Министърът на икономиката освобождава 23-ма души от 13 държавни фирми (видео)

Асен Василев

© Цветелина Белутова, Капитал

Асен ВасилевЩе бъдат направени 23 персонални промени в 13 дружества, чийто принципал е Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, съобщи ресорният министър Асен Василев, цитиран от БТА. Първоначално беше съобщено за 11 компании.


Дружествата със сменено ръководство ще са не само енергийни. Министърът не назова конкретни имена, но посочи, че ще бъдат сменени управленските бордове, които от своя страна ще изберат нови изпълнителни директори. 


Причината за промените в енергетиката е, че не е спазена насоката, дадена от министерството - първо да се търсят резерви в системата, а след това се правят искания за по-високи цени на енергията, съобщи министърът. 
Ще направим предложения за конкурс за избор на нов изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", каза Василев. Сега постът се заема от бившия дипутат от ГЕРБ Валентин Николов. Министърът обясни нуждата от промени с доклад на Държавната финансова инспекция, установила нарушения в централата през 2011  и 2012 г. 


"Според мен констатациите на колегите са изключително сериозни в това резюме, така че ще предложим да се направи конкурс за изпълнителен директор. Аз мисля, че проблемите в централата са системни и не са свързани с определени личности, но определени личности трябва да влязат, за да започнат да оправят системата", каза министърът, цитиран от БНР.


За подготвяните персонални промени във ведомството министърът предупреди преди ден, когато обяви, че кредитът на доверие към подчинените му бързо се изчерпва. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK