Все още висящи кабели (видео)

Все още висящи кабели (видео)

© Юлия ЛазароваДори да гледате предимно в краката си, докато преодолявате дупки и неравности по градските улици, няма как да не забележите преплетените кабели, поклащащи се над главите ви. В центъра на София също висят проводници, на които невнимателни по-високи пешеходци могат и да се обесят.


Такава е ситуацията на ул. "Иван Шишман" срещу Народното събрание, където три кабела са  провиснали над тротоара. На десет метра от тях е руската гимназия "А. С. Пушкин" и всекидневно оттам преминават много ученици. Кабелите висят на дъжд, сняг и слънце (виж видеото).


Камера и монтаж: Георги Марчев; Снимка: АрхивТе трябваше да са скрити под земята преди години - Законът за далекосъобщенията забрани надземни съоръжения в селищата над 10 000 души от началото на 2007 г. с изключение на електрическите стълбове. 


Кабелните оператори и интернет доставчиците обаче настояват забраната да падне и цените за преминаване през шахтите на Vivacom да се намалят. Дирекцията за национален строителен надзор (ДНСК) проверява и глобява.


Кой плаща?


ДНСК  отговори на "Дневник", че е съставила 26 заповеди за премахване на "въздушни кабелни мрежи" в периода 2 юни - 6 август 2010 г., които са публикувани на страницата на дирекцията. Нарушенията са в центъра на столицата, а всяка от фирмите нарушителки е получила срок за доброволно отстраняване на кабелите си. През май м. г. след пет заповеди са прибрани висящи кабели, част от които също са били в центъра. Събраните глоби за 2008 и 2009 г. в цялата  страна са 100 000 лв.


В най-близко време дирекцията ще глоби операторите, които не са изпълнили разпорежданията й, и ще обяви обществена поръчка за отстраняване на висящите кабели. Поръчката би трябвало да бъде платена със събраните глоби.


Кой разрешава нарушенията?


Разрешенията за преминаване на "въздушни кабелни мрежи" се издават от главния архитект на общината или района в големите градове. От кабинета на главния архитект на София Петър Диков казаха, че имат централен регистър. Той обаче не е публичен, а и не били сигурни дали е пълен.


"Ако имат пет издадени разрешения, а районните архитекти са подали на нас само едно, то ние не можем да гарантираме, че имаме всички данни", каза по телефона служителка на Дирекция "Архитектура и градоустройство". Друг проблем е, че в централния регистър няма самостоятелна графа за надземни кабели, а всички съоръжения над земята са заедно.


На 25 януари "Дневник" изпрати писмо до района с най-много нарушители - "Сердика", с въпросите  колко са разрешенията и кои фирми са получили право на "въздушни кабелни мрежи" през периода 2007- 2010 г. Отговори все още не са получени.

Все още висящи кабели (видео)

© Цветелина Белутова


Спорът между операторите и Vivacom


Основният проблем на интернет и кабелните оператори са високите такси, които Vivacom (БТК) иска за преминаването през техните шахти, каза председателят на Сдружението за електронни комуникации Невен Дилков. През ноември 2010 г. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) даде на БТК задължителни указания за изменение на ценообразуването. Комисията наложи таван от 14.50 лв. (самостоятелен достъп) и 4.90 лв. (съвместен достъп), но според операторите все още се таксуват на старите цени - 18 лв. (при средно за Европейския съюз - 16.70 лв.) и 6.30 лв. (при средно за ЕС - 4.30 лв).


Междувременно в началото на февруари Върховният административен съд спря предварителното изпълнение на решение на Комисията за регулиране на съобщенията, с което тя намалява таксите за достъп на конкурентни оператори до каналната мрежа на "Виваком".


Регулаторът ще обжалва пред петчленен състав на съда. Два дни преди съдът да замрази по-ниските цени, Европейската комисия одобри пазарен анализ на КРС, който също предвижда облекчен достъп до каналната мрежа на "Виваком".


Vivacom изрази позиция през октомври, че предложените нови цени са твърде ниски. В сегашната такса се отчитат "разходите за строителни работи - изкопи и полагане на канални тръби, полагане на защитни тръби, охрана на каналната мрежа, поддръжка и ремонт, поддръжка на информационна система, както и други административни разходи", мотивират се пред "Капитал" от БТК.


Едва 13% е широколентовият достъп до интернет, което е най-ниско проникване на технологията в Европейския съюз, по данни на 145-ия годишен доклад на Европейската комисия. 54 на сто от съществуващите в страната 986 434 линии използват LAN интернет, при който кабелите минават въздушно.

Все още висящи кабели (видео)

© Николай Дойчинов


Промяната


"Настояваме за промени в законодателството, с които да отпадне забраната за изграждане на електронните съобщителни мрежи въздушно", иска Дилков от името на Сдружението за електронни комуникации. Според него е неразбираемо защо уличното осветление е освободено от рестрикции, а кабелите на операторите, през които тече по-ниско напрежение, да минават само под земята.


Компаниите, членуващи в сдружението, изпитват затруднения и с правилата на някои общини, които "определят "такси за разкопаване", "разрешение за засипване", чрез които се цели заплащане на високи цени за преминаване на кабелите им през имоти общинска собственост".


Невен Дилков смята това за нарушение на Закона за електронните съобщения, където е записано, че местните власти не могат да забавят и осуетяват инвестиционни планове на предприятия. Това е "произволно тълкуване на законодателството", смята още той.


"Решението на проблема е в промяна на законите, където да отпаднат категоричните забрани за разполагане на кабели надземно, защото някои места нямат алтернативен достъп", е мнението на Дилков.


От ДНСК пък отчитат все по-малко нарушения сред новите кабелни мрежи и припомнят, че всички собственици на дадена сграда трябва да бъдат съгласни при опъването на кабелите и очакват сигнали при нарушения от страна фирмите.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на beli_brod
  beli_brod
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Те тава ни остай тройната коалиция и ония преди нея в наследство, кабеляци и мръсотия навсекъде!
  Е кък Бойко Борисов да опрай тая държава, като сте такива мизерници!

  Официално: Принудителното обдухване остава до края на сезона
 2. 2 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 858 Любопитно

  Цялата работа е че няма кой да гледа и да глобява. Все още има фирми които пускат нови абонати като кабелите им минават по дърветата. Например Бгмрежа нямат никъде подземни кабели. Виваком също злоупотребява със всичко с което може. Например с преносимостта, подал съм заявка за пренасяне на служебните карти от Виваком към Глобул преди 15 дена, от тогава Виваком все си намират вратички да не пуснат картите, един път беше някаква сметка за 1.33 лв, после излезе фактура за стационарните телефони(те нямат нищо общо с мобилните които пренасям), после имаше почивни дни и т.н. Написах две жалби до КРС и КЗП и най-после ми насрочиха дата за пренасяне. Та без бой все още не става, като кърлежи са. Държавния орган трябва яко да ги кастри с пари.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 3. 3 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 571 Гневно

  "Настояваме за промени в законодателството, с които да отпадне забраната за изграждане на електронните съобщителни мрежи въздушно", иска Дилков от името на Сдружението за електронни комуникации
  ===================================
  А вие готови ли сте да ПЛАЩАТЕ НАЕМ за ползването на всяка сграда , която обкичвате с кабелите си ?
  Аз пък няма да разреша да ми прокарвате кабели по къщата, за да си въртите вие бизнеса !!
  Не може с чужд имот да се разпорежда някой нахален тъпунгер, пък бил той и от Сдружението за електронни комуникации...

  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 4. 4 Профил на zh Vulchev
  zh Vulchev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Някой може ли да ми каже, къде да сигнализирам, че пред прозореца ми минава един доста дебел сноп от около двайсетина кабела? Разбирам, че операторите не искат да плащат високите такси на БТК, но и аз неискам да гледам навсякъде снопове кабели, от които най вероятно половината вече не се използват, защото са безвъзвратно повредени от вятър, дъжд, сняг, слънце...
  А за да се намали цената на БТК не може ли да се либерализира пазара- да се разреши на поне още две компании да си изградят подземни трасета, които да отдават на операторите. Все пак конкуренцията сваля цените, а не държавата. Пък и нали се борехме с момопола по едно време...

  zhv
 5. 5 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Не ти трябва да сигнализираш. Обади се на съответните оператори и ги покани да ти платят. Като не реагират просто вземи клещи резачки и ги махни. На мен пред вратата също ми бяха оставили един топ кабел, като преседя няколко дни го пратих в кофата. На другия ден си бяха скрили всички кабели и бяха затворили розетката.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 6. 6 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Ще ви дам за пример Бургас, където кабелни оператори и интернет доставчици се съюзиха и разкопаха града и вече има алтернативна подземна мрежа на тази на БТК! Тоест като искаш да лапаш трябва да и даваш!

 7. 7 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Държавата трябва да се намеси за шахтите които в никакъв случай не са на бившия държавен телеком. Не е възможно на практика всеки доставчик да си изкопае шахти. Въпросните трябва да са собственст на дружество което да ги стопанисва и да събира такси.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 8. 8 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Държавата отново действа със скоростта но костенурка. Решението на днск за мойта улица е от лятото. Очаквах че като изтече срока за обжалване в края на август до един месец вече ще са разкарали кабелите. Все още не са ...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на mars_attack
  mars_attack
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "zh Vulchev":

  Пиши до РДНСК - адреса можеш да видиш и в Гугъл ...
  Можеш да пишеш и до прокуратурата, защото това е САМОУПРАВНО ПОСЕГАТЕЛСТВО срещу частната собственост!

  Тук ОЧЕВИДНО можете да намерите крещящо доказателство че има една НЕДОСТЪПНА за българина мозъчна функция - МИСЛЕНЕТО !
 10. 10 Профил на mars_attack
  mars_attack
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#8] от "Батков-вън":

  Може да са обжалвали ,а делото да се точи ...
  Провери в съответния административен съд, дали има от тяхно име ( на операторите ) жалби против заповедта и какво е положението с делото.

  Тук ОЧЕВИДНО можете да намерите крещящо доказателство че има една НЕДОСТЪПНА за българина мозъчна функция - МИСЛЕНЕТО !
 11. 11 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1247 Любопитно

  До коментар [#4] от "zh Vulchev":
  Няма какво да сигнализирас,взимаш едни големи клещи и....!!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 12. 12 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#7] от "dragozow":

  Точно така! Основната част (над 80% грубо) на подземната инфраструктура е изградена с общите пари на пенсионерите (още по татово време). Редно е стопанисването й да е отделено от частното БТК (Виваком) и това трябва да се направи от КЗК. Мисля, че има европейски директиви в тази насока. В момента БТК (така е все още по фактурите) буквално шантажира и изнудва останалите фирми, които трябва по закон да полагат кабелите и съоръжения под земята.

  Примерът с Бургас е интересен, но идеята да живеем върху швейцарско сирене хич не е добра. Та точно тук е мястото, където Държавата трябва да замести "невидимата ръка на пазара". И да се държи най-сетне адекватно.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 13. 13 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Тия висящи навсякъде кабели са също толкова отвратителни, колкото и найлоновите торбички по всички храсти и дървета и колкото изпотрошените контейнери за смет, често препълнени, обърнати и с купища строителни отпадъци около тях. Това за София.

  п.п. И улиците, които не се мият с вода като във всеки цивилизован град, поради което замърсяването на въздуха е непоносимо!

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  До коментар [#1] от "beli_brod":

  Всъщност, проблема в случая е общински, а не държавен - държавната наредба е ясна - кабелите под земята и тва е. На общинско ниво обаче в София се случва обратното. Познай кой управлява София от доста време.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Значи Vivacom може да иска наем за кабели минаващи през техните шахти, а аз нямам право да искам наем за преминаващите тръби на топлофикация през жилището ми!!!
  Още утре консултация с адвокат!
  "От тук ще изскочи заек"(доган)!
  Ай ши им е** ма*****!!!
  :@

 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  До коментар [#15] от "péro":

  От кого ще искаш наем за тръбите?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тони!":

  от арменския поп....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 18. 18
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:52 на 13/02/2011 от неговия автор.

 19. 19
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:56 на 13/02/2011 от неговия автор.

 20. 20 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Значи този проблем с наменето на линии, опт.влакна, тръби и прочие го има навсякъде.... и затова рег.оператори копаят и си полагат сами собствени мрежи.....

  През дотком балона преди 10 г. Западна Европа я разкопаха цялата и под всеки тротоар има тръби на десетки различни оператори.... В големите бизнес центрове под плочките има не само баластра и пясък - ами и скъпи оптически телекомуникационни мрежи, струващи стотици милиарди.... вервайте ми....

  В Кофия решението е така наречения "Спагети Мендиждмънт".....

  Задайте в Гооглето "cable spaghetti" и вижте под пикчърс какви снимки излизат....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 21. 21 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#20] от "KOBOLD":

  Да не бъркаме окабеляването на сгради с това под улиците.

  Не всичко, направено през соца е лошо. Например уеднаквяването на електро-централите и преносната мрежа, както и част от съществуващата инфраструктура. Тук имаме положение, което в държавите без соц почти го няма - тунелите на БТК. И не трябваше тази част от държавната собственост да се продава. То е все едно да се продадат магистралите и пътищата. За това трябваше или държавата да се грижи, или да ги (каналите) даде за поддръжка на консеционер, с всички възможни неуредици при тукашните условия за концесия...

  Пълен абсурд е телекомуникационен оператор, един от основните у нас, да държи националната (!) подземна инфраструктура. Това му дава безусловно "пазарно" предимство. И както виждаме, от БТК се възползват с пълна сила, естествено за изнудване.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 22. 22 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Виваком да не се правят на ударени, ами да свалят цените. Евтино им било ?! Голяма част от тия канали ги наследиха от времето на соца, и са строени от комунистическата държава ,сиреч от сите български граждани.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 23. 23 Профил на hahohi
  hahohi
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Почти всеки ден се навеждам под точно този кабел, хвърлен зад опашкта на коня, а когато е влажно или пък вали... напрежението между него и мен е още по-голямо! ;

  Колкото - толкова
 24. 24 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#4] от "zh Vulchev":

  резни го, ако трябва и 20 пъти. Накрая ще се научат, че не им е там мястото на кабелите и ще те заобиколят.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 25. 25 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  И аз да допълня няколко неща.

  1. Едно време БТК успя да си извади АКТ16 за цялата канална мрежа, така че, незевисимо, че минава през държавна/общинска земя, тя е актив на компанията. След което се раздадоха едни пари, само и само да не се допусне някоя друга фирма да прави паралелна канална мрежа (поне за София).

  2. Кабели се теглят къде ли не, и се плаща на кого ли не. Примери: шахти на НЕК (предимно оптични кабели), стълбове на уличното осветление (плаща се май пак на НЕК, някакви стотинки на стълб бяха). Най-куриозния случай е теглене на оптика през канализацията, но той е по-скотро изключение. В хашто на БТК обикновено се тегли оптика, иначе се скъсваш от плащане.

  3. Кабелджиите са измекяри и гледат да си прекарат боклуците, както на тях им е удобно. Пример - преди 3-4 години познат в нова кооперация с изградена собствена подземна мрежа на тротоара решава да си прокара интернет. След 1 час разправии успява да убеди техниците да вкарат кабелите под земята, а не да ги пуснат по фасадата, и то чак като ги заплашва, че ще им изреже кабелите и ще отиде при конкуренцията.

  4. Относно широколентовия достъп до интернет, под това винаги се имало предвид DSL. LAN-ът не е включен в тази категория. Е, познайте защо имаме само 13%.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 26. 26 Профил на acdc59
  acdc59
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хората по селата също искат кабелна и интернет, там кабелите не могат да се закопават и се окачват по стълбовете. ЕВН от 01.02.2011г. увиличи наема за 1 стълб от 0.46лв.досега на 0.72лв.,а за 3-ти кабел още 0.48лв. Ако сме две фирми всеки плаща поотделно, или за 1 стълб общо ЕВН взема 1,92лв. Цената е с ДДС. За свързването на 1 обонат се използват от 2 до 5 стълба. Средно 3 стълба -5.76лв. за всяка фирма. Таксата по селата е 10лв.кабелна и 15лв. интернет. Стълбовете са от преди 30 год. А трябва да се ивестира в нова HD апаратура.
  Незнам какво да правя, към кого да се обърна за съвет - това надминава всякакви граници на изнудвания .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK