Завършената магистрала "Тракия" се оказа сбъдната мечта и за новия кабинет

Завършената магистрала "Тракия" се оказа сбъдната мечта и за новия кабинет

© Надежда Чипева, КапиталЗавършената автомагистрала "Тракия" е сбъдната мечта, за която не е пестена воля и енергия. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, цитирана от "Фокус" в началото на Национална конференция "Добрите практики при изграждането на АМ "Тракия" Лотове 2,3 и 4". 


Трите лота свързват Стара Загора с Карнобат, а строителството започна през 2009 г. с пускането на конкурса за избор на изпълнител на първия участък - Стара Загора - Нова Загора. 


Терзиева определи откриването на последния участък от магистралата преди две седмици - 40 години след първата копка за "Тракия",  като историческо събитие. Тя припомни, че изграждането на трите отсечки е финансирано с 400 млн. лв. по оперативната програма "Транспорт".
"Последните три отсечки са съобразени с най-високите стандарти за опазване на животинските видове, а настилката и използваните материали също не поставят съмнение за качеството на магистралата", отбеляза Десислава Терзиева. В  строителството са участвали над 10 000 души, 500 строителни машини и 660 тира. "Натрупаният опит ще ни помогне да се справим с бъдещите предизвикателства на автомагистрали "Струма" и "Хемус", каза министърът.  


По думите на зам.-министъра на транспорта Петър Киров автомагистрала "Тракия" е доказателство, че България като държава може да има стратегическо развитие, а по програма "Транспорт", която е най-добре работещата, до края на годината ще бъдат усвоени още 36 млн. лв.  До 2020 г. приорите ще бъде железопътният транспорт, така че страната да има 650 км линии за скорост от 150 км в час. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK