Видео: Новаторството на Русе

БГНЕС

Част от откритията и нововъведенията в България, направени в Русе, са представени в новата експозиция "Русе-град новатор", съобщи БГНЕС. Тя бе подредена на открито на крайбрежната улица като част от фестивала за съвременна градска култура "Аз, градът".


Идеята е на група млади хора, които показват умалени макети на първите асансьор, кинопрожекция, жп линия (Русе-Варна), бирена фабрика, улични фенери и табелки на улици, географска карта и отпечатана книга. Всичко това се е станало в края на XIX век и е част от над 120 нововъведения, представени първо в крайдунавския град.
"От една страна под формата на макети представяме тях, от друга страна представяме някои от най-емблематичните фигури, които всъщност са писали историята на града и които са направили възможно това да се случи", каза ръководителя на проекта Боряна Павлова. Според нея това са държавникът реформатор Мидхат паша, по чието време Русе е бил център на Дунавския вилает и един от най-напредничавите градове в България, и Калиопа, с която го свързва една от най-прочутите градски легенди за любов в Русе. "Заедно с тях представяме и Нобеловия лауреат Елиас Канети, който е роден в Русчук", добавя Павлова.


Повече вижте във видеото.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK