че да "оцелва", той обобщава и изказва собствените си хипотези и изгражда теории. Не може да очаквате от такъв тип хора да ви кажат практически неща като кой ще победи на изборите, в къв кеф ще се събуди Борисиов утре и т.н.

 36. 36 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Хм, Иван прави каламбур с "испанския грип", който според оценките на т.н. "учени" му приписват сега от 10 до 100 млн "жертви" по ония времена.
  Да оставим учеността на "учените", но тогавашния грип наистина е бил лют и е поразил много народ от изпосталялото тогава след войната население.
  Дали е бил "корона" или някой друг щам - не знам.
  На мен баба ми и дядо му са се родили през 1918-та. Преживяха почти целия 20ти век, в Блъгария с всичките му пурипетии, хванаха малко и от 21 ви и си отидоха от този свят през 6 месеца, почти на 90г и двамата.
  От баба си съм запомнил от дете няколко казвания по темата, дето сега ми изплуват в съзнанието:
  "Таз година грипа беше много лют - що народ в селото си замина тая зима." или
  "Няма да излизаш навън необлечен! До вчера беше грипав и кат те повтори и хване пнеумонията ще си умреш бадева."
  Тя, след 80та си година решително откзваше да ходи на доктори и болници, защото било срамота. "Докторите си нямали друга работа, ами с такива като нея да се занимават дето биле вече за умиране."
  Старият пък избощо не съм го чул да споменава да доктори, ако не се брои някакъв случка с бърчена криза когато беше около 70годишен и влезе в болница, напавиха му операция да му вадят камък, уж голям, ама се оказа че сбъркали бъбрека и отрязали грешния. От тогава за доктор изобщо не искаше да чуе.
  Земно време се обтриваше до кръста със студена вода вън чешмата всеки ден. Банята с топла вода беше привилегия само за нас децата в къщи. Иначе си ходеше чат пат на селската баня, може би веднъж седмично.
  Отнесох се.
  Чух нещо от Фандъкова - от 150г шествието на 24ти май (преди на 11ти) сега за първи път е отменено.
  Войни, испански грип, комунизми и пр. - ония хора как не ги е било страх че ще се заразят и изпукат?
  Когато "храбрата" ни армия си отмени парада заради грипа, си виках - а бе то ква пък армия имаме сега? Те от грипа им се ратреперват краката от страх, камо ли пушки да пукнат (пу-пу!).
  Обаче, щом отмениха и 24ти май, значи положението е сериозно.
  Да не би пък "Аврора пак да е дала залп" и нещата се обръщат за дълго като едно време?

 37. 37 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#36] от "k_":

  Много навременни спомени, наистина. Майка ми, до самия ѝ край, първото нещо, което казваше като ме видеше да влизам, след като съм бил навън, беше: "Ръцете, бързо ръцете". И зиме, и лете, да си измиеш ръцете в банята, след като си бил навън, беше като ритуал. Нито това да избягваш тълпи в грипния сезон, нито това да се спасиш от мръсния въздух на зимна София или престой по летищата и в магазините или аудиторията в университета с бумтящите климатици, са някакви нови неща. Аз се спасих от систематичните набези на грипа, когато спрях да чета лекции в университета. Просто се беше превърнало в правило, че след лекция едвам идвам на себе си, да не говорим, когато се прибера от София, след 9 часа полет. Три месеца ми трябват всяка година, за да спре кашлицата и грипните симптоми, след като се прибера от София през зимата.

  Днес, долнопробните политически цели на някакви си направиха от първото им попаднало съпътстващо ни през целия живот нещо, специален инструмент за изтезание, за да насочат лесно цялото общество в желаната за тях посока. Можеше да е каквото и ще да е друго. Стига да върши работа, когато го натрапиш на обществото, за да създаде необходимата им паника.

 38. 38 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Това, което мен наистина ме шокира е, че абсолютни данни като тези:

  https://tinyurl.com/y9wcnqxq

  https://tinyurl.com/yakoscjf

  категорично доказващи строго научно, че и дума не може да става за епидемия, не предизвикват никакъв отзвук и то не само сред минусопишещите активисти, заселили нагъсто интернетните дискусии, активистите, които, очаквано, не искат и да чуят за такива доказателства, поставящи под въпрос хонорарите им, но и сред неизкушените участници във форуми като нашия тук.

  Значението на тези данни е толкова потресаващо, че само веднъж да бъдат цитирани, би трябвало веднага да предизвикат преобръщане на цялото отношение по въпроса отнасящ се до натрапената идея за епидемия. След публикуването на горните абсолютни факти, сайтовете и техните форуми трябва рязко да спрат материалите и дискусиите, фалшиво предпоставящи реалността на епидемия през 2020 г. в България и Швеция (за другите страни данните се крият, но и там положението е същото -- няма епидемия). Оттам цялата мас-медия и изобщо цялото отношение на обществото би трябвало тутакси да се промени на 180 градуса. Само от показването на тези абсолютни научни факти, категорично доказващи с непреодолими научни аргументи, че така натрапваната епидемия не съществува, цялото общество, ако функционира рационално, би трябвало да разбере, че царят е гол и да потърси отговорност от виновниците за заблудата.

  Както виждаме, обаче, такъв неизбежен завой не само не се наблюдава, но обществото е напълно сляпо за фактологията, която носи драматичния потенциал за неговото (на обществото) собствено спасение.

  Сега, след като открих горните категорични научни доказателства, т.е., че днес е изключено изобщо да се говори за епидемия, моят изследователски интерес се заостри в друга посока. Това е посока, която по своята същност, за съжаление, няма ясни измерители и научни жалони, а именно, посоката, която би намерила корените на социалната неутралност към въпрос, който пряко засяга живота на всеки един индивид и в никакъв случай не може да се отнесе единствено към абстрактен чисто академичен дискурс.

  Някак мога да разбера защо един въпрос като категорично доказаната абсурдност на "теорията" на относителността, въпреки също драстичния принос на въпросната патологична "теория" за рушенето на обществото, не може да бъде почувствана от всеки един индивид крачещ по тротоара. Но, това да си сляп за нещо, което съвсем пряко представлява гавра с живота буквално на всеки един от нас, е истински брутален социален феномен, който заслужава най-голямо внимание от страна на социологията и коя да е друга социална наука. От време на време чета, че имало институти за изследване на демокрацията, институти за дясна политика и какви ли не други НПО-та и академични звена. Ами, ето обилен и много благодатен, да не говорим непременен за всеки индивид имащ поне малко интелектуална доблест, материал за научно дирене в социалните науки. Изучаването на нертността на самото общество към промяна, без то да чака да бъде подкарано от остена на елитите, е много по-съществен проблем от злободневния анализ, да речем, на ляво vs. дясно или, какъвто и да е друг философски и социален въпрос. В повдигнатата тема, отнасяща се до слепотата на обществото към наистина исконните му жизнени проблеми, коалесцират всякакви партизански дрязги, парциални теми и фракционирани схоластики, които и без друго не водят до никъде. Както се вижда, а и всеки го чувства на собствения си гръб, днес няма по-значима задача за обществото от това да възтържествува истината за нещо, от което зависи самото съществуване на това общество.

  Разбира се, в крайна сметка, това не е научен проблем, защото науката не решава проблеми. Технологията решава проблеми и затова тук иде реч за създаване на технология, която да позволи истината да полети на собствените си криле така, че цялото общество да я види и разбере, след което да потърси отговорност от виновниците за това жалко състояние, в което вкараха на само нашата но и всички останали страни по света.

 39. 39 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Докато медицината сама по себе си може да се нарече наука само много условно, в нея могат да се намерят елементи, които я доближават до точна наука. Например, както в точните науки има абсолютни истини, така абсолютна истина в медицината е, че живите хора имат сърца и, че е типично за тях да имат две ръце с по пет пръста. Това са абсолютни медицински (в най-общ смисъл) факти, които не могат да се оспорват. Няма основание да се оспори и теорията, че много болести се предизвикват от микроби. По същия начин, абсолютният факт, който единствен може да бъде непреодолим критерий за това дали е налице пандемия, се основава на общия брой на смъртните случай за даден период. Ако този общ брой на смъртните случай за даден период през дадена година практически съвпада, да не говорим, ако е и по-малък, от общия брой на смъртните случаи за предни години за същия период, то за пандемия и дума не може да става. Такъв е и нашият случай. Както се вижда от абсолютните данни за смъртните случаи за 2020 г. в България, той е по-малък от абсолютния брой на смъртните случаи през предните години:

  https://tinyurl.com/y9wcnqxq

  От това следва строго научното, абсолютно категорично заключние, че в България пандемия през 2020 г. няма. Този абсолютен извод не може да се оспорва по никакъв начин. Осъзнаването на подобно заключение, е в основата на коректното мислене, чиято деформация може да има трагични, животозастрашаващи последици.

  Правилното мислене, основано на методите и подходите на науката, е единствената гаранция за живот с минимален риск. Тази максима се отминава с лека ръка в днешния ден, заместена от пост-модернистичните, културално-марксистки нелепости, че нямало истина, че истината била само измислица, че била само метафора. Лъжата и манипулацията, на която сме свидетели днес, доказват пълната нищета на подобно разбиране. За да сме живи, трябва да се върнем към ума си, от който ни отделиха в последните десетилетия безскрупулни безумци от разни франкфуртски школи и шарлатани, представящи проносирани абсурди за гениална наука. Това, както виждаме в най-практичен смисъл, е опасно за здравето. Тъй че, ако има някаква надежда за нов ред, след настоящата вакханалия на посредственото манипулиране, тя е, че човекът ще се върне към себе си като единственото живо същество, което има разум. Изкуството и някои други занимания, отделят донякъде човека от характеризиращия го разум, но такива занимания служат на другата, също неизбежна човешка страна -- неговата съпътстваща ирационалност.

  Много голяма опасност за човечеството е интелектулното му отклоняване към разни политически боричкания, които в крайна сметка са несъществени за оцеляването на света, което в много по-голяма степен зависи от коректното мислене. Погромът над мисленето, започнал в точните науки, прелял се в обществото и в изучаващите го социални науки, порочното въздигане в ранг на гении на напълно посредствени умове, е угроза от много по-голям калибър от привидно по-лесно разбираемите политически противопоставяния. В крайна сметка, всички тези първични противопоставяния се сливат и прегръщат едно и също дефектно мислене, гаранция за неуспех на обществото като цяло. Но, на групите обзети от страстта да се конфронтират една с друга не им минава и през ум да отделят малко време на този въпрос. Техните партизански дреболии винаги са на предно място. Така се е развивало обществото, така и ще продължи да се развива. Затова, трябва да има хора, които системно да напомнят, че такъв път, загърбващ качественото мислене заради партизански борби, е пагубен и освен да поуспокоят страстите, още по-полезно и за здравето и за живота им, е да помислят малко върху по-същностните въпроси на битието и да отсеят кое наистина има значение за техния живот и кое е всъщност само шум.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK