Президентът: Единственият демократичен изход при криза е избори (допълнена)

Росен Плевнелиев

© Георги Кожухаров

Росен ПлевнелиевНа 22-ия ден от многолюдните протести президентът Росен Плевнелиев посочи предсрочните парламентарни избори като единственият демократичен изход от кризата, в която се намира страната и "единственият способ за разрешаване на нерешими конфликти, развързване и на най-сложния възел".


Не може изборите да са вредни


"Да плашим хората с избори означава да кажем, че правовата държава може да бъде опасна, че демокрацията не е добра форма на организация на обществените отношения", каза президентът в 15-минутно изявление пред журналисти, предаване директно от националните медии. Плевнелиев добави, че никой не може да го убеди, че този най-демократичен инструмент на правовата държава може да бъде "вреден".
Президентът напомни, че при тежката ситуация през февруари на най-масови протести от 15 години насам всички се съгласиха, че има един възможен изход - избори. "Не приемам фалшивата теза, че тези които се позовават на този най-демократичен инструмент, нарушават конституцията", заяви държавният глава.


Само наложителни и безспорни промени в Изборния кодекс


Той подкрепи нуждата от промени в изборния закон, но да се направят само най-наложителните и безспорните. "Едва ли българското общество се намира в това стабилно състояние, което да позволи дълга изследователска дейност, научен подход и изработване на изцяло нов Изборен кодекс, което да отнеме години", посочи Плевнелиев.


Политиците да си отворят очите и да изберат от коя страна застават


"Днес гражданите вливат своята енергия в политическата система на България. Те, не политиците, отварят нова страница в демократичната история на страната, в която слагат край на безразличието и оцеляването поединично. Гражданите се върнаха на политическата сцена, сега прожекторите са насочени към политиците. Гражданите повече няма да си затварят очите, сега е време политиците да ги отворят", заяви Плевнелиев.


Държавният глава призова партиите в парламента да се позиционират къде са и каква ценностна ориентация за България ще следват - ще бъдем ли част от обединена Европа или считаме, че европейските инвеститори са колонизатори, защото това показва цивилизационния ни избор.


Напомни, че хората протестират и казват: "мафия", "монополи", "да си върнем обратно държавата на гражданите". Най-важната национална цел е да се освободим, да се оперира този тумор, да се оздрави българската демокрация, каза президентът и отбеляза, че липсата на дебат по тази тема е чудовищна, както и разминаването между думи и дела на политиците.


"Усещам, че кредитът на доверие на гражданите е изчерпан. Новината за политиците е, че България вече има своето активно гражданско общество, което настоява за справедливост и истинска, а не фасадна демокрация", посочи държавният глава. И добави, че ще започне дебати в президентството за тези полезни стъпки, които могат да променят българската демокрация към по-добро.


По повод обвиненията на новите управляващи, че президентът е станал говорителна протестиращите, Плевнелиев призна, че пристрастен и докато е президент ще работи пристрастно за повече демокрация, за повече граждански контрол върху политиците, за справедливост, за правова държава.


Поведението на лидера на "Атака" не може да бъде толерирано


Плевнелиев укори поведението на "Атака" и лидера й Волен Сидеров, който в се обяви за граждански арести и налагане на граждански ред. Хиляди граждани, много медии и политически субекти сезираха прокуратурата за действията на лидера на "Атака", каза президентът. Напомни, че преди дни Европейският парламент отне имунитета на лидера на френската Националистическа партия – Марин льо Пен за подобни изказвания и действия.


Изрази надежда институциите, в това число прокуратурата и парламента, включително политическите партии в него да се позиционират ясно спрямо "Атака". "Нямаме голям избор: или ще заживеем в европейска държава, в която гражданските права на всеки са защитени, а сеенето на омраза, расизъм и дискриминация не се толерират и се наказват по закон, или хората масово ще се насочат към терминал 2, а тези които останат да се пазят от налагащите в държавата ред щпицкоманди и да не си и помислят да участват в граждански протести, защото ще бъдат заклеймени като терористи и вкарани в затвора за 3 години", каза още държавният глава.


Ако сега замълчим и не реагираме, махнем удобно с ръка и си кажем "какво толкова", след време ще бъде късно, каза президентът. Призова за ясно разграничаване, защото непукизмът ни докара дотук. За да се оттласнем от дъното, трябва ясна позиция, ценности и тяхното ежедневно отстояване, каза още Плевнелиев.


Пълният текст на изявлението - може да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK