Роми "отвърнаха на удара" с клип на националния химн

Клип с изпълнение на българския национален химн са пуснали в мрежата за видеосподеляне "Youtube" три ромски момчета от Стара Загора. Това са Асен Петров, Деян Савов и Стефан Ивов.


"По случай неприличните снимки, които бяха качени в социалните мрежи искаме да поднесем нашите извинения и да кажем, че не бива ромският етнос да се индикира от държанието на двама-трима тийнейджъри, казва в началото на клипа Стефан. Искаме да кажем, че ние, ромите обичаме България".


Става дума за скандалът, който избухна, след като три момчета на седемнадесет години от Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост в Добрич позираха в предизвикателни пози с портретите на Васил Левски, цар Симеон Велики и княз Борис I. Снимката беше публикувана във Фейсбук.
След разпространяването на снимката с портретите на български исторически личности, на тримата тийнейджъри Али, Севдин и Весведин беше наложено най-тежкото възможно наказание. Те бяха отстранени от училището, където учеха в 11 клас и бяха преместени в самостоятелна форма на обучение. По данни на Агенцията за социално подпомагане две от момчетата са насочени за индивидуална работа със специалист психолог към Центъра за обществена подкрепа в Добрич, а третото - към психолог в Дневния център за деца с увреждания в с. Крушари.Клипът с химна "Мила Родино", изпълнен от тримата роми от Стара Загора и споделен вчера в "Youtube" е наречен "Ромите отвръщат на удара". "С този клип искаме да поднесем нашите извинения и да кажем, че сме огорчени от постъпката на нашите съученици в Добрич и да покажем, че не всички роми в България са еднакви", казва вторият участник в клипа Деян Петров. Той е ученик в музикалното, училище в Стара Загора и е автор на идеята за записването на клипа.


"Химнът е едно най-българските неща, които ни обединяват като нация – българи, роми, турци", обяснява идеята си Стефан Ивов, който е инициатор за записването на клипа. Той е и неформален лидер на организацията "Рома дестини", в която членуват тримата младежи. В момента Стефан завършва право в Бургаския свободен университет.


"Икономическата, политическата и финансовата криза няма да събори България. Но ако продължим за затъваме като държава, то ще е, защото се погубваме едни други чрез дива омраза и расизъм", казва той преди изпълнението на българския национален химн.


Според Стефан главната цел на "Рома дестини" била социалната интеграция на ромското малцинство. Първият проект, която организацията ще реализира в края на годината ще бъде насочен срещу ранната женитба на ромските момичета.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK