Петър Стойчев си прибира базите на Витоша, няма да дава пари за голф и "Авиоотряд 28" (видео)

Петър Стойчев няма да дава пари за голф и въздушни транспортни услуги

© МФВС

Петър Стойчев няма да дава пари за голф и въздушни транспортни услугиСпортният министър Петър Стойчев обяви серия от мерки срещу федерациите, които "никога не говорят за спорт, а само за пари".


Бившият състезател по плуване смята да започне изграждането на цялостна концепция за развитието на зимните спортове и туризъм в България. Дотогава спортното министерство ще си върне във владение няколко бази на Витоша, които през последните пет години се стопанисваха от Българската федерация по ски. 


Освен това няма да бъдат отделени средства за подпомагане на домакинството на голф турнира Световен Volvo мач плей шампионат край Каварна, за който различни хора искат между 3 и 5 милиона лева. 
"За съжаление никой от хората, които идват при мен, не говорят за спорт. Те искат или пари, или да им се даде някоя база за ползване без пари", заяви Стойчев на пресконференция днес.


На нея той засегна много теми, които през последните дни създават напрежение в спортните среди.


По въпроса за прекратения конкурс за отдаване под наем на базите на Витоша той заяви, че ще започне да се изгражда концепция за развитие на зимните спортове. "Спираме практиката да се работи на парче, както е било досега", обяви той. 


Договорът за наем от БФСки за базите на Витоша, които включват неработещият лифт "Заека" на "Алеко", както и инсталация за изкуствен сняг и къщата на финала на "Витошко лале", е изтекъл през февруари, уточни той. Предишният спортен министър Свилен Нейков пусна конкурс в последния ден от своя мандат, но Стойчев го прекрати. 


"Реших по целесъобразност да не се подновява до изграждането на цялостната концепция. Лифтът не може да се използва. Желанието ни е да ни върнат базата, наша комисия ще приеме обекта, който е в лошо състояние, и ще помислим как да се използва занапред", каза той.


По въпроса за домакинството на голф турнира на комплекса "Тракийски скали" в средата на май той заяви: "Заявената сума за подпомагане не е по силите на МФВС, не можем да осигурим този финансов ресурс. Нямаме такива средства и затова няма да го финансираме."


Според информация на "Дневник" предишният спортен министър е бил обещал 3 милиона лева за турнира. В първите си дни от своя мандат Стойчев е получил обаждане от спортен ръководител с висок ранг, който е лобирал да се отделят 5 милиона лева.


За претенциите на Българската федерация по мотоциклетизъм (БФМ) за недостатъчно средства за домакинствата на редицата световни шампионати той отговори: "Българската федерация по мотоциклетизъм е подала заявка за 2.6 милиона лева. Предишният министър е обещал 600 хиляди лева за плащане на таксите за домакинство, които са изплатени."


"В разговор с президента на БФМ Богдан Николов той поиска да му осигуря "Авиоотряд 28" за извозване на състезателите, за да се вдигне нивото на състезанието. Казах му, че не отговарям за "Авиоотряд 28", добави спортният министър. 


Според Стойчев за последните шест години федерацията по мотоциклетизъм е била финансирана с 11 милиона лева от спортното министерство и други държавни източници.


Той обяви, че част от сумата, предвидена за финансиране на домакинства, е била използвана за изплащане на премиите на олимпийците от 2012 г. "Сега аз трябва да намеря тези 2 милиона лева и да ги възстановя за същото перо", добави Стойчев.


Източник БГНЕС

Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) няма договор за финансиране през тази година. "Президентът й Добромир Карамаринов поиска директно 50% увеличение на сумата за федерацията за тази година заради успехите на състезателите му", заяви Стойчев.


"Добромир Карамаринов идва при мен, имахме среща, която продължи с часове, разбрахме се, стиснахме си ръцете и до ден-днешен не сме подписали договор. Това не се получава, защото ние не си говорим за спорт. От договора, който му предлагам него не го интересува нищо. Договорът се закрива и се гледа само финалната сума", каза той.


"Единственото желание на Карамаринов е да увелича сумата към федерацията му с поне 50%. Казах, че към днешна дата това няма как да стане. Трябва да подпишем договора, защото успехи постигнати през месец март, ще бъдат финансирани веднъж сега, а после и през 2014 година. Казах му, че трябва да вървим стъпка по стъпка. Първо да подпишем договорите, а после ще разгледаме всички заявки и точки. Аз какво да направя?!", добави министърът.


По повод оплакванията на родители, че тоалетните на залата за атлетика на стадион "Васил Левски" са заключени, Стойчев отговори: "Добромир Карамаринов ми каза, че се използват за склад на уредите, за да не се плаща допълнително наем. Казах му, че щом така е преценил - добре, но някъде хората трябва да могат да ходят на тоалетна и трябва да се намери решение".


Договори не са подписани още с федерациите по водна топка и ръгби, а предстои до края на седмицата да се подпише с федерацията по борба, която има проблем с липсата на ценз у старши треньора на класическия стил Армен Назарян. "Разговаряли сме с Националната спортна академия да си подадат необходимите заявления и да започнат обучението на треньорите, които нямат образование", каза министърът.


За претенциите на президента на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева, която настоява да й се преведат още 70 хиляди лева за участия на състезателки на световно и европейско първенство поради техническа грешка: "Разговаряхме с г-жа Раева и съм отворен за допълнително подпомагане. Но всеки разход трябва да има своето обяснение. Тя иска 70 500 лева за участието на пет състезателки на световни и европейски първенства, при положение че за това са предвидени 191 хиляди лева."


За поисканата оставка от спортните клубове ЦСКА заради проблемите с неплащането на наемите. "Още с влизането си в кабинета ми Георги Калчев (председател на ОСК ЦСКА) каза, че няма да ми даде и една стотинка и поиска да му дам базите веднага. Тъй като беше извън работното време, нямаше как да намерим работещ нотариус, иначе щях да го направя", заяви Стойчев.


"Клубовете на ЦСКА имат натрупани задължения от години, въпреки че наемите им са били намалени до 50% заради това, че там тренират ученици от спортното училище. Не са плащани консумативи. Няма как да дадем по закон публична държавна собственост на който и да било", каза той.


"Нали клубовете искат базите, за да са добри стопани, и претендират, че са ги стопанисвали добре през годините. Наемите са символични, но те не плащат дори и разходите за консумативи. Подписали са договори и от тях очакваме да си изпълняват ангажиментите и да си плащат", добави спортният министър.


"Бюджетът на министерството има приходна и разходна част, така че е логично да се следват и двете. Аз трябва да отговарям и за събираемостта на парите, които ще влязат от наеми", добави той.


Според него парите за премии за шампионите от европейски и световни първенства през тази година вече са осигурени и скоро ще бъдат изплатени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK