И инспекторатът към Министерския съвет започва проверка в енергетиката (видео)

И инспекторатът към Министерския съвет започва проверка в енергетиката (видео)

© Асен ТоневИ инспекторатът към Министерския съвет започва проверка в Енергийния системен оператор (ЕСО), най-вече в частта му за диспечерската дейност, съобщи премиерът Марин Райков на пресконференция след заседанието на кабинета.


"Защо енергията от редица условно наречени скъпи централи се въвежда в системата приоритетно пред тази от условно наречените евтини централи", попита той.


В началото на април главният диспечер Митьо Христозов подаде оставка, след като вдигна високо кръвно налягане заради проблемите в енергийната система. Той ще изпълнява длъжността си до намирането на негов заместник.
Министърът на икономиката Асен Василев каза, че е посетил рудниците от "Мини Марица-изток" и се е запознал с проблемите там. По думите му, за да се съкратят разходите в дружеството, трябва да бъдат преразгледани договорите за външни доставки и услуги, така че мините да "излязат на нула".


Премиерът посочи, ако рудниците спрат работа, ще са нужни много повече милиони за отводняване, отколкото ако работят при тези затруднени условия.


Министърът на икономиката Асен Василев повтори, че има данни за фотоволтаични централи, които през февруари работели по 32 часа в денонощие. Той уточни, че все още не е готова пълната вътрешна проверка, която извършва ведомството му, и не може да изнесе конкретни данни за фирми. Василев посочи, че всички производители на ток искат неговото увеличение от 1 юли, но енергийният регулатор трябва да прецени доколко разходите, на базата на които се иска това, са основателни.

БГНЕС

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 759 Весело

  Като няма, няма, но...!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 2. 2 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Мдаа, елементарни въпросчета, просто трябваше някой да се сети да ги зададе!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Че е по-добре късно отколкото никога- така е, но тоя инспекторат постоянно ''блее баирите'!!!

 4. 4 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  И що чак сега се сетихте? Искате да изпреварите нечии проверки?
  Айде сега - бримчица по бримчица - та целия чорап ... нищо че ще е болезнено...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 5. 5 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Гневно

  Сетила се Мара, да се побара!!! А 4-5 нови затвора , само за пандизчиите от енергийната мафия, кога??? А конфискация на придобитото им по престъпен начин , кога????

 6. 6 Профил на Sevdelina Boikova
  Sevdelina Boikova
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Като че ли този кабинет се опитва да даде инерция в разплитането на корупционния възел в енергетиката.
  Въпросът е дали тенденцията ще е необратима и ще доведе осветляване и разбиване на енергийната мафия, или ще бъде смачкана от наглата партокрация БСП-ГЕРБ-ДПС, която ще се намести в Парламента на 12 май.

 7. 7 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Инспекторат на МС- тихи , кротки , ни чули ни видяли,
  4 години заплати взимали!

 8. 8 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Втриса ме само мисълта, че този директор на Дирекция „Главен инспекторат към Министерския съвет” Лиляна Димитрова Драгиева, започва проверка в Енергийния системен оператор (ЕСО), най-вече в частта му за диспечерската дейност...ако е още тя директор.... Инспекторатът към МС проверяваше и земеделският зам.-министър Светлана Боянова...много неща проверяваше този поръчков „Главен инспекторат към Министерския съвет”.
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1021714

 9. 9 Профил на xart
  xart
  Рейтинг: 524 Гневно

  "...има данни за фотоволтаични централи, които през февруари работели по 32 часа в денонощие..."

  Я пак?!?!

  И после Българска фотоволтаична асоциация алармира за нередности от страна на държавата спрямо тях..."Крадеца вика: Дръжте крадеца!"...

 10. 10 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не търсете под вола теле, ами вижте кои са собствениците и кой стои зад тях на тези "скъпи централи" и ще си отговорите на риторичния въпрос (защото той е именно такъв).

 11. 11 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 466 Неутрално

  При една реална пазарна икономика при голямо предлагане и малко търсене цената пада , а тук искат пак увеличение на цената на тока- за какво да говорим !

 12. 12 Профил на vasilaki49
  vasilaki49
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "...за да се съкратят разходите в дружеството, трябва да бъдат преразгледани договорите за външни доставки и услуги, ..." Много умно, но защо толкова късно? Заел се е да управлява Държавата, а не знае какви са Българският закони. По Българските закони всичко е на ред, няма лъжа няма измама, има законно разграбване на всичко Българско. Българските закони са изфабрикувани от шепа /"парламента"/ хора, като на парлама! Днес този текст от даден закон пречи на някой мастит бизнесмен или политик и парламента за парлама променя, може и с притурката на "ако" или", "но" и други местоимения, така, че да изглежда на пръв поглед законно. Вземете "Дюни гейт". Всички министри барабар с Главатаря им успокояваха мнозинството с убедителното "всичко е законно", защо? защото в закона има промъкнато едно "ако". Имало било приложена "Експертна оценка", но кой я приложил и основателна ли е, няма уточняване. И ако народа не бе настоял, дюните щяхя да изчезнат. Ето и с този казус - всичко е законно. Даже Дружествата ще съдят държава! Това че изнасят народни пари, е законно. Правилно, Законно е! Никой закон не определя допустимите разходи за проидводство и услуги. Оказва се че разходите могат законно да превъзхождат приходите. А за какво не си отиват като не печелят. Защото българските закони позволяват да укриват приходи и завишават разходи. По Закона за счетоводството има регламентирани "Нормативно признати разходи" Но Българските политици такива нормативи не ги устройва. Защото при тях няма шикалкавене. По средством "субективният фактор" по преценка на данъчния политиците прибират огромни комисионни, данъчните рекетират фирмите. Всички признават че данъците ни са за инвестиции, но няма инвеститор, който да не налива средства на политиците. Който не налива в партийните каси или не приема "услугата" на данъчният, да даде 30% от полагащият му се данъчен кредит върху инвестицията, да " духа супата". Субективният фактор и чл. 122 от ДОПК са непогрешими. В случая имаме класически пример. Някой по веригата получава заслуженото за да функционира безотказната система. Одобряване плащане на несъстоятелна услуга за данъчно признати разходи и "агнето цяло и вълкът сит", а потребителя и държавата "да духа супата". Управлението на Държавата не трябва да се избира от победилата партия. Управлението трябва да е избрано от най-заслужените експерти в областта която ще ръководи министрите си. Такива специалисти, които са изработили концепция за развитието на министерствата. От всяко дърво сфирка не става, а в България, от всеки дупедайковец и послушник става министър. За сегашните министри не става въпрос, те са поставени в екстренна ситуация и решенията им по принуда са на парче. Не че се оправдавам но ситуацията е такава. Браво на Министър председателя, че се е осмелил да открие една проста и всеизвестна истина. Но тази истина при други правителства е табу.

 13. 13 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Като гледам много хора смятат че тия проверки ще доведат до нещо добро.Например до намаляване на цените на тока. Празни надежди. По-добре обърнете внимание на все по-често прокрадващи се намеци за вдигане на тока.Причините:"Неправомерно спиране на работата на ВЕИ"???, "Невъзможност за обновяване на инфраструктурата"???,"допълнителни разходи, наложени от лошото време,кишата и сушата", и т.н. Та май се очертава протестите през новия регулаторен период да са повече, защото хаоса е пълен ,а идва и "либерализация на пазара"- демек още посредници, като топлинните счетоводители. А на европейските "проверяващи" им е през оная работа за доходите на българина. Те си гледат в счетоводните таблички и викат - това добре, това лошо.

 14. 14 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  До коментар [#13] от "cobanmaala":  Като гледам много хора смятат че тия проверки ще доведат до нещо добро"

  -Тъкмо се канех да пиша за това.Някои хора като чуят за проверка и се превъзнасят.Като че ли не се научихме и мече не свикнахме,че след проверките не се случва нищо такова,каквото си мечтаем:разкриване на престъпления,санкциониран на нарушителите и в крайна сметка-евтиния,на която чак няма да издържим.Няма да се случи,не си го и помисляйте.Ще се окаже,че ще трябва да ги обезвъзмездяваме за неправомерно наложени им ниски цени и с големи и искрени извинения ще им позволим да си вдигнат цените дори повече,отколкото им се е искало.Ние ще стягаме пак колана и повече никакви протести,че видяхте ли какво стана.
  ГЕРБ е ВОЛЯ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK