Режисьорът Камен Калев: Интересно ми беше защо тези сблъсъци на уж етническа основа стават преди избори

Камен Калев: Това е част от историята, която разказва "Източни пиеси" - покрай футболните запалянковци има нива на йерархии и те може да се организират и задействат много бързо, въвличайки най-младите и по-глупавите в масови мелета.<br />

© Анелия Николова

Камен Калев: Това е част от историята, която разказва "Източни пиеси" - покрай футболните запалянковци има нива на йерархии и те може да се организират и задействат много бързо, въвличайки най-младите и по-глупавите в масови мелета.В понеделник и вторник вечер на протестите в центъра на София, провокирани от случващото се в Катуница, можеше да се видят основно тинейджъри и деца.


В съботата преди това, когато напрежението в селото на "цар" Киро след убийството на 19-годишния Ангел Петров ескалираше, се появиха съобщения, че агитки от Пловдив тръгват натам. По-късно футболните запалянковци бяха сред хората, атакували и подпалили къщите на Кирил Рашков и фамилията му, под "контролирания" поглед на полицията.


Случващото си ни припомни за филма на Камен Калев "Източни пиеси", чиято премиера беше през есента на 2009г. В него има сцени на агресия между футболни агитки, които са били поръчани. Има и диалог между политик и организатор на запалянковците. Единият от главните герои покрай приятелите си попада в нео-нацистка група и участва в безредиците след мачовете и нападения над чужди граждани в София (вижте откъса във видеото).
Намерихме Калев, който е режисьор и сценарист на филма, на място, където почти няма телефонна връзка (след седмица е премиерата на новия му филм "Островът"). Няма възможност да следи новините, но знае за Катуница.


Откъси от филма "Източни пиеси" (2009) на режисьора Камен Калев

Искахме да ни разкаже от къде идва сюжетната линия с организираните нападения от запалянковци ("Източни пиеси" е базиран на реална история) и да припомним тези откъси от филма - като още един повод да се замислим - дали е ясно кой точно и защо организира протестиращите, но дори и никой да не го е направил покрай шествията за Катуница - кой в крайна сметка печели от това.


Камен Калев не иска да обяснява сцените от филма, да посочва политиците, които печелят в такива ситуации. Според него показаното говори достатъчно само за себе си и важното е да те предизвиква да се замислиш.


"Скоро се бях сетил за един от първите митинги, на които ходих преди години. Тогава баща ми много небрежно ме попита "Знаеш ли за какво всъщност става дума?". Отначало се изрепчих, естествено че знаех, но по-късно си дадох сметка, че не съм сигурен. Беше яко, че сме с приятели, пием бира, протестираме, но за какво всъщност става дума?!", казва Камен Калев.


За сюжетната линия с героя и футболната агитка споделя: "Това е част от историята, която разказва "Източни пиеси" - покрай футболните запалянковци има нива на йерархии и те може да се организират и задействат много бързо, въвличайки най-младите и по-глупавите в масови мелета. Интересно ми беше защо тези побоища и сблъсъци на уж етническа основа стават преди избори и кой печели от това? Излиза, че ако има ясен проблем, лесно можеш да обещаеш, че ще се справиш с него. Този манипулативен модел вече трудно минава в така наречените развити общества- за съжаление у нас все още има много хора, които се хващат на въдицата."


"Дневник" благодари на Камен Калев за предоставените кадри от "Източни пиеси".


В сайта на "Източни пиеси" в представянето на сюжета от Камен Калев през 2009г. е разказано:
Нео-нацистките движения не са разпространени в България в по-голяма степен, отколкото в другите европейски държави Нетолерантността не важи само за една страна. Нетолерантността не е характерна черта само за крайно-десните политически сили. Всички политици притежават една обща, характерна черта – лицемерието.
Ние не сме научени на толерантност. Точно обратното - хората хабят огромно количество енергия, за да разграничават себе си от другите и да издигат прегради. Основните действащи елементи на съществуването са фокусирани върху материалната страна на нещата. Не сме научени да се вглеждаме в себе си.
За мен беше интересно да покажа днешната реалност – светът става все по-малък, хората се срещат и са готови да разкриват себе си, без да се съобразяват с история или произход. Не спирам вниманието си върху една определена държава – най-впечатляващ за мен е моментът на заличаване на границите и срещата между различните култури. Това предизвиква радост, откровеност и обогатяване на човешкото съзнание.
Винаги ми е било интересно самото пробуждане на хората, как се преобразяват от спящи роботи в същества, способни да обичат истински и да се радват на всеки един миг от живота.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Щото Атака и ДПС нямат пари за кебапчета и лютеница - ей затова.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Филмът е много як!
  Случайно го засякох по някаква телевизия преди време.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 3. 3 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Не съм го писъл аз но ми се искаше:
  Чух как премиерът на една европейска държава сравни себе си с храбър кучкар, а народът, който го бе издигнал от калта, където му беше мястото, с кучета, които трябва да бъдат държани „здраво". Сигурно тази екзотична аналогия би ме разсмяла искрено, ако държавата не се казваше България, премиерът, Бойко Борисов, а тварите, от които се очакваше да слушкат, да не хапят, да не лаят и да ближат ботушите на добрия господар, не бяхме ние, българите.
  Тогава, сънувах страшен сън. Насън видях как един нискочел, гръмогласен и простоват субект попадна на върха на еволюционната стълбица, назоваван почтително „кучкар", „звероукротител", дресьор". Направо тръпки да те побият! Какво може да бъде казано за общност, в която един жалък примитив като Борисов може да бъде виждан на върха на пирамидата? Какви следва да бъдат тия под него?! Дори първичният органичен бульон, от който, според материалистите, е произлязъл животът, би следвало да се възприема за нещо по-висше от ония, за които връх, венец и господар е Пожарникарят!
  Та в моя кошмар видях Борисов с ловджийски рог в ръка, начело на свирепа кучешка глутница. Те преследваха всичко, което можеше да лази, хвърчи, пълзи или тича пред тях, разкъсваха го и се избиваха един-друг за кокала.
  Там беше яростният, хищен и доста побъркан доберман, Цветан Цветанов. За доберманите се говорят злокобни неща. Създателите им са сътворили развитие, при което черепът се оказва тесен за без друго не обилния мозък и, накрая, някои костни пластинки притискат мозъчната тъкан, животното полудява и разкъсва господаря си.
  Също рамо до рамо с великия ловец, препускаше кучето-убиец, Ротвайлерът Дянков, който, потресен от собствените си физически и психически деформации, често освирепяваше дотам, че, с пяна на уста, се нахвърляше дори върху престарелите мравчици-пенсионери. Фокстериерът Плевнелиев ровеше с лапи земята за да надуши следи и тържествено откриваше нови ловни пътеки и ловни полета.
  Имаше и една доста поостаряла и малко грозновата хрътка, която скимтеше, лаеше, тичаше в кръг и отчаяно се опитваше да зарови лайната, произведени духовно и словесно от висшия й господар. Хрътката Цецка Цачева.
  Описвам само малка част от глутницата на първия кучкар в нашата държава. Пропуснах затлъстялата, добродушна и пасивна сантбернарка, Искра Федосиева, безличните, вечно лаещи срещу дивеча и послушни гончета, депутатите от ГЕРБ. Но, при такава обилна кучешка популация, не може да се сетиш за всички.
  А какво да кажем за фона, за масовката или миманса, т.е., за кученцата, които само стоят и наблюдават парада на фаворитите?! Тук бяха болонките журналисти от политическия слугинаж, които са най-многобройната пасмина от кучешката популация. Рамо до рамо с тях се кипреха декоративните пудели-манекенки, поп фолк певачки или „миски", чиято заветна мечта бе да оближат...на някой от великата глутница или даже на самия кучкар (само да им дадат някоя предизборна халтура).
  А къде бяхме ние, скъпи мои приятели? Намериха ли местенце в моя сън и обикновените, неопощените, ненахранени и необезпаразитени нищожества, наричани в България електорат?
  Е, тъй като нито глутницата, нито свитата й е хукнала нанякъде да бяга, на въженцата остава да увиснем ние. Защото ние сме помиярите! За какво ни ползва Великият кучешки господар?
  Той не разчита да му помагаме в лова, защото тайно съчувстваме на дивеча и у нас дивото зове.
  Не ни подхвърля кокали, тъй като се досеща, че бихме ги изгризали, но, след това, едва ли бихме облизали ръката му.
  Не ни свири със сладкогласия си ловджийски рог, тъй като не си мисли, че ще завием от солидарност или приветствено ще заскимтим. Не, ние ще заръмжим дълбоко и яростно и ще видим дали е защитено гърлото на кучкаря.
  Ето защо, ние ядем помия, слагат ни електорални номера на ушите, затварят ни в кучкарници, говорят ни, че месото съществува само в легендите, зародили се в дебрите на леса. Ние сме пълни със СРС - бръмбари, вместо бълхи, опашките ни са подвити и пълни с тръни и репеи, а, когато намерят удобен повод, с радост ни натикват в кучкарници и дерат кожите ни за палта. После ни убиват с тухли или камъни по главите и твърдят, че са ни евтанизирали.
  Когато дойде денят на изборите, слагат в рядката ни помия по някой кокал, твърдят, че ни помагали да се европеизираме, да се бойковизираме и отчитат луди пари за програмите, с които ни просвещавали. Помиярска съдба!
  Но, ако бях на мястото на нискочелия нагъл и примитивен кучкар, бих треперил не от глутницата, не от нейната опозиция, не от декоративните зрители, а само от помиярите. Защото ние няма какво да губим и добре помним красотата на това да бъдем свободни вълци. Защото у нас свободата, достойнството и поривът на дивото все още зоват!
  И нека кучкарят си припомни за един много мъдър древноелински мит, за Актеон, ловецът, когото разкъсали собствените му хрътки!

 4. 4 Профил на lima
  lima
  Рейтинг: 528 Любопитно

  В подкрепа на Калев, изказване на Първанов: "В страната назрява ситуация, близка до революционната"-20.09.2011 (преди конфликта Катуница) ?
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/09/20/1160546_purvanov_v_stranata_nazriava_situaciia_blizka_do/

 5. 5 Профил на Monika LOVEinsky
  Monika LOVEinsky
  Рейтинг: 474 Гневно

  "Случващото си ни припомни за филма на Камен Калев "Източни пиеси"......В него има сцени на агресия между футболни агитки, които са били поръчани. "

  Ерго, всичко е поръчано. Пито-платено. Така ли? Защо не мога да се съглася, може би защото виждам, че корените на бунта са по-дълбоки, от колкото ги представяте. Може би защото истинската причина за народното недоволство няма цвят, няма етнос, а се нарича "институционализирано беззаконие"?!

 6. 6 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1313 Любопитно

  Интересно кой поръча буса да прегази младеж точно преди избори и с каква цел? Купуване на още гласове може би? Да се харесаме на властта може би? Поръчка от Атака/ДПС/БСП/СДС/Главболгарстрой/Софарма/Интрансмаш/илла/Кауфланд/Батето/Бай Тошо/ и т.н.?

  Всъщност манипулирането на обществено мнение точно преди избори, когато се търси във всяко изказване "под вола теле", е стар български обичай.

  А какво се случва, когато за учудване на хората във властта и техните клакьори се оказва, че волът има рога и може да мушка? А когато на волът не му пука, че има избори, а че е гладен, жаден и се бъхта до полуда само и само да разбере, че сеното го яде селският бик, дето само маха с опашка и такова кравите на конвейр?

  И всъщност къде са медиите в цялата работа? Опитват се да разберат дали мухите под опашката на вола са причината за цялата история ли? Или мерят колко са му дълги рогата и ги сравняват със средностатистическите на европейския вол? Или може би знайните и незнайни писачи търсят защо се възражда "лудата крава" или ехерихия пак коли и беси?

  А може би префасонират това, което излиза от отвора точно под опашката му и се опитват да го опаковат в целофан, така че да е приемливо за горския, кмета и пъдаря, вместо да се опитат да разберат защо точно волът се е разбеснял сега и налита с рогата напред?

  А?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 7. 7 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Защо точно преди избори ли ? Ами простотиите и циганското беззаконие са всеки ден. Някои съвпадат и с избори. Опитът обаче да се обяснят спонтанни протести пак с някаква конспирация е нелеп и служи именно на някои други от политическата класа , която пак няма да прилага еднакво законите утре. Интересно ,че вместо да се пита зашо Менда Стоянова когато е била шеф на НАП Пловдив не е проверявала нареклия се цар Киро Мангала, вместо това се пита ‘ Абе тези дето палиха какви са а , не са ли те купени и инструктирани.’ Ама конспирацията май се състои в това да твърдиш ,че има конспирация ...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 8. 8 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Не вярвам да е имало някакъв дълбок заговор. Би било налудничаво да си въобразим че някой би планирал убийство на младо момче и би подучил цигани да го извършат. Става дума за един криминален случай който всеки се опита да разпали и използва така както му отърва.

  Най-лошото че народът не се надигна сам за да отпуши натрупаното негодувание от цялостния ни икономически, политически, правен и културен упадък, а предостави това да го извършат футболните агитки за които единственото място е стадионът. За по-голямата част от тях това е част от всеобщият им протест срещу всичко. Те със същата страст протестират и срещу реда и законността и при това го правят на всеки мач.

  Няма и какво да си кривим душата, независимо от някакви позакъсняли декларации, повечето от тях бяха там защото ненавиждат циганите и изповядват расистки схващания. Който и да замазва сега и каквито и думи да им слагат в устата, факт е че сме оскотяли до такава степен че расизмът се е превърнал във верую за много от нас.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Ми не знам Камене ..... да отидем до Развигор да питаме шофьора на микробуса освен? Какво мислиш?

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на walhalla
  walhalla
  Рейтинг: 476 Весело

  До коментар [#4] от "lima":

  Кой го брои Гоце.Ти сигурно си единствен/а , дето си чела изказванията му.И по света, и у нас Гоце е никой.Но той завалията още сънува Великата Октомврийска социалистическа революция и чака Ленин да възкръсне.

  Failure is not an option.
 13. 13 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#6] от "epoc":Конкретния сблъсък там е политически.Това казва К.Рашков пред 24 часа.А по точно БСП и ГЕРБ.И познай кой е от БСП и кой е от ГЕРБ.Убития е от БСП а убийците -от Герб.А Царо е член на ГЕРБ. Агитирали били и тръгнали след тях и станал "инцидента".То и затова имотите му са горе долу узаконени сега. И тъй като конфликта е чисто криминален и се използва от идиотите политици за техните цели,те искат да го представят за етнически. Вижте интервюто на Царо - срещу етноса било.А не било срещу него.Самите хора от Катуница нееднократноказваха ,че нямат нищо против циганите ,а са против безнаказаността на цар киро. Боже , как наливате вода в мелницата на цар киро и провалените тъпи политици.


 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#14] от "daniel_defoe":“Цялата работа е, че тия хора са от една листа за изборите, а ние сме от друга”, казва Величеството. И съвсем простодушно дообяснява: “Аз се обърнах към ГЕРБ и сега много ги е яд… Моят син Ангел е №1 в листата на Национално движение “Единство”. Ще подкрепим ГЕРБ. Казва Цар Киро http://argumenti-bg.com/8573/tsar-kiro-sam-izpya-pokrovitelite-si/.Виж също интервюто в 24 часа. Но за гробарите това нищо не означава. Те си го коткат циганското царче ,че избори идват.

 16. 16 Профил на ICO 77
  ICO 77
  Рейтинг: 423 Неутрално

  ПРОТЕСТИТЕ СА ЗА ХЛЯБ. ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО МОЖЕ ДА ИЗКАРА АПАТИЧНИЯ БЪЛГАРИН НА ПЛОЩАДА. Останалото е повод. Калев ако не го разбираш значи и ти като БББ си преял. Няма смисъл да ти обяснявам че 70% от хората теглили кредити не могат да ги плащат или че реалната безработица е вече 20%, защото има поговорка "СИТ НА ГЛАДЕН НЕ ВЯРВА".

  Момчета, казва се стиропор, стерео-пор е животно пеещо на два гласa...
 17. 17 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  За тържеството на справедливостта всяко време е добро. Даже и когато предстоят избори. Преди избори нищо не е както преди. Казват преди избори даже и огънят в ада угасва замалко.

  Yet another blue planet.
 18. 18 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  [quote#13:"cobanmaala"]Конкретня сблъсък там е политически.Това казва К.Рашков пред 24 часа.А по точно БСП и ГЕРБ.И познай кой е от БСП и кой е от ГЕРБ.Убития е от БСП а убийците -от Герб.[/quote]

  Аз пък съм от Марс, а жена ми от Венера. Вярвай ми, казвам го честно. Още не са ме арестували. Въпрос на време е да наема микробус от Луната и да утрепя някой, а после да ми налетят алките зелени човечета и да ме арестуват. И после да дам интервю в 24 часа.

  Е, цар киро го арестуваха. Нормално е да обвини политиците за всичко. Ако беше през социализма (и недай си боже да я имаше и тази гласност тогава), то сигурно едните щяха да са от руското, а другите от американското разузнаване. А буса я французите, я Мосад щяха да са го доставили, а киката щяха да са го прибрали, защото "случайно е бил наблизо".

  Изобщо с чий акъл му вярваш на тоя? Лъгал е, лъже и ще лъже. Важното е да се отърве с минимални разходи, а той го може. Даже и да дава пари където трябва умее (но не и за данъци, такси смет или осигуровки - не, те са за тъпанарите като мен и теб). Изобщо примерен гражданин, жалко, че са малцинство такива като него.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 19. 19 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Камене, ако твой близък или роднина беше на мястото на умишлено премазаното като куче момче (да ме прощават кучетата и природолюбителите, а най- вече родителите и близките на Ангел) би ли чакал да минат изборите и да предприемаш някакви действия, след като виждаш, че държавата с нейните корумпирани, ... исках да кажа компетентни органи не си мърда пръста и не й пука за обикновения човек.

 20. 20 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#14] от "daniel_defoe": А ти как и от къде разбра,че Киро Рашков не е бил член на ГЕРБ? Бойко Борисов казал!Това достатъчно ли е?Колко пъти през последните две години Бойко казва,а се оказва,че или лъже,или не е разбрал за какво става дума?Все още в интернет е снимката,на която са един до друг Лечков,в средата Кирил Рашков и до него Бойко Борисов.В някакъв президиум са,а не в кръчмата.В парламента онзи ден беше ясно казано:Разиграва се предизборен театър с двама актьори-Атака и ГЕРБ. Атака чрез Сидеров насъсква срещу циганите,а полицията,разбирай ГЕРБ ги пази от саморазправа.Къщите на Рашков бяха опожарени,а се оказа,че вътре няма никаква покъщнина.Жандармерията ги пазеше,но не от опожаряването.В протестите пред парламента по време на управлението на тройната коалиция взеха участие предимно футболните агитки от София.Организирани бяха от ГЕРБ и това беше известно на широк кръг от хора.Наблюдавайте поведението на Цветанов!Друг път при най-малък инцидент в България или арест на незначителни кокошкари той сутрин е в телевизионните студия.А сега-в отпуск поради това,че е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ.И никакво изявление,никаква позиция.Мълчи като риба и кандидата им за президент!!!Мълчи и кандидатката-вицепрпезидет,юристка,министърка на правосъдието!?!? Рашков е в ареста заради едно пикливо обвинение-закана за убийство!В речника на българина псувнята и заканите са ежедневие,но Рашков е в ареста! Изпълнителната власт "откликва" на народното недоволство,но и пази Рашков от това недоволство.Полицията пази циганските квартали в страната от народното недоволство.Циганите са й благодарни.Познайте за кой ще гласуват!Няма никаква конспиративна теория.Много елементарно е скалъпена тази история.А прегазването с буса е идеален повод,за да се реализира комбинацията.Прегазването естествено не е било планирано,но подобни случайни поводи са най-идеалния случай за провеждане на определена оперативна комбинация,защото тогава тя изглежда твърде естествена.

 21. 21 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Глупак , сбъсъци с участието на цигани стават всеки божи ден в цялата страна , не само преди и след избори , понякога да се чуди човек в тази държава ли живеете , не излизате от вкъщи ли .

 22. 22 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 734 Неутрално

  За невежите и проспалите последните 22 години:
  Собствениците на футболни отбори в БГ са тези, които винаги са държали ударното ядро на големите наказателни отряди. Те винаги са били хората, които могат да изпратят 10/20/50 коли някъде - ей така , натоварени с тренирани глигани в тях. БГ бизнесмените имат богати спомени в тази посока.
  Що е то БФС? - Машина за пране на пари. А БСТотализатор? - Сърцето на машината за пране на пари. Държавниците с чадърчето, са черешката на тортата! Сагата се точи вече 22 години, само героите се подменят!
  Имат ли почва ислямистки фондове в БГ?! - Ами явно имат:"Преобладаващата част от жителите на "Столипиново" (около 80%) изповядват ислям и са с турско самосъзнание"! Странно, получавал съм информация отпреди 10 години, че се даваха пари на турци завърнали се в БГ да започнат бизнес от същите тези фондове..., явно за циганите, насажданият ислям е като колонизация, нещо което бих се учудил ДС толерираните им лидери да са пропуснали да забележат, докато се е разраствало гетото им!
  Кой има интерес от привидно хаотичните процеси в обществото ни - мнението ми е: ДС и ЦК на БКП! Защо?! - Ами, защото те никога не са изпускали контрола в държавата ни за всичките тези 22 години и не искат да го пуснат. Това ме навежда на мисълта, че след като мутрите си изпеят песента и навлезнем в модерна Европа, ще трябва приемливо за пред средностатистическия европеец обяснение, защо продължаваме ние-българите да живеем в правни и икономически абсурди и да изпадаме социално и морално от европейската еволюция.
  За европееца е нормално да приеме, че в дадена държава има социално напрежение, заради балкански манталитет, че има етническо напрежение, заради неинтегрирани малцинства, но не е приемливо да възприеме, че комунизмът при нас още не си е отишъл, защото бившите първи са настоящите първи и Правешкият вирус, на който народа чества 100 годишнината е бащицата, строителят на Велика България, от чиито полит-икономически обръчи няма измъкване - което ни изстрелва обратно към ДПС и цялата клика на БКП, която стои зад тях и които Министър-председателят ползва с благословията на всички. В същата посока стигаме до БФС и БСТ, до футболните отбори, новоскалъпената "Атака" и прохлипващо"ВМРО", които са мантията на целият този шукарски локум, в който сме потънали.
  Питам Ви:
  Кой от всичките тези герои има полза от Единна Независима Велика България, при положение, че същата тази България е пред Трета национална катстрофа, а виновници за положението й няма?
  Кой от тях ще спи спокойно, ако знае че нечия чиста душа може да го раследва и да го подири за сигурна присъда?
  Кой от тях ще устои на България, да не я опожари, за да си прикрие следите?
  След като всички отиваме на Бунището, призовавам Ви веднъж поне да издадем нашата присъда към тях, да ги заплюем в лицето:
  ЛУСТРАЦИЯ НА ВСИЧКИ ОТ ЦК на БКП, ДС и ТЕХНИТЕ ДЕЦА!
  САМО ТАКА ЩЕ СПАСИМ БЪЛГАРИЯ И ЩЕ ОТМИЕМ СРАМА СИ ПРЕД ЕВРОПА!
  ЛУСТРАЦИЯ НА НАСТОЯЩАТА И БИВША ВЛАСТ - ИЗТОЧНА ЕВРОПА ЗНАЕ ЗАЩО - ИМА КОЙ ДА НИ ПРИВЕТСТВА И НАСЪРЧИ!
  ЛУ-СТРА-ЦИ-Я!
  П.С. Бойко, ако беше се кандидатирал за президент и само това да беше вписал, като твоя самоцел, щеше да е достатъчно цял един народ да те подкрепя до ГРОБ! ...още не е късно! ...когато човек надскочи миналото си и се отдаде на безкористни цели, тогава той бива обичан, истински!
  УСПЕХ С метлата на НАРОДА!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 23. 23 Профил на Forgive me, if it was my fault
  Forgive me, if it was my fault
  Рейтинг: 988 Любопитно

  "Не спирам вниманието си върху една определена държава – най-впечатляващ за мен е моментът на заличаване на границите и срещата между различните култури."

  Да, така...колко...скучно всъщност, клиширано". Защо заличаването на границите да е реципрочно на възможността за среща на различни култури, да го предшества или гарантира? И преди света толкова да говори за ненадминат културен обмен като през 20-21-ви век, е имало пак срещи, сблъсъци на различни култури, които не са размивали личностните граници, нито пък националните. Пример: ние сме покръстили Киевская Русь, даваме й своето велико достижение на писменост и култура. Тези дни, дори се празнуваше светец Михаил-първият епископ на Киевская Русь-българин, който бил изпратен от цар Симеон Велики и който кръстил синовете на княз Владимир-Роман и Глеб. Това обаче не попречило на самостойното развитие на страната, възприемаща културния обмен, нито го отменя. Сблъсък на различни светове чрез двама души, което обогатява и двете страни, в литературата...Робинзон научава Петкан да говори и пише на англ., а Петкан го научава на индиански умения. Те добиват И знанията на другия, без да се лишават от своята индивидуалност. Хумористично представен културен шок от сблъсъка с друга цивилизация...откъс от "Моби Дик": "...Куийкуег ми разказа една смешна случка за първата ръчна количка, която видял. Било в Сагхарбър. Собствениците на кораба му заели една количка, за да превози тежкия си сандък до странноприемницата. Без да се издава, че не знае каква е тая вещ — макар и да нямал понятие всъщност какво да прави с нея, — Куийкуег натоварил сандъка, завързал го здраво, след това нарамил количката на гръб и поел по кея."

  Да не си припомняме и геройствата на НЕ виждалите много светски порядки очи на Бай Ганьо. Така че обмен на култура винаги е съществувал, на човешко, личностно ниво, както и на междунационално. Това не предпоставя любимия рефрен на либералистите, че трябва да се обезличиш, да заличиш своето пространство, национална принадлежност, своеобразно възпитание, за да се оставиш да премине по теб манната на културното просветление. И, да, мисля, че е най-добре да се спре вниманието върху определена държава и тя да бъде тази по рождение, защото си кръвно свързан с нея, защото най-много и чрез нейната култура може да си пълноценна част от един процес на взаимно влияние.

  Smile, smile, a little baby!
 24. 24 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Елементарно Уотсън!!! Наглият мангал Киро,грешно си направи сметката.Правилно прецени, че ще е нужен на първосигналната мутра БОКО, за да му напазари гласове за изборите и се попмисли не просто за недосегаем, а за АБСОЛЮТНО НЕДОСЕГАЕМ в момента преди изборите. Реши ,че ТОЧНО СЕГА е момента за това варварско показно за сплашване на ГЯУРИТЕ в Катуница. Сметката му излезе вярна!!! Тиквеника не посмя да го барне с пръст!!! Дори му прати жандармерия , за да го пази от местните "аборигени".Тъпата Мутра от Банкя, толкова бе повярвала в манипулаторските си способност и в умението си да държи българите , като собствените си кучета на каишка, че изгуби реална представа за случващото се... Когато глупавият пожарникар се усети,вече бе късно. Отвратеният народ излезе на улиците и бе готов да го помете на мига!Заля го заслужено с помия в Интернет , дори медийните проститутки не можаха да му помогнат!!! Вариантите пред него бяха два. Да изгуби абсолютно цялата власт на мига спасявайки крадливия мангал-убиец Кирил Рашков, или да жертва циганина, да изгуби местните избори , но да продължи да вегитира във властта още малко, годинка две , изпълнявайки заповедите на кукловодите си.Избра второто, но вече е ходещ политически труп. А партията му ГЕРБ,напълно заслужено бе наречена от българите ,партия ГРОБ!!!
  Такава е съдбата на предателите на българският народ.

 25. 25
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 26. 26 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#15] от "cobanmaala":

  Е той Кирчо може да се обърне и към луната и да вие ако иска. Когато РЗС подкрепи Костов казахте " ми ние не сме му искали подкрепата, той може да подкрепя който си иска". И Киро Циганина така, никой не е искал да се обръща към който и да било, пък той че се бил обърнал към ГЕРБ, негова работа, пък и я се е обърнал, я се е извърнал, може да дрънка за собствен или за чужд кеф тия простотии.

  Няма шики-мики.
 27. 27 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 370 Неутрално

  И тоя синковец решил да измъкне дивизенти от трагедията на народа... малко пиарец да си направи, така да се каже.

 28. 28 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Няма що, добър ни е матриялът във форума! Само му дай стимул и му гледай реакцията- почва едни такива крилати мисли да каканиже. Впрочем, и аз да ви питам: не забелязвате ли, че антиромските протести предшестват всички избори оттук нататък?!

 29. 29 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 370 Неутрално

  През последните две десетилетия ясно се очерта тенденцията върху масите да се въздейства уж чрез "вкусовете и предпочетанията" на медийни и артистични "звезди". Мария Илиева "мислела" така, едикой си предпочитал едикоя си паста за зъби. Елена Йончева преуспявала с "Данон". Сега и някакъв си Камен Калев трябвало да ни внуши мислите си. Тотална зомбификация! И матриялът вече сам търси кукичките, на които да се хване. Защото го заслужава!

 30. 30 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Режисьорското у режисьора проговори.

 31. 31 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#27] от "Щирлиц":

  Щирлиц, а кой освен такива хора да каже че всеки трябва да се простира според чергата си и според знанията си и възможностите си? И кой друг да каже че ако довчера чудесно си цепил дърва няма как днеска да правиш операция на очен нерв. Някой трябва да им го каже в очите на тия от агитките, които за два дена като някакви пепеляшки си въобразиха че имат значимост и някаква стойност извън това в което са най добри - да подкрепят любимия отбор.

  Никой не оспорва правото им да бъдат най-добри в подкрепата там на стадиона, но някой да си въобразява че агитките могат да бъдат съвестта на обществото и двигател на нещо позитивно си е чист делириум. Вчера един такъв екземпляр се изтапани в ТВ7 и самоуверено заяви че агитките били най-будната част на населението! И тогава се питаш колко по-далече могат да отидат нещата?

  Никой не оспорва правото на агитките че ако вземат по една сопа могат да разрушат за 10 минути и Сикстинската капела, но колко хилядолетия еволюция ще им трябват за да се научат как да направят един GSM? Не се самозабравяйте и слезте на земята.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 32. 32 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  "Режисьорът Камен Калев: Интересно ми беше защо тези сблъсъци на уж етническа основа стават преди избори"

  Какво правеха футболни фенове в Катуница? Ония мърши с нисък рейтинг са съгласни народа да се избие,ама да хванат "кьоравото"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 33. 33 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1313 Любопитно

  !!!! reminder:
  Преди 10 години
  предизборната кампания беше АНТИ-ТУРСКА.
  "патриотичната партенка - АТАКА"
  беше задействана и
  "убедени" да гласуват: - ЗА ""ПатриотизЪма" !!!
  пенсионерите с "зелени чорапи"; екс-военни; екс-милиционери; екс-векерейци; екс-бекапейци ..... всичките найвни и почтени граждани.
  Така се пръкнаха и патриот-дружбите "ЗОРА"; "Тракия" ....... за да бъдат още по-прикрити и да не ги свързват с БСП-то вкараха и анти-Първановска нишка, анти-натовска риторика .... и се получи - "АТАКА" в Парламента.

  След няколко вота "тази манджа" се вкисна и вече се задейства АНТИ-ЦИГАНСКАТА партенка. Видно беше, че вече Не върви след атаките над софийската джамия.
  РЗС - ВМРО - Алексей Петров ...... започват "да убеждават" матрейяла с нови методи ..... анти-цигански - но винаги патриотични.
  И ПОВОДА Е НАЛИЦЕ - брутален криминален акт .... останалото го знаем:
  - футболни босове на "фен-клубове" споделят, че агитките им тръгват и не могат да ги удържат
  - "сигнали" за убийства и заплахи в махалите
  - ВМРО пръв развя бг-знамето
  - Болен сидеров свиква Събор
  - просташкото говорене с поличби: "ако циганин ... а българин ..." или "ако българин .... циганин ...."

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 739 Неутрално

  barcelonski
  Отговор  пак питам:

  - Кой стои зад повечето футболните клубове ??!!

  е. Мафиоти създадени от БКП-БСП,които използват футболните клубове за перални,и с така наречените "чисти" пари финансират комунягите и техните метастази от сорта на ДПС;Атака;РЗС;ГЕРБ.

 36. 36 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Когато не са засегнати наши близки, имаме едни такива правилни разсъждения - при случаи, като този емпатията е задължителна. Да си помисли г-н Калев, ако това е неговото дете, как би реагирал.

 37. 37 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 424 Неутрално

  На режисьора му се привижда световна конспирация, как така аджеба някакви си идиоти ще смущават рахатлъка на премъдрия ни предводител Боце. Ааааааа, не така, човека има избори да печели, а вие сте ебаси и матряла. А това е капката която можеше да прелее чашата, сега искат да ни внушат, че ромите са най честните и многострадални поданици на републиката. Нито дума за загиналите момчета. Кой ще отрече, че въпросното малцинство, не си плаща тока и водата, не плащат данъци, крадат и пр. Вчера пък Плевнелиев каза, че народът се интересувал повече от неговата особа, а не от проблема Катуница. Ми то без тоя няма да се съмне и няма да мръкне, ужас!!! В каква държава живеем!

 38. 38 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#6:"epoc"]И всъщност къде са медиите в цялата работа?[/quote]

  Медиите (повечето) са точно там където трябва - ако назрее недоволство на народа срещу управленското безхаберие на правителствените олигофрени ( в момента асортимента на това е такъв, начело с главния идиот), трябва да намерят някаква друга причина, а винаги удобната е била да се започне кампания по внушаване и нагнетяване на етнически конфликт, като за това да бъде обвинен народа.
  Както казва Гойко: при създалия се конфликт медиите си свършиха прилежно задачата, като го обявиха и внушиха като етнически - сега е време да пуснем псетата да посмачкат хората, тъй като не можем да го правим като едно време - да ги хвърляме на прасетата в Белене.

 39. 39 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 574 Гневно

  [quote#5:"umberta"]истинската причина за народното недоволство няма цвят, няма етнос, а се нарича "институционализирано беззаконие"?![/quote]
  Точно така,Умбрела! Всеки ден имаме нови примери за това беззаконие - от министъра на вътрешните работи, който ОТКАЗА да даде обяснение за своите доходи, от А.Доган, койтоне се явява в парламента и не даде обяснения за 1.5 млн получени за 'консултации', от Лукоил, чиито лиценз бе 'отнет' - и т.н. и т.н. по цялата верига надолу до циганите, които продават нелегални цигари по пазарищата.
  Никой свестен човек не би желал да живее в тази обстановка на беззаконие и, понеже има възможност, младите и способни хора ще продължат да бягат ...

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Това интервю е нагледно доказателство, защо хора от интелигенцията или поне пишещи се за такива, не трябва да се изказват за неща извън ресора им.

  Реваха, че няма гражданско общество в България, и при първи заченки го оплюха, че това били лумпени и наркомани. Да сред протестиращите има и такива, но това не променя факта, че агитките и рокерите бяха най адекватни.
  Относно конспирациите пак не е прав, ако има такава тя не трябва да се търси при протестиращите, а при убийците от Катуница.

 43. 43 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Мда..има мн ценни изказвания като това на Ди Ди
  как Робинзон цивилизовал Петкан като го покръстил със Слово английско господне, а за благодарност Петкан го научил на маймунджилъци

 44. 44 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 741 Неутрално

  [quote#40:"barcelonski"]Конспирацията е в използването на криминалният инцидент за внушаване на "циганската заплаха". [/quote]

  Като събереш хиляди криминални инциденти за последните години и ей ти го етническият конфликт. В момента е време, когато се берат орехи , в селата в които има орехови масиви хората ги е страх да влезнат да си ги оберат, защото агресивни тумби от един етнос бият.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на юноша бледен
  юноша бледен
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#3] от "l1":

  Евала, пич, много добро!

 47. 47 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Тоя,като е творец от класа да направи един филм ,за това има ли конспирация и как стоят нещатата!Ама и той чака някой "цар Киро" да му даде парички и да му каже как да мисли!
  Ама,ако мангали му счупят камерата и главата и изнасилят приятелката му,тогава няма да му се привиждат конспирации...

 48. 48 Профил на Kir4oKirov
  Kir4oKirov
  Рейтинг: 428 Неутрално

  [quote#34:"barcelonski"]пак питам:

  - Кой стои зад повечето футболните клубове ??!!

  а. криминални босове
  б. криминални структури
  в. пералня за мръсни пари
  г. мрежи за наркоразпространение
  д. Просто Патриоти и Благодетели на футбола [/quote]
  Д, разбира се, хехе

  trol
 49. 49 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 786 Неутрално

  [quote#42:"normandy"]Реваха, че няма гражданско общество в България, и при първи заченки го оплюха, че това били лумпени и наркомани.[/quote]

  Реакциите на агитките и рокерите са всичко друго, но не и наченки на гражданско общество. Прочети добре какво е написал barcelonski. Не знам от къде да тръгна дори, да описвам колко са далече тези хора и цялостната реакция на българското общество от гражданска позиция, обмислена и защитена адекватно. И аз бих задала същия въпрос като barcelonski, защо не реагират на ежедневното беззаконие на мутрите и наследниците им? Защо горят цигански къщи, а не онези в полите на Витоша, чиито собственици обраха до шушка народа ни, които съд са видели само отвън, които застроиха природата ни, фалираха банките със спестяванията ни и т.н.? Защо го няма това гражданско общество тогава? Защото не е никакво гражданско общество.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 50. 50 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 959 Весело

  Тоз определено лиже задника на Доносник Гоце!!!!!!!!!!!

 51. 51 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Или му се искаше да убият българчето, и защото идват избири мирно и тихо да си го погребат - така де, а Мангал Киро за отплата да осигури необходимя брой гласове. Тази маймуна- режисьор май по душа е МАНГАЛ!!!!!!!!! (Мангалите по принцип са леви - от БСП и ДПС)!!!

 52. 52 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 462 Неутрално
  [quote#45:"barcelonski"]... как ще го наречем този етнически конфликт ..... Български ??!! [/quote]

  Момченце.
  Етнически конфликт няма, има политически - стига си насаждал омраза на етно_основа.
  Ти в България ли си бе момко?

 53. 53 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#52] от "dzmey":

  Те от чужбина най-добре знаят.

 54. 54 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Проблемът си е баш етнически/цигански/!

  Другите етноси са си о.к.

 55. 55 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#54:"faeton"]

  Проблемът си е баш етнически/цигански/!

  Другите етноси са си о.к. [/quote]

  Не знам за арменец (примерно) да убие българин, и да вземат да осъдят роднините на българина, че убития се е съпротивлявал и се е наложило манго да се поизпоти.
  Когато дават по телевизията, как цигани са излезли с колове и ножове, заплашвайки , че ще режат Български глави и полицията стои и мига на парцали, щото министъра с лице на дупе е отворил широко уста към циганите, наместо полицията да извади палките и да прати наизлезлите диваци там където им е мястото.
  И ако някоя организацийка на соросоидна основа се напъне да ръси мозък, да бъде забранена акое в България, а ако не е да бъде предявено обвинение в международен съд за насаждане на етническа омраза.
  Такива организации са фашиски ( криминалните проблеми ги превръщат в етнически), и трябва да бъдат третирани като престъпни с цялата сила на закона.

 56. 56 Профил на sevda_atina
  sevda_atina
  Рейтинг: 423 Неутрално

  "Интересно ми беше защо тези побоища и сблъсъци на уж етническа основа стават преди избори и кой печели от това? "
  Мисля, че отговорът се крие в самия въпрос - щом е преди избори - разбира се ,че интерес имат политици, които са с малки шансове за победа; или политици, които усещат, че властта им се изплъзва . Това са двата и единствени отговора

 57. 57 Профил на kostadyn
  kostadyn
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Разбира се че е манипулация.
  Сега циганите под строй ще гласуват за ГЕРБ (къде от страх, къде срещу пари)
  Турците ще гласуват 100% за ДПС (че бяха започнали да се осъзнават, а това не беще добре за най-добрия според ББ политик)
  Протеста беше срещу беззаконието, но го изманипулираха да е срещу циганите и ... те така - вместо да питаме защо никой не спазва законите, питаме защо циганите не ги спазват.
  Атака ще опита да се разграничи от ГЕРБ, използвайки ситуацията (но без да посочва ГЕРБ като виновни за беззаконието)
  ВМРО ще опита да се реанимира
  Най-големи ползи вадят ГЕРБ и ДПС -

 58. 58 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1102 Весело

  Ех КамИне! Добрутро! Мноо ясно, че тея сблъсъци се правят преди избори за да се насочат хората срещу ГЕРп. Цигани убиват българи на daily basis из татковината ни, но чак сега ма отпор. Лятото една баба в Сливенската вилна зона я блъснаха през балкона, щот била толкос нагла да си бъде у тях, когато мангала е влязъл да краде. Тази година имаше още няколко случая във плевенско и видинско, ама никой не излезе на бунт.
  Явно е, че идат избори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK