Прокуратурата откри нарушения в МВР, позволяващи нерегламентирано подслушване (обновена и видео)

Освен главният прокурор на пресконференцията присъстваха градският прокурор на София Николай Кокинов (вляво) и заместникът на Цацаров Борислав Сарафов. Отдясно е заместник-градският прокурор на София Роман Василев, а вляво - градският прокурор Николай Кокинов.

© Георги Кожухаров

Освен главният прокурор на пресконференцията присъстваха градският прокурор на София Николай Кокинов (вляво) и заместникът на Цацаров Борислав Сарафов. Отдясно е заместник-градският прокурор на София Роман Василев, а вляво - градският прокурор Николай Кокинов.Прокуратурата откри нарушения в МВР, позволяващи нерегламентирано подслушване. Образувани са четири досъдебни производства срещу трима бивши и настоящи директори в Специализираната дирекция за оперативни технически операции (СДОТО) и един служител в нея.


Това беше обявено на брифинг на държавното обвинение, в който участваха главният прокурор Сотир Цацаров, неговият заместник – Борислав Сарафов, градският обвинител Николай Кокинов и заместникът му – Роман Василев. Пресконференцията започна с уговорката, че ще бъдат изготвени два доклада – единият съдържа класифицирана информация за наличната в МВР техника и нейните възможности, а другият, който ще е публичен ще съдържа данни как се е оперирало с тази техника.


Освен това главният прокурор заяви, че разследването продължава и че досега е известно, че "две трети" от сигнала, внесен от лидера на БСП Сергей Станишев е "верен". Работата обаче е затруднена, защото служител от СДОТО - Радко Димитров е успял да изтри информация за използваната техника няколко часа, след като става ясно, че Станишев внася сигнала.
В страната на сенките
Цацаров побърза и да отговори по думите му на въпрос, който със сигурност ще бъде зададен – защо не е образувано досъдебно производство още след получаването на сигнала. (бел.ред проверката се водеше по Закона за съдебната власт, което ограничава правомощията на прокурорите). "Анонимните съобщения не са законен повод за започване на разследване", заяви главният прокурор.


Проверката е показала, че са били извършени редица нарушения с ежедневната експлоатация на техниката в специализираната дирекция, липсвал е и контрол върху работата й. Констатирани са "фрапиращи разминавания за използването на мобилната техника", обяви Сарафов, под чието непосредстветно ръководство е била извършвана проверката. В службата е липсвал регламент за постановяването на задачите на всеки от екипа, липсвало е разписан механизъм как се отчитат действията на служителите. Нямало е и правила и за тренировъчни излизания на автомобилите, обяви още заместник-главният прокурор.


За целта на проверката са иззети записи от видеонаблюдението в София. Така прокурорите са засекли по документи къде е трябвало да бъде автомобилната техника на МВР . В неколкократни случаи е установено, че вместо на паркинга, колата е била по софийските улици.


Сарафов даде пример с разминаванията, които камерите на СДВР са установили. Автомобилът по документи е трябвало да бъде в гаража на МВР на 15, 16 и 26 март, но камерите от видеонаблюдението в София показали, че той се движи по улиците. Друг пример е, че вместо на треноровъчни мисии (между 10 и 12 часа), както е посочено в пътната книжка на колата, на 10, 14, 25 и 27 март, автомобилът е бил заснет по улиците и след 18 ч., заяви още Сарафов.


Цацаров обяви, че категорично установено, че посоченият в сигнала на Станишев автомобил е идентичен с иззетия от прокуратурата. Той обаче не пожела да назове марката и модела. При подаването на сигнала, Станишев обяви, че става въпрос за сив ван "Крайслер Вояджър", чийто регистрационни номера били сменяни след всяка операция.


Проверката показва, че в МВР тотално липсват писмени регламенти за унищожаване на записи от ненужни или неразрешени СРС-та, за поставяне на задачи на екипа, който се занимава с мобилното подслушване и следене.


Едно такова мощно оръжие (подслушването) трябва да се пази не по-малко от ядрените куфарчета", заяви зам.-главният прокурор. От държавното обвинение представиха схема на журналистите (на снимката), която описва "пътя на коприната" (по думите на Сарафов) – от искането на СРС, през разпореждането му от вътрешния министър, препращането му към СДОТО и последващото използване на мобилната техника, където "се намираме в страната на сенките". Сивата зона е тази, в която всичко се извършва без правила.


Схема за подслушването, предоставена от прокуратурата. Според държавното обвинение в сивата зона нещата са се случвали без никакъв регламент.

Схема за подслушването, предоставена от прокуратурата. Според държавното обвинение в сивата зона нещата са се случвали без никакъв регламент.


Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов (който след започването на проверката декларира, че ще се оттегли от политиката, ако се потвърди, че е имало незаконно подслушване) е дал кратки обяснения пред двама прокурори. Той е заявил, че е част от политическото ръководство, а за техническата дейност има други длъжностни лица. Според чл. 34 от Закона за специалните разузнавателни средства "контрол върху прилагането и използването на СРС -та се осъществява от: министъра на вътрешните работи, когато специалните разузнавателни средства се прилагат и използват от структурите на Министерството на вътрешните работи.


"Лицата спрямо, които е образувано наказателното производство не изчерпват кръга на евентуалните обвиняеми по това дело. Да, ще проверим дали министърът си е изпълнявал законовите задължения. По- категорично не може да го кажем", заяви главният прокурор Сотир Цацаров.


Попитан дали случващото се в СДОТО, може да се осъществи без знанието на Цветанов, главният прокурор заяви:


"Трудно мога да допусна, че служителите, които оперират с конкретния автомобил и апаратурата, могат да извършват самостоятелни частни мисии. Ако успеем да възстановим файловете, може би ще стане ясно кой е обект на тези мисии".


Преди две седмици лидерът на БСП Сергей Станишев съобщи, че от 2009 г. досега под ръководството на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов нерегламентирано и противозаконно са подслушвани политици и бизнесмени. Той занесе данните от получения на електронната си поща сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров, който по думите му бил впечатлен от конкретиката в информацията. 
На следващия ден той изпрати екип от 12 прокурори начело с градския обвинител на София Николай Кокинов и заместника му Роман Василев.


От рождения ден през отверката до хард диска


Десетимата прокурори, които са водили проверката, единодушно са подписали препоръка за образуване на досъдебно производство срещу четирима души. Двама от тях са бивши началници на СДОТО - Цветан Иванов (чиято оставка беше получена покрай скандала с изтеклите СРС-та с шефа на митниците Ваньо Танов и Бойко Борисов) и Камен Костов, както и срещу сегашния директор Сергей Кацаров.


Разследването срещу тях е за длъжностно престъпление, извършвано системно от началник към подчинен и имащо тежки последици по чл. 387, ал. 2 Наказателния кодекс (НК). Кацаров ще отговаря и за съставяне на документ с невярно съдържание. Действията на всички са довели до уронване престижа на МВР, считат още от държавното обвинение.


Четвъртият е Радко Димитров, шеф на отдел четвърти в СДОТО, който се разследва за престъпление срещу правосъдието, извършено чрез унищожаване на записи (чл. 287а НК). На 28 март Димитров празнувал 50 годишния си рожден ден и черпил по този повод колеги. След като разбрал за изявлението на лидера на БСП Сергей Станишев и внесеният от него сигнал, служителят от СДОТО прекъснал празненството. 


Той отишъл първо с отвертка да отвори мобилната техника на автомобила, оборудван за подслушване и да изтрие записите. След като не намерил харддиск, се обадил късно вечерта - след 22 ч. на фирмата-производител на техниката, поискал парола за достъп от тях и така успял на следващата сутрин да влезе в системата и да изтрие цялата налична информация.


"Факт е че информацията е заличена, без да има никаква необходимост от това, каквото се опитаха първоначално да ни убедят. Факт е че информацията е заличена, не защото системата е била претоварена от информация. Започнали са опити за заличаване на информацията по технически начин - грубо казано с отверка. След като това не е станало, се е стигнало до паролата на адмнинистратора. Ние ще се опитаме да възстановим всичко с експерти на фирмата производител", обяви Цацаров.


Заради изтриването на информацията, прокуратурата не може да каже дали споменатите в сигнала към Станишев имена са били подслушани.


Автомобил като мобилен оператор
"Този автомобил не предполага използването на мобилни оператори. Той има пълната автономност на мобилен оператор. Направихме искане колко хора са били локализирани (посочва се мобилен телефон или имейл) от 2009 досега само от службите от МВР са над 115 хил.", заяви заместник-градският прокурор Роман Василев.


По думите на Цацаров след всичко това се налага цялостен анализ как се извършва дейността по СРС-та  и в ДАНС и другите органи."Трябва да има отделна агенция, вън от службите за сигурност, която е под силен парламентарен контрол", заяви главният прокурор.


На базата на проверката, прокуратурата ще предложи на вътрешния министър в служебния кабинет Петя Първанова да издаде временни правила, чрез които да се въведе по-добра регламентация на използването на СРС-та. На по-късен етап, при конституирането на Народното събрание, ръководството на държавното обвинение ще предложи на депутатите пакет от предложения, който да обхваща сектора "СРС". И макар да няма законодателна инициатива, от прокуратурата смятат, че трябва да се извършат няколко законодателни промени, за да спрат всякакви съмнения при прилагането на СРС и България да стане правова държава, по думите на главния прокурор. Докладът от прокурорската проверка е предаден и на постоянния представител на генералния секретариат на Европейската комисия (ЕК), който казал, че ще следи развитието на делото. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (403)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Добрутро. Ех, Цецо, ех...

 2. 2 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 714 Неутрално

  БРЕХ....
  YOU TO SEE!

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 3. 3 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Започват досъдебни производаства в СДОТО.Мълчат за вина на Цветанов.За сега.
  Началник на отдел в СДОТО МВР е направил опит да осуети прокурорската проверка
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/04/blog-post_15.html

 4. 4 Профил на ALFA1
  ALFA1
  Рейтинг: 435 Гневно

  И какво става сега с ГЕРБ и ЦЦ ?

 5. 5 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 660 Весело

  Опитали са се да замажат следите гербавите...

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 6. 6 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Сега, значи, да чакаме Цецони да напусне политиката...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 7. 7 Профил на krista_p
  krista_p
  Рейтинг: 507 Весело

  А така... И сега герберите на избори ли трябва да ходят, или към ареста?

 8. 8 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Весело

  Лоша прокуратура, лоша! На Цецко номерца ще върти!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Уф ама и тоя Цацаров е един мръсник, сега г-н Цветан Цветанов ще се оттегли от политиката и какво ще стане с България!?

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  Димката на Станишев си оказа кьорфишек, както всичката му работа!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Тоя Цацаров се оказа много работлив! чест му прави!

 12. 12 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Цвинокио сега ще бъде ли осъден до живот? Само питам де

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":

  [quote#10:"lz2"]Димката на Станишев си оказа кьорфишек, както всичката му работа![/quote]

  Т.е. според ГЕРБ, Станишев е твърдял, че няма нерегламентирано подслушване в МВР и сега се установява, че това е кьорфишек?

 14. 14 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Цецо, какво правим с оставката и извинението пред цяла България?
  Сега ще видим колко голям лъжец си!!!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 15. 15 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Нека да изчакаме да излязат резултатите от досъдебните производства, и тогава ще излезем със становище" - цитирам предварително.

 16. 16 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Последно има ли такива автомобили или няма !?

 17. 17 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Образувани са пет досъдебни производства срещу трима директори в ресорната служба СДОТО и един служител в нея"

  Тези служители сами ли са действали?

  В милицията и чистачката не смее да замете коридора без нареждане отгоре, какво остава за шеф на СДОТО.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 18. 18 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 605 Неутрално
 19. 19 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1129 Любопитно

  Каква хубава думичка само - НЕРЕГЛАМЕНТИРАНО...
  Законно или незаконно?
  Май е незаконно?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 20. 20 Профил на ALFA1
  ALFA1
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":

  Не се ли замисляш как изглеждаш отстрани с твоите политически пристрастия или с платените си коментарии?

 21. 21 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Цеце, каква стана тя бе, мацко?
  Довечера с прашките и на площад Възраждане отрано, да вземеш ред!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":

  Май прокурорчето друго ни казва, а?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Сега ще падне едно строго мъмрене...

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 24. 24 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 768 Неутрално

  А срещу Цв.Цв, защо не е упражнявал контрол???

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 25. 25 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#17:"NPaine"]Тези служители сами ли са действали?[/quote]

  По традиция те ще операт пешкира.

 26. 26 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Прокуратурата откри нарушения в МВР, позволяващи нерегламентирано подслушване. " - Нещо по-конкретно, например, правени ли са подслушвания?
  Че е възможно да е подслушвано е ясно, то всичко е възможно, но подслушвано ли е или не е?

 27. 27 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 553 Любопитно

  Цецо, хайде сега да се оттеглиш от политиката, както обеща. Но кой ще води партията? Боко не може да носи 2 дини под една мишница.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#23] от "virtual_brain":
  [quote#23:"virtual_brain"]Сега ще падне едно строго мъмрене...[/quote]
  По-скоро - мърморене.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 30. 30 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#14:"opposition"]Цецо, какво правим с оставката[/quote]
  От кой пост? Много сте невежи, ей! Равни нямате.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 31. 31 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Всичко е ясно. Това е наистина най-големият скандал на прехода. Не е повод за злорадстване, а за наказание. Идват избори, да спрем този гербаджийски произвол.

 32. 32 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  [quote#13:"svoboden"]Т.е. според ГЕРБ, Станишев е твърдял, че няма нерегламентирано подслушване в МВР [/quote]

  Няма подслушване на политици и на др. Станишев, защото и да го подслушват, няма какво да научат от него!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 33. 33 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Една вечер Радко Димитров,началник на отдел в СДОТО, се почерпил с приятели, след това обаче сутринта решил да работи „извънредно" и извършил демонтаж на цял блок от системата на специализираната апаратура. Димитров освен това се опитал да заблуди проверяващите за възможностите на проверяваната техника."

 34. 34 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1439 Любопитно

  Защо директори на дирекции и един служител?
  Защо не на Цветанов да е повдигнато обвинението?

  За какво им трябва на тези директори на дирекции да подслушват разни политици и бизнесмени? То е ясно, че не на тях е необходимо това.

  Жената е покана за щастие
 35. 35 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Да не ги е послушвал Цецо тези бизнесмени и политици как пъшкат от кеф върху непълнолетни момченца и момиченца в частни вили покрай Софето.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1692 Весело

  До коментар [#26] от "georgi_val":

  А, не бе, глупости, как ще е имало подслушвания. Всичко е наред, спокойно

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 38 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 999 Неутрално

  [quote#4:"ALFA1"]И какво става сега с ГЕРБ и ЦЦ ?[/quote]
  Те не са знаели нищо. Ама, съвсем нищичко!
  [quote#8:"ПАВЛА"]Лоша прокуратура, лоша! На Цецко номерца ще върти![/quote]
  Цецко има доста папки. В т.ч. и "прокурорски", и "магистратски". Който има папките, той поръчва резултатите от разследванията. Да почакаме. Цецко е стиснал доста "топки", ще прощавате за израза.

 39. 39 Профил на vetalusto
  vetalusto
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Сега Цвинокио да си ходи!!!

 40. 40 Профил на dimitar2007
  dimitar2007
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Рано или късно обвинените ще проговорят и ще разкрият вината на Цветан Цветанов. Прави ли ви впечатление само колко ветровит пост е този на началник в СДОТО - през 4-5 месеца Цвинокио ги е сменял...

 41. 41 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 764 Весело

  И на мен ми е позволено да плюя по улиците, ама не го правя. И ми е позволено (поне по форумите) да наричам опонентите си идиоти), ама пак не го правя. От възпитание и страх Божи.
  Значи - от"позволяващи" до "извършване" има разлика два и половина пъти от Небето до Земята. Едното е дупки в нормативната база, а във всяка такава има дупки, от как съществува, а другото е дали някой се опитва да използва тези дупки.
  И между другото - по принципа, че никоя нормативна база не е и не може да е съвършена, беше очевидно още в началото на занятието, че прокуратурата ще открие пропуски. Задачата беше да открие някой или някои дето ги използва/т.
  Е - за 20 дни, 12 души (= 240 прокурородни) само това ли можаха да направят??
  Значи - няма нарушители, що ли???

  Поздрави
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 442 Весело

  В МВР - най-голямата "черна дупка" в България, отдавна потънаха надеждите на хората за демокрация и справедливост... Това ведомство просто трябва да бъде разформировано и изградено от нулата на базата на ясни критерии за персонална квалификация и компетентност, правила за правомощия на всяка служба, процедури за публичен контрол и конкретни параметри за оценка на резултатите. Докато тези неща ги няма, МВР ще си е старото сборище от милиционери и ще продължава да работи само за защита на управляващите и за собствените си корпоративно-мутренски интереси...

 44. 44 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Започвам да започвам да вярвам във Върховенството на закона.

 45. 45 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  [quote#10:"lz2"]Димката на Станишев си оказа кьорфишек, както всичката му работа![/quote]

  Къв кьорфишек бе, фатмак милиционерски?
  "Според държавните обвинители има достатъчно данни за образуване на наказателно производство срещу определени лица.

  Срещу Цветан Иванов, че като директор на СДОТО не е изпълнил задълженията си по служба не е създал условия за изпълнение на специализирана техника.
  С това са създадени тежки последици и уронване престижа на МВР.
  С такива обвинения са и други директори на СДОТО - Камен Костов и Сергей Кацаров. Срещу Кацаров е повдигнато обвинения, че на 3 април е съставил справка, че с техниката на СДОТО не може да се подслушва.
  С обвинение се сдобива и Радко Димитров, че е унищожил запис от специализираната техника."
  То, като се замисли човек, манталитетът ви няма да се измени, само ще мутира.

  Ecrasez l’infâme
 46. 46 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#4] от "ALFA1":

  Кво да е станало .Тея са хора на Серго и са предизборно вадят нещата.Иначе от къде Серго има тези данни.

 47. 47 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Абе това го е имало и по времето на Станишев, понякога царете не знаят какво правят пъдарите, нищо ново под слънцето. Не че защитавам Цеци, но тези ченгета не подлежат на контрол, щотото са стари кучета и знаят системата от А до Я. А това че са приемали поръчки за подслушване, и на децата им е ясно. Трябва обаче да се види, дали подслушването е правено с политически цели.

 48. 48 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#37] от "Тони!":

  Ама и аз това питам - имало ли е или не?
  Имало било възможност, е и ? Ами то и аз имам възможност да крада, ама крада ли ?
  Имали доказани нарушения, това е въпроса? Нареждано ли е в писмен вид, да се правят подслушвания на политици?

 49. 49 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 999 Неутрално

  [quote#42:"avatar"]Цветанов ще е вътрешен министър и в следващия кабинет на ГЕРБ.[/quote]
  Молете се да не стигнат до Цветанов. Защото, дори да е следващият вътрешен министър, улицата ще го линчува с камъни. Не ви се вярва? Молете се!

 50. 50 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Добре де, полицаите нямат ли си вътрешно разследване, инспекторат и система за вътрешен контрол?

 51. 51 Профил на Non serviam
  Non serviam
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Досъдебно производство не се образува САМО за допускане на възможност за нерегламентирано подслущване. Такова явно има и дано прокуратурата да не мълчи 2 години, както за Айриш Мършо.

  Боко не е десен, а десѐн на червения цвят на БКП
 52. 52 Профил на Goebbels
  Goebbels
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#10:"lz2"]Димката на Станишев си оказа кьорфишек, както всичката му работа! [/quote]
  Сега точно беше момента Цеко да бъде поставен на колене като АБСОЛЮТЕН ПРЕСТЪПНИК и автомотично кошарен в ГУАНТАНАМО....
  Дори и да не се възстанови изтритата информация, на АРБИТЪРА наречен НАРОД вече му е ясно, че Цоко и Буда са пладнешки разбойници и ще отсъди на 12 май и ще издуха тея МАФИОТИ.
  Малийййй Серго утепа Цеко!

 53. 53 Профил на Приказки от Шипковия храст.
  Приказки от Шипковия храст.
  Рейтинг: 550 Весело

  "... образувани са пет досъдебни производства..."
  Просто гениално; оттук всичко минава в раздела "следствена тайна" - кой, кога, по чие нареждане...
  Блестящ ход на Цацаров - и вълкът наяден, и агнетата цели, и битият - бит, а след изборите: "А-а-а, тя кака вече се ожени".

 54. 54 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Е те на Цвъчко подчинените са проявили самоинициатива!
  Цвъчко е чист като момина сълзица.
  Но народецът български изощо няма да се впечатли, той е научен да се одупва на властимащите, и колкото повече се одупва толкова по му е добре.

  ура и да живей!!!
 55. 55 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#47] от "mrtosh":


  [quote#47:"mrtosh"]Не че защитавам Цеци, но тези ченгета не подлежат на контрол, щотото са стари кучета и знаят системата от А до Я.[/quote]
  И повечето са назначени по времето на комунетата и изпълняват техните поръчки.Дебнат тихо и потайно като истински шумкари и нападат ненадейно от засада, пущайки какви ли не гадости.

 56. 56 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  До коментар [#42] от "avatar":

  Кво викаш?
  Целото СДОТО се юрнало да слухти без санкция, министърът пък командва МВР-пикчърс и реформира съда...
  Абе, що верно не се срамувате от безумствата, с които пробвате да мажете таз история?
  Трима различни директори на слухтящата служба правят едно и също, а министърът им - в неведение. Последният пък директор, след като чул че вече се е разчуло и се знае, трил информацията..
  Цвъ пак в неведение.
  Айде бе?
  А дали?
  28 март 2013
  "Ще оглася информация за незаконно подслушване, извършвано под ръководството на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Ако тази информация се окаже вярна, ще се окаже, че е извършена безскрупулна злоупотреба с власт, заяви Станишев."

  Радко Любомиров Димитров, началник на отдел 4 на СДОТО, е обвинен за това, че на 29 март 2013 г. с цел да заблуди органи на съдебната власт, е унищожил запис, като изтрил данните от картите памет на специализирана техника, монтирани на превозно средство.

  И кво е правил Цвъ за едно денонощие? Консултирал се е с ПР отдела на ГЕРБ?

  Ecrasez l’infâme
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#52:"Goebbels"]Малийййй Серго утепа Цеко! [/quote]

  Станишев не заслужвава такава обида! Все едно да се възхищаваш, че Кличко е пребил кварталната лека жена.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 61. 61 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  До коментар [#26] от "georgi_val":

  Най-правилния въпрос

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 62. 62 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Герберастчета, правите грешката на седерунгелите, а заедно с тях на селските магарета, които като оцапат някъде започват да реват, та всички да разберат.
  Дерзайте!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  Двамата водещи милиционери в ГЕРБ Борисов и Цветанов трябва взаимно да почнат да си перат акото.Може да използват обществените перални Радева,Велева,Кулезич,дето се казва:Приятел в нужда се познава.

 67. 67 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  До коментар [#30] от "avatar":

  Ами аз предлагам от поста заместник председател на партията. Нали днес е казал (или вчера) че няма да става премиер и че партията няма да повтаря кадровите си грешки. Ми ако се окаже, че и нерегламентирано е слушкал хора той също се оказва грешка на кадровата политика и следователно трябва да бъде отлюспен от партията.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 68. 68 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Гледам персоните от фотото и се чудя, дали "Южен парк" не е решил да похарчи Цвъ?! Още повече, че по телевизиите гастролира едно лице, което посещава България винаги, когато замирише на "ако"! Което лице харесва и ББ, и СС! Колко удобно двамката да се прегърнат, а ЦЦ вън, за "вълкът сит - агнето цяло". А иначе ЦЦ си остава резидент.

 69. 69 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#42] от "avatar":

  Естествено, че няма да се докаже. Той Цвъчко чак толкоз тъп да е, че да издаде писмена заповед, не мисля.
  А как да се докаже, нещо дето е правено скрито покрито!
  Важното, че е имало предпоставки за такава нерегламентирана дейност, но разбира се (по вашата изчанчена логика) министъра на МВР и Министър-председателя нямат нищо обкщо с това, те живеят в света на Хари Потър и идват само да ни поучават!
  Иначе подчинените им едни лоши, лоши, лоши хора, ама какво да ги правиш и маТряла лош, животът тежък, скучен - озъбено свирепо куче А?

  ура и да живей!!!
 70. 70 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Опа! Чекай!

  Това е проверка, а не разследване, нали?

  Т.е. разкритите при проверката факти НЕ МОГАТ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ пред съда? Значи как ще ги накажат обвенените в нарушения - с мъмрене пред строя?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 71. 71 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 937 Весело

  любопитно е сега да се чуе коментара на ЕНП за скандала

 72. 72 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1414 Весело

  До коментар [#63] от "avatar":

  Ни знам дали разбираш, ама вече сте у ряката. А Цвъ се е запътил към ЦСЗ.

  Ecrasez l’infâme
 73. 73 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ГРОБАРИТЕ ХЕПТЕН СЕ ДЕФЕКАЛИЗИРАХА,СРАМОТА

 74. 74 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#44] от "mrtosh":Започвам да започвам да вярвам във Върховенството на закона."
  Ще почна да вярвам във върховенството на закона,когато видя виновни министри осъдени,а не празни констатации.

 75. 75 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Те бопаджиите охраняваха мутри в работно и извънработно време години наред, че няколко подслушванки ли са проблемът... О, еврика, имало подслушване. И периодът на проверка бил от 2009-та. А преди това? А днес, а утре?
  Ако прокуратурата беше на мястото си, такива проверки ще се правят ежемесечно. А ако не е била на мястото си 7 години и сега наистина "има някаква промяна", да не се награждават едни други със съдийски постове и пистолети, а да повдигат обвинения срещу бившите главни прокурори...

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 76. 76 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#70] от "Настрадин Ходжа":

  Това е начина за защита на свойте

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#72:"Graf"]Ни знам дали разбираш, ама вече сте у ряката. [/quote]
  Мдам... след един успешен мандат, ще трябва да окепазим поне 2-3 последователни, за да се озовем в канализацията при вас. Факт!
  Понеже това няма как да стане, замирисва сериозно и на трети мандат за ГЕРБ от 2017-та - 2021-ва!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 80. 80 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#67:"bludniq_sin"]следователно трябва да бъде отлюспен от партията.[/quote]
  Направи си партия и си кадрувай в нея. В чуждите едва ли някой се интересува от "ценните" ти съвети.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Много малко коментари. Платените писачи очевидно чакат инструкции от централата. Я да видим как сега ще ни обясняват за националните герои Цецо и Бойко, защитници на правовата държава!?

 83. 83 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Все ми е едно дали Цвъ ще подава някаква оставка... Просто се надявам, лека и полека да изритаме герберасите на 12 май...

  12 без 15...

 84. 84 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#83:"Нощен злодей"]Просто се надявам[/quote]
  Напразно...

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 85. 85 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело  Груби нарушения констатира прокуратурата при подслушването в МВР от скандалния автомобил, който се появи в медиите и от който стана ясно, че се е правело нерегламентирано подслушване.

  Констатирахме редица нарушения при работа с техниката, обяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на брифинг в Съдебната палата след края на проверката в МВР, разпоредена от главния прокурор.

  Според държавните обвинители има достатъчно данни за образуване на наказателно производство срещу определени лица.

  115 000 искания за локализиране на мобилни телефони и мейли е имало към въпросната техника

  Срещу Цветан Иванов, че като директор на СДОТО не е изпълнил задълженията си по служба, не е създал условия за контрол на специализираната техника.
  С това са създадени тежки последици и уронване престижа на МВР.

  С такива обвинения са и други директори на СДОТО - Камен Костов и Сергей Кацаров. Срещу Кацаров е повдигнато обвинения, че на 3 април е съставил справка, че с техниката на СДОТО не може да се подслушва.

  С обвинение се сдобива и шефът на отдел в СДОТО Радко Димитров, че е унищожил запис от специализираната техника.

  Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че ще бъде проверено как вътрешният министър си е изпълнявал задълженията. Няма да скрием нищо от вас, увери Цацаров.
  При разпита си в специализираната прокуратура Цветан Цветанов е бил кратък и обяснил, че към въпросната тема има други отговорни лица в МВР.

  Ще бъдат разпитани по случая бивши главни секретари на МВР. От прокуратурата подчертаха, че разследването продължава.

  Припомняме, проверката стана факт, след като лидерът на БСП Станишев сезира държавното обвинение със сигнал, изпратен до него, в който се твърди, че паралелна структура, контролирана от МВР, е подслушвала политици, бизнесмени и магистрати.

  Не съществува писмен вид за ползване на специализираната апаратура, обясни Сарафов. Налице са фрапиращи разминавания при ползване на техниката в пътни листове и работа, стана ясно от думите заместника на главния прокурор.

  Например, когато в пътния лист е отбелязано, че автомобилът не се движи, видеокамери са го засекли. Няма и писмен регламент за унищожаване на събраната информация.

  Прокуратурата констатира липса на контрол върху начина на експлоатация на техниката. Това според Борислав Сарафов създава условия за злоупотреби със служебно положение и нерегламентирано подслушване.

  Стана ясно и още нещо. Няма писмен документ за обучение на служители за т.нар. тренировъчни мисии за подслушване.
  Припомняме, редица експерти коментираха, че нерегламентирано подслушване може да се извършва именно под формата на обучение и тренировка.

  "Страната на сенките" - така Борислав Сарафов определи начина, по който се е подслушвало. "В днешния век на комуникации тази техника трябва да се съхранява не по-малко строго от ядрените куфарчета", категоричен бе заместник-главният прокурор.

  Въпросният Радко Димитров се опитал да осуети проверката на прокуратурата. Това започнало още от деня на пресконференцията на Сергей Станишев, на която той обяви, че има такава информация.

  Една вечер Радко Димитров се почерпил с приятели, след това обаче сутринта решил да работи „извънредно" и извършил демонтаж на цял блок от системата на специализираната апаратура.
  Димитров освен това се опитал да заблуди проверяващите за възможностите на проверяваната техника.

  Засега обвинителите не могат да кажат дали действително са подслушвани лицата, за които алармира лидерът на БСП.
  Ако сигналът за подслушването е бил подаден „по-дискретно", както се изрази и Борислав Сарафов, прокуратурата е щяла да бъде по-успешна в проверката си.

  Обвинителите не се отказват и заедно с фирмата производител на техниката ще се опитат да възстановят изтритата информация. Ще се назначават експертизи, каза Сотир Цацаров, като целта е да се възстановят унищожените записи.

  Стана ясно, че автомобилът имал „пълната автономност от мобилните оператори" и за подслушването не се изисквало съдействието на мобилните оператори. Повече информация обаче от обвинението не пожелаха да разкрият заради класифицираната информация.

  Стана ясно още, че 115 000 искания за локализиране на мобилни телефони и мейли е имало към въпросната техника. Сотир Цацаров коментира, че ако се възстановят изтритите записи, може да стане ясен и заявителят на подслушванията.

  "Подслушва ли нерегламентирано МВР" - е обектът на направената проверка на вътрешното ведомство, обхващаща период от 1 септември 2009 до настоящия момент.
  10 прокурори са работели по това. В проверката има и класифицирана информация, която главният прокурор спести за медиите.

  Проверена е служба СДОТО в МВР. Разпитани са 22-ма души, които работят с техника за подслушване. Някои са разпитани по няколко пъти заради противоречивата информация, която са дали в хода на разпитването. Един автомобил за подслушване е иззет от прокуратурата.

  Главният прокурор представи пред медиите и собственоръчно написания сигнал от лидера на БСП Сергей Станишев, който алармира обвинител номер 1 за нерегламентираното подслушван на политици, бизнесмени и медии.
  Цацаров показа и сигнала, който е получил соцлидера от анонимния подател.
  „С надежда и уважение все още служител на МВР", така завършва писмото до Сергей Станишев.

  Стана ясно, че на вътрешния министър Петя Първанова е препоръчано да издаде правила за подслушване там, където са констатираните от обвинението пропуски в сферата.
  Прокуратурата ще даде също така на следващия парламент пакет от законови промени в ЗЕС, ЗМВР, ЗДАНС и ЗСРС.

  BIG AL
 86. 86 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1414 Весело

  [quote#79:"avatar"]Мдам... след един успешен мандат[/quote]

  Безкрайно успешен...
  Толкова успешен, че след Виденов сте първите дето го фърлихте на улицата.
  Станишев ходи из Варна сред хората, а вие се криете зад кордон полицаи. От любовта на варненци.
  Мноо успешен.
  Да ми беха казвали през лятото на 2009-та че ще реанимирате така успешно Станишев и БСП, щях да се хиля с глас. Но вие го направихте.
  Бе кво да си говорим. Успех след успех.
  Еле пък на умния Цвъ. Все е било, но министър председател не е течал от слушалките. Вие и него ни го дадохте, да си го слушаме.

  Ecrasez l’infâme
 87. 87 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Цецо, боли ли те ухото от слушане?!? Толкова сте нагли и аругантни с Бойко, че направо нямам думи да опиша своето възмущение!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 88. 88 Профил на Петър Христов
  Петър Христов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#4] от "ALFA1":

  е какво може да стане ?? "Води предизборния щаб на ГЕРБ". На него мн мн не му пука, дали е редно или не, защото той просто не прави разлика между тях...

  Nulla tenaci inviа est via.
 89. 89 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Весело

  Иначе, това че обвинените са бушони мисля е ясно...

  Публиката обаче чака и баш големия бушон да "цвъкне".

  Любопитно ми е когато това стане, дали Цветанов ще си затрае или като отмъщение ще извади на масата козовете с които вече няколко години държи Боце за топките.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 90. 90 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#10:"lz2"]Димката на Станишев си оказа кьорфишек, както всичката му работа! [/quote]

  Лизач, моят мобилен телефон беше подслушван близо 3 седмици през есента на 2011 г. Кьорфишекът си ти.

 91. 91 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Крайно време беше МВР да се очисти от ченгета комунета...браво на Прокуратурата.

 92. 92 Профил на felis_catus
  felis_catus
  Рейтинг: 445 Весело

  До коментар [#79] от "avatar":
  Колега, абе много скромно го даваш, ГЕРБ да управлява само до 2021 год. БКП-то изкараха 45 години, а ГЕРБ само 12? Не бива така, бъди по-ларж

 93. 93 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1414 Любопитно

  [quote#77:"BGman1"]гледам Графа до истерия го докарва разкриването на аверчетата му в ченгесарницата...[/quote]


  Тва ли е първият позив от централата. Да сочите с пръст и да викате за околните, че миришат като вас...

  Ecrasez l’infâme
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#3] от "grund":
  Ако не е физически унищожен носителя, информацията би трябвало да може да се възстанови.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 96. 96 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 937 Весело

  ГЕРБ - имаме воля ,имаме уши

 97. 97 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 920 Весело

  Обвиненията на Станишев и неговият Уотъргейт се оказаха едно голямо нищо.

 98. 98 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Слухаренето НЕ е само селско любопитство на един вифаджия ..Той не е учил за Правата на човека , за гражданските права и т.н. - нито във ВИФ-а , нито в 7-мо на ДС :))
  "С всички средства" - имаше един роман за итал. мафия :)
  И като прочетем КАК се подслушва в България - СЕГА и ДНЕС- ни става ясно , че ТЕЗИ са си същите, като бившите :)
  Нищо ново..Милиционер не може главата си да смени , камо ли мислите >>))

  BIG AL
 99. 99 Профил на ALFA1
  ALFA1
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#88] от "Петър Христов":

  Някой беше казал, че всичко което казват и правят сега от ГЕРБ е наи-добрата антиреклама и анти агитация за тях. Нека да продължават ...

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK