Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Ивайло Дичев: Позицията на президента за Северна Македония е погрешна и крайно популистка

Ивайло Дичев: Позицията на президента за Северна Македония е погрешна и крайно популистка

Виж видеото
Румен Спецов: Очаквам "Лукойл" да декларира добра печалба за миналата година

Румен Спецов: Очаквам "Лукойл" да декларира добра печалба за миналата година

Виж видеото
Авторът на разследването "Троловете на Путин": Стотици работят като тролове в Русия

Авторът на разследването "Троловете на Путин": Стотици работят като тролове в Русия

Виж видеото

Стотици млади хора работят в тролската фабрика в Санкт Петербург, заяви в интервю за Би Ти Ви Йесика Аро, авторът на разследването за руските пропагандни тролове, което излезе на българския книжен пазар този месец.


"Изчисленията показват, че във фабриката работят между 300 и 400 души, а заплатите се различават в зависимост от сложността на работата. Някои копирайтъри получават еквивалента на 400-500 евро, а някои от шефовете във фабриката за тролове получават около 660 евро. Това си е добра заплата за Санкт Петербург", обясни Аро.


След пубкикуването на статията на Йесика във финланската обществена медия "Yle", която обяснява как Русия води информационната си война зад граница, срещу нея започва безпрецедентна кампания, целяща да изтощи психиката ѝ и да запуши устата ѝ. Заливат я хиляди еднотипни лъжливи коментари, опитващи се да я дискредитират и тя е принудена да напусна родината си.


"Относно свободата на словото във Финландия, това също значи, че позволява разпространението на език на омразата и заплахи. В законодателството ни няма нищо, което да позволи на полицията или други служби за сигурност да предприемат действие. Можех само да заведа дело, което и направих през 2016 г. За това също ми отмъстиха. Беше много трудно. Наистина, сякаш имах работа с мафията. Затова осъзнах, че е по-добре да си тръгна, за да се чувствам в безопасност и да не бъда принудена да си държа очите на четири", обясни тя.


"За съжаление много хора не искат да осъзнаят, че съществуват политически технологии с цел превземане на ума и душата ни, способни и готови да извършват това мерзко действие на промиване на мозъци, на насочване на пропагандата към тясно определени групи и наистина на прекосяване на границата както от етична, така и от правна гледна точка, за да получат своето и да ни накарат да правим каквото поискат, да владеят и от дистанция. Руските пропагандисти са много добри в това да повлияят върху хората и да мислят, че дори не съществува руска информационна война, въпреки че те самите открито говорят за това в руските медии", коментира още Йесика.


Целия разговор с нея гледайте във видеото.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK