Русия се връща към съветските жп ракетни комплекси и военни екраноплани

Русия се връща към съветските жп ракетни комплекси и военни екраноплани

© YouTubeМосковският институт, който разработи ракетите "Булава", "Топол" и "Ярс", е започнал опити и конструиране на бойни ракетни комплекси, монтирани върху влакове (БЖРК). 


Това съобщи зам.-министърът на отбраната на Русия Юрий Борисов, според когото засега става дума за начален етап, на който работите не са много скъпи. Говорим за проектни скици и технически проекти, а цената за създаване на БЖРК още не е определена, допълни той, цитиран от РИА "Новости".


Бойните железопътни ракетни комплекси са разработка от времената на СССР, но бяха снети от въоръжение през 2005 г. във връзка с Договора за съкращаване на обикновените въоръжения в Европа (ДОВСЕ), подписан през 1993 г. от президентите Джордж Буш и Борис Елцин.

Новият договор ДОВСЕ-3 не забранява създаването на нови ракетни комплекси, включително БЖРК, допълва агенцията.


През януари представител на руския военнопромишлен комплекс обясни, че опитните образци могат да бъдат създадени до 2020 г., а коментатори свързаха това с руския отговор на американския противоракетен щит в Европа.


По време на студената война се смяташе, че ракетните комплекси на влакове са опасно оръжие, защото външно не се отличават от товарна композиция и придвижването им сред хиляди влакове из обширните пространства на Русия е практически невъзможно да бъде проследено. Те бяха въоръжени с ракети РТ-23 УТТХ "Молодец" ("Скалпел" по стандартите на НАТО) и ги наричаха влакове призраци.


Друг голям проект от времената на СССР, към който руската армия обмисля завръщане, са екранопланите. Това са ниско летящи над вода или лед самолети с къси и широки криле, създаващи въздушна възглавница под тялото, чиято маса може да надхвърли 500 тона. След десетилетия експерименти през 80-те години се стигна до създаването на екранолета "Лун", който беше замислен като ракетоносец за морски бой.Сега директорът на отдела по въоръжението към министерството на отбраната Анатолий Гуляем казва, че са започнали опитно-конструкторски работи за ново поколение от тези машини, включително за граждански цели. Но нито структурата, нито мястото им в армията са известни.


Според Гуляев по принцип пълномащабни работи са предвидени да започнат от 2016 г., но засега изглежда нецелесъобразно това да стане, преди да се отговори на три основни въпроса. Това са високата степен на технически рискове от създаването на атакуващи екраноплани, какво ще е мястото им при решаването на бойни задачи, а освен това, изглежда, трябва да се създадат и специален вид войски, действащи между основните - авиация, боен флот и сухопътни сили, уточнява Гуляев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK