Търговският регистър блокира заради идеите за "затварянето" му (видео)

Решението кой и какво ще може да чете за фирмите се отложи за неопределено време

Търговският регистър блокира заради идеите за "затварянето" му (видео)

© Цветелина Николаева
Опитът на депутатите да направят справка завърши със service unavailable


Самата идея за ограничаване на достъпа до търговския регистър е довела до блокирането му. Този факт беше съобщен на правната комисия от директора на Агенцията по вписванията Виолета Николова.


Комисията днес се събра напразно в очакване на анализ за ефекта и стойността на различните варианти за публичен достъп до пълните данни за фирмите. Признанието какво всъщност са предизвикали законодателните им идеи и липсата на качествена оценка на вариантите обаче доведе комисията до отлагане на решението за търговския регистър.


Депутатите го пратиха на работна група с неизвестен състав и неясен срок. Възможностите, обсъждани досега, са три
- пълната информация за фирмите да остане достъпна за всички, като се засекретят само ограничен брой актове, които нямат място в регистъра;
- достъпът до търговския регистър да остане за всички, но за осъществяването му да е необходим електронен подпис или цифров сертификат;


- фирмените дела да бъдат затворени и с тях да разполагат само избрани професии, а общодостъпен да остане само минимумът от данни, задължителен по закон.


"Заради обсъждането на възможността за частично затваряне на регистъра започна източване на данните му и масови справки, а това претовари системата", заяви Николова. Тя каза на депутатите, че за да се спре повсеместното точене на документи, се е наложило технически да се ограничи броят на потребителите, които могат да правят справки за една секунда.

Камера и монтаж: Георги Марчев; Снимка: Архив

В момента най-много 450 души могат да кликнат едновременно в регистъра, докато преди са били 1000 и дори 2000, научи правната комисия, чийто председател Искра Фидосова заяви, че от няколко дни с колегите безуспешно се опитват да влязат в сайта му. Опитът на Николова да демонстрира, че все пак достъпът до регистъра е възможен, се провали и на големия прожекционен екран в залата на парламентарната комисия грейна съобщението service unavailable.


"Разбирате ли, че единственият практически резултат от идеите ви да ограничите достъпа до търговския регистър е, че системата е блокирала", обърна се към депутатите от ГЕРБ Янаки Стоилов от БСП. ИТ специалист от агенцията, придружаващ Николова, призна, че дори и в бъдеще да се скрият част от данните за фирмите, информацията вече е "другаде".


Всички заинтересувани вече притежават информацията, която им трябва, заяви Стоилов. Така на практика се оказа, че официално обявената цел на ограчения достъп до регистъра - да спре измамниците и крадците на фирми, няма как да бъде постигната. Тези, които са имали нужда от някаква информация, вероятно вече са си я свалили, а и всички бъдещи ограничения също са предолими.


Очакването на всички в пълната зала на правната комисия вчера да чуят анализ на Агенцията по вписванията, който дава отговор на всички технически и финансови въпроси за това кой вариант за ограничаване на публичния достъп е най-удачен, се оказа напразно. Виолета Николова беше приготвила презентация от три слайда със схематичен коментар на двата най-рестриктивни варианта, като на последния пишеше само: "Благодаря за вниманието!".


"Тези две странички въобще не са това, което ви поръчахме и което очаквахме от вас", заяви възмутената Фидосова. Председателката на правната комисия подчерта, че е трябвало да се обсъди и трети вариант, при който достъпът до регистъра не се ограничава, а от него се изчистват ненужните документи и чувствителните лични данни.


"За да стане това, трябва да назначим 400 човека, които буквално да претърсват търговския регистър и да скриват тези данни", беше обяснението на Николова защо дори не си е дала труда да представи оценка на този вариант. ИТ специалисти и юристи, до които се допита "Дневник", обаче не споделят това мнение и предлагат по-рационален подход (вижте отново анализа, публикуван вчера на dnevnik.bg).


Така за пореден път правната комисия не успя да вземе решение за промени в търговския регистър. "Трябва да се направи работна група от юристи и ИТ специалисти, която да анализира всички проблеми, така не може да се вземе решение", отсече председателката й Фидосова. Предложението й беше прието единодушно.


Оказа се обаче, че нито един от депутатите не иска да се ангажира с реформата. "Hямаме такова задължение", заяви Христо Бисеров от ДПС. "Това е работа на Министерството на правосъдието", заяви и Янаки Стоилов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK