Търговският регистър блокира заради идеите за "затварянето" му (видео)

Решението кой и какво ще може да чете за фирмите се отложи за неопределено време

Търговският регистър блокира заради идеите за "затварянето" му (видео)

© Цветелина Николаева
Опитът на депутатите да направят справка завърши със service unavailable


Самата идея за ограничаване на достъпа до търговския регистър е довела до блокирането му. Този факт беше съобщен на правната комисия от директора на Агенцията по вписванията Виолета Николова.


Комисията днес се събра напразно в очакване на анализ за ефекта и стойността на различните варианти за публичен достъп до пълните данни за фирмите. Признанието какво всъщност са предизвикали законодателните им идеи и липсата на качествена оценка на вариантите обаче доведе комисията до отлагане на решението за търговския регистър.


Депутатите го пратиха на работна група с неизвестен състав и неясен срок. Възможностите, обсъждани досега, са три
- пълната информация за фирмите да остане достъпна за всички, като се засекретят само ограничен брой актове, които нямат място в регистъра;
- достъпът до търговския регистър да остане за всички, но за осъществяването му да е необходим електронен подпис или цифров сертификат;


- фирмените дела да бъдат затворени и с тях да разполагат само избрани професии, а общодостъпен да остане само минимумът от данни, задължителен по закон.


"Заради обсъждането на възможността за частично затваряне на регистъра започна източване на данните му и масови справки, а това претовари системата", заяви Николова. Тя каза на депутатите, че за да се спре повсеместното точене на документи, се е наложило технически да се ограничи броят на потребителите, които могат да правят справки за една секунда.

Камера и монтаж: Георги Марчев; Снимка: Архив

В момента най-много 450 души могат да кликнат едновременно в регистъра, докато преди са били 1000 и дори 2000, научи правната комисия, чийто председател Искра Фидосова заяви, че от няколко дни с колегите безуспешно се опитват да влязат в сайта му. Опитът на Николова да демонстрира, че все пак достъпът до регистъра е възможен, се провали и на големия прожекционен екран в залата на парламентарната комисия грейна съобщението service unavailable.


"Разбирате ли, че единственият практически резултат от идеите ви да ограничите достъпа до търговския регистър е, че системата е блокирала", обърна се към депутатите от ГЕРБ Янаки Стоилов от БСП. ИТ специалист от агенцията, придружаващ Николова, призна, че дори и в бъдеще да се скрият част от данните за фирмите, информацията вече е "другаде".


Всички заинтересувани вече притежават информацията, която им трябва, заяви Стоилов. Така на практика се оказа, че официално обявената цел на ограчения достъп до регистъра - да спре измамниците и крадците на фирми, няма как да бъде постигната. Тези, които са имали нужда от някаква информация, вероятно вече са си я свалили, а и всички бъдещи ограничения също са предолими.


Очакването на всички в пълната зала на правната комисия вчера да чуят анализ на Агенцията по вписванията, който дава отговор на всички технически и финансови въпроси за това кой вариант за ограничаване на публичния достъп е най-удачен, се оказа напразно. Виолета Николова беше приготвила презентация от три слайда със схематичен коментар на двата най-рестриктивни варианта, като на последния пишеше само: "Благодаря за вниманието!".


"Тези две странички въобще не са това, което ви поръчахме и което очаквахме от вас", заяви възмутената Фидосова. Председателката на правната комисия подчерта, че е трябвало да се обсъди и трети вариант, при който достъпът до регистъра не се ограничава, а от него се изчистват ненужните документи и чувствителните лични данни.


"За да стане това, трябва да назначим 400 човека, които буквално да претърсват търговския регистър и да скриват тези данни", беше обяснението на Николова защо дори не си е дала труда да представи оценка на този вариант. ИТ специалисти и юристи, до които се допита "Дневник", обаче не споделят това мнение и предлагат по-рационален подход (вижте отново анализа, публикуван вчера на dnevnik.bg).


Така за пореден път правната комисия не успя да вземе решение за промени в търговския регистър. "Трябва да се направи работна група от юристи и ИТ специалисти, която да анализира всички проблеми, така не може да се вземе решение", отсече председателката й Фидосова. Предложението й беше прието единодушно.


Оказа се обаче, че нито един от депутатите не иска да се ангажира с реформата. "Hямаме такова задължение", заяви Христо Бисеров от ДПС. "Това е работа на Министерството на правосъдието", заяви и Янаки Стоилов.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 556 Весело
 2. 2 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 1297 Весело

  Край, тефтер сурата умре тая вечер. Сичко се юрна у търговския регистър. Смешници

 3. 3 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  в залата на парламентарната комисия грейна съобщението

  service unavailable
  service unavailable
  service unavailable
  service unavailable


  Това не е техническо съобщение, това е диагноза! На държавата ни.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 4. 4 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  недомислиците на бойковите 'виртуози', където са пипнали там са се издънили.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 5. 5 Профил на Джони Ди
  Джони Ди
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Търговският и имотният регистър са едно от малкото хубави неща, които се случиха за бизнеса. Правителството побърза да ги източи и прави всичко възможно да ги провали. Информацията трябва да бъде публична, леснодостъпна и безплатна. Минимални промени за защита на личните данни и собствеността на гражданите могат да се въведат в движение. Крайно време е също счетоводните отчети на фирмите да се подават само на едно място и това е НАП! Агенцията по вписванията да си ги качва служебно. "Данък фирма" от 50 лв. годишно е излешен, при условие, че Агенцията печели в пъти повече от калкото харчи. А от ден на ден услугите й се влошават.
  Забавянето на регистрацията на фирми и промени в обстоятелствата често е в услуга на недобронамерени лица или пък ощетява търговците. Това никой не го коментира. Къде отиват парите от таксите?

 6. 6 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Че, те сега ли го разбраха!!!???

  ПС
  С повече упоритост и няколко повторения се влиза в регистъра.

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  "Всички заинтересувани вече притежават информацията, която им трябва, заяви Стоилов."

  >>> Така е! АПИС, Дакси, Сиела, Лакорда - 100 - 200 лева е годишният абонамент !!!

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 8. 8 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ако, някой има задължението, например, просто да излезе на улицата, а той вземе, че излезе, ама чистак гол, голеничък - кой му е виновен? Проблемът с ТР не е нито юридически, нито технически, а просто ТАРИКАТЛЪШКИ И ПИНИЗЧИЙСКИ. Обстоятелствата, подлежащи на вписване са в закона. ОБАЧЕ ?
  Когато се ограничи или направо забрани достъпа, какво става с дружествата, които на практика, са в несъстоятелност? Кой и как ще търси отговорност, включително и наказателна, за управителите им? Как ще се установява връзката между свързани лица? Липсата на достоверна информация ще затрудни ли търговците?
  ... и други такива мити-немите въпроси ...

 9. 9 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Крайно време е тази измислена реформа която се опитват да въведат да се спре !!!
  Няма нужда от каквито и да било промени. Думата ПУБЛИЧЕН означава ОБЩОДОСТЪПЕН и това трябва да им се набие в тиквите бетонни, ама в бетона малко неща влизат.

 10. 10 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#7] от "cinik":

  >> Така е! АПИС, Дакси, Сиела, Лакорда - 100 - 200 лева е годишният абонамент !!!
  --------------------------------

  Лошото е, че и те препращат към регистъра за някои неща.

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 11. 11 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Най-голямото проклятие на България е беззаконието и корумпирания и некомпетентен съд - сагата с Регистъра е поредния пример - не е проблема в публичността на Регистъра, а в нулевите шансове за възмездие в рамките на закона за крадците на фирми!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 576 Весело

  Когато преди месец и половина се появиха статии, че има проблем с регистъра коментарирах, че го точат и измамите ще си продължават. Сложете ми пак минусите

 14. 14 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 961 Гневно


  В Агенцията по впиванията работят най-отварителните чиновници в целия свят. Информационната им системата е възможно най-отвратителаната, плащането скъпо и сложно,не спазват законни срокове,абе ..ИСТИНСКА ОТВРАТ!!!

  the devil is in the data
 15. 15
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:53 на 24/03/2011 от неговия автор.

 16. 16 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 638 Весело

  Това е държава с управници Рапони и Калинки..

  И после един колега в другата статия ще ме кори че на изборите ходя за гъби..

  ха ха ха

  За кой да гласувам, приятелю добър, като всички са хвани единия па удри другия или по просто - маскари..

  От 10 годин не повтарям НЕ гласувам.

  и броя на последователите ми е достигнал 42%.

  Все пак: Добрият комунист е мъртвия...

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  До коментар [#10] от "ръпончо":

  Същите си синхронизират базите данни през 1 месец. Виж как става това:

  http://www.brra.bg/ContentManagement.ra?contentType=6

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Между другото, да попитам, как работят в момента всички тръжни комисии, комисии по европроектите, държавните служби и всички други, които по силата на ЗТР трябва да си набавят нужната информация служебно от него? Каква е гаранцията, че сред "добрите" 450 ще попаднат точно те, а малшансът ще е за "лошите" ?

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 19. 19 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#3] от "Музар":

  В залата на държавата грейна: "service unavailable"
  Дянков подчерта: "Електронното правителство е наша първостепенна задача, и извади един тефтер"!
  Радио Еревен отново пусна репортажа за компютрите.
  Край!

  Ecrasez l’infâme
 20. 20 Профил на Mishef
  Mishef
  Рейтинг: 234 Гневно

  Смях в залата!

  I am a person who enjoys life, internet, digital business, innovations and creative ideas!
 21. 21 Профил на vlakexpres
  vlakexpres
  Рейтинг: 536 Гневно

  Тоя, който измисли тая простотия АВ-ТР е ИЗРОД, а тоя, който все още не е спрял тая простотия АВ-ТР е ДВОЕН ИЗРОД!

 22. 22 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Упссс ...
  Грешка!
  На тефетера на Дянков внезапно цъфна съобщението System Error. А след това бавно се изписа, с калиграфски шрифт: Congratulations, Borisov!

  Ecrasez l’infâme
 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Eто наредбата. Всеки може да си направи паралелен регистър срещу 30 хил. лв

  Информация за обмена на данни между Търговски регистър и други автоматизирани информационни системи

  Съгласно чл. 113 от Наредба № 1, Агенция по вписванията може да предоставя цялата база данни по чл. 2 от ЗТР или структурирани части от нея. Предоставянето на информация по посочени от заинтересовано лице критерии не се включва в предметния обхват на цитираната разпоредба.

  Възможностите за предоставяне на достъп до Автоматизираната информационна система (АИС) на Търговския регистър са:

  1) Запитване-отговор, като външната АИС е активната страна. Тя се обръща към уеб услуга, изпращайки XML съобщение, съдържащо информация за исканата услуга. В отговор АИС-ТР изпраща XML съобщение с резултата от електронната услуга;

  2) Абонамент за получаване на информация - При абонаментните електронни услуги активната страна е АИС-ТР. В този случай АИС-ТР генерира XML съобщение с информацията, отговаряща на критериите за абонамент. Това съобщение се изпраща до външната АИС. В отговор външната АИС потвърждава получаването на информацията с XML съобщение.

  Съгласно Тарифата за държавните такси, събирани от Агенция по вписванията, за предоставяне на цялата база данни на Търговския регистър и за актуализация на обстоятелствата в нея се събира годишна такса в размер 30 000 лв., а за абонамент за автоматизирано подаване на информация за вписани обстоятелства, заличени вписвания и обявени актове по електронното дело на определен търговец се събира такса в размер 0,40 лв. за всяко вписване, заличаване и обявяване.
  За повече информация

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 24. 24 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Ненапразно е казано: "Господи, пази ме от приятелите; от враговете мога и сам". Благодарим на депутатите за йезуитската им загриженост за "защитата на личните данни", но именно максималната публичност на търговския регистър е нещото, което най-много пречи на всякакви измами. Този, който няма какво да крие, най-малко се притеснява да стои на светло.

 25. 25 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Вече се моля ГЕРБ и Атака да не правят повече реформи...

 26. 26 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 696 Весело

  Основен принцип в правото:

  НЕ ВРЕДИ!

  Не вредете, бре, господа, госпожи и госпоици управляващи!!!

  Оставате единственото свястно и работещо нещо, което беше сътворено през последните 20 години да си работи! Дайте възможност, който иска да си заличава данните от личната карта и нотариалните актове, да го направи, като си внесе наново документите без тия данни, старите ги приберете чрез ниво на достъп само ДЛВ да могат да гледат И ГОТОВО!!!

  Какво ще ми правите комисии и тинтири-минири?! И стига за всяко нещо сте питали само юристи! Те разбират само от право. Не от всичко. Питайте хора, които имат административен опит. Такъв ви е проблемът- организационен, а не юридически. Затова сте се уплели, като пате у калчища и най-много хептен да се удушите, че и нас покрай вас!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 27. 27 Профил на kibrit4o
  kibrit4o
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сами си го надян(ко)А(в)ХА,само дето друг плаща за тъпотията им

 28. 28 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  от тъпи задници толкова ...

  Отделете време навреме.
 29. 29 Профил на myspam
  myspam
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Ще обясни ли някой, какво точно е електронен подпис и цифров сертификат и каква е разликата между тях. И накрая какво точно се има предвид по-горе в предложените два различни варианта ?

 30. 30 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ 450 ПОТРЕБИТЕЛИ?!?

  АВЕ ГЯУРИ, ДА ВИ ДАМ ЕДИН ПЕНТИУМ ЕДИНИЧКА БЕЛКИМ ТРЪГНАТ 500...

  ЕГАМТИ И АЙ-ТИ СИСТЕМИТЕ!

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 31. 31 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#12] от "qjtemikyra46":

  Приятелю, 450 заявки в секунда са нещо огромно. Сайт с 10-20000 човека дневно прави по 5-6 заявки в секунда средно или до 50-60 в пикове, освен ако не е някакво чудо всички в рамките на 1 час да пробват да работят от 24. Твоето старо РС не може при по-сложна система да обработи 450 заявки в секунда, по принцип за web освен при адски специализиран софтуер над 20-30 заявки в секунда за динамични страници(и вече към тях още за статични картинки) са си много, а голям сървър да държи 200-300(Една заявка е често 0.5с примерно, как на 3-4 ядра да държиш 200?). Това повечето софтуери не го позволяват, защото заявката не е само подаване на текст, а и се генерира от програма. Вече ми е ясно, че в ТР броят за заяква и подаване на статичен файл, т.е. страница за тях е тя самата+още 10 заявки поне за картинки и т.н. в брояча.
  Да ти кажа ли една тайна? Сървърите за web на регистъра май са два и са някъде около старата ти щайга като параметри. Те, обаче, държат на товара си и даже имат ресурс още да поемат заявки. Проблемът е в бавната база данни- има един тежък софтуер, който подава централно данните на сайт, програми на НАП, гишета и т.н. Той определено е адски тромав и с все повече данни става все по-бавен и спъва цялата система(Някой е платил на изпълнителя, а не е мислено, че примерно целта е след 2-3 години от пускането да има в базата 2-3 милиона фирми+текущи документи постоянно да идват, т.е. сигурно да се проследи дали базата и програмите държат на толкова данни, дали има място по дискове, а не сега да стоят на подарена машина, а поръчка за нова да се чудят вече над година кога да пуснат...). Заради наличието на комуникация между сайта и голямата база данни се получават тия "Service not available.". Те са съобщения от web приложението на сайта, че не може да се свърже с базата на другата машина, защото тя е блокирала от претоварване, изгубила се е мрежа или нещо такова.

 32. 32 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#31] от "атанас":
  Може ли да се направи изцяло облачна услуга, но с 3-4 сървъра, чийто собственик е МП?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 33. 33 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1275 Весело

  АЛО! Разбирачи! Не разбрахте ли че няма нищо общо със технически параметри и други шменти-капели!!!! Номера е че в момента се прикриват следи от все групировки като ТИМ и други играчи които искат да изчистят клозета си колкото се може повече преди да има достъп до информацията за фирмите и кой върти какво!!! Тове е най-висша форма на протекция на държавата над мафията - един вид отваряне на чадъра!

  http://bivol.bg/home/item/772.html

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 34. 34 Профил на Андрей Ляпчев
  Андрей Ляпчев
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Айде психодиспансера да го разпускат.
  Фидосова, Дружинната и оная Ай-ТИ специалистката....
  Предлагам да превземем отново парламента

  Жените се влюбват с ушите си, а мъжете с очите си. Светът никога не е знаел накъде отива,за да намери верния път.
 35. 35 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  32,
  Не съм в регистъра и само имах по едно време малка дискусийка с един от админите им какво точно става в ТР. От него знам горе-долу каква им е техниката сега и примерно статистиката, че самата част за web не е натоварена, но примерно базата данни е зле.
  Облак определено може да се направи сигурно, поне Oracle за самите данни няма проблем. Проблемът е в това, че даже сега, доколкото знам, имат старо рс за основно за данните, но изобщо не искат да дадат да се смени с по-ново от наличните в самата структура, т.е. вече купени даже. Да не говорим какво точно става с парите на ТР- приходите са 3-4 пъти над разходите, които се правят, но това:
  - не е дало основание за бутане на таксите въпреки написаното в закона, че при по-високи от нужното приходи таксите трябва да се намалят, за да се изравнят приходи и разходи, а при недостиг на пари от приходи до вдигането на таксите да се дофинансира от бюджета на МП
  - пари от порядъка на 1-2 милиона за ИТ се бавят, отказват и т.н.(Към 1 милион е таксата за обслужване от външната фирма по прочетеното в разни статии от мен, към 1 милион да е нужен за техника, линии и т.н. да оправят годишно...) Един сторидж с 24 диска по 750GB(т.е. заедно с дисковете, шасита има до 4-5000) е на цена около 35000 с ДДС, но от 50-60 милиона превишение на приходите не се дават, а сега почнали процедура. Добре, че сегашният сторидж, който ги спасява, е дарен от един от админите на фирмата за подръжка, иначе от около година не би трябвало да имаме ТР...

 36. 36 Профил на Kostadinov
  Kostadinov
  Рейтинг: 466 Гневно

  РЕГИСТЪРЪТ в нарушение на всички практики ФОРМИРА ПЕЧАЛБА, т.е няма нужда от нови такси за развитието му. Просто трябва да инвестират приходите в оптимизиране на смахнатите бизнес процеси и на логиката на самия регистър !!!!

  Апропо, а КЪДЕ ОТИВА РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ПРИХОДИТЕ И РАЗХОДИТЕ НА РЕГИСТЪРА. за какви такси ми говорят - ПО-СКОРО ТРЯБВА ДА ГИ НАМАЛЯТ и пак ще има достатъчно приходи. ТОВА НЕ Е БИЗНЕС, А ПУБЛИЧНА УСЛУГА !!!

 37. 37 Профил на oceanid
  oceanid
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За да се предотвратят евентуални измами с дружествата е достатъчно елементарно изменение в закона. Независимо от подаденото заявление, и кой е неговия автор, Агенцията да уведомява заинтересованите за исканата промяна и да дава срок да направят възражение. Може да се ползва адресът даден за контакти с НАП, който не е видим в регистъра, също и посочения мейл, който също може да бъде скрит с цел защита на тази комуникация, или да се изискват два различни мейла - един публичен и друг - за служебна кореспонденция с АВ.
  Изобщо не е необходимо да се ограничава достъпа до регистъра защото от това много по-бързо и масово ще се възползват точно същите недобросъвестни търговци, които биха били склонни и на измами. почтените търговци ще бъдат ощетени и възможностите им за превенция на измами - ограничена.
  Особено голяма глупост е идеята да се скрие спесимена от подписа на законния представител. След като водих дело по един договор, на който длъжникът се оказа че предумишлено се е подписал различно и после твърдеше че никога не е виждал този договор, а на датата на подписването му изкара кошаревски свидетели че е бил в друг град, вече имаме процедура и си правим сравнение именно със спесимена. А и нали именно това е смисъла на съществуването на този спесимен - да е публично известно какъв е валидния подпис на представителя на дружеството. Това е търговско дружество - основната му дейност е търговска а не да плаща данъци. Затова и именно в защита интересите на търговските му партньори и клиенти е необходим този спесимен. Може да се докаже че един подпис е подправен, когато прилича на нечий чужд подпис,при съмнение винаги може да се поиска да се представи с нотариална заверка, но е практически почти невъзможно да докажеш че някой се е подписал точно на този документ, но с някакъв произволен подпис, защото опира до свидетели и контра свидетели и става практически недоказуемо без съмнение.

 38. 38 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#35] от "атанас":

  Искаш да кажеш, че дарението е от частно лице? За сториджа говоря. Страхотно! Поздравления за този професионалист! Явно това е било единственият възможен начин да си подсигури прилични условия за работа. За единственото рс нямам думи...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 39. 39 Профил на Arexander
  Arexander
  Рейтинг: 703 Весело

  ДепутитИ преливат от пусто в празно - то от кухи лейки повече може ли да се очаква? Вместо да вземат няколко прости, но важни решения за подобряване на работата на ТР се занимават с абсолютни глупости. Дори от този форум е видно, че и за неспециалистите проблемите и решенията им са ясни - инвестиция в техниката и работещите в ТР служители, за сметка на преизпълнените приходи, намаляване на таксите с превишението от приходи, като бъде оставен ресурс за ежегодни инвестиции в подобряването на системата - все пак ИТ технологиите се развиват динамично и е безумно да се очаква ИТ система, създадена през 2007 да работи перфектно до 2020 (каквато явно е нагласата сред властимащите). Бурята в чаша вода "лични данни" също има тривиално, но пък ефективно разрешение, което отново идва от практикуващите, а не от "експертите" на парламента, а именно - който иска да си заличи подадени погрешка документи с лични данни, да го прави с нарочно заявление - as simple as that!

 40. 40 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Ако не живеех тук щях страшно да се забавлявам. С микро изключения дИпутатИтИ и чиновницитИ са избирани по тъпота. Колкото по-тъп, толкова по-добре. А ако е вдлъбнат най-добре.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 42. 42 Профил на naso_fr
  naso_fr
  Рейтинг: 466 Весело

  На продажниците от ГЕРБ, БСП, ДПС, РЗС и всички други низши душички, изменници на народа... пожелавам да умрат в кофите и да си вземат окраденото в гроба!

  На останалите пожелавам весел петък, много калций, магнезий и гъделче в живота!

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 44. 44 Профил на strk
  strk
  Рейтинг: 245 Неутрално

  това са глупости, при всяка заявка сайта им иска каптча, ако всичко е осигурено правилно, няма как някой да им точи базата, защото за всяка фирма трябва да се въведе каптчата..

 45. 45 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#32] от "dqdomart":

  Какви облаци сънуваш бе, умник? Използваш модни думи или какво? Какво по-облачно искаш от сегания вид на ТР. Всичко е справки през уеб интерфейс. Поинтересувай се какво е облак, каква е алтернативата на същия облак и тогава прави неуместни предложения. Ако организацията и заявките на БД са правени от некадърник е съвсем нормално да се бавят. Тоя дето твърди, че 450 заявки в секунда са голямо чудо да хваща да кара такси - компютрите не са за него.

 46. 46 Профил на Deyan Todorov
  Deyan Todorov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#37] от "oceanid"

  Чак да се уведомяват... Но съм съгласен, че няма как измамите да се предотвратят с криене на информация. Точно това, че би трябвало да е скрита, прави измамникът по-достоверен. И за имотните измами, и за фирмените трябва механизъм вписването да се отразява и да е достъпно в реално време в базата данни, да се вписват и предварителни споразумения като опции или други предварителни договори, тоест всичко, което може да доведе до промяна в собственост, поемане на задължения и т.н. Също трябва смислена система за регистрация на пълномощниците, която да е достъпна в реално време.

 47. 47 Профил на oceanid
  oceanid
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "Деян":
  Най-атрактивната измама касаеща търговския регистър предполагам че е смяна на управителя на дружество в което са апортирани или притежава имоти и последващи няколко последователни разпоредителни сделки с тях.
  За да се предотврати този вид измама е достатъчно като постъпи заявление да се уведими предишния управител и съдружниците - които иначе е практически немислимо ежедневно да си проверяват партидата, и които ако е налице фалшификация ще отреагират. мисля че има такава практика , в белгия ли не помня вече, не е мое изобретение. Самото наличие на такава уведомителна процедура ще откаже доста голям процент от мераклиите да правят такива измами - просто вече няма да сработва, нали?

 48. 48 Профил на qjtemikyra46
  qjtemikyra46
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "атанас":

  Няма да влизам в подробности, но това, което си чул от "ИТ" специалиста е набързо нахвърлян разговор. От личен опит ти казвам, че стотиците пъти когато съм получавал "Service Unavailable" (дори от локалния ми HTTP сервиз, който е същия като на търговския регистър - IIS) НЕ се получава от бавна база (освен ако някой изрично не го запише в Response-е, в което СИЛНО се съмнявам). От бавната база може да се получи "Timeout" но в никакъв случай "Service Unavailable".

  Каквато и да е причината, това в никакъв случай не оправдава системата. Не ме интересува коя точно е слабата и част - дали кабела е кофти, или базата е бавна или пък диска е скапан, или пък чистачката докато е чистила е изкарала захранването на switch-а - през оная ми работа е. Невъзможно е да НЕ могат да обслужат толкова заявки при положение, че са ни одрали кожите няколко пъти за да платят на фирмата, "спечелила" държавната поръчка !

 49. 49 Профил на qjtemikyra46
  qjtemikyra46
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето обяснения от източника:
  http://www.microsoft.com/technet/prodtechnol/windowsserver2003/library/iis/55f71614-ef1b-4015-b9c8-a42c1e700c25.mspx?mfr=true

  Причините са "Low Memory", "Low Resources", "Connection Limit", "CPU usage limit"...

 50. 50 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  48,
  Бавна база води до натрупване на опашка от много неизпълнени заявки. Това в един момент блокира сървъра и той почва и без таймаут просто да отказва нови(Има едни лимити от примерно 500 едновременно застъпващи се заявки, ако някоя отнема 3-4 секунди, то в един момент може да се съберат примерно 100 такива накуп, другите и те забавят, става нещо като лавинна реакция, защото вече всяка друга заявка отива примерно на двойно време за отговор... При бази от гигабайти в една таблица и с много клиенти едновременно има много неща, които са важни за оптимизиране.). В този момент би се получило "Service not available".
  45,
  450 заявки в секунда за самото динамично съдържание са си много. Да, за статични файлове(т.е. картинки и т.н.) се стига и до 30-40000 заявки да не блокират машина, но за нещо, което има в себе си отговори от БД, събиране на данни и т.н. няма как да направиш тоя брой, освен с яко кеширане и програми, които заради кеша не заемат повече от няколко хилядни от секундата за работата си(Поради спецификата на работата с БД на отдалечена машина и отговор на заявка от няколко милисекунди, нейно изпълнение много често и десети от секундата освен самия й транфер и т.н. просто не става.). Съм с кешове съм докарвал скриптове на PHP да минават за 0.003 секунди на рс 3GHz AMD, но в системата на регистъра кешове няма, защото имало зоконово изискване всичко да е актуално(Така и не можаха да хванат, че кеш не е да не се пипа с часове всичко, а може да се актуализира при нужда.). IIS(Той е един от най-бавните, но в ТР имат май и Nginx за статично съдържание.) за динамично съдържание 450 заявки в секунда не вади от едно РС със сигурност и пак със сигурност в България под 1% от всички сайтове, които не са статични страници, могат да подържат примерно 100-200 заявки в секунда едновременни. Но пък и това са еквивалент на над милион потребителя дневно. Ако гледат логове и изобщо подадени файлове или отговори, че картинка не е променена, то вече си е манипулирана статистика, която изобщо не значи, че системата върви при еди какъв си товар.
  В общия случай е като капацитет на продавач на стоки, нека са мебели- при заявка за готови неща може да ти продаде примерно маса за 5 минути, при поръчка на различна маса вече се иска седмица да се направи(Това е динамичното съдържание, т.е. самия текст на страниците с информация.), при 100 поръчки събрани накуп цехът издиша и може да произведе 100 маси за 3 месеца, при още повече поръчки вече започва да отказва да произвежда, клиентите са недоволни и фалира заради невъзможността да ги удовлетвори и разните му дела и т.н. Разбира се, винаги може да има пускане на нови цехове, повишаване на капацитета, ползване на заготовки и т.н., но това е въпрос на пари, нова техника, много работа по оптимизация и т.н.
  В ТР имат дублиране на сървъри(Не са на едно РС. Просто примерно имат два сървъра за БД, които са си вид бекъп, примерно 2 машини за web и т.н.), но пак web сайтът им е най-малкият проблем. Той е най-видим от външните хора, но работи със заявки към БД и приложения, които се ползват много повече и реално те блокират. Всъщност, освен сайта трябва да е вътрешна тайна, че на много работни места в агенцията всичко върви адски бавно или спира в моментите на блокаж на сайта.

 51. 51 Профил на spiridon
  spiridon
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ахахахахахах
  Просто не е възможно "великите" ИТ мениджъри да не сътворят поредната простотия!!! С един кльощав сървър ще поемат 1000 души когато върба роди круши )))))))))))))
  Басирам се, че и бозата-данни на същия сървър са тръшнали ))))))))
  Н'а ви Търговски Регистър сега ... а ние да плащаме данъци, които отиват за такива некадърници

  Смешковци! Винаги ще бъдете некадърници, винаги!

 52. 52 Профил на spiridon
  spiridon
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#50] от "атанас":

  Танасе, брат, не се изказвай неподготвен! ))))

 53. 53 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#52] от "spiridon":

  Не е базата на машината им за web, за БД поне със сигурност имат дублиране на машини в два центъра, макар че по едно време се говореше, че едната била извън строя, но не знам как е сега. Данните им, обаче, не са само за web частта, та сайтът сам по себе си наистина не блокира заради лошо администриране или бавен собствен код. По инфо от админ на ТР натоварването на web машините е под 50% в пиковете. Но си представи, че всяко работно място на ТР, връзките с НАП работят с машините за БД и приложения на тях. Там е блокажът.
  Повярвай, че зная каква е разликата между динамично и статично съдържание, какво е връзка с БД и колко е зависимо едно приложение от нея.
  На една мащина 1000 заявки и за динамично съдържание са постижими, но със C, малко данни извън БД и т.н.(Обикновено пускат за бенчмарк нещо като "Hello world" и примерно с PHP докарват докъм 2000. Със C може да е много над тия в секунда, но с яко кеширане, собствен разписан сървърен процес и т.н., което в ТР няма кой да направи. Иначе скрипт или програма с изпълнение за 0.005 секунди може на 4 ядра да поеме примерно 2000 заявки в секунда. Само една заявка за данни от БД, обаче, отнема 0.001 секунди минимум, memcache връща до 500-600 отговора в секунда...) За всеки случай ми е ясно, че в ТР отчитат 450 заявки, ама изобщо, а това в логовете са записани и картинки, css, js, заявки за проверка при преизчертаване на страница дали картинка е актуална(т.е. с прост отговор, че файлът е с еди какви си параметри, та браузърът да реши да не го тегли).
  Ако се мислиш подготвен за спор относно web технологии, добре си дошъл. Мога да те светна, че част от работата ми е по големи проекти с натоварване гонено да държи на 100-200 заявки за реални страници накуп(на една машина с 2 ядра и примерно 4G RAM, т.е. всичко гоня да е с такива параметри на лаптопа ми и тогава го пускам на сървър). Така че точно за това бая съм изчел, бая съм пипал и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK