КЗК и прокуратурата ще работят заедно срещу картелите при обществените поръчки (видео)

Петко Николов

© Юлия Лазарова

Петко НиколовПрез последните години все по-често се наблюдава манипулиране на търговете за обществените поръчки, заяви председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов. По думите му комисията вече има няколко решения, с които констатира подобно тръжно манипулиране, но всички те се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС).


"Снабдяване с доказателства, които да разкрият един такъв картел е много трудно", обясни Николов. Регулаторният орган и Върховната административна прокуратура (ВАП) днес подписаха споразумение за сътрудничество.


"Тръжното манипулиране е вид картел, с който участниците манипулират търга по отношение на оценката, по отношение на стойността на поръчката или по отношение на това кой да бъде избран и как да бъде изпълнен самият договор за обществената поръчка. Много често са налице съмнения за това, че едно такова картелно споразумение в търг за обществена поръчка понякога става със знанието или прякото участие и на възложителя", обясни още Николов.
По думите му много често "подбудителството за картел" идва именно от възложителя, който има свой титуляр.


Една от точките в споразумението е създаването на работна група, която да започне дискусия дали трябва да има наказателна отговорност за участниците в картелите.


В част от страните от Европейския съюз, както и в Македония от дълги години участието в картелни споразумения представлява престъпление от общ характер, заяви Николов.


"Споразумението с Комисията за защита на конкуренцията е от ключово значение за прокуратурата. Именно сега е момента държавните институции да обединят усилията си за подобряване на жизнения стандарт на хората. Комисията за защита на конкуренцията има експертиза, която ще е от полза на прокуратурата. Надяваме се в най-скоро време това споразумение да даде резултати", заяви зам.-главният прокурор Камен Михов, след като подписа от страна на държавното обвинение споразумението.


По думите му споразумението е своебразен сигнал към Европейската комисия,"че престъпленията при обществените поръчки няма да се случват занапред в България". "Знаем, че задачата да разкрием нарушенията на т.нар "бели якички" е трудно, но сме сигурни, че ще се справим и това ще ни помогне да усвоим повече средства от Европа", заяви още заместник-главният прокурор.


"Не можем да оставим да битува мнението, че във всяка процедура за обществена поръчка има корупционна практика. Това е ужасяващо", каза още Михов.


КЗК не е казвала, че няма картел при търговските вериги
По думите на Николов антимонополната комисия досега не е съобщавала, че няма картел при търговските вериги "Ще ви върна малко назад, за да може да сме в крак с всичко, което ще кажем по отношение на веригите. КЗК предяви определение за извършване на нарушение на шестте вериги за картелно споразумение. Впоследствие комисията никога не е казвала, че не е налице такова картелно споразумение", каза Николов.


Той припомни, че КЗК е одобрила предложенията, които са направили шестте вериги, за да може да се възстанови конкуренцията на този пазар. По думите на Николов това е един проевропейски механизъм, който работи особено добре в практиката на Европейската комисия.


"В началото, когато одобрихме тези предложения, ние поискахме информация от тях и те ни дадоха такава, че всъщност всичко е променено. Преди две или три седмици решихме да проверим отново да не би да има някаква промяна от фактическа страна в поведението на всяка една от тези вериги. В момента събираме информация дали е налице отклонение от това наше решение. Ако е налице, уверявам ви, че КЗК е длъжна да приложи закона и тя ще го направи с убеждението, че това е правилното решение", заяви още Николов.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 515 Неутрално

  кога ще го закопчаят просто е въпрос на време.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  а дано !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "На света има достатъчно блага за нуждите на всички, но не и достатъчно за алчността на всички."

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3166 Весело

  Тази прокуратура или прокуратурата след изборите,щото в България има значение.Сигурен съм,че бъркам.

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  А, това не е вярно. Боце ни каза, че картели и монополи няма.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  През последните години все по-често се наблюдава манипулиране на търговете за обществените поръчки от двумандатния председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов.

 7. 7 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Не вярвам на КЗК и Прокуратурата. В България картелите си съществуват ,цените необезпокоявано растат нагоре и да му мисли данъкоплатеца. Години наред държавата е абдикирала и това е поредната пушилка за имитация на някаква дейност от т.н. КЗК и т.н. прокуратура. Нали трябва да си оправдаят заплатите!

 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2649 Неутрално

  много често "подбудителството за картел" идва именно от възложителя, който има свой титуляр

  Точно така. Само едноличният търговец като възложител, няма интерес да избира корупционно своите контрагенти. От тук нанатък колкото по-далеч от собственика толкова по-корупционно.
  Като държавен служител или политик най-корупционно.

  подпис
 9. 9 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#7:"redrock"]Прокуратурта[/quote]
  СТАВА ВЪПРОС ЗА ВЪРХОВНА АДМИНИСТРАТИВНА ПРОКУРАТУРА ! Дори и прокурорите във Върховна административна прокуратура не правят разлика и не си знаят функциите и се имат за защитници на държавата, а не за блюстители за спазване на законността, които са длъжни да предприемат действия за отмяна на незаконосъобразните й актове.

 10. 10 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#9:"latcho59"]ВЪРХОВНА АДМИНИСТРАТИВНА ПРОКУРАТУРА ![/quote]
  Противно на очакванията на обществото се позволява на прокуратурата неизпълнение на конституционното й задължение да следи за спазване на законността, като предприема действия за отмяна на незаконосъобразните актове на държавата /чл. 127, т. 5 от Конституцията/ и се стимулира нейното бездействие да ги атакува по предвидения законов ред. Според чл. 16, ал. 1, т. 1 АПК прокурорът следи за спазване на законността в административния процес, вкл. като предприема действия за отмяна на незаконосъобразни съдебни актове. Текстът е конкретизация на прогласеното с чл. 127, т. 5 от Конституцията правомощие на прокуратурата да предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове. В административния процес това правомощие обхваща както административни, така и съдебни актове.

 11. 11 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 515 Неутрално

  По скоро прокуратурата трябва да разследва дейността на КЗК!

 12. 12 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 525 Весело

  Съобщение - "Прокуратурата и КЗК ще работят заедно срещу картели"!
  След 5 годни съобщение - "Прокуратурата, МВР и КЗК ще работят заедно срещу картелите"!
  След 10 години съобщение - "Прокуратурата, МВР и КЗК продължават да работят заедно срещу картелите"!

 13. 13 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Тия от КЗК какво са направили срещу картелите в търговията, при горивата, та ще влизат и при обществените поръчки. Там прокуратурата, а при търговете и конкурсите с национално значение- и ДАНС, па да не говорич и за редица други служби и службици са предостатъчни. Само дето засега файда няма. Колкото повече са проверяващите структури,толкова по-лесно май вървят далаверите при големите и само расте тормозът над малките. Едни колеги си поискали парите от един големите, дето печелят големите търгове в строителството, чрез съда. Резултатът- вече два месеца данъчните им искат справки за дейността 10 години назад. Това, както всички разбират - не е картел, а мафия.

 14. 14 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ще станат повече контрольорите-лапачи! Ефект нула, бакшишите ще растат!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 15. 15 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#12:"radoslavivanov"]След 10 години съобщение - "Прокуратурата, МВР и КЗК продължават да работят заедно срещу картелите"! [/quote]
  След дни съобщение - "Прокуратурата, МВР и КЗК продължават да работят заедно с картелите"!

 16. 16 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 522 Неутрално

  "кзк ще работят?"
  това да го видя няма да го повярвам

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK