Прокуратурата предлага да се отнеме лицензът на ЧЕЗ (обновена и видео)

Регулаторът твърди, че е установил нарушения на лиценза и на общите условия в договорите с потребителите.

© Юлия Лазарова

Регулаторът твърди, че е установил нарушения на лиценза и на общите условия в договорите с потребителите.Прокуратурата предлага на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да бъде отнет лицензът на компанията ЧЕЗ заради системни нарушения. Компанията обслужва Западна България.


Малко по-късно на пресконференция премиерът Бойко Борисов обяви, че до края на деня лицензът ще бъде отнет.


Държавното обвинение от миналата седмица проверява как електроразпределителните дружества изпълняват приватизационните си договори и как формират цената на електроенергията.
В средата на миналата седмица министърът на икономиката Делян Добрев обяви в Народното събрание,че нарушенията на електроразпределителните дружества не са достатъчно основание за отнемане на лиценза им. В неделя стана ясно, че доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е констатирал 13 административни нарушения, по които ще бъдат наложени глоби.


Проверката на държавното обвинение обхваща период от една година назад и е установила, че последните сметки обхващат период на отчитане  между 32 и 48 дни, което е нарушение. Това е довело до големите сметки, за които гражданите нямат вина, обявиха от Върховната административна прокуратура. Пресконференцията беше дадена от заместник-главния прокурор Камен Михов и двама обвинители - Веселин Найденов и Георги Камбуров, които са извършвали проверката.Прокуратурата ще предложи за всеки установен случай на завишена сметка ЧЕЗ да бъде глобено като законът предвижда санкцията да е между 30 хил. и 1 млн. лв. За да се случи това абонатът трябва да подаде жалба до ДВКЕР, да се извърши проверка, да се състави констативен протокол и въз основа на него се съставя акт за административно нарушение.


Налагането на глоби и отнемането на лиценз е от компетенциите на ДКЕВР, която миналата седмица също обяви, че е установила нарушения в работата на компанията. Освен удължения период на отчитане са открити случаи на несъответсващо на стандарта напрежение.


Все още не са пристигнали материалите за останалите две електроразпределителни дружества и напрактика проверката не е приключило.


Друго нарушение, което няколкодневната проверка на прокуратурата е констатирала са нарушения на Закона за обществените поръчки при възлагането на договори от страна на дружеството. По този начин са били сключвани договори със свързани с ЧЕЗ фирми и така били натоварени цените и съответно сметките на гражданите. Проверката е показала, че при подмяна на електромерите дружеството не е съставяло констативен протокол със старите показания на уреда.


ДКЕВР не е осъществявала контрол върху изпълнението на инвестиционната програма на трите елекрторазпределителни дружества, а просто е приемала документи, че нещо е извършено, без да прави допълнителни проверки е показала проверката на прокуратурата.


Комисията не е разглеждала достатъчно ефективно жалбите на хората. За последните 13 месеца в ДКЕВР са постъпили 2038 жалби, като само 188 от тях, или 9%, са били разгледани. По думите на Михов така  се нарушават правата на гражданите и те нямат възможност да си търсят правата в съда.


След като приключи проверката, заключенията ще бъдат изпратени на Софийска градска прокуратура


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Светлана
  Светлана
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Да го отнема, че ни отнеха всичко тези обирджии!

 2. 2 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Отнемайте го и дърпайте шалтера на цяла Западна България.
  Буда: Ще ми протестират те, ама-ха!

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5976 Неутрално

  И ЗАЩО ЧАК СЕГА ГО ПРЕДЛАГА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на nixx
  nixx
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Да покажем, че сме поне малко албанци!!!

 5. 5 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Почна се с изкупителните жертви. А дали прокуратурата ще провери НЕК и БЕХ после и дали ще наложи глоби и персонални наказания?
  Прокуратура.. трябва да я прекръстят на "Цирк Балкански".

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5976 Неутрално

  А НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ИЗМАМНИЦИТЕ КОГА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 891 Неутрално

  И на кой ще дадат лиценза после? ТИМ? Май да.

 8. 8 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  последните ми три сметки за ток: 594лв, 731лв и обещаната ниска сметка от Енерджи Про,за която ме информираха тази сутрин, е 710лв, .
  За миналата зима 128лв, 140лв, 89лв.
  Г-да политици и енергетици, бихте ли ми обяснили как с 13.8% увеличение на електроенергията моите сметки се вдигнаха с......ъъъъ, предпочитам от БАН да пресметнат с колко, че само те разполагат с такива компютри които да могат да смятат с такива цифри

 9. 9 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Я прокуратурата да не прави глупости да да се заеме сериозно с ДКЕВР, БЕХ, МЕХ, НЕК, БСП, големия шлем/член на Гоце и Р.Овч, фотоволтаичните паркове на Цветелина, Вълканов и онзи дебел морж от Лукойл. Какво са се хванали с кокошкари като ЧЕЗ?

 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Гневно

  След дъжд качулка!? С това трябваше да почне правителството ако не в 2009 г., то в 2010 да го направи!..

 11. 11 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 466 Разстроено

  48 дни период на отчитане е брутално направо!!!

 12. 12 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 967 Неутрално
 13. 13 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 982 Любопитно

  Да няма някой кандидат подобен на ЧЕЗ, че чак сега се сети прокуратурата да им иска отнемане на лиценза? `щот произволията на ЧЕЗ ЕВН И ЕНЕРГОПР (ЕОН) са си отдавна!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3770 Весело

  Да казват на време, та да не си плащам сметката.....на тези мръсни капиталисти!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 990 Любопитно

  Това ще закопае България, могат да наложат всякаква глоба, но отнемат ли лиценза - няма да има сериозен инвеститор, който да дойде при нас. Ще идвата само Алибаб и 40-те разбойника, Росатом и други ориеналски мизерници....

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 16. 16 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 925 Весело

  Явно трябва да се наредим до Албания. Къде сме тръгнали да градим модерна държава.

  и най-умният си е малко прост....
 17. 17 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "последните сметки обхващат период на отчитане между 32 и 48 дни, което е нарушение."

  Еми аз платих миналия месец сметка от 08.12.2012 г. до 31.01.2013 г. Или по точно за 54 (петдесет и четири) дена. За ЕВН става въпрос.
  Вярно сумата беше малка но все пак.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  А между другото, една много съществена причина БСП да бързат с изборите етова, че бяха жестоко затиснати от комисията по измамите около АЕЦ "БелЯне". Там Р.Овч. и Димитров бяха доведени до истерия от доказаните кражби и мошии...
  При едни по-скорошни избори евентуално съотношението на депутатите би било друго и БСП би могло да закрие тази комисия....Така червените пак ще замажат всичките си измами и кражби.

  п.п.По същият начин закриха и комисията на Методи Андреев за принадлежност към ДС, създадена от правителството на ОДС..
  Излъгаха народа и после покриха техните хора.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 638 Гневно

  Прокуратурата "предлага да се отнеме лиценза на МЕЗ"... Ама пак ли го шикалкавим, ако трябва като държавен обвинител, именно П Р О К У Р А Т У Р А Т А да "предлага"аааа. Не, никакво предлагане, просто г-н Сотир Цацаров прави обосновано предложение и държавата в негово лице завежда дело в съда, като присъдата да бъде отнемане на лиценза заради доказани нарушения поради престъпно погазване на приватизационните договори. Тогава ще приема , че г-н Цацаров СИ Е ЗАСЛУЖИЛ ХЛЯБА, КОЙТО МУ ПЛАЩА ЦЕЛОКУПНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД. Ако отнемат лиценза на ЧЕЗ, ще се случи ефекта на доминото и другите две ЕРПта ще клекнат и ще станат повече от послушни, та да завърша с нашенското "ха дано, ама надали".

 20. 20 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 793 Весело

  [quote#6:"КМЕТ В СЯНКА"]А НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ИЗМАМНИЦИТЕ КОГА !!! [/quote]
  Размечта се!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 21. 21 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#15] от "spas27":абсолютно. Това е най-голямата глупост която могат да направят. От тук нататък никой няма да вложи 1 лев в България и още по-голямо дърво ще гризем

 22. 22 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 524 Неутрално
 23. 23 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1980 Любопитно

  Сетила се Мара да се побара. Чак сега ли ги установиха тия нарушения?

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 24. 24 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Ами да действат! Но по правилата с лиценза, иначе няма нищо да се подобри. Да наложат и най-вече да съберат глобите и ЧЕЗ или сами ще се махнат или ще почнат да спазват правилата. Ако има сериозни нарушения (по-ниското напрежение и неплащането на трафопостовете са такива) да се отнеме лиценза. Но преди това да се видят правилата. И никакво одържавяване!

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 25. 25 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#0:"статията"]последните сметки обхващат период на отчитане между 32 и 48 дни, което е нарушение. Това е довело до големите сметки, за които гражданите нямат вина, установи прокуратурата.
  Предлага се за всеки установен случай на завишена сметка дружеството да бъде глобено като законът предвижда санкцията да е между 30 хил. и 1 млн. лв.[/quote]
  Това с глобите ако стане, ЧЕЗ трябва направо да се декапитализира, май... Не че ощетените ще видят нещо от глобите в собствените си джобове, де!

  Повече ме притеснява следният сценарий:
  - изкарваме ЧЕЗ по-черни от дявола в безлунна нощ (не че са ангелчета), оваляме ги в пера и катран, делицензираме ги и ги правим един вид "невъзвращенци";
  - адвокатите на ЧЕЗ (зад които впрочем стои и Чехия) откриват пукнатини в нашите доводи, осъждат ни на по-горна (наднационална) инстанция и плащаме взетото обратно с лихвите и с разноските по делото;
  - междувременно на ЧЕЗ цялата работа му идва дюшеш, защото евродирективите се извъртат така, че да не му е рентабилен бизнесът в Европа;
  - ние в частност продължаваме да го раздаваме като Венецуела (особено ако "червените кхмери" излъжат достатъчно много хора на изборите) и накрая... в пустинята България се появява остър дефицит на пясък!

  Ще поживеем къде на прав, къде на променлив ток, ще видим...

 26. 26 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Изглежда ЧЕЗ,ще бъде жертван,за да могат отново да се прикрият основните виновници,които се крият в партиите,обхванали като октопод всичко и всеки в тази държава ...

  Liberate Your Mind!
 27. 27 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Дивен ПОПУЛИЗЪМ! Прокуратурата за пореден път се оказва изпълнител на мокри поръчки.
  ЧЕЗ може да не са "ангели", но товарят сметките с 10%, останалото са други разходи по "веригата", за което имат вина т.нар. "държавници", които осигуриха безконтролни харчове на НЕК, БЕХ, потъване на милиони в джобовете на спонсорите.
  Потребеният от гражданите ток (ако няма надписани сметки, за което се потвърди за >99%!) така или иначе следва да се плати, дали 32 или 48 дни няма особено значение. Проблемът е ТРАГИЧНАТА покупателна способност, спрямо нея токът е 5-10 пъти по-скъп отклкото е ЕС. Направете хората по-заможни, пък цената на тока няма да е от особено значение!!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 28. 28 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Буда така и не разбра, че сметките за ток са само повод за протестите.
  Причините са много по-дълбоки, много по-важни, всеобхватни.
  Причините са убийството на малкия бизнес.
  Липсата на перспектива.
  Узаконяване и поощряване на монополите.
  Като резултатите от изброеното по0горе са намалените доходи.
  Да ГЕРБавите не са виновни за всички злини на света, но много помогнаха за някои от тях.
  Други злини, наследени от предишни правителства, ГЕРБ дори и не опита да поправи, както между другото обещаваха преди 4 години. Не осъдиха никого, не потърсиха сметка за нищо.
  Сега ваче е късно.
  Просто нямат полезен ход.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 29. 29 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Глоби, глоби, глоби докато не избягат през девет дерета в десето.

 30. 30 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 696 Неутрално

  ЧЕЗ да обясни какво прави Каратиста в Надзорния съвет. Човек с криминално минало в СИК. Шофьор на Пашата и дружка на Бойко! Нормално ли е в една компания от мащабите на ЧЕЗ да присъстват такива хора? И каква е ролята му там?

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 31. 31 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "HERMES":
  Е ,ми Цветан Василев де го оставяш?

 32. 32 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#15] от "spas27":

  То явно това е целта.

  В момента БСП, Атака, ДПС и самите ГЕРБ са против ЕРП. Отнемане на лицензите, две от трите дружества ги прилапват другарите от Масква, едно го взима една точно определна банка и всичките разбойници са доволни.

  Нещо такова са замислили, май.

 33. 33 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1725 Разстроено

  [quote#22:"._"]НАЦИОНАЛИЗАЦЯ ! [/quote]
  Държавата, ОСОБЕНО българската, е доказано калпав собственик, така че гарантирано 6те окепази управлението и потребителите 6те бъдат натоварени с по-високи сметки!
  Да не говорим че в ЕС "национализацията" е възможна САМО ако се изплати на собственика пазарната цена.
  А БГ държава е във фалит, така че зомбираното крякане на пост-соц лозунги не води до ни6то което помага за излизането от калта, напротив, затъва се по-здраво в блатото!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 34. 34 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#29] от "442":
  И на тяхно място се нанася Цветан Василев,слага за шеф Делян Пеевски и тогава ще видим откъде изгрява слънцето...

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#25] от "Умир Гай Мудно":
  +++++++
  Отличен разбор на предстоящите събития. Всички към терминал 2!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#22] от "._":
  И кво?Национализират я и ето ни още една Топлофикация София,Булгаргаз,БДЖ,НЕК,ВиК...Абе много ми е чудно кво точно имате в черепните си кухини?

 37. 37 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Аман от популизъм! Кой ли ще е инвеститорът, който ще дойде след това. Ще ни приравняват с вилаета на Уго Чавес.

 38. 38 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#27:"B52"]Проблемът е ТРАГИЧНАТА покупателна способност, спрямо нея токът е 5-10 пъти по-скъп отклкото е ЕС. Направете хората по-заможни,[/quote]

  И какво сега, някой да махне с онази , вълшебната пръчица?

  Производителност на труда ако е ниска е ниска и покупателната способност! Да не говорим за енергоемкоста на производството в България!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#28:"widowmaker"]Сега ваче е късно.
  Просто нямат полезен ход.[/quote]
  Както и подлярите от тройната коалиция, които се опитват да се появят в бели дрехи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на Crux
  Crux
  Рейтинг: 466 Весело

  ЧЕЗ си тръгва, идва ТИМ. На печелившите - честито! Протестиращите няма да са между тях, обаче

  Never underestimate the predictability of stupidity
 41. 41 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#17:"The.Teacher"]Еми аз платих миналия месец сметка от 08.12.2012 г. до 31.01.2013 г. Или по точно за 54 (петдесет и четири) дена. За ЕВН става въпрос.
  Вярно сумата беше малка но все пак.[/quote]

  И за да не помисли някой, че само си плюя ей така -
  http://imageshack.us/photo/my-images/849/evnk.jpg/

  Вярно, служебна сметка, около 70 лв. но пък 54 дена???

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 42. 42 Профил на bulgar
  bulgar
  Рейтинг: 524 Весело

  За няма и 6 дена двама супер умни и компетентни прокурора, разгледаха томове документи и взеха решение, че от 3те дружества ЧЕЗ са най-виновни и трябва да им се вземе лиценза!!!

  Щеше да е супер смешно, ако не беше ужасно трагично!!!

  Айде да идват ТИМ и да ни "спасяват" от лошите и алчни чехи!!!!

 43. 43 Профил на disident2013
  disident2013
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ПРЕДСМЪРТНО ПИСМО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

  Байовци

  Ето, че паднах в ръцете на враговете и ще напусна пътя на борбата преди да сме видели края на нашите въжделения. Но с моята кончина не свървшва пътят, който трябва да извървите, така щото да не изгубят смисъл усилията ни. Моята смърт не ще да спре бъдещето ни освобождение, нито трябва да скове сърцата и душите ви. Знайте, че борбата за освобождението ни ще погълне в жертвения си олтар много от вас, но още повече ще погълне борбата след освобождението ни. Аз не веднъж съм ви казвал: ” Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби”. Внимавайте, в народната работа няма шега, освобождението ни трябва да бъде плод на нашите задружни усилия. Вие, които ви грабят, безчестят и лъжат днешните ни управници, не мислете, че работата ни свършва с едното освобождение. Не, тя с това започва. Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи. Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана. Вярно е, че ние нямаме хора подготвени, но поне имаме хора честни и родолюбиви, които няма да се поколебаят да положат живота си за въздигането на държавата ни. Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате, като слънце пред очите си. Те няма да се поколебаят да посегнат към властта, а вие ще трябва да ги възпрете и да им поискате сметка, кой с какво е помогнал за освобождението ни и давал ли е пари или казвал нека да стане па тогава. На такива аз съм им писал и преди “Днес е момента да си купите живот, които сега се продава, утре не и милиони да давате” Та тези, които покажат разписките с печата на Централния комитет, те нека живеят свободно в отечествното ни, а другите презрете и отсечете алчните им ръце желаещи властта само за да ви грабят. За такива злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно – Смърт , смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни. За тези, които петнят името на отечеството ни наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли не предполагали че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни. За тези, които под булото на родолюбието градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. Това е което исках да ви кажа, надявайки се, че ще доведете борбата до край. Бъдете силни братя и не щадете силите ,нито кръвта си, защото Отечеството ни няма да припише заслугите ви други му, нито пък ще позволи да потънат в забвение. И не забравяйте – Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.

 44. 44 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 836 Разстроено

  Ха-Ха-Ха.
  Как се обосновават за отнемане на лиценз за основната дейност - електроразпределение до краен потребител с нарушения по ЗОП?
  Нещастници!!!
  Административната прокуратура веднага се подложи на ББ за да гори вещици.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 45. 45 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Съграждани,
  парнотоооооо!
  Не забравяйте!
  Там терора е страшен!

 46. 46 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#41] от "The.Teacher":

  Е и какво от това че за по-дълъг срок си платил по-малко?
  Ти печелиш от това отложено плащане.
  Каква вреда си претърпял от "нарушението" на ЕРП-то?

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 47. 47 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#17] от "The.Teacher":
  Уважаеми господине, аз само не разбирам като си платил за 54 дена вярно ли е отчетеното по електромер? Ако е вярно тогава какво? Съгласен съм че са ти се натрупали две сметки накуп, но пък не си платил междинната. Ако си изял и изпил вероятно дължимото вместо да го заделиш кой е виновен ведно с ЧЕЗ,МЕЗ и подобните? Като се отнеме лиценза на тази фирма, нима държавната ще трябва да ти приспадне направения разход? Хайде стига с този популизъм! Другаде е заровено кучето. Оптимизиране на разходите, намаляване на загубите по преноса (ама това е с инвестиции за нови технологии), спиране на социалната надбавка "мангасарян", намаляване на личното потребление без промяна стандарта на живот (а това пак е с инвестиция, този път от страна на потребителя) и т.н. и т.н.Прочети вчерашната статия-анализ за загубите в Дневник и вероятно ще разбереш и ще се съгласиш с много от направените изводи. Успех!

 48. 48 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  В България има 4-5 човека, които ограбват българският народ.
  1. Енергетика - Богомил Манчев
  2. Петрол - Валентин Златев
  3. Газ - Сашо Дончев
  4. Топлофикация - Ковачки и още няколко, като него

  ЧЕЗ са удобни да операт пешкира, но истинските виновници, са тези по-горе! Примерно Богомил Манчев е дръпнал от БЕХ 600 милиона консултантски!!!
  Повече за схемата тук:
  https://bivol.bg/belene-sugarev.html

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 49. 49 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  И последният да загаси ламбата да не се арчи тока.

 50. 50 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 466 Неутрално

  И защо само на ЧЕЗ???
  Трябва да им вземат лицензите и на трите дружества, ако остане така парите от единия триглав змей ще потекат към другите два. Да се махат от България.

 51. 51 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Най-глупавото възможно решение. За да зарадват мат'ряла ще затрият държавата. Всички, които искат ЕРП-тата да се национализират, да погледнат Топлофикация, за да осъзнаят какво ги чака.

 52. 52 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 638 Неутрално

  @Rhapsody of Fire
  @paolo51

  Хубаво, разбрах, че работите за ЕРП-тата, но малко по-спокойно давайте Както съм уточнил става въпрос за малка сума и показанията са си верни, но това не отменя задължението на въпросната фирма да отчита на нормални периоди. Въпросът е, че са некоректни към потребителите си откъдето и да се погледне. Вътрешните градски мрежи и трафопостовете им са в окаяно състояние. Качеството на тока е не по стандарт на много места. Съкратени са екипи за поддръжка и т.н. Да продължавам ли?

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 53. 53 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  За подобни смешни провинения (не било 30 дена,ами било 40 дена)лиценз няма как да се отнеме,прокуратурата продължава да ни баламосва,опитвайки се да отнеме парата от задника на Бойкича...

 54. 54 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Лумпениада!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 55. 55 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#52] от "The.Teacher":

  Аз въобще не защитавам ЕРП-та, а здравия разум - когато се налагат санкции, те трябва да са обосновани, доказани и да съответстват на степента на нарушението.
  Забавеното отчитане само по себе си в никакъв случай не е основание за отнемане на лиценз.
  А във Вашия конкретен случай Вие не сте претърпели никаква материална щета.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 56. 56 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#15:"spas27"]Това ще закопае България, могат да наложат всякаква глоба, но отнемат ли лиценза - няма да има сериозен инвеститор, който да дойде при нас. [/quote]

  Викаш кво, сериозните инвеститори идат само когато ги оставят безнаказано да грабят народа и да правят каквото си искат. Ами да ги е.а тия твои "сериозни инвеститори".

 57. 57 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Отнемането на лицензи сега ще е груба ама много груба грешка и много лошо послание за всички инвеститори. Нормалното е да се направи проверка, реална, и ако има нарушения, да им праснат глоби. Вече при рецидиви да се мисли за лицензите. Но както се спомена на много места, проблемът са НЕК и другите държавни фирми в енергетиката, договорите с ВЕИ производителите, скъпите ТЕЦ-ове.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 58. 58 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ПРЕСТЪПНО БЕЗДЕЙСТВИЕ НА ЧИНОВНИЦИТЕ КОГА?????????????

 59. 59 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 466 Весело

  Ухаааа днес е време зас хубава червена продажба на ČEZ ISIN: CZ0005112300 CEZ И ний да покапиталстваме вече

 60. 60 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Това са глупости, очевидно няма как да се отнеме лиценз по подобна причина. Не знам колко абонати имат ЧЕЗ, но едва ли са повече от 2 милиона. Тоест, могат да се пробват да ги глобят. Но едва ли ще успеят да им вземат толкова пари, че да ги накарат сами да се откажат. Поредната поръчкова акция на прокуратурата. Точно толкова качествено обвинение, колкото и "качествените" обвинения, заради които останалите престъпници постоянно се измъкват.
  А хората, които се оплакват от петорни сметки, нека да публикуват някъде фактурите си. Все нещо е нередно там, или отчета е грешен, или тока е писан по едно левче за киловатчас. Иначе обвиненията стоят голословно.

 61. 61 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#17] от "The.Teacher":
  По им е евтино да го изчиляват на по дълъг период и явно
  тук си позволяват да ви лъжат ...
  редно би било да им се отнеме лиценза както се прАви другаде и им се съставят огромни глоби но къде е била комисията досега че не се погрижила за вас?!
  аз мисля че тук и комисията и държавата е виновна за ограбването ви.

  иначе тока както и газта би трябвало да се измерва на всеки месец независимо дали месеца е 28 дни и сметката да показва с диаграма колко се е изхарчило на всеки отделен ден така потребителя ще има представа какво става в дома му ако нещо не е в ред. поне така е в америка и западна европа.

 62. 62 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 830 Весело

  Да се чете така:

  ЧЕЗ ще си спечелят делото по отмяна на отнемането, само че след изборите.

  А иначе, всеки, занимавал се със строителство в Западна България (лично не съм, споко, другари), си е патил от ЧЕЗ и ведрата им хич-не-монополна политика по изкупуване на трафопостове и прочие съоръжения и график на плащане пример 2018 г.

 63. 63 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  "Запитах се, защо официално се говори само за ЧЕЗ?
  Според мен, кучето е зарито в това, какъв е потенциалът да бъде придобита по-голяма част от дружеството, ако акциите му понижат цената си. Другите две ЕРП-та закупиха сами държавния дял от малко под 34%, чиято продажба стартира през 2011г.. При ЧЕЗ обаче, акциите на държавата са придобити от различни посредници (не е ясно за кого)."
  http://ghg-reporting.com/blog/2013/02/18/electricity_prices/

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 64. 64 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#61] от "swich2green":
  Бе то ми е ясно,че в Западна Европа-примерно Дания и Германия е така,ама там пък плащат по 25 евроцента на киловатчас...А не им дреме ,понеже едно домакинство има по 5000-6000 евро на месец доход...Ей къде е всъщност проблема..

 65. 65 Профил на tree
  tree
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Енерго Про зае мястото на ЕОН, но няма защитени цени пред ДКЕВР, а фактурира по старите цени, защитени от ЕОН.
  Това законно ли е ?

 66. 66 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#64] от "eurogi":
  ако очаквате да получвате по толкова също евро на месец
  от което и да е правителство ще има много да чакате още.
  правителството не определя и дава заплатите хонорарите или каквито и да било други заплащания нито в америка нито в западна европа нито и в изброените страни по горе от вас.
  определя те ги самите вие т.е. искате 5-6хил евро но ако няма кой да ви ги даде вземате толкова колкото ви дават и почнат ли да ви дават колкото искате значи сте в инфлация.

 67. 67 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  ЧЕЗ прегрешили, ще им отнемат лиценза. Дотук добре. А кой ще изпълнява функцията на оператор? Кой ще се грижи за мрежата ниско напрежение?

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 68. 68 Профил на sun_shine1
  sun_shine1
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Ако има нередности, защо се почват проверки и санкции, едва когато хората се вдигнаха? Кьде спаха досега дьржавата и нейните органи? Защо не направиха проверки по-рано? Като се вдигнаха хората, много бьрзо се размьрдаха. Ама кучето скача според тоягата...Истината е, че никой не си вьрши работата - защо да се пьнат, като може и така.

 69. 69 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Не съм сигурен до колко неиздаването на протокол с показанията на стария електромер при подмяната му с нов е толкова сериозно нарушение и до колко то е било масов. Имам вила в малко полупланиско село,която обитавам лятно време.Преди няколко години в мое на семейството ми отсъствие през лятото от ЧЕЗ бяха подменили електомера/ таблото е от вън на балкона/. Заварих стария електромер оставен на масата,а под него беше и протокола с показанията му и нулираните показания на новия.Всичко беше точно.Вярно е,че в града,където живея беше също така подменен електромера,но той е в общо табло на друг етаж и не зная до колко е било възможно да се търси всеки един абонат,за да присъства на подмяната и да му се връчи протокола.Но в следващата фактура коректно беше нанесено последното показание на стария електромер и това на новия. Не съм адвокат на ЧЕЗ и не ги защищавам. Все пак добре е,че и прокуратурата се намесва и очевидно и тя иска да помогне на правителството да излезе от затрудненото положение. А какво ще следва от отнетия лиценз ? Прекратява ли се дейността на ЧЕЗ ? Едва ли ! Защото това не е нац;ионализация,въпреки ,че от пресконхеренцията на Борисовза мен става ясно,че той не прави разлика между реституция и национализация и едва ли разбира какви са последиците от отнемане на лиценз !

 70. 70 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 970 Неутрално

  премиерът е регулатор, главен прокурор, съдия, всичко...
  каква демокрация, каква либерализация, чудя се защо сме в Европейския Съюз.
  България е абсолютна монархия и крал ни е един неграмотен човек пиян от популизъм.

  Истината ни прави свободни.
 71. 71 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  [quote#40:"Crux"]ЧЕЗ си тръгва, идва ТИМ.[/quote] Ами, че ако се замислиш за състоянието на ТИМ и това в какво имат участие в момента - ами те само печелят. Може пък да са по добри стопанЕ.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 72. 72 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#17:"The.Teacher"]"последните сметки обхващат период на отчитане между 32 и 48 дни, което е нарушение."

  Еми аз платих миналия месец сметка от 08.12.2012 г. до 31.01.2013 г. Или по точно за 54 (петдесет и четири) дена. За ЕВН става въпрос. [/quote]
  Което означава че не си платил за периода от 08.12.2012 г. до 8.01.2013 г' (една редовна месечна сметка) до 20/1/2013, или когато е падежа на сметката, нали? Ма никому не се оплака, и си затрая Сега дойде сметката включваща и периода от 08.12.2012 г. до 31.01.2013 г, и плачкаш Защо, искат ти лихва за един месец отложено плащане?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 73. 73 Профил на mrakogor
  mrakogor
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Странен е тоз плач за ЧЕЗ тук във форума. Инвеститор били. И какво точно са инвестирали в България? Инвестираха в надменно отношение към местните туземци. Щяли сме лош сигнал да пратим към чуждите инвеститори. Ами ако са като ЧЕЗ, мерси...............

 74. 74 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#66] от "swich2green":
  Нищо не очаквам да получавам от което и да е правителство,всъщност въобще от държавата.Никога не съм работил за заплата,и слава богу,да чукна на дърво,изкарвам дори повече от тази сума.Смисълът на коментарът ми беше,че получавате това,за което плащате,и второ,не са високи сметките,а са никси доходите..

 75. 75 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Някакво пълно безумие в този форум. Протестите започнаха точно заради високи сметки на тока и бяха насочени точно срещу ЕРП-тата. Сега се оказва, че да им отнемат лиценза не било правилно.

  Ей,българино,как искаш да се оправиш като не знаеш, какво искаш?!

 76. 76 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  http://marica.bg/show.php?id=97425

  откриите разликите, аз не мога ... деба и клошарите в тая държава

 77. 77 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#43] от "disident2013":

  Кой ли идиот ти е цъкнал минуса!?

 78. 78 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  99% очаквах оставка!Аз който много пъти тук във форума на Дневник съм писал че управлението на Б.Б ще завърши като Виденовото,но за разлика от него той Борисов няма да си иде доброволно и без бой! Днес написах че ще подаде оставка-толкова логична ми се струваше тази постъпка!Очевидно парламента има задачи които са над физическото му оцеляване над държавата ни!Какви са те ще проличи още следващия месец!На всички площади се скандира МАФИЯ и ОСТАВКА как не се намери един журналист да му каже за какво иде реч!Откъде ги бяха изровили тия представители на гражданското общество!Никога не съм членувал в която и да било партия,живея добре,но държавата и хората тънат в мизерия и 3.5г Б.Б легитимира това състояние!Затова се присъединявам ОСТАВКА И МАФИЯ!

 79. 79 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Национализация или експроприация на експроприяторите/по Маркс/Не можело не ставало дрън дрън!Водопреносната мрежа стана часна след това се оказа че трябва да стане общинска защото само така могат да се ползват евросубсидии за модернизацията и!Същото беше и с градския транспорт в незнам кой град!София ползва евросредства за метрото защото е обществено!Много лъжат нагло лъжат но добре са си направили сметката-какво от това че 1.5млн не им вярват?Имаме 1млн цигани които са десоциализирани,2.5млн пенсионери лесна плячка за всеки тел. измамник 1млн турци гласуващи под строй!Затова решението е на площада и без пощада!С избори не става!А и още нещо -протеста се политизирал-е няма въпрос който касае власта и той да не е политически!

 80. 80 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#5] от "herbaltea":

  Не обиждай българския цирк. Прокуратурата трябва да я нарекат "мафия балканска"

  Отделете време навреме.
 81. 81 Профил на seirdji_jovo
  seirdji_jovo
  Рейтинг: 237 Любопитно

  А някой пита ли се като им отнемат лиценза кой ще дойде на тяхно място? Нещо за ЕОН и кой ги смени или пак забравихте бе коментаторчетата? 99% от вас даже не мислят в каква посока върви всичко. Накрая познайте кой ще е на...баният! Като големите глави вземат всичко в свои ръце тогава ще си приказвате за мафия и други работи, но този път малко по-тихичко, че да не ви чуват нали...

 82. 82 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Това са пинизи за успокояване на протестите. Накрая съда ще върне лиценза на ЧЕЗ, ако бъде отнет.

 83. 83 Профил на Папайа с коронавирус
  Папайа с коронавирус
  Рейтинг: 1375 Весело

  Прокуратурата да се самосезира и да разледва следните лица и фирми:

  " МРЪСНА ЕНЕРГИЯ: КОРУПЦИЯ И ЛИПСА НА ПРОЗРАЧНОСТ ИЗМЪЧВАТ БЪЛГАРСКИЯ ЕНЕРГИЕН СЕКТОР
  от Wikileaks Биволъ Понеделник, 02 Май 2011 09:59

  Всички преводи от Биволъ. Използването им без позоваване е забранено.

  C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 06 SOFIA 001691

  SIPDIS

  SIPDIS

  EUR/NCE FOR NORDBERG

  E.O. 12958: DECL: 12/20/2016 TAGS: ENRG, ETRD, KCOR, KCRM, PGOV, PREL, BU SUBJECT: МРЪСНА ЕНЕРГИЯ: КОРУПЦИЯ И ЛИПСА НА ПРОЗРАЧНОСТ ИЗМЪЧВАТ БЪЛГАРСКИЯ ЕНЕРГИЕН СЕКТОР

  REF: A) SOFIA 1652 B) SOFIA 1481

  Classified By: CDA Alex Karagiannis for reasons 1.4 (b) &

  1. (C) РЕЗЮМЕ: Очистването на болезнената корупция в могъщия (и често сумрачен) български енергиен сектор, където практиката с подставени лица е жива и здрава, трябва да е между най-важните задачи в списъка на България. По-близък поглед към сектора разкрива идеалната среда за източване и злоупотреби. Представляващ голям процент от благосъстоянието на страната, енергийният сектор е изолиран бранш на клубен принцип, доминиран от няколко играча с мъртва хватка върху обществените поръчки и с непропорционално голямо влияние върху взимащите решения в правителството и в националната енергийна политика. Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров твърди, че желае да освободи сектора от сенчесто влияние. Въпреки това, новоподписаният договор за изграждане на АЕЦ „Белене“ (ref A) олицетворява всички болежки, мъчещи сектора – липса на прозрачност, никаква или почти никаква конкуренция, слаб публичен – и дори парламентарен – контрол и огромно прахосване и злоупотреби с държавни средства КРАЙ НА РЕЗЮМЕТО

  2. (SBU) XXXXXXXXXXXX

  ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЗЛОУПОТРЕБА

  3. (SBU) Неизненадващо, енергийният сектор е цел за корупционни и хищнически интереси. Енергетиката е втора по дял от БВП в България (след промишлеността) и съставлява 16-20% от БВП. Половината от десетте най- силни фирми през 2005-та година (според приходите) са в областта на енергетиката, докато няколко други са свързани с търговци или производители на горива. Секторът, също така, е малък и „на клубен принцип“ -- дължащо се на техническата сложност и уникалност на работата му, както и на огромното икономическо значение и значението му за националната сигурност. Техническите и икономическите дискусии по важни енергийни решения често са закрити. Това, заедно със силната зависимост на сектора от външни енергийни източници, създава предпоставки за формирането на политически и икономически рентиери. Според изследването на ХХХХХХХХХХХХ, има един или повече добре организирани кръгове, които контролират сектора, независимо от това, кой държи политическата власт. Тези енергийни консултанти и търговци са проникнали в най-високите политически кръгове (независимо от партийната принадлежност) и поддържат тесни връзки с външните -- най-често руски -- доставчици на енергоносители, които, от своя страна, поддържат тесни връзки с високопоставени политици у дома.

  4. (SBU) Злоупотребите приемат много форми. Много проекти „изискват“ ролята на консултанти, които изпълняват държавни функции като изпълнител или мениджър на проекта, въпреки техния частен характер и чести бизнес интереси в самото предприятие. Консултантите, чиято действителна работа е трудно да бъде определена, и оценена в парично изражение, обикновено получават процент от стойността на проекта. Смята се, че много корупционни плащания преминават през такива консултанти. Подобна на консултантите е употребата на „посредници или междинни звена“ във вноса и износа на енергоносители. Тези посредници или добавят определена „такса“ върху цената на вноса или правят солидни печалби, като изнасят ресурс (обикновено електричество), от което държавата би могла да спечели също. Както и при консултантите, на посредниците, които са тясно свързани с Националната електрическа компания (НЕК), им се разрешава да доминират в и да контролират съответните браншове.

  5. (SBU) Възлагането на държавни поръчки е друга област на подозираните злоупотреби и корупция. Голям брой скъпи енергийни проекти бяха започнати без конкурентни обществени поръчки (някои от тях включват и фирми от САЩ). Много от тези проекти, по-специално в атомната сфера, попаднаха при същите фирми. Други поръчки бяха възложени на очевидно надути цени -- „проекти-касичка“, които са идеално създадени за корупция, според критиците. Истински конкурентни конкурси бяха отменени по технически причини, само за да бъдат проведени отново с един кандидат и на по-висока цена. Например, американска фирма, нова в сектора, направи най-доброто предложение (9 милиона евро) в конкурс през 2004г., да бъде проектен инженер-консултант за рехабилитацията на ТЕЦ „Марица Изток 2“. Малко след отваряне на офертите, процедурата беше внезапно прекратена -- уж заради липса на бюджетни средства -- само за да бъде започната наново само след няколко месеца, в леко променен, но аналогичен проект. През това време, само един кандидат кандидатства и спечели с оферта от 18 милиона евро.

  SOFIA 00001691 002 OF 006

  6. (SBU) Други примери са още по-драстични и включват директни измами и мошеничества, както беше илюстрирано това лято, когато властите откриха, че шефът на „Топлофикация“ – София, Валентин Димитров, е откраднал и се е опитал да изпере поне 1,64 милиона евро от държавна фирма. Злоупотребите на Димитров се състояха от съставяне на договори на завишени цени, фалшиво закупуване и надписване на сметки, малко под минималната стойност, необходима за да бъдат докладвани. Скандалът предизвика голям обществен шум и стартира (все още продължаваща) парламентарна проверка на Топлофикация и на други обвинения за корупция в сектора, включително и ролята на консултантите, в износа на енергия и в модернизацията на блокове 5 и 6 в АЕЦ „Козлодуй“.

  БЪЛГАРСКА ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ: БОГОМИЛ МАНЧЕВ

  7. (C) Три имена винаги се споменават като ключови играчи в българската т.нар. „енергийна мафия“ – Богомил Манчев от „Риск инженеринг“, Красимир Георгиев от Frontier и Христо Ковачки. Манчев и Георгиев са вездесъщи в сектора още от началото на 90-те години, докато Ковачки се смята за нов играч.

  8. (C) Присъствието на Богомил Манчев в областта на енергетиката, по-специално в ядрения сектор, е натрапчиво. Неговата инженерингова и консултантска фирма „Риск инженеринг“, основана през 1992г., е започнала работа като подизпълнител на Westinghouse за проект на ЕС ФАР, свързан с блокове 1-2 на АЕЦ „Козлодуй“. От тук, влиянието на Манчев и на „Риск“ расте, тъй като той печели няколко последователни проекти по ФАР за подобряване на сигурността и по мерките за сигурност в Козлодуй, блокове 3 и 4, за подготовката на документацията по разработката на урановите мини в Симитли и Доспат, за оценката на възможни депа за съхраняване на радиоактивни отпадъци и т.н.

  9. (C) По времето на министър-председателя Симеон Сакс-Кобург-Гота, (2001-2005), мощта на Манчев в областта на енергетиката е смятана за всеобхватна. ХХХХХХХХХХХХ ни каза, че Манчев контролира всички обществени поръчки в сектора, което беше потвърдено и от други. Манчев се държеше като, а и беше смятан за „министър на енергетиката в сянка“, със значително влияние върху министър Милко Ковачев (Милко Ковачев е завършил ТУ София три години преди Манчев и двамата са били колеги в „Козлодуй“). Манчев контролира кадровите назначения, според XXXXXXXXXXXX, в свързаните с държавата енергийни асоциации и е съветвал Ковачев какви стъпки да предприема по отношение на обществени поръчки в сектора. Влиянието на Манчев, отчасти дължащо се и на липсата на подкрепа за Ковачев в коалицията, спечели на министъра прякор „Министъра на Риск Инженеринг.“

  10. (C) Според XXXXXXXXXXXX, Манчев получава повечето от работата в енергийния сектор. Манчев има дял в 10 различни фирми и е подизпълнител на стотици други. XXXXXXXXXXXX сподели, че Манчев контролира „всичко“ в Козлодуй. Манчев притежава първия лиценз за търговия с елекроенергия в България, държи квотата на „Козлодуй“ на националния пазар и е отговорен за всички обслужващи и ремонтни договори в централата. Често срещана шега между журналистите е, че той е „приватизирал“ дори входа и изхода на „Козлодуй“.

  11. (C) Смята се, че Манчев упражнява силно влияние върху директорите на „Козлодуй“ и НЕК, чийто предишен заместник-председател е бивш служител в „Риск“. По подобен начин НЕК използва Корпоративна Търговска Банка за по-голямата част от бизнеса си, която според „Капитал“ има тайно партньорство с Риск (ref B). По-нататъшно потвърждение дойде, когато уважавана енергийна компания от САЩ наскоро ни се оплака, че мениджмънтът на „Козлодуй“ се опитва да им наложи „Риск инженеринг“ като подизпълнител или партньор, в области, където „Риск инженеринг“ не са компетентни. Служители от компанията ни съобщиха, че се боят, че ако откажат, ще бъдат застрашени както този, така и други контракти, и че са притеснени, че работата с „Риск инженеринг“ в това им качество, би могла да навреди на продукта и на репутацията на компанията. 12. (C) Още повече, Манчев и Риск поддържат тесни работни връзки с австралийско-американскат компания WorleyParsons. През 1998г., Манчев и Риск сформираха бизнес партньорство с

  SOFIA 00001691 003 OF 006

  Парсънс, по-специално с техния регионален директор в Европа, Джурица Танкошич (Djurica Tankosic), американски гражданин. Съвместна фирма, наречена GCR беше основана, за да модернизира блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй“, която беше проведена от Westinghouse. Взаимоотношенията между Манчев и Танкошич, според сведенията, са много близки. Адресът на Parsons E & C Bulgaria е същият като на „Риск инженеринг“. Изглежда Манчев препраща към тази връзка, когато казва на хората, според XXXXXXXXXXXX, че работи за САЩ -- за което, разбира се, той няма никакво основание.

  ОБХВАТЪТ НА МАНЧЕВ В СЕКТОРА

  13. (C) През 2004-та година НЕК възложи две поръчки, свързани с изграждането на АЕЦ „Белене“ -- доклад за въздействието върху околната среда и технико- икономическо изследване, с цел подготовка на документ за парламентарната комисия по енергетика. Договорите бяха оценени на 8 милиона долара и бяха възложени, без обществена поръчка на Parsons, като „Риск инженеринг“ поема по-голямата част от работата, и по-специално в доклада по екологията. Подобно технико-икономическо изследване беше проведено през 2000г. от „Енергопроект“, бившата държавна институция за разработка на енергийни проекти, за 150 000 щатски долара., както и беше направено и изследването за околната среда в „Козлодуй“ през 1999г. Според енергийните експерти, които са работили върху горните проучвания, докладите на Parsons и Манчев не са били съществено различни от по-ранните доклади и са в повечето случаи просто „копи-пейст“ от старите доклади. Това едва ли трябва да изненадва някого, тъй като Манчев притежава архива на „Енергопроект“, според XXXXXXXXXX. При това, подобни доклади в САЩ и ЕС струват не повече от един милион долара, според ХХХХХХХХХХХХ.

  Както каза един критик на проекта „Не трябва да си икономист, за да разбереш, че НЕК можеха да получат много по-добра цена за изследването.“ През 2004г., Евдокия Манева, бивш министър на околната среда, се опита да бие камбаната за сделката и поиска прокурорите да разследват случая. Министър Ковачев продължи да твърди, че договорите са законни и са в съгласие с член 19 на Закона за обществените поръчки, според който проекти по проучване и развитие могат да бъдат договаряни директно.

  14. (C) България е водещият износител на електричество на Балканите и снабдява с електроенергия Косово, Албания, Сърбия, Македония, Гърция и др. През 2005г. НЕК (която още държи монопола върху износа на електроенергия) изнесе рекордните 7,5 млрд. киловатчаса, и така превърна България в четвъртия най-голям износител на електроенергия (след Франция, Чешката Република и Полша). Обаче, 90% от тази енергия не се продава от НЕК, а от български и чуждестранни посредници, които получават електричеството от НЕК на ниска цена и го препродават с огромна печалба.

  15. (C) XXXXXXXXXX твърди, че използването на посредници е очевидно неизгодно за българската държава. Според ХХХХХХХХХХХХ, НЕК, чрез тези уговорки, губи 47 милиона щатски долара печалба годишно. В допълнение, фирмите на които НЕК избира да продава електричество са същите съмнителни фирми.

  През 2005г., главният износител на българска електроенергия е сръбската компания EFT, която чрез сестринската си компания, „EFT България“ осъществи 70% от износа. Интересно, EFT България се притежава от фирма на Манчев, „Energy Finances Group“. Танкошич по подобен начин е активен в износа на електричество. Свързаните с него фирми изнасят електричество за Албания. По подобен начин, Манчев е главният посредник при вноса на въглища в България, за тецовете в Русе и Варна.

  КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ 16. (C) Друго име, което винаги се появява, когато се говори за проблемите в енергийния сектор, е това на Красимир Георгиев. Според пресата, Георгиев е един от най-богатите хора в България и живее главно в Швейцария. Той и сегашният енергиен министър Румен Овчаров заедно са завършили Московския институт по енергетика и отново са се запознали, когато Георгиев е работел за партийния комитет в Енергопроект, където Овчаров е работел.

  Главната фирма на Георгиев, Frontier, присъства там, където са парите - енергетика, недвижими имоти, нефтопроводи, магистрали, военни офсети и т.н.

  17. (C) XXXXXXXXXX ни каза, че Георгиев

  SOFIA 00001691 004.2 OF 006

  обикновено създава концепцията на даден проект, а след това възлага реалната работа на различни инженерингови и технически фирми. Както ХХХХХХХХХХХХ обяснява, той е рентиер, който цели да получи голям дял от мултимилионни сделки. Георгиев е главният юридически консултант зад ползващата се с лоша корупционна слава сделка за автомагистрала „Тракия“. Според XXXXXXXXXX, по време на най-голямото брожение по отношение на „Тракия“, Георгиев е предлагал да плати на ХХХХХХХХХХХХ 45 000 евро за положителна статия за Frontier; когато ХХХХХХХХХХХХ отказал, Георгиев намерил ХХХХХХХХХХХХ, който я написал за по-ниска цена.

  18. (C) Георгиев е бил консултантът и лобистът зад три важни проекта -- „Каскада долна Арда“, „Марица изток 1“ и „Марица изток 3“ -- където инвестициите надминаха 800 милиона щатски долара. При „Марица Изток 3“, Георгиев беше главният лобист за американската фирма „Entergy“, която спечели поръчката в неконкурентен процес, след като беше номинирана от енергийния министър Иван Шиляшки като „стратегически инвеститор“. Членове на социалистическата партия твърдят, че Шиляшки и повечето големи фигури в енергийното министерство по време на управлението на Иван Костов са били под личния надзор на Георгиев. Георгиев също беше ангажиран във ВЕЦ „Цанков Камък“ и язовир „Яденица“, както и в договорите за доставка на ядрено гориво за „Козлодуй“. Още повече, Frontier притежава 45% от Universal Burgas Terminal, ключов елемент от бъдещия петролопровод Бургас-Александропулис, който в момента се договаря между Русия, България и Гърция.

  19. (C) Повечето българи познават Георгиев покрай скандала с Топлофикация, когато се разкри че той и възрастната майка на Валентин Димитров, която също е заплашена от обвинения в пране на пари -- са партньори във фирма за недвижими имоти. Много хора очакват влиянието на Георгиев в сектора да расте сега, когато Румен Овчаров е министър на Енергетиката. ХХХХХХХХХХХХ ни каза, че Георгиев, който няма официална позиция в министреството, участва в официалните срещи на Овчаров редовно и го придружава в официални пътувания в чужбина, за потрес на местни и чуждестранни чиновници и бизнесмени. Руските енергийни служители са повдигали въпроса за присъствието на Георгиев на междуправителствени преговори, докато служители на Citigroup са напускали презентация заради неговото присъствие.

  20. (C) Георгиев беше намесен в скорошното решение на енергийното министерство да възложи (без конкурс) 14-годишна поръчка на руската фирма ТВЭЛ, която да снабдява Козлодуй с ядрено гориво. ХХХХХХХХХХ ни каза, че сделката е очевидно неизгодна, тъй като горивото струва с 40% повече, отколкото в Русия и твърди, че горницата е разделена между български (25%) и руски (40%) посредници.

  ХРИСТО КОВАЧКИ

  21. (C) Христо Ковачки е най-новия играч в сектора и, според ХХХХХХХХХХ, му липсват професионалната експертиза, практическия опит и интелект на Манчев и Георгиев. Произходът на Ковачки е по-скоро от организираната престъпност. Той е бил близък партньор на Константин Димитров (наричан още „Самоковеца“), който, преди да бъде убит в Амстердам през 2003г., беше един от най-големите български контрабандисти. Някои като ХХХХХХХХХХ, вярват, че незаконните дейности на Димитров са в основата на началния капитал на Христо Ковачки, които той е използвал, за да изкупува енергийния сектор. Други, които са по-запознати с Димитров и българските контрабандни канали, виждат Русия и руската организирана престъпност зад богатството на Ковачки. Независимо от източника на първоначалния капитал, империята на Ковачки в момента е обширна. Освен, че е собственика на единствената фабрика за брикети на Балканите „Брикел“, Ковачки и неговата основна компания „Атоменергоремонт“ притежават поне четири мини, 5 топлофикации (в Бургас, Плевен, Велико Търново, Габрово и Враца), няколко ТЕЦ-а, включително и 51% от Димитровградските мини-„Марица изток 3“, както и контролира пет въглищни компании и е миноритарен съдружник в Софийска общинска банка. Наскоро, той беше единствения кандидат за ТЕЦ „Сливен“ в късния ноември.

  ОВЧАРОВ: ПРОБЛЕМЪТ ИЛИ РЕШЕНИЕТО? 22. (C) Енергийният министър Овчаров каза, както публично, така и частно, че той би искал да очисти сектора от „приятелски кръгове“ и да има решения базирани само върху компетентност. На 8-ми август, на среща с Посланика, SOFIA 00001691 005 OF 006 Овчаров (чиито връзки с Георгиев и Димитров станаха новина за първа страница след скандала в „Топлофикация“), побърза да подчертае усилията на правителството да ограничи влиянието на „големите енергийни босове“ в сектора. 23. (C) Въпреки твърдението на Овчаров за желание да очисти енергетиката, наскоро подписаният договор за „Белене“ (за 3,9 милиарда евро) е още един пример за това, което критиците наричат „грандиозен корупционен проект“. Известен брой наблюдатели повдигнаха сериозни съмнения около проекта, заявявайки, че правителството никога не е представяло ясни доказателства, че „Белене“ е печеливш, или поне необходим. Мнозина подозират, че той е подарък за ядреното лоби, което упражнява сериозен натиск за проекта, за да компенсира загубата на блокове 3 и 4 в Козлодуй. Решението да се строи беше взето от предишното правителство -- сега част от трипартийната коалиция -- с никакъв или почти никакъв обществен дебат.

  24. (C) Овчаров и сегашното правителство оправдават строителсдтвото на Белене, като разпалват страховете, че в България ще има дефицит на електроенергия след спирането на блоковете в „Козлодуй“. Хора като ХХХХХХХХХХ, обаче, демонстрират, че България ще има повече от достатъчно излишъци (поне 2500 мегавата) и няма да се нуждае от допълнителна енергия чак до 2020 година -- вместо 2010г, както твърди Овчаров. Въпреки че ролята на България като главен износител на Балканите може да пострада, лъвският пай на печалбите от това, и без друго, попада в джобовете на посредниците. Още по-важно е, че построяването на нов атомен реактор не е най- икономически ефективното или ефикасно решение за компенсиране на загубата на капацитет, казват критиците. Има множество други значително по-евтини алтернативи, като построяване на нов 600 MW блок в „Марица Изток 3“ за 800 милиона долара, реновиране на ТЕЦ „Варна“ и дори построяване на нов реактор в АЕЦ „Козлодуй“. 25. (C) „Козлодуй“ за дълго време беше „пъпната връв“ на енергетиката, благодарение на безбройните дейности, сврзани с работата му, обслужването, сигурността, доставката на гориво, и извеждането от експлоатация. Проектът „Белене“ е подобен попътен вятър за армията инженери и консултанти, които ще участват в строителството. НЕК отново избра любимите си консултанти - Parsons и „Риск“, да наблюдават проекта. Чрез съвместната фирма GCR, Богомил Манчев, заедно с Parsons, е определен за главния архитект-инженер, надзорник на строителството в Белене. За този проект компанията ще получи приблизително между 300 и 400 милиона евро.

  26. (C) Ресурсите на „Белене“ са толкова грамадни, че всички от конкуриращите се енергийни и политически лобита ще получат дял, нещо, което Манчев очевидно има наум, според XXXXXXXXXX. Красимир Георгиев и Frontier вече са резервирали място за себе си в структурирането и финансирането на проекта, докато Ковачки и „Атоменергоремонт“ също вероятно ще бъдат включени, е потвърдил Манчев на ХХХХХХХХХХ. Фирмите, близки до етническото турско „Движение за права и свободи“ и неговият лидер – Ахмед Доган, които контролират екологичното министерство, отговорно за даване на разрешения, също имат зелена светлина за участие. Накратко, „Белене“ е очевидна илюстрация за всички болести, измъчващи сектора - липса на прозрачност, очевидно прахосване на публични средства и приемственост на окопани монополистични групи.

  27. (C) КОМЕНТАР: Овчаров е разглеждан широко , дори и в неговата собствена партия, като лично облагодетелстван от близките му връзки с местните и руските енергийни интереси. И тъй като няма директни доказателства, депутатите от БСП в частни разговори го обвиняват в поставяне на личните си интереси пред партийните, ако не и пред националните. Притесненията на ЕС около енергетиката се отнасят по-малко за корупцията, и повече за сигурността на атомната енергетика и за подобряването на конкурентноспособността на България по време на присъединяването ѝ към ЕС. Прогресът в присъединяването, който е само частичен, е най-голямата надежда за изчистването на сектора. България е под натиск да ликвидира де-факто мнопола на НЕК върху вноса и износа на енергия при влизане в ЕС. Независимо от това, България ще трябва да разплете гнездото от публични и частни интереси и да се придвижи към западните практики, ако наистина желае да овладее този ключов сектор в икономиката и да позволи на данъкоплатците и потребителите да спечелят. Дотогава, американските инвеститори ще трябва да разберат, че секторът е перспективен за печалби, но също така и пълен с играчи със скрит дневен ред и невидими бариери пред успеха. КРАЙ НА КОМЕНТАРА."

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 84. 84 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 836 Разстроено

  До коментар [#75] от "krell":

  Това че някой протестира, само по себе си въобще не означава, че е прав.
  Протестите срещу ЕРП-та само доказват, че протестиращите не им е ясно къде е проблема и вдигат безмислени и безполезни лозунги - не са си насочили енергията срещу истинския виновник.
  А той за мен е един - несъстоялият се компетентен и навременен държавен контрол от всички органи - ДКЕВР, Министъра на енергетиката, Министерски съвет и порочни законодателни решения на Народното събрание.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 85. 85 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Ще отнемат лиценза на куков ден. Трябва да мине през международен арбитраж. Зеленчука ви облъчва и се подсмихва на наивността на зрителите и читателите . Що мишки искали , мачки не давали . Мачките са Европейското законодателство .

 86. 86 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Намериха се хора и на Васил Левски в деня на убиството му да сложат минус на предсмъртното му писмо>Първо помислих че е грешка...............!

 87. 87 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Цялата отговорност пада върху ДКЕВР и Премиера Борисов.
  Изгонването на ЧЕЗ или който и да е при тази ситуация, ЩЕ НАЛЕЕ ОЩЕ МЪГЛА В МЪГЛАТА. И още глупости и още оглупяване. Има начени сметките да намалеят, без да се гони тоз или оня. АКЪЛ се иска и МАСКИТЕ ДОЛУ НА ВСИЧКИ!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 88. 88 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 982 Неутрално

  АМА ЗАЩО ПРОКУРАТУРАТА ЩЕ ИСКА ОТНЕМАНЕ НА ЛИЦЕНЗА? ДКЕВР ДА ОТНЕМА ЛИЦЕНЗА, А ПРОКУРАТУРАТА ДА ПОВДИГА ОБВИНЕНИЯ. ПРОКУРАТУРАТА ДА КАЖЕ, ДАЛИ ИМА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ДАЛИ ЩЕ ОБРАЗУВА НАКАЗАТЕЛНИ ПРОИЗВОДСТВА!!! МЕН ТОВА МЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ НЕЯ, НЕ ДА ПРЕХВЪРЛЯ ТОПКАТА КЪМ ДКЕВР!!!

 89. 89 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 982 Неутрално

  АЗ ЩЕ ПОДАМ ЖАЛБА В ДКЕВР И ЖАЛБА В ПРОКУРАТУРАТА. ПРИ 190 ВОЛТА ЗАМЕРЕНИ, ПРИ ЖАЛБА ДО ЧЕЗ НЕ СЕ СЛУЧИ НИЩО. ЩЕЛИ ДА ДОЙДАТ НА МЯСТО ДА ВИДЯТ. НИКОЙ НЕ ДОЙДЕ!!! 800 ЛЕВА СМЕТКА ЗА ЯНУАРИ.

 90. 90 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 586 Неутрално

  С риск да си навлека минуси от хора, които не разполагат с икономическа логика, ще отбележа, че отчитането на по-дълъг период е равнозначно НА КРЕДИТИРАНЕ. Т.е. ти плащаш по-късно нещо, което вече си потребил. Разбира се, ако няма грешни показания. Въпросът не е в по-дългия период, който си е своего рода разсрочване. Въпросът не е и в "допълнителните редове". Във френската ми фактура за ток те също фигурират с много важно уточнение: ако в българската те се умножават с потребените киловати, то във Франция те си съществуват дори да не си потребил и 1 киловат! И при нулево потребление се заплаща месечна такса от около 30 евро на човек! Да не говорим, че номиналната цена е двойна от българската. У нас става въпрос за ниски доходи, кражби, прекалено потребление - поне при ерепетата. При топлофикациите положението е много по-ужасно и не знам защо погледите не се насочат натам...

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 91. 91 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#90] от "gun":
  Разбира се,че е така,проблемът е в ниските доходи,а те с популизъм и глупави мерки не се оправят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK