Революция в детската стая, или кой ще се грижи за бебето на Уилям и Кейт

Революция в детската стая, или кой ще се грижи за бебето на Уилям и Кейт

© ReutersВ детската стая зад стените на двореца Кенсингтън се случва революция, пише кралският коментатор на Би Би Си Каролин Харис. Британската медия разказва по какъв начин отглеждането на новото кралско бебе ще бъде по-различно от това на предшествениците му.


Херцогът и херцогинята на Кембридж тихомълком правят планове бъдещият крал (или кралица) да бъде отгледан и възпитан по напълно съвременни методи. Родителите и бабите и дядовците на бебето ще имат по-голямо влияние от която и да било детегледачка, а Уилям и Кейт ще балансират своите кралски задължения с време за семейството.


Предишни кралски поколения също са въвеждали новаторски идеи и методи в своите детски стаи, но този път кралската двойка се радва на безпрецедентна подкрепа и от обществеността, и от двореца. Уилям и Катрин представляват бъдещето на монархията и изборът им ще допринесе за сформирането на обществени нагласи не само към отглеждането на деца, а и към кралската фамилия като цяло.
През януари двамата търсеха семейна икономка, но не и бавачка. Медиите разчетоха това като знак, че кралското семейство има намерение да изпълнява голяма част от родителските си задължения само.


През май позицията зае кралската гувернантка Антоанета Фресолон. Това я прави отговорна за широк спектър от задължения, сред които пране, полиране на сребърни прибори, разхождане на кучето, както и грижи за детето.


Когато принц Чарлз сили дори принц Уилям са били деца, тези отговорности са били разпределени между множество членове на кралското домакинство.


Преобразуването на кралската бавачка от надзирател на детската стая в помощничка на непълен работен ден е едно значително отдалечаване от традицията, което показва позицията на херцога и херцогинята на Кембридж относно дебата за намирането на баланса между работата и личния живот.


Пълномощията и задълженията на кралската бавачка се променят значително през вековете. Чарлз I сменя детегледачката (графинята от Роксбърг) на най-големия си син, когато протестантите се противопоставят публично на това бъдещият Чарлз II да бъде възпитаван по католически методи.


По времето на кралица Виктория от кралските бавачки и гувернантки се очаква да упражняват пълна власт в детската стая, както и да се посветят изцяло на своите задължения, без да им остава много лично време.


През XIX и XX век степента на влияние на детегледачките в двореца варира, като в някои случаи те носят уют и удобство на кралските деца, а друг път последиците са катастрофални. Както става ясно в скорошния филм "Речта на краля", бъдещите Едуард VIII и Джордж VI са малтретирани от една от първите си бавачки. И Чарлз, и Уилям обаче са близки с гувернантките си и ги намират за източник на стабилност в трудни времена.


Революция в детската стая, или кой ще се грижи за бебето на Уилям и Кейт

© Reuters


Когато се раждат Уилям и Хари, традиционната роля на кралската бавачка започва да става все по-несъвместима с предпочитания стил на възпитание от принца и принцесата на Уелс, които искат сами да отглеждат децата си.


В сравнение с по-сдържания подход на кралицата и съпругът й принц Филип, Чарлз и Даяна не се притесняват да се показват с децата си пред обществото, както и да ги водят на кралските обиколки в чужди страни. Твърди се, че навремето Даяна смятала, че първата бавачка на Уилям – Барбара Барнес, се държи твърде много като негова втора майка – приетата роля на кралските детегледачки от предишните поколения.


След като принцът и принцесата на Уелс се разделят през 1996 г., Чарлз наема необичайната бавачка Тиги Леж-Бърк, която да му помага с грижите за синовете му. Вместо да командва в детската стая, младата Леж-Бърк се държи повече като по-голяма сестра и приятелка на принцовете, придружавайки ги на техните излизания с баща им. Създадената от Уилям и Кейт роля, която комбинира бавачка и икономка в едно, продължава този процес на въвеждане на новаторски методи и идеи в детската стая.


Смята се, че бабите и дядовците на днешното кралско бебе ще имат повече влияние върху неговото отглеждане и възпитание, отколкото кралската бавачка, ако изобщо бъде наета такава. Според източници Кейт възнамерява да прекара седмиците след раждането с родителите си Майкъл и Карол Мидълтън. До XX век британските монарси обикновено се женят за чуждестранни кралски особи, което ограничава участието на едните баба и дядо в живота на кралското отроче. Когато обаче всички баби и дядовци са наблизо, всички те се включват активно в отглеждането на внуците.


Революция в детската стая, или кой ще се грижи за бебето на Уилям и Кейт

© Reuters


Въпреки честите конфликти между Даяна и семейството й, Уилям и Хари са толкова близки със своята "баба Фран" (Францис Шанд Кид), че тя дори е един от фаворитите за име на кралското бебе.


По време на детството на Елизабет II пътуванията й до Шотландия означават време, прекарано както с едните баба и дядо – Джордж VI и Кралица Мери в замъка Балморал, така и посещения при другите баба и дядо. Също като Кейт, майката на Eлизабет, известна като кралицата майка, обича да е близо до родителите си и ражда второто си дете – принцеса Маргарет, в тяхната резиденция – замъка Гламис.


Има множество други признаци, че Уилям и Кейт възнамеряват да вървят по стъпките на кралските пионери, а не по тези на традиционалистите. След принц Алберт – съпругът на кралица Елизабет, принц Чарлз е първият кралски баща, който присъства на раждането, и по всичко личи, че Уилям ще направи същото.


Кралските майки на XVIII и XIX век предизвикват не едно или две противоречия, когато решават да кърмят децата. Кралица Мария-Антоанета на Франция получава писмо, в което майка й я смъмря за решението й да последва френските родителски идеали да кърми първото си дете. Когато кралица Виктория научава, че дъщерите й кърмят собствените си деца, тя кръщава една от кралските крави принцеса Алис. Даяна е похвалена от обществеността за решението да кърми синовете си и се очаква Кейт да получи подобно одобрение за това, че е съвременна кралска майка.


Херцогът и херцогинята на Кембридж са част от едно ново поколение кралски родители, твърдо решени да преодолеят дилемата на XXI век, а именно намирането на баланс между работата и личния живот, и да изградят близка връзка със своето дете, заключва Каролин Харис от Би Би Си.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Интересно дали кралският коментатор на Би Би Си Каролин Харис знае какъв ще е полът на бебето?

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 2. 2 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ей, толкова бла, бла е голям успех. Дали баба ще го учи да не си пипа пишката, ако е момче, или да не вярва на гърци по 2 метра, ако е момиче?

 3. 3 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 621 Неутрално

  ........ ох не знам, ама аз чух, че кейт като ходела по голяма нужда до тоалет и след нея миришело на рози, а уилям никога през живота си не бил изпускал никакъв газ....... не знам, тия са извънземни вероятно..... моля от бибиси да вземат мнение по въпроса и да ни осветлят това само слухове ли са

  не е прост тоя който яде баницата, а тоя който му я дава
  (тънък балкански хумор за братята британци)

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 4. 4 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Това е пърата и последната новина за това бебе която отварям...

  Каква е тази безумна какафония около това бебе? Бебета колкото щеш, с изключение, че това никога през живота си няма да работи. Голяма радост, няма що.

 5. 5 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Изтърсачето още не се е пръкнало, а всяка втора статия е за него. Представям си какво ще бъде, след като се изроди!

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 6. 6 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 479 Весело

  дано да е някоя пакистанка кърмачката и детегледачката)

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 7. 7 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#5:"cnn"]Изтърсачето още не се е пръкнало, а всяка втора статия е за него. [/quote]
  Абе и аз не мога да си обясня що толкоз зор за това бебе?[quote#4:"Трезвен"]Каква е тази безумна какафония около това бебе? [/quote]
  Навремето беше същата какафония за свадбената рокля!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 8. 8 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Традицията в Англия (и не само там) се уважава.
  А в БГ се плюе по всичко, което мърда и даже не се е родило!
  Комунистически злобни изчадия...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 9. 9 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#4:"Трезвен"]Каква е тази безумна какафония около това бебе?[/quote]
  А каква безумна какОфония беше, когато царят Симеончо дойде?
  И как всички му се радвахте на "Нсгово нищожество", че ще ви оправи за 800 дни?
  А сега мълчите за "българския" цар, но плюете едно неродено бебе, защото във Великобритания стандартът на живот е друг, но никога няма да е български.
  Тъпи червени злобари...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 10. 10 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Дупетатин, хайде да поставим началото на една нова традиция ? Вие ще ми давате, аз ще се държа надменно и ще ви ненавиждам, защото не съе като мен, и ще бъда особено зъл и злопаметен, макар и възпитан ! С това общо взето ще се изчерпват задълженията ми към вас. Съгласен ?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#8] от "Депутат 241":

  +++++
  С едно необходимо уточнение - те, злобарите, нямат цвят. Нямат и респект пред нищо, нито пред новия живот, нито пред смъртта.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 12. 12 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Весело

  [quote#5:"cnn"]Представям си какво ще бъде,[/quote]
  Ми какво - ще следим дали ще "къкне" след хранене...и така

 13. 13 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мария":

  Мария ти респект към нямаш ли ? Аз живея близо до мястото откъдето се е пръкнала Катето. Няма ли нещо кралско и в мен. Нямам големи уши, но косата ми е рядка като на Уйлиям.... Какво ми е на мен ? Защо не ме отразявате и не ме уважавате ? Кръвта ми е поне толкова синя колкото и тяхната!

 14. 14 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Дневник, пожълтявате!

 15. 15 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  [quote#11:"Мария"]Нямат и респект пред нищо[/quote]
  Не скъпа,но на всеки час предстоящи новини.....
  Виж ето тук - 21,00 ч:
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2013/07/22/2108365_kak_svetut_shte_nauchi_za_rajdaneto_na_kralskoto_bebe/

  пп
  /току-що на мои близки също се роди бебе /

 16. 16 Профил на one
  one
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#9] от "Депутат 241":

  +10 Много добре казано.

 17. 17 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  раждането е една добра новина и емоция за целия свят ,все пак звездно бебе ,а и бъдещ крал -ако е момче

 18. 18 Профил на vvy
  vvy
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#3] от "Øϰϰå Çҩßё":Ако това ти е "тънкия балкански хумор", изобщо не искам да мисля какъв ти е дебелия.

 19. 19 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1316 Весело

  "В детската стая зад стените на двореца Кенсингтън се случва революция, пише кралският коментатор"
  --------------------------------------------------------
  Ей тъй рухват монархиите.
  Първо "революция в детската стая зад стените на двореца"
  Сетне гладна стачка пред дойката.
  Следва - монарха става детегледачка и държавните дела остават безнадзорни ... а поданиците остават безпризорни...
  Престолонаследника пораства и естествено почва да десидентства, като отказва да си яде монархическите кашички ... короната се търкулва ... в посока Сотби ... в Холивууд правят затрогващ филм...
  И всичко това от една искра, драсната от "кралския коментатор" (скрит републиканец) и малко духане и раздухване от жълтата преса и лумва революшъна.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 20. 20 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#5:"cnn"]Представям си какво ще бъде, след като се изроди! [/quote]
  Дали нашият депутатин ще се цани да му мирише акото и да ни информира за голямото си щастие?

 21. 21 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1001 Любопитно

  Мисля си, че животът на това неродило се мъниче наистина ще е белязан от друго отношение и нов подход в отглеждането и възпитанието на един престолонаследник. Всъщност големия катарзис, за да се срутят напълно някои овехтели порядки, направи Даяна. Неслучайно тя бе "принцесата на сърцата" на британците и всички я обичаха. За първи път видяха в една кралска особа толкова непосредственост, женственост, приветливост и миловидност.

  Самотата обливаше сърцето ми
 22. 22 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1001 Любопитно

  До коментар [#17] от "tur671":

  ...И ако е момиче. Отмениха правилото само деца от мъжки пол да са престолонаследници.

  Самотата обливаше сърцето ми
 23. 23 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#9:"Депутат 241"] защото във Великобритания стандартът на живот е друг, [/quote]
  ТОЗИ ЛИ:
  http://www.google.bg/search?q=homeless+in+london&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&;ei=s3_tUZ7dGc31sgbUkYHgAw&sqi=2&ved=0CDoQsAQ&biw=1266&bih=869#imgdii=_

 24. 24 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#21] от "girl power":

  Истински щастлива, обаче е кралицата.
  Това за нея е правнуче.
  Сигурно е чудесно да доживееш до възраст да видиш детето на внучето си.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 25 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1001 Весело

  До коментар [#24] от "Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)":

  Важното е да видиш поне едно свое дете, изживяло всички истински неща, за които се раждаме и които понякога само виждаме, че преминават покрой нас, но не са за нас, не спират при нас, не успяваме да ги имаме и задържим в живота си. Ще съм щастлива детето ми да е обичало и да е обичано, да е изживяло една велика любов с много вълнение, себераздаване и изумяване всеки ден от щастието, което не се е оказало само между хартиената упора на някоя книжка и омайния език на словото на нейния автор... Ще се радвам да се е потопило до дълбочината на възможното и разнообразно богатство на усещания във всеки аспект на живота си. Да е разбрало какъв човек е, да е разбрало своето предназначение... Не на последно място да е щастливо от работата си и да не чувства, че работи, а да се забавлява с професионалните си ангажименти. И най- вече му пожелавам да даде всичко на своето дете, да му предаде същото родителско отношение, да му пожелае същите неща и да се надява той или тя да ги претвори в по- пълно сила, отколкото той е успял. Може само понякога да си спомня с умиление и да казва "мама мислеше така...", но само понякога, разбира се. Ще бъда щастлива за него/нея.

  Самотата обливаше сърцето ми
 26. 26 Профил на silverhead
  silverhead
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Смята се, че бабите и дядовците на днешното кралско бебе ще имат повече влияние върху неговото отглеждане и възпитание,"

  Възприемат челният бългалски опит

 27. 27 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1503 Весело

  До коментар [#25] от "girl power":
  [quote#25:"girl power"]Важното е да видиш поне едно свое дете, изживяло всички истински неща, за които се раждаме[/quote]
  Всички не може, но поне повечето.
  [quote#25:"girl power"]Може само понякога да си спомня с умиление и да казва "мама мислеше така..."[/quote]
  Е, би следвало и тате да си спомня понякога поне.
  [quote#25:"girl power"]Ще бъда щастлива за него/нея. [/quote]
  !!!
  НЕГО.
  За НЕГО ще бъдеш щастлива.

  "Когато имаш момче мислиш за една чурка. Когато имаш момиче мислиш за всички чурки на света"

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 28. 28 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#8:"Депутат 241"]Традицията в Англия (и не само там) се уважава. [/quote]
  Коя традиция? На парламентаризъм, държавно управление, култура, история...ДА!
  Ама да ме занимават с раждането на едно бебе...

  И не стига, че раждането на нов живот е дълбоко личен момент за родителите, ама съжалявам, обърнаха го на пълен цирк!
  Явно е вярна рекламата "Традициите не са това което бяха."

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 29. 29 Профил на Yavor Chomonev
  Yavor Chomonev
  Рейтинг: 374 Неутрално
 30. 30 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1001 Весело

  До коментар [#27] от "Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)":

  Ще си бъда щастлива винаги. То и аз ще сме си един човек, е, с малкото спомосъществувателство на още един човек , но това са подробности

  Самотата обливаше сърцето ми
 31. 31 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1503 Весело

  До коментар [#30] от "girl power":
  [quote#30:"girl power"]с малкото спомосъществувателство на още един човек , но това са подробности [/quote]
  Подробности?
  Откога съм подробност мило?  Добре, че навреме ми казваш.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 32. 32 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#31] от "Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)":

  Чакай, чакай... Детето си е мое преди всичко, кой още от сега планира да му прави такива закуски:


  http://www.politikanews.com/polezno/item/4676-osem-prichudlivi-zakuski-za-shampioni-i-printsesi.html?fb_action_ids=4546611363790&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map={%224546611363790%22%3A147331875460818}&action_type_map={%224546611363790%22%3A%22og.likes%22}&action_ref_map=[]

  Самотата обливаше сърцето ми
 33. 33 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  След принц Алберт – съпругът на кралица Елизабет,

  ????

  Ей Дневник, по-сериозно де. Принц Алберт е съпруг на кралица Виктория и е от династията Сакс-Кобург-Гота. заради първата световна война се прекръстват в Ундзор.

  Съпругът на Елизабет е Филип Маунтбатън, там пък се се превели от Батенберг.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 34. 34 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1503 Весело

  До коментар [#32] от "girl power":
  [quote#32:"girl power"]Детето си е мое преди всичко[/quote]
  Да си ги нямаме такива.
  Общо е.

  А, това беше при соца .
  Всичко беше общо и бяхме равни.
  Е, някои бяха по-равни.

  Относно линка.
  Ми вие докато проходите и си мислите как ще сте булки, знаете колко деца ще имате, как ще се казват те. После, след 13-тата си година вече се оглеждате хищно за жертвата си.
  Ние, които си мислим, че сме ви спечелили всъщност сме посочени с пръст от вас и сме обречени дълго преди да произнесем сакралното "Хей, моме хайде да пием по кафе в къщи".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1001 Весело

  До коментар [#34] от "Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)":

  Разбира се, че е общо... Кой ще реже всички тези завъртулки по зеленчуците? Аз ще съм заета с твоята три-месна закуска. Че то това не е лесно

  Самотата обливаше сърцето ми
 36. 36 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1503 Весело

  До коментар [#35] от "girl power":

  Ха така.
  [quote#35:"girl power"]месна закуска[/quote]
  Дано произхода на думата е месо, че ако не ям месо два дни поред гледам хищно всичко, което се движи.
  Да, да и автобусите даже .

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Те са лесни-ще се оправят.
  Чудя се защо на нас ни отнемат толкова от времето и вниманието.

 38. 38 Профил на marksman
  marksman
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Ми на бат Серго детето не е ли принц бе?

  ?Ало телевизиите колко мъртви ви трябват за реклама ЕКСКЛУЗИВНО или БУКВАЛНО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK