Путин обяви, че се е разделил със съпругата си Людмила (видео)

Путин обяви, че се е разделил със съпругата си Людмила (видео)

© ReutersПрезидентът на Русия Владимир Путин и съпругата му Людмила обявиха пред националната телевизия в четвъртък, че са се разделили и с брака им е приключено.


В четвъртък вечерта двамата бяха на спектакъл на балета "Есмералда" в Кремъл. След това те дадоха интервю за телевизионния канал "Россия 24".


"Това беше наше общо решение, с нашия брак е приключено. Ние практически не се виждаме", заяви държавният глава.
На въпрос на журналист, дали става дума за развод, Людмила Путина отговори: "Да, може да се каже, че това е цивилизован развод. Присъединявам се към думите на Владимир Владимирович, това действително беше наше общо решение."


Двамата сключват брак през точно преди 30 години - 1983г., и имат две дъщери - Мария (1985) и Катерина (1986).


Путин обяви, че се е разделил със съпругата си Людмила (видео)

© Reuters


Путин обясни развода си с това, че не всички са готови да понесат голямата публичност, която предполага статутът на съпругата на политик от такъв ранг.


"Цялата ми дейност, цялата ми работа и свързана с обществената сфера, с абсолютна публичност. На някои това им харесва, на някои - не. Но има хора, които са напълно несъвместими с това", допълни той.


"Людмила Александровна издържа на вахта вече 8 години, дори девет."Путина го подкрепи: "Владимир Владимирович напълно е потопен в работата, децата ни израснаха, живеят собствен живот. Общо взето, така се получи, че всеки има своя живот и аз наистина не обичам публичността."


Двамата изтъкнаха, че разводът няма да се отрази на отношенията помежду им. "Винаги ще си останем много близки. Благодаря на Владимир Владимирович, че ме подкрепя", каза Путина.


Путин обяви, че се е разделил със съпругата си Людмила (видео)

© Reuters


Людмила Путина навърши на 6 януари 55 години. Тя е родена Калининград и се омъжва за Владимир Путин, докато учи в Ленинградския държавен университет (ЛГУ) по специалността филолог-романист (днес биографията й сочи, че тя владее немски, испански и френски).


След като се дипломира през 1986г. тя заминава със съпруга си за бившата ГДР, където той е изпратен от КГБ. Престоят им продължава до 1990г. - точно по времето, когато в СССР ври и кипи покрай т.нар. перестройка на Михаил Горчабов.


Когато се прибират, страната е на ръба на разпада и изчезва след опита за преврат броени месеци по-късно. Людмила споделя след това, че е била толкова потисната от събитията, икономическата криза и опразнените магазини, че само е излизала до магазина да купи хляб и веднага се е прибирала у дома.


През 1990-1994г. тя преподава немски в катедрата по подобряване на квалификацията на учители в ЛГУ.


Години по-късно, когато съпругът й вече е президент, тя получава премия за развитие на културния обмен между Германия и Русия и редица отличия за принос към културния диалог между бившите съветски републики.


Като лични интереси описва театъра, музиката, романсите, тениса, ските.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK