Протестиращи срещу мобилните оператори: Стрижете ни, а като ни одерете, кой ще плаща (видео)

Протестиращи срещу мобилните оператори: Стрижете ни, а като ни одерете, кой ще плаща (видео)

© Георги КожухаровСтрижете ни, а като ни одерете, кой ще плаща", триглаво куче, символизиращо трите мобилни оператора и прасенце - касичка с надпис КРС (Комисия за регулиране на съобщенията). Това бяха част от плакатите на третия национален протест против произвола на мобилните оператори, организиран от Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги и Асоциация "Активни потребители".


На протеста пред Народния театър се събраха около петдесетина души, които твърдят, че са ощетени от "Мобилтел", "Глобул" и "Виваком". Между 150 и 200 жалби от цялата страна ще бъдат обединени в колективен иск, като днес протестиращите избраха комисия, която ще ти представлява пред съда.


През тази седмица Министерството на транспорта и съобщенията е внесло в Народното събрание проект за изменение на Закона за електронните съобщения. "В него са заложени нашите искания, за които настояваме още от 20 януари", каза пред "Дневник" председателят на "Активни потребители" Богомил Николов. Промените ще спрат "крепостничеството на договора с мобилните оператори", защото те предвиждат всеки да може да прекрати предсрочно взаимоотношенията си с телекома с едномесечно предизвестие.
"Ако операторът ви е продал телефон за един лев срещу двегодишен договор, при отказ от този договор потребителят ще трябва да заплати разликата справедливо", допълни Николов. С това ще се прекратят и други неуредици като автоматичното подновяване на договорите, както и нелоялното привличане на клиенти, смятат от "Активни потребители".


На 1 март "Виваком" спря автоматичното подновяване на договорите с клиентите си, "Глобул" и "Мобилтел" също са съгласни да спрат с тази практика, но все още не са го направили.


Камера и монтаж: Георги Марчев

Важно е и КРС да "публикува информация за покритието на 3G мрежите на операторите", защото "ако вие си купите компютър на двегодишен договор, но няма такава мрежа, където живеете, ползвате по-бавната възможност за GPRS". Според Николов това е нарушение на телекомите и ни принуждава да подписваме договори на сляпо.


"През октомври имаше надежда, че проблемът с новата клиентска платформа на един от операторите ще е готова за месец-два, което е допустимо заради преноса на данни, но в дадения случай не се получава така вече седми месец", смята Янаки Ганчев, който е председател на Асоциацията на потребителите на телекомуникации и интернет услуги.


"Това са картелни споразумения, нашите права са сведени само до плащането", оплака се една от протестиращите, Елена Пенева. Тя вече седма година води борба с един от мобилните оператори, който отказва да прекрати договора й. Друга недоволна е Елена Атанасова, която не иска единният й граждански номер (ЕГН) да фигурира във фактурата, защото "знаете, че се подхвърлят писмата по кутиите, а това са лични данни". На протеста имаше и юридически лица, които искат да се включат в колективния иск. Всички възнамеряват да организират протест всеки месец на 20-о число, докато исканията им не се приемат.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на evi4ka
  evi4ka
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ПРоверете в предишните статии на любимия ни дневник.Там един читател беше дал правилния алгоритъм за прекратяване на дговора без неустойки.

 2. 2 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ами аз прекратих с Мтел, като ги заплаших че преставам да плащам поради техните нарушения на договорите-не изготвят фактурите ежемесечно, както е написано в договорите. Те прекратиха договора

 3. 3 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 682 Весело

  Отивате в най-близкия клон на М--ел и казвате, че сте си загубили мобилния. Баста. Договорът се прекратява.

  Просто, лесно и без кавги..

  Не забравяйте да изгорите СИМ картата, защото № и никога не се изтрива в М--ел.

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 4. 4 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Хубаво е, че са внесли проект, с който да се спре практиката на заробващите договори, въпреки че пак ще му намерят цаката - примерно, договор задължително с комплект апарат за 1 лев, струващ иначе 100 лева, но обявен от оператора на цена 1000 лева.
  Но защо пак се работи на парче - същата практика имат и доставчиците на телевизия.

 5. 5 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  "триглаво куче, символизиращо трите мобилни оператора"
  -----------------------------
  Това, не е ли по- скоро цербер?

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 6. 6 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#3] от "07":

  Това не е най-добрият случай.

  Аз имам телефон от 2001г. Телефонният номер го знаят моите клиенти из цялата страна от моите пътувания и лични контакти, това са 11 г. реклама!
  Как да се откажа от номера ?!
  Да въвеждат промените и тогава фирмите и самонаетите да могат да прехвърлят безпроблемно номерата.
  Това е разковничето.
  Мтел по обективни причини са налапали 60 % от бизнес абонатите-там са истинските пари.
  Именно за това бавят сметките.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 7. 7 Профил на VitaminX
  VitaminX
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Искам да прекратя договор с Виваком, но титуляра е в чужбина и няма изгледи скоро да си дойде.
  Мисля да се обадя и да кажа, че телефона е изгубен.
  Някой знае ли дали ще продължава да ми тече абонамента, ако го направя?

  Missão dada é missão cumprida!
 8. 8 Профил на teo_stoyanova
  teo_stoyanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво изобщо се занимават с КЗП или КРС? Направо при оператора да си пускат жалбите. Поне за М-тел мога да кажа, че ги разглеждат на време и в повечето случаи решават в полза на клиента. Поне моят случай беше такъв.

 9. 9 Профил на martinstoimenov
  martinstoimenov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Протеста беше тенднциозен и хората се усетиха, за това не получи подкрепа. Уж беше срещу всички оператори, а накрая се оказа че е само срещу М-тел. И тези 100 милиона между 30 човека ли ще се разпределят? Взема и аз да участвам, че да се събудя милионер...лесни пари. Вече не знам кой се обърках кой е измамника в картинка.

 10. 10 Профил на m.stoyanova.61.
  m.stoyanova.61.
  Рейтинг: 402 Неутрално

  По непотвърдени данни жалбите са 5000, което е 1% от абонатите на М-тел. Според мен броя на протестиращите отговаря на броя на хората, които са действително недоволни от М-тел. Защото как за горивата имаше такъв масов протест, а за М-тел не. Протестите си отговарят на действителността. Явно в София има 50 души недоволни от М-тел и това е.

 11. 11 Профил на crouchet
  crouchet
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Е наистина, като толкова много уж бяха недоволните, защо продължават да ходят само по 30на човека на тези протести??? Протеста ли е измислица, или недоволните са ..."приказни герои''????

 12. 12 Профил на simbad
  simbad
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Това че всеки месец има протести е добре за нас. Има напредък най-малкото заради това че ги стреснаха поне малко и порочните практики ще бъдат ако не напълно спрени то поне ограничени. една от най-нелоялните практики бе премахната за автоматичното преподписване. Бавенето при пренасяне на номер също се надявам да бъде премахнато. както и нелоялното зарибяване на клиент и използването на незаконни действия за сключване на д-р. Точно поради това подадох молба за прекратяване на д-ра с Виваком. Но ми се струва че АПТИУ отделят специално внимание на Мтел. Като потърпевш потребител искам да се подаде иск и срещу другите два оператора

 13. 13 Профил на cveketo
  cveketo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Подкрепям протестите донякъде, дотолкова доколкото трябва активно да си търсим правата, когато видимо са нарушени и институциите отговорни за това не си вършат работата. Но в случая ми е странно че само по 30-40 души посещават тези протести. В интернет пространството протестиращите и недоволните уж са толкова много, а когато дойде време за реални действия се оказва че активно протестиращите са само шепа хора... Това ме навежда на мисълта че реално недоволните не са толкова много колкото изглеждат в онлайн пространството...

 14. 14 Профил на reminder
  reminder
  Рейтинг: 233 Неутрално

  няма нищо лошо в протестите ако има голямо гражданско недоволство, но това което прави Янаки Ганчев намирисва на целенасочена атака и лично разчистване на сметки с единия оператор. Защо след като се протестира срещу 3 оператора се подава съдебен иск срещу 1? Защо в ФБ се правят тенденциозни и целенасочени групи срещу 1 оператор, а срещу другите 2 не? И чудно защо след като има тълпи от недоволни от мобилните оператори на протестите присъстват не повече от 30 човека? Ако наистина имаше такова масово недоволство защо не се събраха поне 500 човека както беше на протеста за горивата?

 15. 15 Профил на enot
  enot
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Нека има протести, но да са реално обосновани. Аз съм потребител на Глобул и имам няколко основни проблеми и спънки: да спрат да правят спънки при желание за смяна на текущ тарифен план, а да улесняват лесната смяна на плана според нуждите на клиента, съдействие и бърз пренос на номера към друг оператор, а не протакане и отлагане и се надявам по скоро да отпадне и клаузата за авт. подновяване и 100% неустойки. И също така се надявам при наличието на една карта да не ме зарибяват за втора и да не ме лъжат, искам честни, коректни отношения както аз лоялно си плащам

 16. 16 Профил на crouchet
  crouchet
  Рейтинг: 458 Весело

  янаки, не събирай толкова много хора в колективния иска,
  че няма да останат парички за тебе!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK