Председателят на лекарския съюз: Шефът на касата да прояви достойнство и да подаде оставка (видео)

Цветан Райчинов, председател на БЛС

© Георги Кожухаров

Цветан Райчинов, председател на БЛСНямаме доверие в управителя на здравната каса. Не желаем да преговаряме с него. Цеков трябва да прояви малко достойнство и сам да подаде оставка. А който и да дойде на негово място да знае, че ако поеме по същия път, ние няма да се примирим. 


Това заяви председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов след среща на съсловни и пациентски организации със здравния министър Таня Андреева. Основна тема на срещата са били именно управлението и състоянието на здравната каса и пред журналистите различните представители показаха единодушие в неодобрението си към шефа на НЗОК Пламен Цеков.


Райчинов припомни, че лекарският съюз иска оставката на Цеков от края на миналата година, когато той предложи и въведе нови методики за реимбурсиране на различни дейности и на болничното лечение. Според предсдеталя на БЛС всички текущи проблеми в здравеопазването са резултат от лошото управление на здравната каса и защото не беше подписан национален рамков договор с лекарите миналата година. Това стана, защото лекарите отказаха да се съгласят с предложенията на Цеков. Дори да имаше НРД, едноличният модел на управление на Цеков нямаше да позволи да изявим волята си, заяви Райчинов. 
Той заяви също, че лекарите многократно се опитали да се договорят с ръководителя на касата. Вместо това той излъга публично, че е изпълнил десет от исканията на съсловната организация, което категорично не беше вярно, заяви Райчинов. На последния лекарски събор искането за оставка на Цеков е било единодушно. 


Райчинов обясни, че три от шестте нови методики вече са отменени или се осповрат от съда. Той възрази и срещу липсата на информация от страна на касата, при положение, че по рамковия договор предоставянето на отчети е задължително на всеки три месеца. 


Представителят на пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК Пламен Таушанов разказа, че решенията в касата се взимат непрозрачно и без добра подготовка. "В работата на Надзорния съвет има деформации. Няма готовност за заседания, които да се провеждат по правилата", заяви той и обясни, че например се гласуват крайни суми по определени направления, без обаче да е ясно от къде идват средствата и как се отразяват на общия бюджет. Освен това понякога липсват протоколи или страници от протоколите на заседанията на Надзора. 


Таня Андреева, министър на здравеопазването

© Юлия Лазарова

Таня Андреева, министър на здравеопазването


Таушанов каза, че сам се е допитал до болницитие, които от началото на годината протестират срещу въведените прогнозни обеми и орязани бюджети и установил, че недостигът на средства в тях е 30%, а не 8%, както твърди ръководството на касата. Той даде пример с една от най-натоварените болници в България - "Пирогов", която за 2012 г. има бюджет от 38 млн. лева, но разходите й са за над 50 млн. лв. За 2013 г. обаче вместо повече пари според нуждите си, е получила по-малко - 32 млн. лв. 


Такова "недоплащане" на болниците показват и публикуваните на страницата на НЗОК вчера отчети за разходването на бюджетите от последните три години. През 2011 г. болница "Св. Анна" е била ощетена със 712 хил. лева, констатира изпълнителният директор на болницата и председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването д-р Димитър Димитров. Той настоя да се върне стария модел на избор на шеф на здравната каса с публичен конкурс, като заяви, че това трябва да е публична фигура, която се ползва с уважение. 


"ГЕРБ промени този закон, за да може изборът и на този пост да стане политически", коментира здравният министър Таня Андреева по темата за начина на назначаване на управител на касата. Тя се съгласи, че публичният конкурс трябва да се върне. Тя повтори думите си от тези дни, че не възнамерява да прави чистки, но касата трябва да заработи и в момента Цеков е пречка за това. По думите й не само институциите и организациите не знаят какво се случва в здравната каса, но и собствените й служители са объркани и допускат големи разминавания в информацията. 


Андреева обяви, че в здравното министерство започва да се подготвя нова стратегия за здравеопазването. За дейностите, които бяха прехвърлени от държавата към касата - например ин витро процедурите и имунизацията - Андреева заяви, че е съгласна, че трябва да се възстановят като държавна отговорност. Това обаче може да стане при определянето на следващия бюджет, т.е. най-рано от 1 януари догодина.  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 907 Любопитно

  Достойнство?!?!? Това е нЕкаква чуждица и липсва в речника на българския политик!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 2. 2 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Като ги видя тези от Лекарския съюз и се изприщвам.Като не искаш да преговаряш с него твоя воля,можеш ти да си подадеш оставката от тази измислена организация.Не съм чул един път поне лекарския съюз да защитават позиция която да е различна от това лекарите да взимат колкото се може повече пари и хич не им пука,че здравеопазването в България ще стигне африканското ниво.

 3. 3 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 459 Весело

  Хора, човекът е преживял катарзис, оставете го на мира

 4. 4 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ние пък искаме министърката на здравеопазването, барабар с цялото правителствто да проявят достойноство и да подадат ОСТАВКА!

 5. 5 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1208 Весело

  Другарю председател, а кажи нещо и за правителството... тяхната оставка не я ли иската или понеже са ваши другари, това не ви пречи.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 6. 6 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Абе не че нещо, обаче ми писна от тези постоянни смени. Идва едно правителство – сменя всичко, защото обявява, че старите не били кадърни, идва друго – айде пак смяна, след това трето – смяна. Как може да се води някаква политика така. Излезе, че в България кадърни хора няма щото все ги сменят.

 7. 7 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1307 Неутрално


  "ГЕРБ промени този закон, за да може изборът и на този пост да стане политически".А кога ще стане професионално...???

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 8. 8 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Не разбирам от здравни каси.
  Но разбирам от оставки.
  И съм готов да приема оставката на Орешарски дори и да не е достойна!

  ЧИБА!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 9. 9 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Цеков е от тези хора, които когато и да бъдат изгонени или уволнени ще е късно. Основните проблеми на НЗОК не са обаче в Цеков.

  1,8 млн. души или 1/3 от навършилите 18г. граждани на България не внасят осигуровки в касата.

  Изключително непрозрачни процеси в касата и по стълбичките надолу.

  Лош мениджмънт на големите болници в страната.

  А както всички знаем здравеопазване без пари не става.
  Явно "правителството" чака в момента ситуацията да се поуспокои и да тегли заем от МВФ (банки пари на нас няма да ни дадат).

  Fortuna favet fortibus.
 10. 10 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  Ще спуснат някой експерт на Орешоарски? Или ще назначат някой, който няма да знае че е назначен?

  Няма шики-мики.
 11. 11 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 504 Неутрално

  "ГЕРБ промени този закон, за да може изборът и на този пост да стане политически", коментира здравният министър Таня Андреева по темата за начина на назначаване на управител на касата.
  ----------------------------
  Защото преди това не беше политически.
  Бившата управителка на касата, сестрата на Илияна Йотова, и бившия заместник - здравен министър и председател на Управителния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), сега депутат от БСП, са били съвсем професионални назначения.
  А сега тази д-р Тодорова, сестричката, пак я гласят за шеф на касата.

 12. 12 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 701 Неутрално

  ''Председателят на лекарския съюз: Шефът на касата да прояви достойнство и да подаде оставка''

  Достойнсвото липсва.....отстранено чрез хирургична намеса !

 13. 13 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Абе, как за толкова години не можа да Ви се уйдиса ни на шеф на здравна каса ни на министър ни на нищо !!! За толкова години се видя, че не се справяте. Във гьола наречен здравеопазване си цамбуркате само Вие, не можете да се оплачате че някой миньор или пощаджия Ви е крив, кой все пак Ви е виновен ???

 14. 14 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1208 Любопитно

  [quote#9:"Ламбо"]1,8 млн. души или 1/3 от навършилите 18г. граждани на България не внасят осигуровки в касата. [/quote]

  И какво точно може да направи НЗОК по въпроса?!?!
  А парламента няма да си мръдне пръста за тава, защото това са избирателите на ДПС и БСП-Евророма.

  Шефът и не трябва да си дава оставката, а да бъде арестуван с прокуроска заповед. Но прокуратурата се опитва да хване единствения престъпник в БГ - физкултурникът Цв. Цв., за другото нехае.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 15. 15 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 504 Весело

  До коментар [#10] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":
  Експертът вече е спуснат - д-р Румяна Тодорова, сестра на Илияна Йотова и бивш шеф на НЗОК.
  И тя вече си знае, и е съгласна.
  Защото е професионалист, не за друго.

 16. 16 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да, след като здравният министър му иска оставката и според мен е редно да я подаде.

 17. 17 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#10] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":

  Ще спуснат някой експерт на Орешоарски? Или ще назначат някой, който няма да знае че е назначен?
  --------
  Ще сложат д-р Румяна Тодорова (сестра на Илияна Йотова) или д-р Евгени Душков (от КТ Подкрепа) или д-р Дечо Дечев (от ДПС).

  Fortuna favet fortibus.
 18. 18 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "simeonov_":

  Ако започнеш да слушаш какво искат лекарите ще спреш да се изприщваш. Здравеопазването е на критично ниво и най-голяма отговорност носи НЗОК, както и продължаващото отбягване на реформи. Заставам зад лекарите, защото заслужават МНОГО повече, заслужават и нашето уважение, защото поставени в тези условия си е чист мазохизъм да работиш. Не ви прави чест в името на политически пристрастия да нарочвате една от малкото работещи организации и да я клеветите.

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  [quote#16:"Мадлен"]Да, след като здравният министър му иска оставката и според мен е редно да я подаде. [/quote]
  Ммм ...
  Това, че му я иска министера, по логиката за ролята на Касата, не е основание.
  Но когато му я поискат министера, Лекарският съюз (единодушно и от толкоз време вече), а и поне някои от пациентските организации, като не забравяме, че тоя го пцуеха и аптекарите, то тогава не само е редно, ами направо задължително да се омита. И да се разследва, бих добавил.

 20. 20 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Да подаде оставка, че да можем да източваме по-необезспокоявани здравната каса. Сега малко ни пречи. Ние затова си направихме то'а лекарски съюз.

 21. 21 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Точно зад тези лекари от ЛС стоят далеч по-нехуманни подбуди. А финансови интереси.
  Така, че и аз заставам зад лекарите, но не зад тез търговци на плът и здраве.

 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  [quote#6:"groznik90"]Абе не че нещо, обаче ми писна от тези постоянни смени. Идва едно правителство – сменя всичко, защото обявява, че старите не били кадърни, идва друго – айде пак смяна, след това трето – смяна. Как може да се води някаква политика така.[/quote]
  Всеки си прокарва "политиката" с неговите си калинки
  Иначе ... чиновничеството, днес наричано администрация, в държави, където е практически овластено по този начин, задължително трябва да се кастри периодично. Иначе се изражда съвсем в безконтролна и безогледна пасмина.
  Това го е знаел другарят Сталин и ги е косил периодично. След него като спряха и видяхме какво стана със Савецкия саюз.
  Е, в китна Българийка не сме толкова кръвожадни, ама и опита ни е подобен с номенклатурата, и държавицата ни не е съвсем "като по Европата", та кастренето си е съвсем на място.
  Даже наложително, бих добавил ...

 23. 23 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 640 Неутрално

  ДА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 24. 24 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 869 Неутрално

  недостойните говорят за достойнство - само комунистите могат да са толкова нагли. хората им го повтарят това от 19 дена но те няма ли да ги чуят, другите обаче трябвало да ги чуят. абсолютни идиоти.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 25. 25 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Добре де, не знам кой крив, кой прав, но не се ли мярна в пространството тези дни нещо за липсващи много пари от касата? В крайна сметка липсват ли или не? Това е важно и си е за проверка и, ако е така, прокуратура.

 26. 26 Профил на vasil_muncho
  vasil_muncho
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Какво друго може да иска чвека Райчинов подписал предизборно споразумение с БСП?!
  Освен да отпадне и нововъведения ежедневен отчет от болниците въведен наскоро, за да може онази много малка част от лекарите, представители на болничната мафия(от които е част) да продължат да си точат касата!
  Та нека здравната министърка да чуе гласа на хората и подаде оставка, щом говори за достойнство!

 27. 27 Профил на mozemedelie
  mozemedelie
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Мекотело да прояви достойнство е като хейтър във форума да признае, че му се плаща. Ще нетиска минусите и злобее-това е!

 28. 28 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Достойнство?!?!?!?

  В ГЕРБ?!?!?!

  На коя планета си?

  В ГЕРБ е прибрана утайката на обществото.
  Генетично тъпите,обременени хора.

  кому е изгодно?
 29. 29 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Абе не че нещо,но точно преди десет минути слушах радио и точно се оплакваха от ПАЦИЕНТСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ОТ НОВАТА МИНИСТЪРКА.И говориха и за болниците където сменя директорите че са политически назначения от НЕКАДЪРНИЦИ.
  А КАК РЕВАХТЕ ЧЕ БОЙКО БИЛ ТАКЪВ И ОНАКЪВ.А СЕГА КАКЪВ ЩЕ ГО ЯДЕМ ВСИЧКИ ЩЕ ВИДИМ!!!

  sdg
 30. 30 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 907 Любопитно

  Лекарите трябва да се оправят сами, а не да разчитат на НЗОК, като искат да бачкат частно, да си правят клиники, като искат да работят в държавна болница, ще се съобразяват с държавата..
  Защо да попитам аз, зъболекарите никога нямат проблем, с никакви управления ???

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 31. 31 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#9:"Ламбо"]1,8 млн. души или 1/3 от навършилите 18г. граждани на България не внасят осигуровки в касата. [/quote]
  Това са пълни глупости.За децата трябва да внася държавата,както и за пенсионерите. Виж колко са държавните служители, работещи в държавнии общенски учреждения и организации и фирми и частни фирми и ще видиш,че ако сложиш и тия 1,8 милиона сигурно ще станем 9 милиона българи. Това,че държавата не прави вноските за децата и пенсионерите,а са фуражките и чантаджиите внася по-малко,отколкото частникът за един осигуряван на минималните осигурителни прагове е проблемът. А тези хора точат най много и от здравната и от пенсионната система.

 32. 32 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 907 Гневно

  До коментар [#28] от "коколино":

  А в БСП са само стари помияри, доказани крадци и мошеници и престъпници общо взето - по много критерии!

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 33. 33 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#2] от "simeonov_":


  Драги Симеонов, да не мислиш, че лекарите си ги слагат в джобчетата тия пари?

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 34. 34 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#26:"vasil_muncho"]Освен да отпадне и нововъведения ежедневен отчет от болниците въведен наскоро,[/quote]

  И смяташ, че той работи? Или командировките на хората да оправят бакиите на системата са безплатни?

  И поясни с какво променя ежедневния отчет състоянието?

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 35. 35 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  До коментар [#10] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":


  [quote#10:"Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?"]Ще спуснат някой експерт на Орешоарски? Или ще назначат някой, който няма да знае че е назначен? [/quote]Става дума,разбира се за сестрата на Илияна Йотова.Тя е професионална шефка на НЗОК в БСП.

 36. 36 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Весело

  До коментар [#16] от "Мадлен":


  [quote#16:"Мадлен"]Да, след като здравният министър му иска оставката и според мен е редно да я подаде. [/quote]А след като искаме оставката на министърката на здравословното тютюнопушене и според мен е редно тя да я подаде.

 37. 37 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Лекари и шеф на Здравната Каса се карат. Сега може да си представим какво ни чака нас, пациентите. Да ни е яко ...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK