Плевнелиев: Искаме още два моста над Дунав (видео)

Плевнелиев: Искаме още два моста над Дунав (видео)

© Надежда Чипева, КапиталИскаме още два моста на река Дунав", обяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на осмата Годишна национална конференция "Стратегическа инфраструктура България 2013", цитиран от агенция "Фокус".


Той уточни, че единият от тези мостове трябва да е при Русе – като разширение на съществуващия или нов. "Стратегическото планиране за този мост вече започва", каза държавният глава.


Заради появилата се дупка на Дунав мост при Русе през уикенда и забраната по съоръжението да преминават автомобили над 10 тона и тази сутрин продължават опашките на другите пунктове, през които може да се премине реката с ферибот.
Вторият мост на Дунав, който се строи доста дълго, а проектът му е правен през 1974 г., се очаква да заработи от следващия месец. Подалият оставка премиер Бойко Борисов беше определил 9 май за официално откриване на съоръжението, но към момента няма информация дали това ще стане точно така.


"Моят мандат е до 2017 г. Ще променим много в инфраструктурата на България заедно", обяви президентът и посочи, че пътната инфраструктура на Северна България ще е тотален приоритет за следващия програмен период.


С еврофондове искаме да направим пътя Видин – Ботевград, тунела под Шипка, автомагистрала "Хемус". Разширяваме пътя Русе – Шумен. Подготвяме първите публично-частни партньорства. Двата стратегически проекта за това са скоростният път Русе – Свиленград, скоростният път Черно море, който ще свърже Бургас, Варна и Констанца. Има заявен интерес от Катар, Китай и Турция", заяви държавният глава.


Той посочи, че публично частните партньорства са изключително ефективен инструмент.


Много опасно е изкуственото противопоставяне на политиката на доходите и инвестициите в инфраструктурата, каза Плевнелиев. Чуйте още от изказването на държавния глава пред форума във видеото:За следващия програмен период парите няма да са достатъчни за всички стратегически важни инфраструктурни проекти. Но имаме и други инструменти освен еврофондовете. Трябва да търсим източници, като публично-частното партньорство, коментира и министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева.


"За да имаме развитие, трябва да са ясни приоритетите и всеки да ги следва. Важен приоритет е водният сектор", заяви вицепремиерът. Стратегическата инфраструктура е източник на растеж, работни места и привличане на инвестиции в другите сфери в икономиката, каза още Захариева.


Тя посочи, че на бизнеса в сектора трябва да се осигурят образовани кадри.


"Трябва да осигурим на бизнеса образовани кадри. Трябва да изведем образованието на ново ниво. Трябва да се осигуряват такива кадри, каквито очаква бизнесът. Има нова оперативна програма, която ще е свързана с образованието", заяви вицепремиерът.


В процес на обсъждане е създаването на центрове, в които да се срещнат науката и бизнеса, съобщи Захариева.


Ето как държавният глава коментира приоритетите при усвояването на еврофондовете:Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK