И без помощта на Цацаров ВСС избра фаворита му за шеф на съда в Пловдив (допълнена и видео)

И без помощта на Цацаров ВСС избра фаворита му за шеф на съда в Пловдив (допълнена и видео)

© Надежда Чипева, КапиталВисшият съдебен съвет (ВСС) избра Веселин Хаджиев с 19 гласа "за" за председател на Пловдивския окръжен съд.


Хаджиев е съдията, който предостави на Цацаров делото за клевета на Мирослава Тодорова срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Другият кандидат Симеон Захариев, съдия в Апелативния съд в Пловдив, получи шест гласа, е работил близо 10 години в съда, за който кандидатства. Зад неговата кандидатура застана председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев.


Името на Хаджиев се завъртя в пловдивските медии за фаворит още при кандидатирането на Цацаров за главен прокурор и пристигането в Пловдивския районен съд на делото срещу Цветанов.
На заседанието днес главният прокурор не коментира нито един от кандидатите.


Хаджиев започва кариерата си в началото на 1999 г. като адвокат, в края на същата година влиза в съдебната система като младши съдия. От 2004 е председател е на Пловдивския районен съд.


В полза на Хаджиев се изказа бившият председател на Районния съд в Сандански Димитър Узунов, който е член на ВСС. "Познавам Веселин Хаджиев и винаги ми е правило впечатление добрата организация на служителите в Пловдивския районен съд. Притежава – управленска компетентност му дава предимство пред другия кандидат. Притежава необходимите нравствени качества", заяви още Узунов.


Бившият инспектор и съдия в СГС Милка Итова също подкрепи Хаджиев, който определи като "деен и инициативен". Михаил Кожарев, който преди да е член на ВСС, беше заместник-главен прокурор, също подкрепи председателя на Пловдивския районен съд, защото "вижданията му за бъдещото на съда по-задълбочени и с по-иновативни".


"Почтеност е думата, която най-точно описва качеството, което трябва да притежава административен ръководител на съд. В него се включват висок професионализъм и организаторски умения, както и умения за работа в колектив. Ще се солидаризирам с мнението на ръководството на апелативния съд в Пловдив. От него показателен е дори само абзацът, че Захариев няма нито един отменен съдебен акт", заяви Лазар Груев. В подкрепа на Захариев имаше писмо от ръководството на Апелативния съд в Пловдив.


Груев разказа, че преди време негов заместник-председател е предложил Захариев да бъде командирован във ВКС. "Водихме разговор, предпочете да остане в Пловдив. Смятам, че той ще ръководи окръжния съд спокойно и професионално", заяви още Груев.


"Налага се убеждението, че кандидатите имат сходни и добри качества. Имат управленски опит. Видими са някои различия, забелязвам предимства за господин Захариев. Най-малкото той има година и малко повече стаж в съдебната система. Отличен съдия, показващ в работата си много добър професионализъм. Има разнообразен опит в различни материи на гражданското и търговското право", заяви Калин Калпакчиев.


Според него фактът, че Захариев е работил близо 10 години в Пловдивския окръжен съд ще му помогне за изграждане на дух на доверие в съда.


"Преминаването от една административна длъжност в друга, не е добра практика и създава впечатление за съдебна номенклатура. Дългото администриране в органите на съдебната власт води до изчерпване на волята за промяна и енергията", заяви още Калпакчиев.


СРС-та и случайно разпределение


Пред съвета, Хаджиев представи концепцията си, предварително качена на сайта на ВСС. Според него трябва да има правила за прилагане на случайния принцип за разпределение на делата, за да няма съмнение кое дело как е разпределено. По думите му програмите не предвиждат механизъм, по който делата да бъдат оценявани не само като бройка, но и с оглед тяхната фактическа и правна сложност. Хаджиев акцентира и върху факта, че наскоро е приключила проверката на инспектората в Районния съд в Пловдив във връзка с делото на бившия председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова срещу Цветанов и не открито нарушение.


В концепцията си Хаджиев предлага още да има регистър на отводите, защото по думите му има много случаи не неоснователни откази на магистрати да гледат дела.


По темата за случайното разпределение на делата другият кандидат Симеон Захариев заяви, че е необходимо изработването на един програмен продукт за цялата система. По думите му настоящата система дава възможност за злоупотреби и манипулиране, ако някой умишлено реши да направи това.


Членът на ВСС Даниела Костова (съдебна квота) попита и двамата кандидати как ще гарантират правата на гражданите при разрешаване на специални разузнавателни средства. Според Хаджиев едно от изискванията е да им подробни мотиви в исканията на службите и прокуратурата. Той цитира и статистика, според която за миналата година в Окръжния съд в Пловдив са били подадени 1036 искания, отказите са 32, а частичните откази 17. По думите му трябва да има засилен контрол.


На този въпрос Захариев заяви, че създадената организация в Пловдивския окръжен съд за издаване на искания за разрешения на СРС, както и последващият контрол, е много добра. "На този етап не намирам, че мога да се ангажирам с конкретна мярка по този въпрос, която допълнително да привнесе сигурност по отношение на издаването на разрешения за СРС. Организацията в момента е добра", отговори още кандидатът.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK