Касата очаква 140 млн. лв. дефицит заради болниците, по 3000 заболяват от рак годишно

Румяна Тодорова, управител на НЗОК

© Надежда Чипева, Капитал

Румяна Тодорова, управител на НЗОКБюджетът на НЗОК не е изразходван рационално. Когато са залагани допълнителните дейности, никой не е изчислил риска". Това коментира пред журналисти новият управител на здравната каса д-р Румяна Тодорова. Към 30 юни 63.5% от бюджета за болнична помощ вече са изразходвани. С такава тенденция в края на годината касата ще има дефицит от около 140 млн. лева, съобщи Тодорова. Добрата новина е, че резервът от 269 млн. лева е непокътнат, добави тя. 


Един от големите проблеми в бюджета на касата остават средствата за онкологични пациенти, които й бяха прехвърлени като дейност през тази година. 


Броят на пациентите с онкологични заболявания се вдига с около 3000 на година, каза Тодорова. Три четвърти от средствата предвидени за тях за тази година вече са изхарчени. В годишния бюджет на касата за онко-лечение бяха заложени 90 млн. лева, които в последствие бяха увеличени с още 17 млн. лв., след като първите разчети показаха, че няма как да стигнат. Сега от тези 107 млн. са похарчени 80 млн. лв. 
Тодорова обясни, че има огромни неравенства при договораянето за онкологични медикаменти в различните лечебни заведения. Има разлики от до 400 лв. за едни и същи лечения в различни болници. Цената се смъква, когато се договарят по-големи количества - например в големите болници. Това се дължи на Закона за обществените поръчки и явното решение е "да се договарят големи количества, за да се договарят по-големи отстъпки, а не всяка болница да договаря сама цените с доставчиците на лекарства", казва Тодорова.


Независимо от дисбаланса между болниците обаче, касата е задължена да изплаща договорените суми. Колкото до договорените отстъпки за 88 онкологични лекарства по-рано тази година, "икономията от тях е толкова незначителна, че не може да се изчисли спрямо останалите огромни разходи на касата", коментира Тодорова. Близо 40% от тях са за отстъпки до 5% от цената. 


През 2012 г. средната стойност на лечение на един пациент в болница е била 718 лв. В това обаче също драстично се разминават различните лечебни заведения. В някои от тях тази стойност е 3500 лв, а в други 17 лв, 40 лв., 56 лв., посочи управителят на НЗОК. Това е повод за много съществена проверка, допълни тя. Към февруари на 2013 г. средната стойност на лечение на пациент е 826 лв.


По думите на Тодорова проблемите пред доброто управление на средствата в НЗОК са няколко. Това е, че от една страна болните се увеличават, а с тях и медикаментите, които касата покрива. Освен това единната сметка за осигуровки, която беше въведена тази година, пречи на НАП да определи колко средства постъпват за здраве, така че дори няма яснота по наличните средства.


Тя обяви, че започва консултации със съсловните организации по актуалните проблеми. Повече информация за състоянието на бюджета ще има през август. До тогава ще продължат проверките и анализите. Въпреки резерва от близо 270 млн. лв. Тодорова очаква общият дефицит на касата да излезе между 50 и 100 млн. лв. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK